Skocz do zawartości
IGNORED

Jantzen Audio Silwer i Superior

kt-86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .Ostatnio w Audio Sklepie pojawiły się nowe kondesatory Jantzen Aodio Silwer i Jantzen Audio Superior Czy któś już miał możność testowania tych kondensatorów w zwrotnicach kolumn .Są bardzo drogie ceną porównywalną z Munfordami ale czy grają jak one.

https://www.audiostereo.pl/topic/31984-jantzen-audio-silwer-i-superior/
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Ponoć kondensatory Jantzen Audio porównywalne są z Mundorfami a cena naprawdę wyjątkowo atrakcyjna.

Parę linków do poczytania:

1. www.jantzen-audio.com/html/caps.html

2. www.audiosklep.com.pl/kon_jantzen_z_superior.php

3. www.polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_32.pdf

4.www.jantzen-audio.com/image/caps/Review%20from%20the%20World%20market%20on%20our%20outstanding%20Z-cap%20Superior%20and%20Z-cap%20Silver%20v3.pdf

Ja kupowałem silwery jakiś czas temu w polinku ,dałem je na górę ,sprawują się znakomicie w porównaniu do mundorfów m cap ,masa szczegułów świetne kondy na nisko średniotonowy za jakiś czas kupię superiory to zobaczymy.

Spory test kondensatorów m.in. Mundorf, Jantzen Silver i Superior znajduje się pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 8 miesięcy później...

Jantzeny Silver i Superior są już trochę na rynku. Czas na opinie. Kilka głosów już się pojawiło (i dobrze).

Moje pytanie do praktyków - którą wersję polecacie? Superior, czy Silver? Podobno obie wersje mają swój urok. Poszukuję rozwiązania do zwrotnicy (na m18wh i d25ag). Czy jest sens pakować superiora pod m18wh (na zakres tonów średnich i niskich)? Proszę o sugestie i charakterystykę obu kondensatorów ;)

Pozdrawiam!

witek_z, 24 Gru 2008, 00:00

>> Czy jest sens pakować superiora pod m18wh (na zakres tonów średnich i niskich)? - nie.

>> d25ag i silver to chyba będzie za ostro.

Nie powiedziałbym. D25AG wcale nie gra ostro, tylko dźwięcznie i gładko. Jest to tweeter bardzo przezroczysty, jeżeli jest problem z ostrościa, to z reguły winna jest elektronika towarzysząca (bądź spaprana aplikacja)

Miałem konda Bosch MP, który faktycznie momentami bywał chropowato-ostry, ale to już jego urok (trudno powiedzieć, czy zaleta, czy wada). Każdy inny kond z d25ag gra gładko i miło, ale bez tej klarowności, jaka na wysokich była z Boschem. Stąd, aby uniknąć wad Boscha MP, szukam alternatywy - podobno Jantzen Silver daje rade. Elektronikę mam pięknie zestawioną - tu akurat nie narzekam (słychać każdą zmianę - ic, kondów, sieciówki, etc...).

Pozdrawiam!

A pod m18wh chcę czegoś lepszego, aniżeli Mundorf M-Cap, którego mam obecnie i który jednak trochę zaokrągla bas. Po wstawieniu Boscha MP do filtracji m18wh usunąłem problem zaokrągleń dźwięku, ale... no właśnie... Bas stał się 'drewniany' i bez tej barwy, jaką miał z Mundorfem. Szukam zatem szybkości Boscha, a koloru Mundorfa. Jakieś pomysły, poza Jantzenem Superrior? ;)

McGyver

24 Gru 2008, 01:17

>Nie powiedziałbym. D25AG wcale nie gra ostro, tylko dźwięcznie i gładko.

Być może , ale ja słyszę ją w ten sposób, 27TBFC/G i 27TBFC/GTV też, "cuda" już z nimi robiłem i nic nie pomaga.

Nie chcę być złej myśli ale nie sądze ażeby taka klarowność na wysokich poprawiła się bo one są naprawde dziwne (MP). Natomiast na średnie i niskie proponuję MKV zupełnie inny dzwięk a przy tym cena 10x mniejsza od jantzena silvera. Aha zawsze bocznikuje te kondy małym vishay ero. Natomiast kiedy już byś się zdecydował na kupno silverów to daj znać jak to chodzi po 2-3 tygodniach kiedy to już emocje opadną a zacznie działać słuch, no chyba że możesz szybko przełączać kondy. Jak dla mnie w niektórych aplikacjach MP nadal jeden z najlepszych kondów. 2 dni temu podczas toczonej dyskusji na temat bosha, odczepiłem go i zastąpiłem kolejnym mkv i po 20 minutach lutownica w ruch i spowrotem go do środka - on chyba uzależnia.

Na razie nie miałem lepszego konda na wysokich, aniżeli Bosch MP - genialne blachy, świetne instrumenty dęte, cykacze i wszelakie klamoty audio. Tym niemniej, była tam jednak odrobinka, żeby nie powiedzieć 'szczypta' chropowatości (coś, jak efekt mp3), którą chciałbym wygładzić, bez zmulenia -> po paru dniach odsłuchów na kondziach SCR MKP mogę powiedzieć, że Bosch był tu wręcz wybitny ;) Ale chcę więcej! :) Dlatego myślę o Jantzen Superrior (podobno muzykalny i zwarty dźwięk) lub o Silver (podobno 'audiofilski' do bólu).

O Siemens MKV nic nie wiem - nie miałem przyjemności... Może to i to ;)

• 2 miesiące później...

Kupiłem Jantzena Superrior Z-Cap (jako alternatywę dla Bosha MP). Posłucham jeszcze trochę, ale wydaje mi się, że Jantzen jest mocno technicznym kondensatorem - dźwięk być może jest szczegółowy, podany z aptekarską dokładnością, ale... nie wiem... Jakoś muzyka jest wyprana z emocji. Jantzen to kondensator o wielkości opakowania jogurtu Actimel (3.9uF) i pewnie w typowo hi-endowych systemach zagrałby idealnie. U mnie jednak osusza, wyostrza, wyzuwa z emocji... Technicznie dźwięk jest na wysokim poziomie. Ale... no nie chce mi się tego słuchać.

Kiedy w środku siedział Bosch MP zdarzało się, że wstawałem z łóżka i o 2.00 w nocy, aby przez parę chwil posłuchać muzyki - miała czar ;)

Dobrze lete że mówisz że tak to gra, coprawda myślałem że bedzie lepszy a tu o_O. Natomiast za jakiś tydzień może dwa bedę miał Siemensy MKV i spóbuję Ci wylosować jakiś 3.9uF to jeśli chcesz mogę podrzucić to sobie przetestujesz może to będzie jeszcze lepsze. Spoko mieszkam bliżej niż się wydaję wieć potestujesz zobaczysz.

Pozdrawiam

Ale sobie test wymyśliliście... no no. OK.

Jantzen:

1. CrossCap czeskie dawna Tesle konfekcjonowana w Polsce. Gra przyzwoicie :) jak na te pieniądze.

2. Standard Z-Cap Polipropyleny robione na Tajwanie podobne do SCR ów.

3. Superior Z-Cap to nic innego jak dwa Standard Z-Cap + metalizowana folia w jednym opakowaniu, ale grają lepiej.

3. Silver Z-Cap to coś na wzór Superior Z-Cap srebrzona folia... Dźwięk, generalnie aptekarska dokładność, bardzo szybkie ale też i dość ostre. Myślę, że partner dla najlepszych przetworników, tylko i wyłącznie wysokotonowe.

4.Silver gold Z-cap Dźwięk jak wyżej plus dynamika z kosmosu :)i cisza...

Nie myśl - słuchaj.

Ja tam akurat wierzę w spostrzeżenia lete (zawsze wiedziałem że masz dobry słuch ale jesteś złośliwiec :) ). Cały worek testowanych na wyjściu cd polipropylenów był cienki. Przeważała ostrość. Czasami było śmiesznie bo zwykła kwadratowa wima na duże napięcie grała lepiej od wielkiego jak szklanka teflona czy często zachwalanego olejaka. Te "gorsze" charakteryzowały się właśnie "technicznym" brzmieniem przez co znikała "barwa".

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W przypadku polink.com.pl uważajcie, bo Pan potrafi zadzwonić i powiedzieć "skończyły się czerwone superriory, ale mam czarne - może być?". I wtedy trzeba powiedzieć "nie dziękuję, poczekam". Pan odpowie "ok, będą za trzy tygodnie - może być?". Odpowiadamy "tak, poczekam". Rozmowa się kończy. Za 10 minut jest telefon. "Wie Pan co? A znalazły się 2 ostatnie czerwone - wysyłam dzisiaj".

Ps. Nie wiem, skąd biorą czarne, ale mam wątpliwość, czy to oryginalne Jantzeny.

Panowie tak naprawdę Polink to jest Jantzen, wszystko jest w Polsce. Może inaczej - jeżeli kupicie na stronie Jantzen'a to i tak towar przyjedzie ze Świebodzina.

Nie myśl - słuchaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.