Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX/CDX 596 czy Denon PMA/DCD-700

jarekeraj

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie w ostatecznym wyborze zestawu: Yamaha AX / CDX - 596 czy Denon PMA /DCD - 700 AE.

Oczywiście przejrzałem wątki Yamaha czy denon ale były niezbyt pomocne.

Za Yamaha:

- duża i ciężka :-)

- olbrzymia 2x większa moc

- kiedyś McGyver polecał Dorotce do Tannoy F2 a ja mam tannoy'e F4

Za denonem

- nowsza konstrukcja

- bardziej audiofilska marka (?)

- taniej o 20%

- polecana przez niektórych z Was ("trzymaj się z dala od Yamahy chyba że oldies")

Więc? Więcej już Was nukać nie będę - promise!

Dzięki

J

https://www.audiostereo.pl/topic/31938-yamaha-axcdx-596-czy-denon-pmadcd-700/

Nie wiem, jaki masz słuch. Ale słuchając Yamahy AX/CDX 596 w zestawieniu z KEF iQ7 miałem wrażenie, że to miniwieża za 800 zł z dużym wykopem, ale to jedyna pozytywna cecha tych klocków.

Co do Denona, to nie jestem jego fanem, ale uważam, że DCD 700AE to świetny cedek, bardzo szczegółowy, z wyrazistą górą, choć nieco surową i wyeksponowaną średnicą (zwłaszcza jej przełom z górą), odrobinę odchudzoną, co skutkuje bardziej wysuniętym wokalem, jednak jest też odrobina ciepełka, ponadto basik jest stanowczy, konturowy i precyzyjny, a nie lejący się jak w Yamaszce. Natomiast PMA 700 AE bym nie polacał. O niebo lepszy jest PMA1500AE, w dodatku wart swej ceny co do grosza, nie bez kozery obrósł już legendą, więc nie będzie miał sporej utraty wartości.

PMA700AE Denona to słabizna. Yamaha AX596 jest lepsza. Co do CDeków, to Rolansinger dobrze opisał Denonka. Aczkolwiek w zestawieniu z F4 niewykluczone że Yamaha zgra się lepiej, bo te kolumny raczej stonowane nie są.

No to ja właśnie napisałem przytoczoną frazę. Starą yamahę ma np. kol. Masterofdeath6 i bardzo ją chwali. Ja natomiast kupiłem 2 lata temu yamahę zdaje się AX-496 do poprzedników kolumn jakie posiadasz, tj. tannoy mercury m4, i po niecałych dwóch tygodniach odsprzedałem ten wzmak ze stratą i... dużą ulgą, nie dało się słuchać po prostu, pojawił się bułowaty bas który zdominował wszystko, góry nie było wcale, rozdzielczość zerowa. Przed zakupem wypożycz ten zestaw i posłuchaj u siebie.

Ws. denona wolałbym wzmaka 1500ae (choćby używanego) od rzeczonego 700. Nówkę można kupić od niezleżnego dystrybutora nawet za 2300.

Z prywatnego importu denona mozna kupic sporo taniej niz 2300zl, wystarczy ponegocjowac;)

na allegro jest obecnie czarny pma1500ae, uzywany chyba tydzien, od horna, zaproponuj 2kzl i masz dobry wzmacniacz:)

Pomiędzy AX496 a AX596 istnieje bardzo istotna różnica jakościowa.

Tannoye Mercury 4 grają zdecydowanie inaczej niż Fusion 4.

Wyciąganie ogólnych wniosków o brzmieniu jakichś urządzeń danej firmy na podstawie odsłuchu innych klocków tej firmy jest nic nie warte, i wprowadza tylko niepotrzebny zamęt.

Powtarzacie jak krowie na miedzy: PMA 700 be - nie brać, brać DCD 700 + PMA 1500". Wierzę, że "coś jest na rzeczy" ale też koszt 1500tki jest ponad 2x wyższy od 700AE i nie wiem czy uda mi się szarpnąć nawet jeśli brac pod uwagę niezależnego importera. Z kolei McGyver - dla mnie autorytet odnośnie kolumn Tannoy - twierdzi, że Yamaha AX-596 mogłaby się "ułożyć" z moimi F4 i że generalnie jest lepsza od PMA 700. Nową Yamaszkę AX-596 można nabyć w sklepie za mniej niż 1000PLN. Co do CDeków to chwalony jest denon a yamaha ma niezbyt pochlebną opinię. Mam więc kolejne pytanko - jak byście widzieli (słyszeli) egzotyczny tercet:

Denon DCD-700AE

+ Yamaha AX-596

+ Tannoy F4????

Od czapy czy mogłoby mieć sens?

J

Kiedy AX596 pojawił się na rynku kosztował 1900zł. W swojej cenie był jednym z najlepszych japończyków. Fakt, że nie każde kolumny mu podejdą, ale tak jest z większością sprzętów, i to nie powód do wieszania psów.

Sądzę że w zestawieniu z Tannoyami F4 mógłby się nawet sprawdzić firmowy duet AX596/CDX596. Nie od rzeczy będzie zrobić odsłuch takiego zestawienia.

CDX396 natomiast nie polecam, chyba że do głębokiej modyfikacji, ale wtedy to trzeba polować na jak najtańszą używkę.

Spróbuj, posłuchaj nausznie, bo nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, ani nikt nie będzie musiał słuchać Twojego systemu. Jeśli po odsłuchu dojdziesz do wniosku, że ten zestaw Ci odpowiada, to kupuj i już. Nie bądź konformistą i nie sugeruj się opiniami ludzi z forum. A jeśli potrzebujesz akceptacji społecznej, to są o wiele pożyteczniejsze i tańsze sposoby jej pozyskania.

A w najgorszym przypadku, jeśli Yamaha nie wypali, to kupisz słuchawki, wzmaka słuchawkowego, a Denon będzie jeko źródło.

Rolandsinger

Dzięki. Nie szukam akceptacji - jeżeli pytam o tego rodzaju opinie to powodem jest pewnie to, że posłuchanie nauszne przed zakupem jest dla mnie raczej niewykonalne. W każdym razie pierwszy Twój wpis był rzeczywiście pomocny.

J

Zamówiłem.

W ciemno.

Komplet Yamahy ax / cdx - 596.

Kiedyś słuchałem zestawu wzmak + cdek + gary Yamahy i brzmiał koszmarnie - to pewnie te gary ;-)

Denon dcd 700 korcił mnie straszliwie ale stchórzyłem (a propos ilu bitowy przetwornik ma ta yamaha??? i co to jest pro bit???)

Całkowity koszt (z transportem) to 2031PLN.

Sprzęt przyjdzie w ciągu 5 dni.

Napisac jak zagralo?

Roback

Wszystko przemawia za denkiem - nowszy, ładniejszy, chwalony, dobry 24 bit przetwornik (yamaha ma chyba 20bit), bez niedzisiejszych pierdół w stylu wyszukiwanie najgłośniejszych fragmentów utworów.

Po prostu obawiałem się niekompatybilności obu klocków np. denon ma wg Forumowiczów basik konturowy, yamaha to niby mięso, a co mogłoby wyjść z tego mixu - ChGW. Może coś fajnego a może nie. No i przestraszyła mnie wysunięta średnica zwłaszcza na granicy z górą (opinia Rolandsinger) - jeżeli myślę o tym samym to chyba akurat ten zakres niezbyt lubię.

Szczerze to co do wzmaka nie mam wątpliwości (okazyjna cena) a co do CD-eka wciąż się głowię (jeszcze nie dokonałem przelewu ;-) ale dziś chcę zakończyć sprawę). Jak rozumiem to jesteś posiadaczem DCD 700? Czy odsłuchiwałeś go przez inne wzmaki niż Denon?

J

roback

okazało się, że odtwarzacz yamaha w rozsądnej cenie nie jest już dostępny - wziąłem denka - los tak chciał :-)))) Denka odbiorę prawdopodobnie we środę - napiszę jak brzmi z yamahą.

mam jamaszkę. poza kolorem wydaje się kompatybilna z resztą systemu (kompatybilny kolor kosztowałby 450PLN więcej!). Ale najważniejszy jest cedek - magnetofon i radio są raczej gadżetowe. Denonka odbiorę w pn, najpóźniej we wtorek. W każdym razie póki co się cieszę - nie ma przeraźliwie ostrych dźwięków jakie słyszałem z systemu yamaha z kolumnami yamaha, brzmienie całkiem kulturalne i pogodne (jasne). No nic, zobaczymy co wniesie do systemu denek - napiszę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

arekeraj

o mnie | ignoruj | PW

stat: 766 / 37 / 0

3 Mar 2007, 11:11

Co do CDeków to chwalony jest denon a yamaha ma niezbyt pochlebną opinię.

Z uporem maniaka bede twierdzil ze wbrew temu co pisze Roland (niedawno zmienil opinie tym razem wygral tylko ciut lepszy Marantz) Denon DCD 700 AE to jest kaszana. Co prawda wieksza kaszana jest wzmak do kompletu ale to nie zmienia faktu. Nie wiem jak CDX 596 ale Yamaha w swojej historii miala zacne cdeki Denon zreszta tez i Twoje twierdzenie powyzej jest zbyt daleko idace. Chyba ze dotyczy wylacznie nowych rzeczy. Denon produkuje klocki typu DCD 2000 AE sa tez i wyzsze a Yamaha zaprzestala produkcji sprzetu z wyzszej polki. IMHO w klasie budzetowej obie firmy maja niewiele do zaoferowania.

discomaniac71

moje twierdzenie tyczyło wyłącznie dcd 700 ae i yamaha cdx 596 a opierało się na studiowaniu opinii i testów jakie znalazłem w sieci. Nie czuję się kompetentny do wydawania ogólniejszych opinii. Pozdrawiam

roback'u

Na gorąco (po 5h):

1. nie jest dużo albo w ogóle (jeszcze nie wiem) gorzej niż Creek 4330mkII + Creek cd50 - a to chyba dużo (sorry Audiofile ale mam coraz silniejsze wrażenie, że "legendarny" creek jest moooooooooooooocno przereklamowany).

2. okazało się, że moje tannoy'e mogą mieć kawał fajnego basu - bardzo mnie to cieszy.

3. stereofonia raczej tak samo mierna jak w przypadku creeka, choć może scena delikatnie wyraźniejsza - hipoteza do późniejszej weryfikacji.

jak się rozeznam na różnych płytach to napiszę więcej, siłą rzeczy będę porównywał z creek'iem ale może coś z tego pod siebie wyciągniesz.

Ukryta Zawartość

post-6127-100006463 1173960825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roback'u

Na gorąco (po 5h):

1. nie jest dużo albo w ogóle (jeszcze nie wiem) gorzej niż Creek 4330mkII + Creek cd50 - a to chyba dużo (sorry Audiofile ale mam coraz silniejsze wrażenie, że "legendarny" creek jest moooooooooooooocno przereklamowany).

2. okazało się, że moje tannoy'e mogą mieć kawał fajnego basu - bardzo mnie to cieszy.

3. stereofonia raczej tak samo mierna jak w przypadku creeka, choć może scena delikatnie wyraźniejsza - hipoteza do późniejszej weryfikacji.

jak się rozeznam na różnych płytach to napiszę więcej, siłą rzeczy będę porównywał z creek'iem ale może coś z tego pod siebie wyciągniesz.

Ukryta Zawartość

post-6127-100006461 1173960825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roback'u

Na gorąco (po 5h):

Ukryta Zawartość

post-6127-100006459 1173960825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roback'u

Dynamika w porzo. sprzęt gra dosyć sprężyście ale nie grubiańsko, naprawdę da się wyczuć pewną szlachetność brzmienia, no ale koniecznie muszę więcej posłuchać żeby potem czegoś nie odszczekiwać, dziś leciały wyłącznie ciepłe kluchy (Cohen, Evora itp), rock nie zdążył.

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.