Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzedaż mieszkania

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas, że pora na sprzedaż mieszkania i kupno innego. Ponieważ dochodzą do mnie sprzeczne opinie sam już nie wiem jak to jest z tą sprawą, a mianowicie kto ponosi koszta związane z opłatą kosztów dodatkowych (notariusz, podatek itd.) ja jako sprzedający czy kupujący??? I drugie pytanie co jest lepsze (czytaj tańsze w eksploatacji) kupno mieszkania na własność, czy może lepiej wynajęcie??? Jakie są Wasze doświadczenia w tej sprawie???

https://www.audiostereo.pl/topic/31940-sprzeda%C5%BC-mieszkania/

OK czyli za notariusza płaci kupujący. Ale co z podatkiem od czynności cywilno-prawnych??? Notariusz to kilkaset złotych, natomiast podatek to już kilka tysięcy złotych. Kto za to płaci i czy można to uzgodnić wpisując np. do umowy kupna-sprzedaży mieszkania??? Co do wynajmu to faktycznie zależy ile to kosztuje, ale czy to prawda, że wynajem mieszkania wychodzi drożej niż jego kupno i mieszkanie "na swoim"???

Notariusz to nie kilkaset złotych, natomiast podatku nie powinno byćo ile US się nie doczepi. A może siędoczepić nawet tego, że mieszkanie poszło za tanio, wyśle swojego pieska który tak obwącha i obsika to mieszkanie że się nie wypłacisz z podatku. Pozostaje mieć tylko nadzieję.

Co do Wynajmu mieszkania ... moze lepiej poszukać gdzieś np. jakiejś części domku jednorodzinnego, albo mieszkanka w budynku gdzie nie mieszka 100 rodzin tylko np 5.... wtedy zainwestować w coś takiego, to jest tak jakby bardziej zbliżone do domku, a jak jeszcze trafisz na mieszkanie na parterze albo na ost. piętrze to problem jednego sąsiada podczas słuchania muzyki Ci odpada :)

Wynajęcie mieszkania na dłuższą metę to nieporozumienie.

Kasa, którą płacisz za wynajęcie przez długi czas, robi się na tyle duża, że mogłaby stanowić poważną część (lub nawet całość) wartości mieszkania. A tak po dłuższym czasie zapłacisz kupę kasy, a mieszkanie nadal w żadnym stopniu nie jest Twoje.

Janusz z Torunia

Jeśli nie masz noża na gardle, ABSOLUTNIE nie sprzedawaj mieszkania. Lepiej wynajmij je komus i pieniadze, ktore w ten sposob uzyskasz przeznacz na splate kredytu, ktory zaciagniesz na kupno drugiego mieszkania.

Sprawa nie jest taka prosta jak by się wydawało. Ani ja nie jestem jedynym właścicielem tego mieszkania, ani nie mieszkam w nim sam aby o wszystkim decydować. Wynajęcie całosci czy tylko np. pokoju nie wchodzi w grę, ponieważ wtedy ani ja ani ta druga osoba nie mielibyśmy się gdzie podziać. Jest to bardzo duże mieszkanie, mnie nie stać na jego otrzymanie (brak pracy obecnie) i jedynym wyjściem z kilku dodatkowych powodów jest jego sprzedaż. Chodzi mi o to kto ponosi dodatkowe koszty związane z jego sprzedażą (ja w całosci czy kupujący)???

Pawlinda; zwyczajowo kupujący. A za podatki od sprzedaży i opłaty skarbowe solidarnie kupujący i sprzedający jeśli nie ustalili inaczej w umowie. Poza tym chyba wszystko wylicza i kasuje notariusz zgodnie z umową.

Po prostu idź do najbliższej kancelarii notarialnej i zapytaj - jeśli nie będzie tłoku poproś też o wyliczenie kosztów w przybliżeniu, zgodnie z taksą.

Pogooglowałem przez 2 godziny i oto co znalazłem:

Przy sporządzaniu umowy sprzedaży nieruchomości notariusz pobiera 3 rodzaje opłat: taksę notarialną, opłaty sądowe oraz podatek od czynności cywilnoprawnych.

Wysokość taksy notarialnej jest każdorazowo określana przez notariusza na podstawie wartości przedmiotu czynności notarialnej (w wypadku sprzedaży mieszkania na podstawie ceny sprzedaży) zgodnie z rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej z dnia 28 czerwca 2004 roku (Dz. U. z 2004 r. nr 148 poz. 1564 z późn. zm.).

Zgodnie z § 3 rozporządzenia, maksymalna stawka taksy notarialnej przy sprzedaży lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną własność wynosi:

1. przy wartości przedmiotu czynności notarialnej powyżej 30.000 zł do 60.000 zł – 710 zł + 1proc. od nadwyżki powyżej 30.000 zł;

2. przy wartości przedmiotu czynności notarialnej powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł – 1010 zł + 0,5 proc. od nadwyżki powyżej 60.000 zł

Do wyliczonej taksy notarialnej zgodnie z przedstawionymi wyżej zasadami doliczany jest podatek VAT.

Opłaty sądowe pobierane przez notariusza są związane z wpisaniem do księgi wieczystej praw kupującego oraz założeniem księgi wieczystej dla lokalu, jeśli nie była dotychczas prowadzona. Opłaty te są określane na podstawie ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych z dnia 28 lipca 2005 roku (Dz. U. z 2005 r., nr 167, poz. 1398 z późn. zm.)

Zgodnie z art. 42 i 44 Ustawy za dokonanie w księdze wieczystej wpisu zapłacimy 200 zł, natomiast założenie księgi wieczystej 60 zł. Jeśli więc mieszkanie, które kupujemy nie ma księgi wieczystej zapłacimy za jej założenie 60 zł oraz 200 zł za wpisanie nas w księdze wieczystej jako właścicieli.

Zarówno sprzedaż lokalu, który stanowi odrębną własność jak i zbycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych, którego stawka wynosi 2 proc. wartości ceny sprzedaży (ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych z dnia 9 września 2000 roku - Dz. U. z 2005 r. nr 41 poz. 399 z późn. zm.). Obowiązek zapłaty tego podatku spoczywa na kupującym.

A więc z tego wynika, że chyba wszystkie opłaty ponosi kupujący.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.