Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA FB 820 R seria Q - jakie kolumny

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki. juz prawie bylem zdecydowany na sony Es 570 ale jednak wybor padł na tego pionka. cena troche nizsza i pilot :)

a jakie kolumny do tego ? budzet nie wiecej niz 1000 zł.

myslalem o mission m33i lub tannoy mercury 3, są na allegro za 1000 zł - kup teraz.

McGyver, 12 Mar 2007, 12:47

>Tannoy mają lepsze głośniki. IMHO w Missionach M33 siedzi nieznośnie szeleszczący tweeter.

no! wiec bierz cos na Heco! :>

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dotąd to jest najlepsze co znalazłem w Twoim budżecie.

Ukryta Zawartość

Aha, i jest jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Polecam.

Ukryta Zawartość

kiedys myslalem o eltaxach wlasnie liberty. teraz jakos mi umknęły. chetnie bym posłuchał ale te odległości. propozycja ciekawa. jakiego brzmienia mozna oczekwiac w połączeniu liberty - pioneer a701 ? nie wiem, jakos mozna by to opisać ?

A701 gra spokojnym, kulturalnym dźwiękiem. Zmień sobie te diody w zasilaniu jak zrobił Gregaudio, daje to wyraźną poprawę kontroli basu. Oprócz tego pewnie wartoby grzebnąć w przedwzmacniaczu i powymieniać niektóre kondy i opampy.

Połączenie z Eltaxami lub Dali 505 da żywe brzmienie z wyrazistą średnicą.

IGNAC, 12 Mar 2007, 14:29

>czy ta srednica ktora byłaby wyrazista nie bedzie mecząca na dłuzsza mete ?

A no widzisz.

"Panie, tak to panu tylko w Erze dopasują."

Nawet uznawane za "kultowe" Dali 450 mają nieco natarczywą średnicę, która jednak swietnie się zgrywa m.in. z nieco "ululanymi" wzmacniaczami lampowymi opartymi na lampach 6L6.

Z drugiej strony kupując "ugrzecznione" Tannoye M3 możesz otrzymać z Pioneerem zbyt spokojne, niewciągające brzmienie. ja wolałbym duet z Eltaxami lub Dali 505. Można też coś "uszyć na miarę" bądź stuningować Dalaki, Eltaxy albo Tannoye. We wszystkich tych kolumnach najsłabszym ogniwem są zwrotnice.

wiec tak...jestem wdzieczny za pomoc. jestem początkujący w temacie stereo po męczącej przygodzie z kinem domowym pionier vsx 514 + quadral qlx 165. jak sie okazało 90% słuchalem i słucham muzyki. moze wiec dlatego tak ostroznie podchodze do wyboru sprzetu bo fundusze mam marne. ale i rozumiem przesłanie - "Panie, tak to panu tylko w Erze dopasują." tak wiec jutro robie odsłuch dali 505 bo kolega ma. moze tez mimo wszystko odsłucham te missiony ale podejde do nich ostroznie. a co do tuningu to mysle ze biorąc pod uwagę moje tzw FO PA, czyli wciąż bym cos zmieniał, to pewnie kiedys to tego dorosnę, tzn do tego aby udoskonalic swoj sprzet poprzez wymiane pewnych elementów wewnętrznych. tylko najpierw musze wykupic zonie wczasy :) hehe.

jedna prosba jeszcze - źródło. mam tu dwie wersje, albo wydam do 100 zł za jakies dvd bo musze miec, miedzy innymi córka ogląda bajki i ja tez nie ukrywam czasami jakis film i za jakies 150 zł kupie CD. albo wydam 250 zł na lepsze dvd, moze pioniera, a w przyszłosci dokupie CD jak znajde jakies luki finansowe. co by Pan radził ?

czy odtwarzacz DVD za ok 250 zł (nie mowie o mancie, emperorach itp) bedzie gorszy od CD za ok 150 zł ?

Ja dla forumowiczów nie jestem żaden pan, mam na imię Adam.

Co do wyboru źródła, to widzę tu konieczność głębokiego kompromisu. Ja bym polecał zakup DVD za 100zł. i jakiegoś używanego odtwarzacza CD z solidnym napędem. Dobierz model CD pod kątem przydatności do zamontowania w przyszłości przetwornika Andrzeja Stelmacha. Gra to kapitalnie i jest warte o wiele więcej niż życzy sobie za to konstruktor. Zapraszam do mnie na odsłuch przetwornika pana Andrzeja w konfiguracji ze wzmacniaczem lampowym i dobrymi kolumnami, i na kawę espresso.

>Ignac

Gratuluję zakupu wzmacniacza! Nie zapomnij tylko "oblać" nowego nabytku, żeby dobrze służył.

Widzę, że doradza Ci sam McGyver, więc ja mogę już tylko dodać: słuchaj Adama, to nie będziesz żałował. Fachura. Swoją drogą, przypomnę moją wcześniejszą sugestię: kolumny na zamówienie. A skoro w wątku jest już McGyver, to spróbuj się z nim dogadać. Za tysiaka to Ci na pewno wystruga paczki lepsze od tych całych eltaksów czy dali. Mówię Ci.

zwolennik łagodności

IGNAC

W rozmowach z McGyverem powolaj sie na mnie! Na 100% wynegocjujesz dobry rabat! :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

a wracając do CD, na moje prawe oko (bo na lewe nie dowidze heheh) to pioneer ma dobre napędy, czy mam racje ? bynajmniej miałem pare odtwarzaczy co prawda DVD ale pionner chodził najlepiej. cicho. no moze zmiana klatki czy utworu byla głośna ale praca podczas otwarzania wzorowa jak dla mnie.

IGNAC, 13 Mar 2007, 10:47

>a wracając do CD, na moje prawe oko (bo na lewe nie dowidze heheh) to pioneer ma dobre napędy, czy

>mam racje ? bynajmniej miałem pare odtwarzaczy co prawda DVD ale pionner chodził najlepiej. cicho.

>no moze zmiana klatki czy utworu byla głośna ale praca podczas otwarzania wzorowa jak dla mnie.

Modele z "odwróconą mechaniką" (szufladka z talerzykiem jak w gramofonie) są świetną bazą do instalacji przetwornika Andrzeja.

no wlasnie moge sie podzielic odsłuchem missionów m34. był manam, leny kravitz (sory jesli zle napisalem), myslovitz i .......... wiesz adam jak dla mnie to całkiem niezle. jak dla mnie bo jak juz wspomnialem wczesniej słuchałem padaczki w postaci kina domowego. tzn tak manam i myslovitz bardzo podobnie, czyli bas w miare ok, schodził dosc nisko, grał jak gdyby w tyle. srednie tony spokojne ale dosc wyraźne. wysokie tony lagodne, napewno nie kuły w uszy. moze momentami zasłaniały pozostałe, nizsze partie ale głownie w utworach szybkich, przepełnionych róznymi instrumentami. napewno dzwiek ciepły, szeroka scena. dobrze sie czuły grając głośniej.

z kolei leny kravitz bardziej grał środkiem.

wieczorem robie odsłuch z dali 505.

ciekawe czy m34 grają podobnie do m33 ? pewnie tak bo ta sama seria. m34 finansowo dla mnie nie do przeskoczenia, chyba ze uzywane do 1000 zł.

Fajnie że robisz sobie odsłuchy. Tak trzymać.

Drobna sugestia. Nawet jak któreś z kolumn Cię zachwycą, to nie kupuj ich od razu pod wpływem emocji chwili. Daj sobie parę dni na ochłonięcie, posłuchaj jeszcze innych kolumn, a potem jeszcze raz przemyśl temat na spokojnie.

Sosnowiec, blisko Katowic. Do mnie masz ok. 270km. Możesz się też skontaktować z forumowiczem HYBRYD z Wrocławia, on wie o wszystkich moich kolumnach w okolicy. Wybieram się do niego w ciągu najbliższych kilkunastu dni.

witaj Adam. słuchałem wczoraj Dali ale 606. nie wiem na ile 505 będą podobne. niestety okablowanie było zwykłe, takie miedziaki 2,5. odtwarzacz az strach sie przyznac bo dvd jakis bellwod czy cos w tym rodzaju. w kazdym razie brzmienie takie jak kiedys słyszałem w eltaxach symphony. ciepłe, srednie dosc wyrazne, ale troche mało basu jak dla mnie i dzwieki były takie zlane. nie było tej analitycznosci jak w missionach. ale moze dlatego ze kable i ten dvd odstraszający.

Jakbyś wiedział jakie elementy są w zwrotnicach kolumn z tego zakresu cenowego, to byś się już nigdy nie martwił jakością kabli bo to najmniejszy problem w tym kontekście ;-)))

Miałem 6006 w domu. Bas jest strojony tak, że będzie dużo wyższego, nienajlepiej zebranego basu, ale w niskie rejony zapuszczał się nie będzie.Poza tym konstrukcja jest nieco przekombinowana i nie za łatwa do napędzenia. IMHO 5005 są zaprojektowane bardziej poprawnie.

wiec własnie nie byłem pewny swoich odczuć ale miałem takie wrazenie ze ten wzmak jakby nie potrafił napędzić tych dali 6006. chyba spotkam sie z danielem z wrocka co sprzedaje wlasnie te dali 505 i zrobimy odsłuch.

jednakze czy mozna pokusic sie o stwierdzenie, że dali 505 będą grały podobnie jak eltax symphony ? (ktore nawet mi sie podobały jak słyszałem pierwszy raz )

Dali 505 mają inne głośniki niż ich następcy Dali 5005. Pomiędzy serią "trzycyfrową" a "czterocyfrową" jest wyraźna różnica brzmieniowa.

Miałem kiedyś Dali 6006. Jak już pisałem, koncepcja tych kolumn jest nieco przekombinowana (problemy wynikłe z zastosowania trzech jednakowych midwooferów są znacznie większe niż ewentualne korzyści które konstruktor miał nadzieję uzyskać), a charakterystyka impedancji dość trudna, schodząca poniżej 3 ohmów. Ponieważ próby tuningu tych kolumn nie dawały zadowalających rezultatów, a skrzynki były nienajlepszej jakości (choć w sumie niebrzydkie) i głośniki bardzo porządne (tweeter Peerlessa WA10 ze zmienionym frontem, woofery NMB o niezłych parametrach, lepsze niż stosowane w starszych 606 Vify serii TC) rozebrałem te kolumny, i na bazie uzyskanych głośników zrobiłem dwie pary kolumnwłasnej konstrukcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.