Skocz do zawartości
IGNORED

Piękne Amplitunery Vintage

MAG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Masz tutaj link do strony o nim i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawsze będe uważał,że porządny amplituner i wzmacniacz musi mieć wskazniki mocy.Inaczej to jak samochód bez szybkościomierza.Niby jezdzić można,ale może to byc kosztowne.Gratuluje pieknej maszynki.

Ukryta Zawartość

Witam,

Bardzo ciekawa strona z imponującą listą modeli i danych technicznych.

Dziękuję bardzo za pomoc - strony wcześniej nie znałem.

Prawda, co do wskaźników mocy to w połączeniu z żarówkami i dwoma wskaźnikami wysterowania sygnału efekt jest urokliwy...

Serdecznie pozdrawiam

• 3 miesiące później...

jakiś czas temu kupiłem amplituner Onkyo TX-666. Gra i wygląda bardzo ładnie, ma jednak denerwującą przypadłość. Otóż po włączeniu daje się słyszeć z głośników, nazwę rzecz po imieniu, "pierdzenie".

Miga też świetlówka w pobliskiej szafce.

Czy to stare kondy w zasilaniu? Doradźcie proszę co to może być i czy samemu dam rade to naprawić.

• 2 tygodnie później...

Witam jakiś czas temu złapałem bakcyla na takie stare "zabawki" teraz już takich rzeczy nie robia posiadam onkyo 2500 TX-MkII lijk do niego

Ukryta Zawartość

Ogólnie fajna strona tu najyższy model z serii

Ukryta Zawartość

W załączeniu fotka mizerna niestety ale jak bede miał chwile zrobie lepsze co dzwięku przyznam szczerze , że nigdy nie słuchałem współczesnych konstrukcji za gruba kase ale myśle, że sprzęt z końca lat 70 początku 80 niejednokrotnie przebija jakością dźwieku nowe modele. Obecnie podpięte mam do niego dali 505 (jakimis dziadoskimi drutami fi 1 może 1,5 mm za 1,5pln z metra) i gra bardzo czysto zdużą ilością detali, zródło to onkyo dx 7211.

Mam jeszcze pytanie może głupie ale nurtuje mnie oznaczenie "Mk II" wystepuje ono w wielu modelach różnych producetów wzmaków, kolumn i całej reszty czy to oznacza coś konkretnego...

post-15234-100008313 1230474178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowsze wydanie - przeważnie o kilka lat. MKII różniły się przeważnie od swoich poprzedników innymi gałkami, ładniejszymi stopkami, jakimiś wizualnymi zmianami - aplikacja jak i elektronika wewnątrz się nie zmieniała (czasem w mkII założono radiatorek na jakiś grzejący się tranzystor itd).

Dzieki za odp. co jakiś czas napewno będe kontynuował temam taka moja propozycja żeby nie ograniczać vintage zabawek z tego wątku tylko do ampli...

Co do MkII to faktycznie moje onkyo ma odpowiednika tx - 2500 tx -4500 itd bez dodatku MkII co do dopracowania to jest naprawde super:) wszystko metalowe w idealnym stanie i dopracowane ze szczególnym pietyzmem.

Czy spotkaliście się z europejskimi vintage np. ARCAM, CA ???

Stare marantz chyba jednak wizualnie sa nie do pobicia.Oprócz srebrnej saby oczywiscie.

Zreszta wszystkie fajne w tym watku.teraz juz takich nie robią niestety.brzydkie i paskudne panele strasza po sklepach.

Grundig High Fidelity

i mam jeszcze pytanie o gramofon możecie coś polecic budżet raczej skromny ... oczywiście liczy się wnętrze ;) ale wygląd MA znaczenie wiec najlepiej w szampańskim kolorze

Mam dwa takie amplitunery z najlepszych lat.Jeden to rarytas.Bardzo rzadko występujący na wtórnym rynku najwyższy w historii firmy JVC JR-S600.Załaczam zdjecie i drugie jak to wygląda w nocy.

Ukryta Zawartość

post-15150-100008304 1230487714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41

Mam katalog receiver'ów JVC z roku 1975. Seria od JR-S100 do JR-S600. Pamiętam tę serię z pobytu w Londynie, sam się wtedy przymierzałem do zakupu JR-S200L który kosztował 210 GBP. O tym JR-S600 nie miałem co marzyć - 420 GBP, tyle co połowa fiata 125p. Moc 2x110 W RMS at 8 Ohm THD 0,1%.Seria posiadała jako chyba jedyna z receiver'ów wbudowany i opatentowany przez JVC S.E.A Grafic Equalizer oraz modne wówczas potencjometry suwakowe.Tuner FM z redukcją szumów ANRS. Pobór mocy 860 W, waga 18,5 kg. W katalogu z roku 1979 pojawiła się seria od JR-S201 do JR-S501 już z białym podświetleniem skali i wskaźników, oczywiście SEA i suwakowe potencjometry.Ten najwyższy JR-S501 miał 2x125 W at 8 Ohm, THD 0,03%. Tuner FM miał 4 gangowy kondensator i 4 rezonatorowy filtr ceramiczny.Potem już chyba JVC nie produkowała takich kloców i nie brała udziału w tym receiver'owym wyścigu producentów.

Seria S-500 była nieco inna.Zgadza się ,to ich najwieksze amplitunery w historii firmy.Jednak coś się nie zgadza z twoim katalogiem,bo na moim jest pobór mocy podany 920 watt i moc 2X125 w przy 8 ohm i 2X180 przy 4.Gra świetnie i ma system dolby FM a nie ANRS.Do tego mam jeszcze kolumny sansui X-9 o sprawności 100 db/w/metr.Może różnice wynikają stąd,że mój jest wyprodukowany w 1978 roku.

Najwiekszy w ogóle był Sansui G-33000 o wadze 50 kg i mocy 2X450 watt sinus.Czasami pojawiają się na amerykańskim e-bay za kilka tysiecy dolców.

Te amplitunery z czasów "wojny mocy" to najciekawsze i najlepsze urządzenia jakie znam,choć nie wszystkie firmy przystąpiły do współzawodnictwa.

Marek-41

Mogły być różnice w różnych katalogach sprzętu na różne rynki. W moim jest zapis 110W per channel min. RMS at 8 Ohms from 20Hz to 20kHz with no more than 0,1% THD oraz 120W per channel into 8 ohms (1kHz,THD 0,1% ) 180W per channel into 4 ohms (1kHz, THD 0,1% ) Parametry podane są w zależności od warunków pomiaru. Z tym ANRS to faktycznie jakaś pomyłka. ARNS i SUPER ANRS były chyba raczej stosowane w latach siedemdziesiątych jako oryginalne patenty JVC w ich cassette tape deck'ach.

Na liście takich monster receiver'ów był także między innymi Pioneer. Lata 1977-78 SX-1250 (2x160W sinus) koszt 690 GBP, SX-1050 (2x120W sinus)koszt 450 GPB oraz największy z katalogu na 1979-80 SX-1980 (2x270W, 8ohms ) Ja mam sansui 9090 oraz sansui eight deluxe wielokrotnie przytaczane na tym forum w vintage'owych wątkach.

Z układem redukcji ,to na pewno jest pomyłka ,bo tylko stosowano dolby -fm.Mało brakowało,a sam bym był właścicielem sansui 9090 db.Powodzenia i szczęśliwego nowego roku.

Jak ktoś chce sobie zobaczyc trochę pieknych amplitunerów z najlepszych czasów,to proszę ,tu jest link.Są tam też moje kolumny Sansui X-9 i Piękny magnetofon Akai GX-747.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wg mnie z tego tematu powinnismy zrobic taką galerię sprzetu vintage, zeby osoby szukające zdjęc jakiegokolwiek ampitunera vintage oglądali właśnie tę stronę. i tylko tę stronę. rozbudujmy to:)

Jak najbardziej się zgadzam z przedmówcami wklejajmy opisujmy podajmy linki o tych wspaniałych maszynach często niedocenianych

Wszystkiego dobrego w nowym 2009 roku

MAG

audiomagia.blogspot.com

Witam .

Marek 41 juz wstawił fotke takiego mrantza 4400 ,ale z inna obudowa . Akurat mam to cudo wiec wstawiam fotki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i JEDNO ROBIONE W NOCY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Deck już jest (CTF9191) i chodzi aż miło - trza mu teraz kolegę amplitunera ....

1. fotka mój deck z tunerkiem tęskną do ładnego amplitunerka ;)

2. Ładnie by się to komponowało ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100007507 1231251322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze rodzina amplitunerów pioneera ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Mało "kobiet" :-) więc z 460W poborem prądu skromna piękność melodyjnie grająca...:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.