Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA CDX 397 - Odtwarzacz CD

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie i sugestie na temat nowgo CD Yamaha CDX 397, Co o nim sądzicie, czy warto go kupić. Jest to następca modelu Yamaha CDX 396.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31880-yamaha-cdx-397-odtwarzacz-cd/

a ja sie zapytam,po jakiego kupowac tak słabe CD które to jest gorsze od CD z allegro za 60zł??miałem CDX 496 i porównywałem bezposrednio z jakims Sony na Burr brownach za 65zł ,i przejrzystoscia,basem,wykopem detalami i ogole cala scena muzyczna przewyzszał yamahe.......moim zdaniem nie ma sensu tego kupowac jesli to jest to samo co poprzednia seria.

Do końca się nie zgadzam. Przed CD Yamaha CDX 396 miałem prawie rok CD HARMAN/KARDON HD-750 i owe cudo, co w prasie muzycznej było zachwalane grało w mnie gorzej niż wspomniana Yamaha.

• Redaktorzy

bo 396 to był bardzo udany model, a małymi nakładami finansowymi można było jeczsze z niego co nieco wyciągnąć. Jak porównywałem swoją 396 po "grzebnięciu" przez Darkula i Garmina z Denonem DCD 2000AE to wcale nie było słychać aż takiej różnicy klas (na warstwie CD, bo na SACD Denon zostawił Yamaszke daleko z tyłu) jakby wskazywała różnica cenowa.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A co koledzy powiedza na temat Yamaha CDX 497? Posiadam DVD S1700 i generalnie jestem kontent ale wiadomo szuka sie jeszcze czegos ;)

Warto, czy jednal roznica nie bedzie znaczaca? Ew ile dolozyc na tuning np. w Neel-u?

jakby do to tak sie tylko upieram przy tej Yamaszce ;)

• Redaktorzy

lepiej poszukaj czegoś z rynku wtórnego a co do tuningu to na początek wystarczy wywalić śmieci na mutingu i wstawić uniwersalne podstawki pod opy a w nie wpakować nawet BB2604. Jak się spodoba, to można wymienić opy na coś bardziej ambitnego i dorzucić jakiś porządny zegar

Fr@ntz

"I am an audiophile"

ja piszac miałem na mysli wersje bez tuningu.Po tuningu CD grał i tak gorzej od Marantza CD 50 za 200zł.Jednym słowem nie warto.mdavis,widocznie masz system mało przejrzysty ze nie usłyszałes róznicy,ja na natomiast mam system ktory to jest dosc przejrzysty i uczulony na zmiany wiec słychac bylo wszystko idealnie.CDek gra bez tuningu bardzo mulowato,bez przestrzeni,wszystko przyklejone do kolumn,z basem dosc wolnym,dynamika jest tragiczna.Po tuningu jest lepiej,ale i tak to nie jest to.Naprawde polecam przed kupnem tej yamahy posłuchac np takiego CD 50 i ocenic co jest lepsze,niz wydawac bez sensu kase.

mdavis,fr@ntz,zobaczyłem w Wasze "o mnie",macie obaj 396...Wiec moim zdaniem nie przyjme do wiadomosci tego ze to co napisaliscie o 396 jest obiektywne,no chyba ze nie słuchaliscie z nieco wyszej półki CD w swoich systemach.Fr@ntz,piszac ze jest to udana konstrukcja,masz na mysli ten wolny bas,scene całowicie płaska bez powietrza i przestrzeni,z wysokimi tonami bardzo słabej jakosci??pisze tak bo jestem bardzo zdziwiony ta opinia :-O To CD jest w stosunku do ceny bardzo słabe brzmieniowo,i szczeze na allegro mozna znalesc za pare zł lepiej grajace CD.No chyba ze musi byc nowe,i musi byc to Yamaha.

• Redaktorzy

elfan - czytasz czytasz i niewiele widzisz ;) zwróciłeś uwagę na taki drobiazg jak Zhaolu DAC w moim torze audio? ;)

poza tym miałem okazję bezpośredniego porównania mojej yamaszki z Denonem DCD-2000AE Kaszanki w swoim systemie a wrazenia odsłuchowe zostały opisane na tym forum - poszperaj a znajdziesz.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

397/497 to zupełnie nowe konstrukcje . Brzmieniowo bedą identyczne - różnica tylko w wyposażeniu i cenie . Podobno maja bardzo dobre napedy jak na ta cene. Osobiscie nie słuchałem w normalnych warunkach ( MM to nienormalnośc) zresztą tak jak większośc wypowiadających sie. Za 800 zł nowy Cd to niezły pomysł

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Aczkolwiek mysle ze ciekawszą propozycja może byc HK 950 albo Onkyo 7355 ( niebawem)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 tygodnie później...

Widzę, że jeszcze nikt z Państwa nie posiada CD Yamaha CDX 397

Trzeba będzie poczekać na recenzje w pismach Audio Video i Audio. Recenzje na temat tego modelu Yamahy mają ukazać się w ciągu 2-3 miesięcy. Takie informacje mam od redaktorów naczelnych tych pism.

• 1 miesiąc później...

W końcu w majowych wydaniach pism Audio Video i Audio ukazują się recenzję odtwarzaczy CD YAMAHA CDX 397. W Audio Video będą też testy innych odtwarzaczy CD. Zatem czekamy.

Jeszcze raz polecam Onkyo DX-7355 , jest juz w sprzedazy 799 zł

• 3 tygodnie później...

Ukazała się pierwsza recenzja tego CD Yamaha CDX 397 w magazynie Audio.

Pan Wojciech Pacuła pisze o nim "odtwarzacz Yamahy jest klarowniejszy i precyzyjniejszy niż cedek Denona (DCD-500AE). Urządzenie pokazuje wydarzenia na wyciągnięcie ręki, i zachowuje ich bogatą fakturę. Góra jest ładnie rozseparowana, nie ma za to najniższego basu. W sumie to jeden z najlepszych odtwarzaczy Cd w tym zakresie cenowym. Ogólnie Cd został podsumowany: Detaliczny, plastyczny, z nieco lekkim basem, ale nadzwyczajną w tej klasie czystością.

Dodać można, iż Odtwarzacz Yamahy posiada napęd SONY. W części audio pracuje przetwornik Cirrus Logic CS 4392 (24/192).

yamahy maja specyficzny metaliczny dziwiek,jezeli ci sie nie spodoba to klapa.bedziesz bardzo zawiedziony.proponuje ci posluchac.niedawno jak wczoraj sluchalem modelu 496 + ax496+celestion f30,niestety na moj gust bardzo slabo to zagralo.ale posluchaj moze tobie ten dziwiek bedzie odpowiadal.a jezeli chodzi o model 497 to mysle ze ludzkie ucho tych zmian nie jest w stanie wychwycic. pzd.

mdavis

o mnie | ignoruj | PW

8 Maj 2007, 20:13

Widzę, iż kolega jest śmieszny i zabawny>>>>>>>>>>>>>>

miałem yamahy 10 lat temu i dlatego jestem zabawny.

dlaczego kolega miałby iść tą samą krętą drogą co ja to nie wiem, chyba że bardzo chce- nie ma rady na to.

doradzam naprawdę z dobrego serca, nie można przejść obojętnie np obok tego:

Ukryta Zawartość

żadnych op-ampów w nim nie ma. TDA 1541A i tranzystor. Koszerny aż do bólu. Zdajesz sobie sprawozdanie jak on gra?

A jak wyglada!

Nie kupuj tej yamahy.

dobranoc

Ukryta Zawartość

Akai CD57 gra dość przeciętnie, ponadto miewa problemy z czytaniem płyt (niektóre egzemplarze). Ale i tak jest lepszy od Denona 500AE. Yamahy 497 nie słuchałem, nie spodziewam się jednak jakiejś nagłej rewelacji sądząc po jej poprzednikach.

Sony CDP970 to niezły cedek, na przetwornikach Burr-Browna PCM58P, sa to jedne z najlepszych wypustów tej firmy. Gra przyzwoicie, czyta wszystko, nawet skrajnie zniszczone, i jest dobrą bazą do tuningu.

Witam,

ja mam obecnie yamahę cdx-497. Chciałem kupić nowe cd; aczkolwiek od dłuższego czasu przeglądałem allegro (w zakresie używanych cd) i dla mojego województwa nie było nic ciekawego.

Cóż, porównywałem cdx-497 z marantzem 5001. Wybrałem yamahę. Marantz grał dla mnie zbyt ostro, za dużo góry, a przy tym wcale nie bardziej szczegółowo niż yamaha, której brzmienie wydawało mi się kulturalne.

Oba cd porównywałem ze starym pożyczonym sony, chyba cdp 970. Sony wydawało mi się dośc szczegółowe, z dobrą przestrzenią (relatywnie). Marantz wypadł blado. Yamah lepiej. Miałem świadomość, że w tej cenie nic nowego lepszego nie kupię.

Teraz, chyba postarałbym się przesłuchać inne modele, używane.

Yamaha gra z lekko wycofaną górą, z dość obszernym basem. Pzrzestrzeń jest, szczerze mówiąc, średnia.

Ale - w tym zakresie cenowym szału nie będzie.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.