Skocz do zawartości
IGNORED

Grób Jezusa...

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaell, chcesz streszczenie dwóch tysięcy lat w pięciu zdaniach zmieścić???

Jeśli chodzi o Dudusia to streszczajac - musi chopina wykonać PLAN nadany przez Romka - chocby nawet miał zrobic z siebie niedouczonego idiotę.

A jesli o mój wpis, to opisałem pewne cechy rozwoju cywilizacji. W które wplątało się chrześcijaństwo z tym swoim grobem. A wszystko przez Plotyna i Św.Augustyna (znaczy nie wszystko, tylko mój wpis), o których wspomniał Americano.

PS. Qb_1 taaa... teoria z >chytrymi Żydami< wydaje się całkiem prawdopodobna... O ile istniał jakiś gnębiony Chrystus, którego grób znajdziemy i okaże się że był on w dodatku ŻYDEM a nie Polakiem-katolikiem ;)

Z tym małym >ale< że nic nie napisałem o takim spisku >tysiąclecia

Qubric

3 Mar 2007, 11:01

"Dzięki takim tłukom jak ty - Dudivanku. Ichniejszym łysym w glanach z przerośniętymi romeczkiem na czele, którzy wszystkich musieli przerabiać na swoje podobieństwo - synów frankenstina."

Mała uwaga - frankenstein w jednym z filmów przemówił własnym głosem :-)

=>Qubric, 3 Mar 2007, 21:33

>Rafaell, chcesz streszczenie dwóch tysięcy lat w pięciu zdaniach zmieścić???

a co to jest 2k lat w stosunku do wieczności toż jedno pierdnięcie przez rok trwa dłużej niż te dwa tyciące popieprzonych dla człowieka lat

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ojej, nie zwracajcie uwagi na tę cześć dyskusji mojej z Dudivanem po jego pierwszym niby polemicznym wpisie.

Moja wypowiedź na temat wątku zakończyła się odpowiedzią na ostatni wpis Americano. Nie miała nic wspólnego z polityką ani dyskutowaniem z nawiedzonymi słuchaczami niedzielnych kazań Wodza.

PS. Andrzej R. Swoje zdanie na temat Św.Augustyna już powiedziałem jeśli nie zrozumiałeś, to powiem wprost: taki był z niego filozof jak z koziej dupy fujarka.

Człowiek, który >nagle< w poważnym już wieku, doznaje zrozumienia wiary, którą uważał za prostacką i w końcu przyjmuje fuchę biskupią - wygodną do głoszenia swoich radykalnych poglądów, jest tylko politykiem (czyli gnidą). A za filozofa rozważającego naturę Boga można uważać Plotyna.

Andrzej.R Przestań błaznować. Enneady to cały dorobek Plotyna. Chyba nie sądzisz że zajmuję się czytaniem wszystkich pism kolejnych filozofów z których każdy następny był równie wielki co poprzednicy???

Cała filozofia to bełkot w dodatku ze zniekształceniami tłumaczeniowymi z kilku języków, niemożliwy do przetrawienia bez współczesnych omówień. A filozofia średniowieczna to bełkot kruchciany - o ile w ogóle można mówić o filozofii średniowiecza (jak napisałem wcześniej, zakazane było nawet czytanie Biblii). A po Św.Augustynie ci filozofowie zajmowali się piętnowaniem innowierców i schizmatyków, a średniowieczna nauka dochodziła do tak światłych konstrukcji myślowych jak ta, że dowodem jest przyznanie się podejrzanego do winy na torturach.

Tymczasem mam wrażenie, że w czasach starożytnych nie było innej nauki poza filozofią, która obejmowała wszelkie dziedziny (w przypadku Plotyna to było sześć działów rozważań np. na temat etyki, fizyki, kosmologii, duszy, rozumu, itp. itd.). Jakby starożytni stwierdzili że odpowiednio długim i żmudnym myśleniem można wykoncypować całą wiedzę o otaczającej nas rzeczywistości.

A kto zajmował się rozwojem matematyki, logiki, fizyki, mechaniki, chemii, astronomii (przecież ta wiedza też była wtedy co najmniej tak samo rozwinięta jak w średniowieczu, a na pewno była bardziej powszechna i bardziej dostępna)? Przecież szkoły otwierane przez filozofów prawdopodobnie były przedsięwzięciami komercyjnymi, a kto by płacił za same tylko górnolotne rozważania o zrozumieniu tego co dla nauki starożytnych było niepojęte???

PS. Obecnie mówiąc o filozofii zajmujemy się - np. iż jeden twierdzi, że jeśli X się różni do Y to znaczy że mają one jakąś cześć wspólną, drugi filozof twierdzi że nie mają i ta część wspólna jest tylko z naszej obserwacji i powstaje w naszym rozumieniu (nie cytuję dosłownie)... Można sobie w ten sposób filozofować do usranej śmierci. Po czym przyjdzie kolejny i z obserwacji takich sporów zbuduje retorykę - erystykę, a od niej krok do psychologii i nauki o języku (bardzo przydatnych w każdej rozwiniętej cywilizacji posługującej się pieniądzem, upowszechniającej handel, państwowość i prawo). Cała reszta wyżyn nauki starożytnych filozofów to próba wykoncypowania >niepojętegoniepojętegoniepodjęcia< się trochę przesunęła.

Jeśli chcesz się dowiedzieć czego nie wiedzieli starożytni, zacznij studiować filozofię.

Jak Pan wlasciwie widzi istnienie tego swiata razem z nami.Nie wiem kto to powiedzial,cytuje"Dlaczego jest cos,skoro mogloby nie byc nic".Nie staram sie byc podchwytliwy.

To znaczy,zajmowalem sie filozofia,ale ostatnio probuje nauczyc sie troche pokory.A i tak bije ze mnie pycha.A jezeli moge prosic,to tylko walka na argumenty.Jest Pan wystarczjaco inteligenty,aby nie uzywac prostackiego jezyka.

Panowie mamy XXI wiek, a w Polsce panuje nadal średniowiecze!!!

Ludzie mają dostęp do wiedzy, Internetu i nadal dają się czarować tym „pedałom/pedofilom” w czarnych sukienkach. A wyznawcy O. dyrektora to już nawet nie jest średniowiecze. Osobiście uważam, że to co robi u nas kościół i na co mu ludzie pozwalają – tłumaczy dokładnie nasze miejsce w europie. Zamiast wziąć się do roboty to tylko wszyscy się użalają nad tym co jest i plączą księdzu / i wkładają Łapówkę – zwaną inaczej darowizną ;) to jest najlepsze, może by tak opodatkować kościół CO ? wy na to i zniknie nasza dziura budżetowa

Studiować dogłębnie filozofię powinny tylko osoby bardzo zrównoważone, w przeciwnym razie skutki mogą być straszne i nieodwracalne. Poza tym zawód filozofa i bycie filozofem to nie to samo. Filozof dąży do mądrości niezależnie od wszystkiego. Jeśli odkrywa, że coś jest fałszem to to odrzuca. Często płaci za to życiem, bo ludzie nienawidzą tych, którzy łamią stereotypy i ich wewnętrzny spokój, małą ignorancką stabilizację (w znacznej mierze opartą na schematach religijnych).

Jeśli ktoś chce znać genezę religii np. chrześcijańskiej to powinien postudiować wierzenia Greków i Rzymian na początek wystarczy zrozumieć wstęp do mitologii Parandowskiego (ale zrozumieć a nie tylko przeczytać), a potem postudiować historię I-VI wiek n.e.

Po tym wszystkim zadać sobie pytanie, czy oby jest to napewno religia monoteistyczna w dzisiejszej formie i praktyce.

Moim zdaniem jeszcze nie jest. Ewolucja idzie w tę stronę, ale tradycja nie zmienia się tak szybko jak wierzenia!

Dążenia do monoteizmu były bardzo wyraźne już u starożytnych Greków i zapoczątkował je Ksenofanes. Monoteizm, politeizm ścierały się z tendencjami ateistycznymi. Zupełnie jak dzisiaj. Nic się nie zmieniło, choć ten politeizm ma już inną gębę więc dość pozorna polaryzacja wygląda tak: teizm kontra ateizm. Takie myślenie dialektyczne, przeciwstawieniowe jest pożywką dla tempaków i np. w Polsce wykorzystują to obie strony, kościół katolicki (praktycznie monopolista) i wojujący ateiści. Pośrodku są agnostycy.

muls -> dlatego, że by tego forum nie było ;), no i całej zabawy ze sprzętem - pozatym może być...

były proste zasady, byłbyś audiofilem to na stosie by cię spalono tak jak czarownice etc ;)

reszta praktycznie wiele się nie zmienia:

1. Władza nadal robi swoje ;) (czyli okrada lud)

2. Kościół nadal wciska bzdury ciemnocie dookoła

itd..itd...

Bastek: Było takie powiedzenie kiedyś że z każdym gównem ludzie biegli do partii. Teraz z każdym gównem ludzie biegną do Księdza. Jak nie to z każdym gównem będą biegać do psychologa - terapeuty (znam takich kasują niezły szmal od godziny posłuchania pierdół zupełnie jak ksiądz spowiednik :)))

A Romuś G. Znowu dał poPIS. Dalszy ciąg szukania >korzeni< w Europie. Romuś chce zmusić resztę Europy by odnalazła je w Polsce. Zapomniał tylko że na korzenie stosuje się karczowanie, wypalanie i zalewanie wapnem. Tyle z nas zostanie po jego odkrywczej działalności.

I po tym tekście nadciągnie Dudivan z mieczem niebieskim :)))

Americano 4 Mar 2007, 13:16

>Filozof dąży do mądrości niezależnie od wszystkiego.<

No to mamy cały rząd filozofów i nawet kilka konkretnych partii. Oni CAŁY CZAS i NIEUSTANNIE dążą do mądrości nie zważając na wszelkie przeszkody (jak na przykład wyboista droga do szkoły). I nadal mają do mądrości niezmiernie daleko.

PS. Dziwię się tylko, że jeszcze się nie pojawił Vlad, kiedy zaczynaliśmy niebezpiecznie zahaczać o narożnik >Wielkiej Jedni< :)))

Pewnie! Muls ma racje z tym średniowieczem.

Można było pobiegać po lasach z angielskim łukiem, w tyrolskim kapeluszu i w rajtuzach, wspólnie z Erolem Flynem (chociaż niespecjalnie lubię przebierańców).

No to mógłbym też postrzelać z katapulty zakażoną padliną za mury zamkowe, wspólnie z Rutgerem Hauerem (niezła zabawa :)))

To komuś się zachciało rewolucji technicznej i tej wstrętnej dekadencji od samego restaurowania monarchii francuskiej (TFU!)! Pisanie i czytanie mu w głowie było, zamiast pracy na chwałę pańską!

Dobrze choć, że mamy jeszcze giertychów, wybawiających nas od rozumu i posła Rokitę z tym jego zdaniem, że liberał nie może się zgodzić na referendum nad ustawą aborcyjną, bo to kwestia zasad - takie nowe zasady liberalne (LOL)

AndrzejR, 4 Mar 2007, 13:38

>Tak wlasciwie,to Inkwizycja obronila przynajmniej kilku od linczu

Cóż za imponujące osiągnięcie! Toquemade i jego świtę, to na pewno broniła przed linczem (LOL)

No to szkoda że kiepsko skończyła, bo jeszcze kilku biskupów targowiczan nie zostałoby powieszonych za zdradę Rzeczypospolitej.

Swiat jest - niezglebiony.

Granica miedzy Nim a Nami - nie do wychwycenia.

Nic nie jest prawda, Wszystko jest mozliwe.

Filozoficzna tradycja jest wspaniala,

ale zeby ja - Tworzyc, a nie, za nia - podazac.

Dlatego, k**wa mac, nalezy Tworzyc - Zupelnie Swieze Mity,

Zupelnie Swieze Tradycje, Zupelnie Swieza Filozofie,

a nie tylko zdawac sprawozdania,

ze sie odrobilo lekcje i przyswoilo tego czy owego.

To tylko - historia filozofii !

Potrzebne Nam - Zupelnie Swieze Pytania i Zupelnie Swieze Perspektywy !

Howgh !

Wielki Duchu Grzyba !

-> Vlad

Wiedzialem, ze ta wielka Jednia Cie skusi...zreszta, idea jedni zostala odswiezona, przy okazji stworzenia koncepcji "eteru". Nie chodzi oczywiscie o ten eter, ktory ja, Qubric czy Dudus walimy sobie codziennie przed snem ;-)

-> Qubric

>Cała filozofia to bełkot w dodatku ze zniekształceniami tłumaczeniowymi z kilku języków, niemożliwy

>do przetrawienia bez współczesnych omówień. A filozofia średniowieczna to bełkot kruchciany - o ile

>w ogóle można mówić o filozofii średniowiecza (jak napisałem wcześniej, zakazane było nawet czytanie

>Biblii). A po Św.Augustynie ci filozofowie zajmowali się piętnowaniem innowierców i schizmatyków, a

>średniowieczna nauka dochodziła do tak światłych konstrukcji myślowych jak ta, że dowodem jest

>przyznanie się podejrzanego do winy na torturach.

To w przyblizeniu prawda. Wielkie dziela scholastyki, to nienasycone pragnienie dowodzenia wszystkiego. Kiedy nie bylo wyjasnienia, to powstawaly roznego rodzaju czeluscie, odchlanie, dywagacje na temat posiadania, majetnosci, bogactwa, poczucia humoru u Chrystusa itp. Scholastyczne zacietrzewienie prowadzilo nawet do calkowitej dyskredytacji tego, co juz bylo bliskie prawdziwej filozofii, czyli Ockhamowskiego krytycyzmu czy ideom R.Bacona. Zreszta, Franciszkanie byli na cenzurowanym :-)

Qubric, 4 Mar 2007, 13:28

>Bastek: Było takie powiedzenie kiedyś że z każdym gównem ludzie biegli do partii. Teraz z każdym

>gównem ludzie biegną do Księdza. Jak nie to z każdym gównem będą biegać do psychologa - terapeuty

>(znam takich kasują niezły szmal od godziny posłuchania pierdół zupełnie jak ksiądz spowiednik :)))

Brawo! Qubric, o to własnie chodzi - aby "rynek" klechicki przejął kto inny i pieniądze trafiły do innych skarbonek.

Człowiek jest istotą religijną (pomijając wylęgi) i jak się im zabierze tego Boga to gotów uprawiać kult Cargo, Zigi Freuda albo składać hołd Myszce Miki albo kuchence mikrofalowej.

Qubric, jesteśmy audiofilami, wyobraź sobie Wielką Mszę h-moll w rycie MyszkoMikowskim.

Kurdebalans, Qubric, to będzie disco-polo! Majteczki w kropeczki - alleluja!

>A Romuś G. Znowu dał poPIS. Dalszy ciąg szukania >korzeni< w Europie. Romuś chce zmusić resztę

>Europy by odnalazła je w Polsce. Zapomniał tylko że na korzenie stosuje się karczowanie, wypalanie i

>zalewanie wapnem.

>

>I po tym tekście nadciągnie Dudivan z mieczem niebieskim :)))

Jestem!

Masz ogródek? :P

To ja już wole myszkę miki w majteczkach w kropeczki. Przynajmniej się miło kojarzy. Jeśli uprawiacze kultu będą w przeciwieństwie do obecnych, płacili normalne podatki to już w ogóle będzie się dobrze kojarzyło... I będziesz mógł se nawet pobiegać z tym mieczem niebieskim i pokarczować trochę >chrześcijańskich korzeni

>qb_1

Jezeli juz w Cos, to wierze wlasnie w taki Eter - Asolut !

("wyznaje" jakis rodzaj - absolutystycznego mistycyzmu)

Z BEZPOSREDNIEGO zetkniecia z "tym tematem" wiem tez,

ze ponad naszym, znajduje sie tez, pewien - Naprawde Potezny Psychizm,

ktorego trudno zinterpretowac inaczej, niz jako tzw. - Boga !

Widzialem, rozmawialem, wiec - WIEM co mowie !

PS. Eteru przed snem, oczywiscie tez probowalem !

MOCNE ! Ale to nie moje "klimaty" !

Pozdrawiam

Vlad

źle to brzmi - "absolutystyczny mistycyzm"

Jakie masz swoje "10 przykazań" absolutystycznych? :)

Ktoś kiedyś powiedział, że jakby Bóg chciał aby ludzie przestrzegali takiego prawa moralnego, to uczyniłby je nieprzekraczalnym, tak jak prawa fizyki. Ja mogę dodać, że mógł chociaż je wbudować w nasze DNA, np. zdradzasz żonę to automatycznie wydziela Ci się później hormon odpowiadający za nieprzyjemne uczucia, albo skłamiesz - zaczynasz odczuwać paniczny strach itd...

Trudno o coś naprawdę świeżego, bo wszystko już było. Bogactwo mitologii i religii jest tak ogromne, że nie starczy życia ludzkiego aby to wszystko poznać. Już samo Chrześcijaństwo łączy tyle wcześniejszych pomysłów, które zostały zasymilowane, przerobione, zracjonalizowane, że rozpoznanie tylko tego jest nie lada wyzwaniem. Cała ta symbolika, obrzędy, najważniejsze doktryny, nieprecyzyjne językowo "święte księgi", które były powodem różnych interpretacji i podziału na setki odmian chrześcijaństwa, powodem klątw papierzy, morderstw, spisków, szerzenia uprzedzeń, nienawiści, politycznych zagrywek wraz z możnymi tego świata, dość radykalnych zmian poglądów, palenia ksiąg, zaciemniania i reinterpretowania historii jak w Orwellu. Najśmiesznijsze jest to, że niektórzy naprawdę wierzą, że kościół już teraz ma rację absolutną, że ta promowana "potulność", tolerancja i niesienie pomocy bliźniemu jest prawdziwa. Są to na ogół osoby o podwójnej moralności, które dla "swoich" są przyjaźni, ale "wrogów kościoła" nienawidzą z całego serca, a wrogów mają dostatek! Znam takich osobiście, osoby wykształcone, po studiach. To jest choroba psychiczna tego kraju.

Napewno będą zmiany, celibat już długo nie pożyje. Rodowód tego jest zresztą "pogański" (wierzenia orfickie).

Niezgodność z naturą człowieka (potwierdzona przez biologię ewolucyjną) mści się straszliwie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.