Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowy Helikalny Zapis Dźwięku

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Włożyłem już jeden kij w mrowisko teraz pragnę włożyć drugi

Analogowy helikalny zapis dźwięku stosowany jest w videokamerach i magnetowidach pracujących w systemach

Video 8, Hi8, (S)VHS HiFi i Beta HiFi [ostatni jest najlepszy]

Proszę uprzejmie o wpisywanie linków, lub odsyłaczy do literatury polskiej i obcojęzycznej.

Przy zapisie helikalnym dźwięku powszechnie jest stosowany wolny przesuw taśmy co bardzo korzystnie wpływa

na ekonomię ale obniża jednocześnie klasę, bardzo rzadko stosowany przez producentów sprzętu zapis [HiFi] przy normalnym przesuwie czyni go naprawdę bezkonkurencyjnym

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

PS. Towarzysze Pomóżcie

Witam

Pozwolę dodać na początek co nie co podstawy są nam wszystkim potrzebne pozdrawiam serdecznie miłego dnia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Od czegoś zawsze trzeba zacząć, ja jestem zwolennikiem tak zwanej metody łopatologicznej inaczej zwanej metodą gwoździa, najpierw się go wbija młotkiem w ścianę obtłukując przy tym palce, a potem wiesza wiesza i wiesza aż wreszcie z tynkiem się wyrwie lub murek zawali.

Zbyszek

International Standart CEI IEC 60774-2 [part 2: FM audio recording]

Dokładnie na ten temat pisał już u nas EDSON którego niniejszym grzecznie o współpracę proszę

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

>Zbyszku,

Twoje życzenie dla mnie rozkazem. Spojrzałem na półkę i znalazłem: Bolesław Urbański "Magnetowid w pytaniach i odpowiedziach" WN-T 1989. Tam masz wszystko, porządnie wyłożoną teorię magnetowidu wraz z rozwiązaniami toru hi-hi audio. Co prawda mało jest tam o audio, ale w skorelowaniu z resztą do szczęścia nic więcej nie potrzeba:) Tyle mogę pomóc, bo to co często czytam na tym forum to brednie do n-tej potęgi, reszta priv.

ps. Dworuję sobie z hi-fi, ale sam wiele lat temu dużo tak właśnie nagrywałem, zwłaszcza za pomocą przetwornika A/C w miejsce toru wizji, to był wtedy szczyt możliwości technicznych i "audiofilskich". Tak twierdzono zgodnie wtedy, dzisiaj ci co tych rozwiązań nie znają piszą zgoła co innego i odkrywają amerykę. No cóż...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Do Gagacka

Dziękuję serdecznie

Pod koniec ksiązki na prawie że ostatnich jej stronach podany jest opis i zdjęcie takiego grzmota do zamiany analogowego sygnału audio na sygnał o parametrach takich jak wizyjny zapisywania go w tej formie odczytywania i puszczania w Polskę na wejście wzmacniacza stereo. Zapis HiFi (S)VHS przy wolnym przesuwie znałem i kiedyś nawet chciałem go użyć do archiwizacji natomiast zapis HiFi (S)VHS przy normalnym przesuwie to niezwykła rzadkość o niesamowitych wręcz parametrach. Kiedyś chciałem magnetowid Philipsa Video2000 przerabiać na magnetofon usuwając z niego zespół głowic wirujących na jego miejsce montując głowice stałe w układzie [prawie że] omega ma poprostu trochę kaset które można nagrywać stronami A i B ale mi na szczęście przeszło. Jeśli uda mi sie namówić kilka osób aby zaczęło się bawić w zapis helikalny HiFi na tym konkretnym modelu JVC BR7000ERA to będę szczęśliwy obecnie cały czas się ucząc męczę Panasonica AG-5700 i cieszę się,

że w Warszawie czekają nam mnie dwa JVC.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dziękuję serdecznie poszukam na pchlim targu kiedyś tam były targ książek obecnie stanowią one niewielki procent sprzedawanego dziadostwa.Staram się teraz doszkalać intensywnie później będzie tylko coraz bardziej podświadoma eksploatacja sprzętu.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Myślałem o kupnie solidnego przenośnego DAT-a ale dałem sobie siana z zakupem tanie są dandetne a naprawdę dobre wyjątkowo drogie rzędu 1500-2500 $

Jak znajdę trochę czasu wygrzebię to co mam i Ci wyślę a w ciągu przyszłego tygodnia postaram się pościągać namiary na literaturę i chociaż na części położyć łapę, potem będę musiał pamiętać że mam o tym na codzień zapomnieć i mieć jedynie na samym dnie jako koło ratunkowe.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 2 tygodnie później...

Z literaturą jeszcze wyjątkowo cienko, jest pozycji od groma ale albo są bardzo stare mające charakter bardziej reklamowy niż opis metody i konstrukcji urządzeń, albo w miarę nowe ale wyjątkowo trudno dostępne i drogie. W każdym razie szukam jak coś znajdę dam znać. Powoli niektórzy z nas opanowują sprzęt a konkretnie jeden typ duplikatora JVC BR 7000ERA i oprócz jednej osoby są zadowoleni.

Pozdrawiam

I życzę słonecznego dnia

Zbyszek

Zawsze coś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Wiele informacji na temat problemów z zapisem helikalnym i metodom ich naprawy, również VHS Hi-Fi Stereo FM.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rozdział 14.18

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogólnie o zapisie helikalnym

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.