Skocz do zawartości
IGNORED

Do właścicieli DAC by Stelmach

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z moich ostatnich obserwacji - przez pierwsze 20-30 minut słuchania bardzo brakuje niskich tonów. Po tym czasie wszystko wraca do normy i bass gra jak trzeba. Ponieważ nie wiem, czy powodem powyższego jest rozgrzewanie wzmaka HK czy właśnie CD z DAC'iem Stelmacha - pytanie kieruję do Was - czy też macie takie prawidłowości?

Trochę mnie to zastanawia, dlaczego tak się dzieje i przyznam, że wolałbym mieć wszystkie tony zaraz po włączeniu sprzętu...a może za dużo bym chciał? Może dostaję palec a chciałbym całą rękę? ;)

pzdr.

Jędrek

W moim posiadaniu był kiedyś wysoki model wzmacniacza Danonka, który potrzebował min. 30 minut żeby się "obudzić" . Niektóre typy tak mają.

Sprawdzić to łatwo podłączając inne żródło do wzmacniacza, wtedy przekonasz się który z elementów rozgrzewa się dłużej

Walery - ten bas jest, ale o dużo za mały.

Jeśli to nie jest prawidłowego - co z tym powinienem zrobić?

P.S. Co do zmiany źródła -dobry pomysł ,ale nie bardzo mam jak - nikt z moich znajomych nie bawi się w klockomanię, najczęściej słuchają muzy z kompa/zintegrowanej wieżyczki/innego jamnika. Stąd też ciężko mi będzie coś do domu przyprowadzić.

P.S. Coś czuję, że to wzmak...

rozgrzej po prostu cd... niech gra. a wzmak włącz później. Zobaczysz czy pojawi się zjawisko. według mnie to wzmak. On czesto dłużej musi sie nagrzewac i dochodzić do optimum. Niektórzy uważają, że najlepiej nie wyłączac wzmacniacza wogóle.

Możesz użyć kompa jako drugie żródło, to tylko kwestia odpowiedniego kabelka za kilka złotych.

Do prób z basem w zupełności wystarczy. Równie dobrze może to być każde empeczy z odpowiednim kabelkiem.

Pozwoli Ci to na określenie ,który komponent jest winien

• 2 lata później...

Mam pytanie do posiadaczy DAC Andrzeja Stelmacha. Miałem przyjemność słuchać nowej wersji na CS4398. Specjalnie nie mam się do czego przyczepić. Interesuje mnie jedna rzecz dokładnie chodzi mi o że po podłączeniu cd słuchać bzyczenie(szybkie bzzzz nie brrr). Jak by problem z masą. Przy cichym słuchaniu tzn. normalnym tego nie ma. Dopiero po pogłoszeniu na połowę albo więcej słychać to wyraźnie. Taki sam dźwięk jak się dotknie palcem interkonektu podłączonego z jednej strony do wzmaka.

Ten typ tak ma?

Czy słuchany egzemplarz był niedomagał?

Wygląda na problem z masą.

Miałem Cd z DAC Stelmacha i w pewnym momencie gdzieś się masa odłączyła. Objaw był podobny. Konstruktor szybko rozwiązał problem. Mam to szczęście, że do Pana Andrzeja mam blisko ..

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czyli jednak ten egzemplarz coś niedomagał.

IGNAC

20 Sty 2010, 10:44

miałem Stelmacha i bas w DAC 04 uwazam za referencyjny w tym przedziale cenowym

IGNAC możesz polecić mi coś po sensownych pieniądzach z lepszą górą?

Też miałem na odsłuchu DC-04 i również nie miałem zastrzeżeń do basu (od początku), tak że stawiam na wzmacniacz. Notabene w "demo", które mi przypadło podłączonym przez Coax czasem pojawiały się pojedyncze, nieregularne trzaski - zupełnie znikające na optyku.

>(...) coś po sensownych pieniądzach z lepszą górą?

Audiolab 8000DAX, ooh yes ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.