Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana KEF IQ5, na co?

kszysiu2

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

to mój pierwszy wpis ale forum śledze juz od lat.

Po kolejnej przeprowadzce, tym razem do pomieszczenia ok 16m2 stwierdziłem ze nie dam już rady słuchać tych kolumn (Kef iq5) ze względu na słaby bas. O ile w poprzednim pokoju (9m2) bas był ok, to za cała reszta zuborzała.

W nowym pomieszczeniu stereofonia i przestrzeń są w naprawde w porządku ale basu prawie nie słychać.

Kolumny posiadam od roku ale grały tylko 6 miesięcy, z densenem b-100 i azurem 640c.

Nawet potężny bas Densena nic nie wskórał. Muzyka , której słucham (dark electro, industrial, ambient)

bardzo cierpi przez ten niedostatek. A lubię małe trzęsienie pod stopami.

Tak więc szukam czegoś z charakterem iq5 ale z mocniejszym basem do pokoju miedzy 12 a 20m2.

Suma która chce wydać to 2000-3000zl i najchetniej kupiłbym używane, podłogówki.

Proszę o kilka sugesti

https://www.audiostereo.pl/topic/31836-wymiana-kef-iq5-na-co/

Wlaśnie myslalem o phoebeII, jestem z lublina i pamiętam ze rok temu stały kolumny AA w melomanie, ale wątpie czy jeszcze je sprzedają. Jestem ciekaw czy taka zmiana byłaby wymierna , tzn, czy gabaryty kef iq5 zostały by zachowane przy większym basie, jakim mam nadzieje, dysponują phoebe.

>jeśli ta wersja B100 ma pre-out, z całego serca polecam zostawić iQ5 i dokupić suba - chociażby

>PSW2500 KEFa. do 16 m^2 jak znalazł.

Jako posiadacz PhoebeII popieram ta propozycje. Phoebe maja niezly bas, z dobrym wzm. ladnie graja w tym zakresie nawet w pokoju do 20m2 ale (mialem okazje sluchac iQ5) ustepuja Q5 w zakresie reprodukcji srednicy i wysokich tonow. Dla mnie q5 graly piekna, bogata w barwy srednica, duza przestrzenia i "szlachetnymi" wysokimi (tak w skrocie). Po wymianie "zyskasz na basie" ale phoebe juz tak nie czaruja jak q5 od srednicy w gore.

pozdr.

Dziekuje za rady. Zdaje sobie sprawę ze KEFy mają napawdę bardzo ładny środek, dlatego je wybralem z posród mission m33, m31, rega, jmlab focal 706, 714, ae evo1, i innych. Subwoofera na pewno nie kupię, gdyż wiem, że te kolumny potrafią zatrzęść podłogą, szczególnie po tym jak zmieniłem NAD na Densena, który naprawde mnie zadziwił pod tym wględem. w 20m2 (sporo mebli, itp) miałem tyle basu ile trzeba.

Generalnie, jako student, mieszkam na stancjach i dość często je zmieniam, ostatnio. W moim obecnym (16m2) jest ze 12m wolnej przestrzeni, więc chyba tu jest "pies pogrzebany". kolumny mam ustawione przy ściane z szerokim ale niskim oknem, zasłoniętym dość grubą kotarą. poprubuje jeszcze z ustawieniem.

Dzisiaj jeszcze przejade się do salonu Meloman i popytam panów o propozycje wymiany na inne kolumny, posłucham też kilku modeli ale z tego co wiem nie ma tam zbyt dużego wyboru i nie spodziewam się oświecenia.

Tymczasem, chętnie poczytam inne propozycje

Witam

A moze pogon Q5 i zapoznaj sie z Tannoy Sensys DC2. Bezposrenio mialem okazje porownac iQ7 z poteznymi KODA NT306f i w tych pierwszych po prostu basu nie bylo prawie wcale. Porownujac NT306f do Sensysow, basu jest wiecej w NT306f, ale nie ma az takiej roznicy jak NT vs iQ7. Za to w Sensysach bas jest szlachetniejszy niz w kodach. Sensys DC2 maja podobne rozwiazanie glosnikow srednioniskotonowego i wysokotonowego (wspolosiowosc). Nie wiem jak porownanie srednich i wysokich tonow jak i przestrzeni i sceny miedzy Kef a Sensys. Moze byc na podobnym poziomie. Choc pewien wlascicel Tannoyow twierdzi ze sa one lepsze pod kazdym wzgledem od iQ7. Po prostu przejdz sie i posluchaj. Jak dla mnie od srednicy do gory jest bardzo dobrze. Czasem zmanierowany Kodami NT306f barkuje mi troche basu, ale jak juz sie odezwie to naprawde jest na niezlym poziomie. W MM mozna DC2 wyhaczyc za 2000zl - jak za ta cene to uwazam ze to jest okazja wejsc za niewielkie pieniadze w srednia polke. Bardzo polecam te glosniki

chyba często pojawiają się opinie, że kefy sa wrażliwe na ustawienie i bas potrafi z nich wyparować. To nie pierwszy taki wpis. Próbował bym jeszcze bawić się w różne ustawienia. każda zamiana kolumn to tyły finansowe.

Seba78:

Dobrze to ująłeś jeśli chodzi o wyparowywanie basu i tyły finansowe.

Ciesze się , że większośc opinii odwodzi mnie od sprzedazy Kefów, choć i tak, dla zaspokojenia własnej ciekawośći mam zamiar posłuchać kilku konkurencyjnych konstrukcji, przy czymi stawiam raczej na polskie produkty AA, ESA czy Harpia

Apropo mojego wątku: w sklepie, który odwiedziłem były głównie kolumny, które już odsłuchiwałem ale wybiore się posłuchać chociażby Dynaudio. Sprzedawca jako alternatywe dla Kef iq5 wymienił głownie Iq7 oraz znacznie droższe konstrukcje. (akurat w mojej sytuacji kupno kolumn za 5-6tyś jest bez sensu z wielu powodów.)

Tak więc poczytałem; zrobiłem małe przemeblowanie, podłączyłem wzmak i cd do ściany, do niej tez dosunąłem kolumny i jest już dużo lepiej. Doczytałem także, że to mój pokój jest winnym ...i ja w to wierze.

przezylem cos podobnego tylko z przejsciem do pokoju 20-24m^2 i kefami IQ3

i czlowieku powiem ci wydaje sie ze kefy = bassrefleks z przodu -> powinny byc banalne do ustawienia

nic bardziej mylnego, dluugie wieczory zmienialem ustawienie i mam fajny basik i wcale nie narzekam, oczywisciej et on troche slabszy od basu wiekszych kolumn ale to oczywiste bo to monitory i dwudrozna konstrukcja ale i tak uwawzam ze basik schodzi bardzo ladnie niziutko i ma w miare akceptowalny wykop

powiem ci ze duza roznice w basie mialo w moim przypadku ustawienie kolumn albo skierowanych w strone sluchacza albo gdy ustawimy ich osie rownolegle aby obie prosto na przeciwlegla sciane byly skierowane

to drugie ustawienie poproawialo wyzszy basik

pokoj i akustyka ma kolosalne znaczenie dla basu, nauczylem sie tego w bardzo bolesny sposob i tak samo jak ty pierwszy moj odruch/mysl to bylo kupic wieksze kolumny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.