Skocz do zawartości
IGNORED

sub - prosze o rady ekspertow

gomes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym abyscie polecili mi juz jakis gotowy i dobrze opisany projekt suba aktywnego ( najlepiej na TDA 7294). Sporo widzialem o stx to moze cos z nim ?(cena tez ok 130 jak patrzylem by byla dobra) albo jakis tonsil ? Ma to byc uzupelneinie do kolumn Tonsila samba 250 ( siedzi tam Tonsil 16/40/4) ale nie daja one zbyt wielkiego basu - glownie chodzi o muzyke techno i efekty w filmach Smile Pokoj jakies 25 m2. Robilem kiedys juz suba ale na glosniku tesli i ale mialem gotowa bude i nie spelnil mych oczekiwan wiec postanowilem zbudowac cos sprawdzonego Pozdrawiam i czekam na propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/32138-sub-prosze-o-rady-ekspertow/

Czego nie tadek ? bardzo duzo projektow jako pierwszy sub widzialem wlasnie z stx i tadeuszem :) tak mysle zeby wzmacniacz kupic na allegro jakas unitre czy cos ... tylko kwestia jest jaki stx wybrac ? a moze gdn 20 tak sie zaczyna i tez pare na nim konstrunki widzialem a kosztuje przetwornik ok 130 to tyle za glosnik moge dac ... ale w stx jest wekszy wybor moze taki 27-300-8 sc ? tylko jakas srednice ma ten glosnik ? chcialbym wybrac jakis dobry glosnik jak na ten przedzial cenowy a pozniej do niego jakis wzmacniacz kupic ... jak juz wczesniej wspomnialem zalezy mi na efektach w filmach ( zeby nisko schodzil) i do muzyki techno ... wiec doradzcie jakiegos stxa ktory najlepiej by odpowiadl powyzszczemu opisowi. Pozdrawiam i czekam na odp ;)

Czego nie tadek ? bardzo duzo projektow jako pierwszy sub widzialem wlasnie z stx i tadeuszem :) tak mysle zeby wzmacniacz kupic na allegro jakas unitre czy cos ... tylko kwestia jest jaki stx wybrac ? a moze gdn 20 tak sie zaczyna i tez pare na nim konstrunki widzialem a kosztuje przetwornik ok 130 to tyle za glosnik moge dac ... ale w stx jest wekszy wybor moze taki 27-300-8 sc ? tylko jakas srednice ma ten glosnik ? chcialbym wybrac jakis dobry glosnik jak na ten przedzial cenowy a pozniej do niego jakis wzmacniacz kupic ... jak juz wczesniej wspomnialem zalezy mi na efektach w filmach ( zeby nisko schodzil) i do muzyki techno ... wiec doradzcie jakiegos stxa ktory najlepiej by odpowiadl powyzszczemu opisowi. Pozdrawiam i czekam na odp ;)

I co ty z tym tadeuszem narobisz, mocy co kot napłakał, zmostkujesz troszkę więcej, z pustego to i Salomon nie naleje, zainteresuj się STK albo mosfetami i zaopatrz się w sin 200W min na 25m2. A i głośnik za 130zł to na popielniczkę a nie na super bass, raz a porządnie a nie dwa razy raz gorzej potem żeby za rok kopić leszy, zawsze tak jest. Propozycje BSW 124II, HERTZ ES300, lub coś z perlesa, poczytaj poszukaj.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

TDA to cienkawy scalak , grzeje sie , mocy wcale wiele nie ma.. wolę prawdziwą końcówę na tranzystorach

obawiam sie że mocno kopałeś na elektrodzie - jesli STX cie uszczęśliwia to własnie tam powinieneś pytać.

piszesz że robiłes na tesli ale miałeś gotową budę... i dlatego byłes niezadowolony . tesla jaka by niebyła to powtarzalność parametrów ma na poziomie jakiego stx nie osiagnie jeszcze za2 pokolenia .

nieobraź sie ale bezmyślne klonowanie prowadzi do rozczarowań wyrzucania kasy w błoto i nerwów..

Co ma zrobic kilkunastoletni chłopak który wydał wszystkie oszczednosci na swoje dzieło - chwali sie w necie na maxa apotem pcha to "alledrogo"podajac linka jakiego to cuda oferuje...

kazdy projekt warto sprawdzic samemu - wyłowisz wtedy co bedzie działało a co jest sciemą bo ktoś wtopił...

Wiesz takie pytania zadajesz ze śmiać mi się chce, na www.stx.pl napisane jest co oznacza 27-300-8 27 średnica cm 300 moc w W sin, 8 impedancja. I ty chcesz tym tadeszem co w porywach ma tam 120-130W te 300 W napędzić, chyba po to żeby membrana jak szmata latała. Weź wejdź na www.diyaudio.pl poczytaj na wortalu o głośnikach i spl i mocach a potem zastanów się co piszesz i co chcesz uzyskać, w takiej cenie bo niską f3 troszkę kasy trzeba. Sub to kosztuje za 200zł tego nie zrobisz mój 1000zł kosztował, ale warto, nie zmienię go prze 5 lat nie to ze mnie nie stać tylko dlatego ze nie ma takiej potrzeby.

na stx-ie to niejeden pojechał.. ładne zdjecia niby wielkie moce ..co z tego jak membranki miekkie wykonanie delikatnie mówiąc "garażowe" ... STX nie ma w ofercie głosników SUBNISKOTONOWYCH i raczej mieć ich nie będzie... znam gosci który kupił 300AP -niby sub samochodowy ... dolny resor zrobił sie jak szmata po 2 miesiącach...

TONSIL GDN GDN 25/40/3 na innym forum to mi polecono ... albo moze jakis inny tonslila np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? w sumie tonsila mam kolumny to by bylo ladne uzupelnienie tamtych... co o nim myslicie ? i jaki wzmacniacz musial by to napedzac ? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba nie czytasz to co do ciebie piszemy, po pierwsze na taki pokój to 25 cm lub 30 cm optymalnie 30cm, po drugie troszkę W się przyda i duży SPL w okolicach 90db, po trzecie odbij się od low-endu, po czwarte głośniki tonisla to nie niska f3. Weź zaczekaj, do zbieraj kasy i zrób raz a dobrze. To są półśrodki te tadeusze stxi alphardy i cały ten syf, kiedyś dojdziesz do tej genialnej myśli, i powiesz że miałem racje, robiąc 2 tańsze suby, sparzysz się bo nie uzyskasz tego efektu co chialeś wydasz kase 3 raz a mogłeś to zrobić obrazu, sub nie zając nie ucieknie. Zobacz na tych wszystkich STX-ciaży czemu są inne ich konstrukcje także 3 sub na forum który zrobił, przecież w poście co sie chwalił pierwszym subie mówił że szcza po nogach za 100zł a potem za poł roku widzisz jak ma dwa koleje i się chwali, jak by były ten pierwszy był fajny to by następnych nie robił. Chyba że na sprzedaż. Jak to mój wykładowca mówił na studiach żeby kupić tanio i dobrze trzeba kupić dwa razy :D Uparty jesteś jak mój kuzyn potrzebował 4 x 13 cm do auta mówię kup powerbass lub hertze te droższe to kupił JBL bo w promocji napisane ze 250zł na 170zł a potem mi stękał że mógł kupić 4 powerbasy bo kupił dwa i był bardziej zadowolony. Ale powerbasy były droższe a jak to się ma do czasu co spędza w aucie czy 6 lat ich użytkowania. Zaoszczędził 100zł na 6 czy 10 lat. Dobra już cię nie męcze przemyśl sobie :D

Chyba panowie mnie przekonaliscie :) naczytalem sie na elce jak to te stx-y smigaja i mnie wzielo :P no ale po przemysleniu przyznaje ze macie racje ! Sorry ze Was mecze ... ale widze ze juz "jakies" doswiadczenie macie ;) wiec co jest jeszcze godne polecenia zeby spelnily moje wyzej wymienione oczekiwania i cena mnie nie dobila ;) "Propozycje BSW 124II, HERTZ ES300, lub coś z perlesa" a moze cos konkretniejszego ? :) np poparty linkiem z konstrukcja i poparte doswiadczeniem w budowie na nim lub odsluchem ? Pozdrwawiam

Witam! Pytanie do gomes. Ile wykonales juz w zyciu juz konstrukcji glosnikowych?

Koledzy radza bez sensu. Radza Tobie zabieranie sie za konstruowanie subow aktywnych na przetwornikach klasy Perles, BSW itp. Takie rady to mozna sobie wiesz.. Zeby zorbic pozradny sub n atakim glosnki tzreba miec za pasrem powiedzmy kilka-kilkanascie innych konstrukcji, poczynajac od obudow zamknietyc,proste kolumny dwudrozne z prosta zwrotnica itp ze by moc nabrac DOSWIADCZENIA i oglady w tym temacie. Nie ma mozliwosci zrobienia ottak sobie przez pierwsza lepsza osobe subwofera aktywnego klasy wysokiej. Mozna policzyc napalcach jednej reki osby tu na tym forum co sie podjeli takich rzeczy; wczesnije cale zycie siedzieli w temacie i zaczynali od zera dlubiac i uczac sie na bledach swpich i innych ciagle sie doksztacajac i zdobywajac wiedze praktyczna i teoretyczne. Juz nie mwoiac o samodzielnym nawet skladnaiu elektronicki dop napedzania takiego ustrojstwa.

Dlatego propozycja formy STx czy Tesla jest jak najbardziej na miesciu dla osbo takich jak ty. Zorbisz, zoabczysz co jak i za jakis czs pomyslisz dwa razy lepije jak zorbic kolejna konstrukcje w ktorej unikniesz bledow z pierwszej. Inacze sie nie da. Chyba ze jest sie geniusem ale to nierelane..

Proponuje jednak odlozyc n abok wszelkeiej masci chinsczyzne typli 888, Dibeisi, czesc Alphardow i inn szroty ktore n jak odpowiadaja deklarowanycmprzez "producenta" parametrom. Szkoda czsu, kasy, nerwow a io tak na takicm czym nic nie uzyskamy tylko jedna wielka kiszke ktora moze wlasnie zniechecic do dlaszych prac.

Smialo rob na stxie. Ale przyloz sie najbardzioej jak sie da, Rozpoznaj temat,poczytaj, popatzre na gotowe konstrukcje DIY, jak sie liczy bude, jakie parametry glosnika n aco wplywaja itp itd. Nie da sie naprawde zorbic od razu cuda przewyzszajacego fabryczne rozwiazania wysokiej klasy.

Pozdrawiam i nie zwazja na odpwoiedzi w stylu bierz Perless bo to tlkopare zl wiecej itp., albo ze od razu rob co super hiper wypas. Nie da sie tak zreszta sa tak stwierdzisz jak zaczniesz cos sam robic... Dla rozjasnienia sprawy prosze przyjrzec sie pewnemu amatorowi co napalil sie i zdecydowal na konstrukcje samodzielna (nawet nie konstruowaie tlyko ZLOZENIE!!) I co mu z tego wszyko i jakie problemy ktorych na pocztku wcae nie bral pod uwage mimo ostrzezen... wstawie linka jak znajde..

Ooo ;) tak jak panowie doradzali raz a dobrze ... jak rozgladalem sie to cena tamtych glosnikow to od 500 do 800 zl ... jak narazie sie jeszcze ucze i nie stac mnie na taki wydatek ... glosnik to max 200 zl ... jednak duzo negatywow o stx przeczytalem ...

Zdecydowalem sie na Tonsila ... tylko nie wiem jeszcze jaki model ... pokoj mam po dokladnym zmierzeniu jednak 20 m2.

Moze taki TONSIL GDN 30/100/11 na ten sie zdecydowalem juz w 90 % :) moze ktos testowal ? parametry obiecujace:

Impedancja 8 ohm

Rezystancja cewki 6,4 ohm

Pasmo przenoszenia 25 - 2 500 Hz

Częstotliwość rezonansowa FS 24 Hz

Moc nominalna (obudowa 70 dm3, 100 godz. ciągłej pracy) 100 W

Moc maksymalna 200 W

Efektywność 90 dB

Indukcja w szczelinie -

Energia w szczelinie -

Wskaźnik siły BI 11,6 Tm

Powierzchnia czynna membrany SD 0,048 m2

Całkowita masa ruchoma MMS 0,047 kg

Podatność mechaniczna zawieszeń CMS 10,3 x 10-4 m/N

Objętość ekwiwalentna VAS 0,34 m3

Dobroć mechaniczna QMS 2,46

Dobroć elektryczna QES 0,33

Dobroć całkowita QTS 0,3

Średnica rdzenia cewki 48 mm

Wysokość szczeliny 8 mm

Szerokość szczeliny - mm

Wysokość cewki 19,2 mm

Materiał magnesu ferryt

Wymiary magnesu - mm

Masa magnesu 0,76 kg

Masa głośnika 4,0 kg

Bude mysle ok 60 l ? i wzmacniacz jakis monofoniczny 100 W ? Ma niby Pasmo przenoszenia 25 - 2 500 Hz wiec na sub chyba by byl ok ... i niby 30 cm srednica tez ok ... z tego co czytalem nie potrzebowalby jakiegos wielkiego wzmacniacza ? lepiej 8 czy 4 ohm ...

W tej cenie mysle ze tylko tonsil .. tylko podpowiedzcie najlepszy model pasujacy ... Pozdrawiam ! :)

Brencik co ty pieprzysz za przeproszeniem. Głośnik do suba to kwestia wyboru, a czy obudowa będzie malowana, fornirowana, oklejona okeijna to zależy od twoich możliwości, manualnych i sprzętu. Głośnik jak kupisz lepszy i zrobisz gorsza skrzynkę tez będzie dobrze grał, a obudowę zawsze można zmienić, nie wielki koszt w porównaniu do głośnika, wzmacniacz też sie nie zmienia. Kupujesz dobry głośnik robisz obudowę, jak dobrze gra to zostawiasz obudowę jak nie roisz nowa i wtedy dopiero mylisz o jej wykończeniu. Powiesz mi ze był sens żeby kupić LW1000 wydać wtedy 70zł + 30zł stolarzowi + 20zł materiał płyty wiórowe, szpachle kleje i okleina jakieś 50zł łącznie gdzieś 200 -250zł wtopiłem, żeby pograło to pól roku, i stwierdziłem że na popielniczkę się nadaje, kupił CW1002C tez alpharda dwa razy droższy miałem wtedy z 17 lat. Kolejne pieniądze jakieś 300zł. Łącznie wtopiłem z 500zł -550zł doliczając paliwo żeby jeździć do sklepu prawie 600zl. Teraz zrobiłem subwoofer na BSW 124 II wzmaku matronix 300W sin i dąłem za to ponad 900zł, jest ofornirowane itp. I co wpierdzieliłem 600zł po to aby wywalić kolejne 900zł jak mogłem odrazu 900zł i tego i jestem w 100% zadowolony, jedne co zrobiłem źle to ze zamiast kupić wmzka jakiegoś lepszego zaoszczędziłem 300zł i kupiłem ta można by nazwać samorubę ale jak narazie juz 2 rok gra, bo lepiej by było jak bym kupił łdany panel. O to i fotkidecyzja nalezy do cieibe. Tonisl na poczatek do zetawu jak masz tonsila może byc ale zobaczysz za rok i tak zmienisz bo to wciąga. Dam fotki ale to puzniej bo cos ten windows mi siada ide na liuxa.

fotlki LW 1000 CW 1002C i BSW 124 II i co oplacalo sie 600 wtopic.

Ukryta Zawartość

post-9392-100006428 1173960827_thumb.jpg

post-9392-100006429 1173960827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i własnie sam potwierdziles kondrax co pisalem wczesnije. stopniowe docodzenia do konstrukcji powazniejszych. od razu sien ie da zorbic na super glosniku. tzreba najpierw miec doswiadczenie zeby moc wiedziec cze mozna jeszcze lepiej i miec porownanie z tym cosie robilo wczesnije, osłuchanie itp. Pozdrawiam!

Tonsil ten co podales gomes jest ok. Mysle ze na nim warto pokusic sie o zrobienie suba. Mysle obudowa z tunelem, tzrebaby sobie przesymulowac w symulatorach i wio.

Z własnego doświadczenia wiem, że na początku można zaczynać od LM3886, a później przejść do sprawdzonych konstrukcji na tranzystorach bipolarnych. Mosfety nie najlepiej sprawdzają się przy częstotliwościach rzędu 18-80Hz

Doskonałym kompromisem pomiędzy brzmieniem a mocą może być np. klon krella KSA-50 pracujący w klasie AB i solidne zasilanie z chłodzeniem.

Sprawdzone głośniki- seria XLS, XXLS peerlessa lub coś z JL AUDIO

Brencik bredzisz

szkoda kasy na stx czy inne wynalazki,nie lepiej odrazu kupic dobry glosnik choc by tu przytoczpny bsw -tani i dobry ,albo sls

nie mowie ze stx nie ma jakiegos glosnika ktory nadawal by sie na suba ale majac kiedys jednego stx w rekach balem sie ze mi sie w nich rozleci

mam xls i ten zrobiony swietnie -pozadne klejenia dobre materialy

w kinie xls jest super do muzy sie nie nadaje -za wolny

Co sadzicie o tym wzmacniaczu do subwoofera?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie uważam się za eksperta, ale zrobiłem suba na głośnikach z serii GDN 30/100. Myślę że dla kolegi gomesa na początek + tow. sprzęt jest to dobre rozwiązanie .

Moja konstrukcja (zamknięta potem BR obecnie tandem gdn 30 w pasmowo- przepustowej zamkniętej) w tow. tannoy M2 nie wprowadza czegoś co by można nazać mezaliansem a nawet przeciwnie zatkałem otwory w tannoyach bo bas z tonsili jest wyraźnie szybszy i naturalnejszy (mniej zniekształceń przy większych głośnościach).

pozdrawiam.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.