Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do MF E10

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

Znowu staję przed wyborem kolumn do mojego ukochanego Musical Fidelity E10. Mój sprzęt jak w opisie "o mnie". Pokój ok 10 m2, ale to w niedlugim czasie może się zmienić na coś większego. Odtwarzacza CD jeszcze nie wybrałem, więc nie sugerujcie się tym co jest w "o mnie" jeśli chodzi o ten element układanki.

Mam już jedne kolumienki na oku, są to JmLab'y Chorus 715, na które mogę zamienić moje Missiony M71i za dopłatą 1200 zł. Jak myślicie czy są tego warte???

Dodam jeszcze, że słucham w większości rocka, czasami jakiś smoothjazz, chillout, czyli muzyki dość zróżnicowanej, ale zasadniczo spokojnej.

Lubie ciepłe granie z niezbyt natarczywymi wysokimi tonami, dużym miękkim basikiem, ale jednak dość detaliczne. Słyszałem opinie, że Chorusy potrafią zagrać ostro i szorstko, a do tego z małym basem. Z drugiej jednak strony czytałem opinie, że grają miękko i detalicznie. Wiem, że najlepiej byłoby ich posłuchać, ale w tym momencie nie mam takiej możliwoci. Może pomożecie mi wybrać jakieś fajne kolumienki, ewentualnie odpoweidzieć na pytanie czy warto zawracać sobie głowę Chorusami???

Będę bardzo wdzięczny za pomoc...

https://www.audiostereo.pl/topic/31895-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-mf-e10/

Jeśli planujesz do wiekszego pokoju to warto, ale w 10m2 są trochę za duże. Ja miałem JmLab Cobalt 810 podłogówki z jednym sednio-nisko tonowcem i było go sporo tutaj może być jeszcze więcej. Ale nie to jest problemem - problemem moze być nie tyle ilość co nieprzyjemne wzbudzanie się basu. Tak czy inaczej do MFE10 JmLaby to moim zdaniem b.dobry wybór. Ja miałem E10 i wiem, że z focalem gra naprawdę dobrze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

->

Ktoś z Forumowiczów sprzedaje AudioAcademy Phoebe I

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myślę, że warto się nimi zainteresować, cena znośna, a kolumny - więcej niż dobre zmieszczą się (na wcisk) w te 10m2, ale i w ok. 20 m2 zagrają dobrze i z Musicalem powinny się polubić... Ewentualnie jeszcze upgrade w AudioAcademy można im zrobić... ;-D

k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Znalazlem na Alllegro kolumny brytyjskiej firmy Mordaunt Short... Zastanawiam się nad modelem 906 lub 908. Na forum nie wiele jest wpisów na temat kolumn tej firmy, ale są dość pochlebne. Może ktoś słuchał produktów Mordaunt Short i może podzielić się wrażeniami???

Chorusy to 'entry level' JMLaba z glosnikami polyglass, nie wiem czy to będzie odpowiednie zestawienie z MF (nb nie znam tego modelu E10), tzn. czy wzmak w pelni pokaze swoje mozliwosci.

Kolega miał kiedyś małe MS na ścianach w kiedyś kultowym Siouxie w Sopocie. Grało to wyśmienicie. Przypominało brzmienie najlepszych monitorków Celestion, cóż to dzisiaj za qpa :-((

I tylko tyle mogę powiedzieć. Bo o firmie jako takiej trochę więcej,ale nie o to chodzi.

Polyglass zagra z MFE10 bez problemu, miałem Cobalty 810 na polyglasowym głosniku i nie było problemu. Oczywiście "żólte" focale byłyby tutaj lepszym rozwiązaniem, a najlepiej Point Source 5.1 (od ok. 3kzł. z drugiej rączki) albo upolować starsze cobalty z pierwszej serii 800.

Myślę, że warte posłuchania są ostatnie "wypusty" Triangle grające całkiem inaczej niż niegdyś (to jakaś epidemia na zmiany w brzmieniu firmowym niektórych producentów).

mam missiony m70 i m73 i uwazam ze sa bardzo dobre do rocka nie wiem czemu chcesz je zmieniać , lepszych nie znajdziesz ale moze dojdziesz do wniosku jak wydasz kilka tysiakow.

jmlabow sluchalem nie nadaja do rocka , za ostra góra.

Gość

(Konto usunięte)

Missiony są dobre, na prawdę dobre...ale chciałbym coś jednak lepszego. Po wymianie CD Missiony rozwinęły skrzydła, ale zauważyłem również pewne niedostatki w dźwięku. Mówi się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i właśnie tak jest w moim przypadku. Chciałbym zwyczajnie coś lepszego... :) Mogę kupić kolumny Audio Academy Phoebe I za ok 900 zł. Myślicie, że zagrają lepiej niż Mission'y? A może lepiej dołożyć na AA Phoebe II???

Gość

(Konto usunięte)

Według opinii użytkowników Phoebe II rzeczywiście są dość ciemne, ale biorąc pod uwagę Phoebe I opinia jest taka, że grają one raczej jasno. Jednak ja nie mogę tego potwierdzić bo nie słuchałem ani jednych ani drugich... Może ktoś miał okazję słuchać AA Phoebe I i II i może wskazać różnicę między nimi, poza tym , że jedne są 4 ohm'owe a drugie 8.

>Tomek

Mój MF napędza Celestion-y F20. W moim pojęciu to dobre połączenie. Jak realizacja nagrania jest dobra to można zapomieć o całym świecie. ;) W ofercie firmy są większe F28, F30 i F38 których bym na Twoim miejscu posłuchał. Ceny umiarkowane. Możesz je obejrzeć np. tu:

Ukryta Zawartość

Nie kupuj NIC w ciemno, bez wcześniejszego odsłuchu.

p.

deep

Ukryta Zawartość

-> xniwax, ,

Kilka razy i dość dokładnie obsłuchałem system: AA Phoebe I z NADem 352 i kablami DNM Reson (plus Atoll CD80 i interkonekt XLO Pro150); system grał w pokoju ok. 14 m2 dość dobrze wytłumionym.

Nie było nic a nic za ciemno, wysokie tony były bardzo dźwięczne, wręcz "błyszczały, skrzyły się", średnica - naturalna, bardzo dobrze "wypełniona", bas dobry, jak na małe kolumny, choć lekko "poluzowany". Dość dawno to było, ale pamiętam dobrze, że nie brzmiało to ciemno. Ale faktem jest, że NAD C352 to nie MF E10... ;-)

> krzych

Nie neguję tego co napisałeś i zgadzam się, że E10 to zupełnie co innego niż NAD (chociaż oba to "brytole"), stąd moja obawa. MFE10 znam na wylot i twierdzę, że potrzebuje szybkich i neutralnych (na ile to możliwe w tej cenie) absolutnie kolumn. Poza tym MFE10 to wyśmienity wzmak i nie ma się czego wstydzić z dzisiejsza konkurencja do 3kzł.

Chciałbym jeszcze dodać, że mimo posiadania MF staram się być obiektywny - NIE JESTEM fanatykiem MF. ;-)

-> xniwax

Ale ja nie polemizuję z Twoją opinią; nie słyszałem też AA Phoebe z MF E10 ;-) na prośbę Tomka opisałem swoje wrażenia z odsłuchu AA Phoebe I, akurat w systemie ze wzmacniaczem NADa i "ciemnawymi" kablami głośnikowymi Resona... I co jak co, ale przejrzystość dźwięku i wyjątkowo dźwięczne wysokie tony zapadły mi w pamięć; nie grało to na pewno za ciemno ;-)

->

Szukasz problemu tam, gdzie go nie ma. Belfer54, który sprzedaje AA Phoebe I jest z... Warszawy; możecie się chyba jakoś umówić na ewentualny odsłuch ;-)

A o sklepy w stolicy, posiadające w ofercie kolumny AA spytaj samego producenta; na stronie internetowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są namiary:

(0-42) 67-67-482

(+48) 501-040-064

e-mail: [email protected]

Ukryta Zawartość

Kolumny Audio Academy w Warszawie sprzedaje salon Audio Forte (tam też kupiłem swoje). Na odsłuchy zawsze można umówić się z sympatycznymi właścicielami firmy Panem Darkiem i Panem Arkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście miałem MF A2 z kolumnami AA Phoebe około pół roku i to było bardzo dobre połączenie. Cały system wcale nie był zaciemny. Soprany troche cieły nawet po uszach - ale to może winna kabli, albo kiepskiego CD Sony XA-3ES. Cos mi się jednak wydaję, że Phoebe I grały nieco lepiej - oczywiście w rozumieniu moich subiektywnych oczekiwań. Ja bym kupił te Phobe I - naprawdę warto - chociaż II ładniejsze.

Pozdrawiam

P.S. a E10 to bardzo dobry wzmak i ładny - co nie zawsze idzie w parze (np. pozostałe wyspiarskie produkty).

-> grzesik

Ja od samego początku tego wątku to mówię - kupić Phoebe I do MF E10...

W tych pieniądzach, to nie ma żadnej alternatywy, a dźwięk powinien być, jak za dużo większą kasę...

Phoebe I to były świetne kolumny, tylko wyglądają w sposób - że tak powiem - dość "klasycznie budżetowy"; ładniejsze są te nowsze wersje całe w okleinie, niż ta - z czarnym frontem; jednocześnie wykonanie ich wszystkich jest na wysokim poziomie... Lubiłem słuchać Phoebe I, ale nigdy ich nie miałem - zawsze słuchałem u kolegi z forum, przesiadł się z Phoebe I na Totemy Model One Signature (miał "Jedynki" i to kupił kolejne "Jedynki" ;-)

Ależ ja robię reklamę tym Phoebe, jakby mi przynajmniej ktoś zapłacił... ;-D

-> belfer54

Eeee, ja mam tylko trochę więcej cyferek po prawej stronie... i też dużo czytam na Forum... i chyba też zaufania nie wzbudzam... ;-) A Phoebe I, to i tak bardzo fajne kolumny są!... ;-D

k.

Gość

(Konto usunięte)

No więc tak...:) Kupiłem po odsłuchu Phoebe II, bo mi sie tak spodobały, że już nie chciałem innych. Gra na prawde fajnie i kropka... Ładnie się wszystko uzupełniło z Musicalem, Cambridgem i Phoebe. Wysokie tony są i to całkiem wyraźne, basik jest mięciutki, a dźwięk mimo, że dość detaliczny nadal jest cieplutki tak jak lubię i ta przestrzeń... Czasami się zastanawiam gdzie wogóle stoją te kolumny? Tylko ja i moja przestrzeń...:) (taki żarcik :). Dziękuje wszystkim za pomoc. Generalnie za tą cenę z czystym sumieniem polecam te kolumny, świetna robota!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.