Skocz do zawartości
IGNORED

POSZUKUJĘ WZMACNIACZA W CENIE OK 3 tys.

nick102

Rekomendowane odpowiedzi

Co byście polecili. Obecnie posiadam denona 735 zarówno wzmak jak i cd. Kolumny od niedawna VIVACE 3. Docelowo ma to być wzmacniacz + CD. Zastanawiałem się nad Denonem 1500AE -ale słyszę różne opinie. CZy może HK? albo jakaś lampa za ok. 4 tys. ARCAM DIVA A70 - ma dobre opinie i wygrał w teście HI-FI. Proszę o dobre rady. Dzieki z góry pozdrawiam wszystkich audiofili.

Witam.

Daj sobie spokój z HK czy Denonkiem... Jak już - to Arcam.

Ze swojej strony mogę Ci zaproponować lampę - końcówkę OMAKA z pre pasywnym za ok. 3 tys (Jewel One+Jewel two). Sam używam takiej samej ale z pre aktywnym (Jewel One+Jewel Four).

Zdziwiłbyś się jak to GRA ! Potężny i gorący dźwięk !

Zobacz opisy i recenzje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdzie mieszkasz ?

Serdecznie zapraszam na odsłuch.

Mieszkam w okolicy Leszna Wlkp.

Pozdrawiam Jacek

Kontakt - 606 332 958 [email protected] lub skype "mandalaband".

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja mogę polecić Densena b-100 lub nowszą wersje; z drugiej ręki. Ciepły, plastyczny dźwięk, bardzo muzykalny wzmacniacz. Cena oscyluje wokół 2 tyś- dla mnie rewelacja, nawet za kilkuletni wzmacniacz, który ma wspaniały wygląd i napis: made in denmark.

Jeżeli może być używany /od audiofila który dba o sprzęt i expoatuje z umiarem/ to tak się składa,

że mam do sprzedania 6-co miesięcznego Xindaka XA6950 ewentualnie PrimaLunę PrologOne /lampowy/.

Szczegóły w dziale : ogłoszenia.

• Redaktorzy

kszysiu2, 3 Mar 2007, 14:27

>Ja mogę polecić Densena b-100 lub nowszą wersje; z drugiej ręki. Ciepły, plastyczny dźwięk, bardzo

>muzykalny wzmacniacz. Cena oscyluje wokół 2 tyś- dla mnie rewelacja, nawet za kilkuletni wzmacniacz,

>który ma wspaniały wygląd i napis: made in denmark.

Za 3kzł można spokojnie kupić Densena DM-10 a to już inna bajlka i jeszcze większa frajda ze słuchania muzyki.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Proponuję Electrocompaniet ECI-II.Rewelacyjne brzmienie z klasycznego już wzmacniacza.Uwaga- urządzenie bez pilota.Kupiłem go na Allegro prawie 8 miesięcy temu za 2 490 zł.Myślę,że można zapolować na niego w okolicach 2-2,5 tys.zł.Ale niestety ciężko "złapać" go na wtórnym rynku sprzętu hifi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Badyl - tylko, że 1500AE nie ma startu do kilku wzmaków wymienionych w tym wątku (bardzo dobrze obrazuje to jego cena na rynku wtórnym - równa "cyferkom" w jego nazwie) ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

MusicFinder wymienił epokę, również chciałbym zaznaczyć że szukając wzmaka w tym przedziale cenowym nie wolno przejść obok niego obojętnie. Chyba że ktoś go zna, (wzmaka a nie opinie) i mu po prostu nie pasuje. Ale mając dobre źródło ten wzmak nie może się nie podobać :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Proponuję posłuchać Advance Acoustic MAP 305 w zestawieniu ze swoimi kolumnami, nowy powinien zmieścić się w zakładanym budżecie. Ciekawe szcegółowe brzmienie ale oczywiście każde ucho jest inaczej wrażliwe i różnie słyszące. Pozdrawiam.

Ja tradycyjnie polecam dopisać do listy wzmacniacz-ROKSAN CASPIAN,jeżeli lubisz "analogowe" brzmienie z klasą ,dotego szczegółowe ze znakomitym basem jak i całą resztą.Z drugiej ręki mieści się w Twoim zakresie cenowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka rzecz się marnuje u handlarza, a rzadko się spotyka na wtórnym rynku, warto pomysleć o nim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo może taka doskonała lampa /jeżeli lubisz wprowadzać się w stan nirvany/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sugden, to zacna firma, sam mam A21a, to jest klasa A. ten z allegro to AB, a sprzedawca zapewnia, ze jest w klasie A. Nie wiem jak gra A 25, ale kiedyś przez chwilę miałem A28, tez w klasie AB i grał swietnie, zwłaszcza jak na 800 PLN, ktore za niego zapłacilem.

> Fr@ntz, odrobine przesadzasz z ta cena danonka z drugiej reki... ;-) ale fakt, mozna go pewnie wyrwac za mniej niz 2 kzl, co nie jest dziwne, zwazywszy, ze bez problemu mozna go bylo (i nadal mozna) dostac nowego za niewiele wiecej.

podepnę się do pytania autora wątku.

Również mam ok 3kzł na sprzęt ale niestety nie znam ise na elektronice, obawa co do 2nd hand jest taka że czasami można trafić coś niby super ale okzauje się potem że był grzebany itp.

Sądzicie że druga ręka będzie lepsza niż taka nówka jak NAD C372 albo opera A100 ewentualnie Creek EVO ??

Jeśli chodzi o kupno używanego sprzętu to jestem jak najbardziej za, mimo że wcześniej mialem podobne obawy co Ty. Sam kupywałem i sprzedawałem, wybierając przy tym urządzenia w stanie bdb lub idealnym. Kupiłem w taki sposób wzmacniacz, swój cały "pierwszy system" i ostatnio wzmac. słuchawkowy. Bardzo okazyjnie zresztą.

(Poza tym nigdy nie podbijam gwarancji (z lenistwa?, bo miesiącami czeka się na naprawe?))

Plusy nowego sprzętu, w moim przypadku: Kef iq5' pół roku się męczyłem zanim zaczęły grac (a sprzedawca mówił: "do pół roku zanim panu zaczną grać", a ja: " no co pan")

CD azur 640c: szuflada otwiera się i zamyka, że głośniej się nie da; a płyta słuchana w nocy "gra" głośniej w środku niż na zewnątrz. (Szuflada była usterką właściwa akurat mojemu modelowi ale nie miałem ochoty go wozić i czekać na naprawę.)

Tak więc szczerze polecam sprzęt z drugiej ręki. Audiofile raczej dbają o swoje "klocki"

Autor wątku nie podaje do jakiej muzyki ten sprzęt. Więc dodam ze swojego podwórka w tej cenie można znaleźć Musical Fidelity A3 (cieplejszy w brzmieniu) lub A 3.2 3000-3500zł (mniej ocieplony od poprzednika ale za to mocniejszy, lepsza dynamika, większa transparentność). Oba lekko zaokrąglone, gładkie (nie gryzą po uszach) z solidną podstawą na basie (czego często brakuje tańszym klockom). Warte swojej ceny jeśli brzmienie ci odpowiada.

Druga ręka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś polecacie szczególnie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam polskiego Madrala A2 SE , dynamika , słodkie i rozdzielcze soprany , piekna średnica i super basik , brzmienie lekko ocieplone , wejdz na www.madral.pl > tranzystor który lekko naśladuje brzmienie lampy , a niejednokrotnie deklasuje zach wielokrotnie droższą konkurencję !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzuc okiem na pre Passa i gainclona na naprawde dobrych czesciach w zakladce DIY na naszym forum. W koazdej sytujacji gral bardzo dobrze a z niektorymi kolumnami wybitnie. jezeli jestes zainteresowany prosze o kontakt na skrzynke emailowa.

Pozdrawiam Pawel

Jesli szukas czegos z drugiej reki to rzeczywiscie Electrocompaniet bedzie dobrym wyborem ale bedzie czezko znalez. Jezeli chodzi o nowe uzadzenia to polecam Ci wzmacniacz Xindak XA 6950. Jestem jego posiadaczem od ponad roku i jestem bardzo zadowoony z dzwieku który oferuje. Wysmienita jakosc wykonania ! Tak z zewnatrz jak i wewnatrz która przypomina raczej sprzet kosztujacy 2 razy tyle a nawet wiecej. 24 kg zywej wagi! Ma pieknego pilota która sam mogłby kosztowac 800-1000 zł. Dzwiek który oferuje jest wysmienity zwazywszy na przedział cenowy w jakim sie znajduje. Spokojnie mozna ten wzmacniacz postawic obok klocków kosztujacych 6-8 tys zł bo na takim poziomie gra. Ma doskonały , głeboki bas , dobrze kontrolowany o delikatnie zmiekczonym charakterze co według mnie jest własnie doskonałym kompromisem. W tym aspekcie nie widze ograniczen dla tej konstrukcji. Bardzo dobra dynamika wszystkich zakresów przypomina raczej drogie amerykanskie koncówki niz zmacniacze za 4 tys! Ma piekna srednice i dobrej jakosci wysokie tony. Bardzo dobra jakosc stereofoni + dobra głebia sprawiają ze słuchamy go z wielka satysfakcja. Bardzo dobra rozdielczosc wysokich i srednicy. Generalnie dzwiek bardzo przyjemny w odbiorze z delikatnym ociepleniem dzwieku bez utraty przejzystosci i szczególowosci . Mozna słuchac godzinami bez uczucia zmeczenia co jest wielkim plusem. Zarazem dzwiek pozwala na dokładna analize nagran choc moze sa konstrukcje bardziej analityczne ale raczej nie na tym pułapie cenowym. Dzwiek jest zamaszysty , potezny o wielkiej energi i doskonale sprawdza sie w kazdym repertuarze. Moim zdaniem dokonały przykład dzwieku bardzo analogowego w dobrym tego słowa znaczeniu z konstrukcji tranzystorowej. Gdyby nie fakt na zastosowana technologie możnaby powiedzieć ze dziek reprezentuje dokonałe połaczenie techniki lampowej i tranzystorowej w jednym. zASTOSOWANIE WYSMIENITYCH KOMPONENTÓW WRÓZY BEZAWARYJNA PRACE przez lata. U mnie gra juz ponad rok bez najmniejszego zajakniecia. Niewatpliwa zaleta tegow zmacniacza jest 10 pierwszych watów oddawanych w czystej klasie A jak i wysoka moc niezaleznie od obciazenia. Przy 8 omach jest to 104 W na kanał a przy 4 to az 187 W na kazdy kanał. Pociagnie raczej wszystko. Dodatkowa zaleta jest to ze nawet przy bardzo wysokich poziomach głosnosci brak oznak kompresji dzwieku . Polecam szczerze bo znalezc cos na tym poziomie za te pieniadze jest raczej niemozliwe , chyba ze coś z rynku wtórnego a i to nie bedzie łatwo.

Panowie mam ten sam dylemat co Nick102 , mej odsłuchy i spostrzeżenia umieściłem w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a że dyponuję podobną gotówką chciałbym się Was poradzić za czym powinienem sie rozglądać. Towarzystwem dla wzmacniacza będzie raczej usher x-718.

pozzdrawiam

Ukryta Zawartość

tylko pytanie czy firma Madral istnieje ! byłem zaineresowany ich cdekiem i nic...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

dyzman69, 5 Mar 2007, 16:57

>Jesli szukas czegos z drugiej reki to rzeczywiscie Electrocompaniet bedzie dobrym wyborem ale

>bedzie czezko znalez. Jezeli chodzi o nowe uzadzenia to polecam Ci wzmacniacz Xindak XA 6950. (..)

No niestety ale nie jest aż tak pięknie. Kolega opisywał na tym forum problemy z Xindakiem, z regulacją głośności, dziwnym zachowaniem, proponuję poszukać...

Lubię słuchać muzyki! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.