Skocz do zawartości
IGNORED

Dynavox UniQorn - UniQlone

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam się bawić w wykonanie własnych wersji (2 ew. 3 pary :P ) dynavoxowych uniqornów.

Powolutku będę zamieszczać opisy i zdjęcia z postępu prac.

Na chwilę obecną mam 12 sztuk ścianek, przednie 500x870x18 (ew. 500x870x20 - dokładnie nie pamiętam), tylne 500x870x10, w oryginałach przód i tył ma wymiary 500x870x4, tyle że jest ze sklejki.

Ja natomiast zastosowałem (głównie "odpadową") płytę wiórową, przede wszystkim po to aby mieć w czym wykonać podfrezowania pod kosze głośnikowe, ale też aby uniknąć wzmocnień w komorze ciśnieniowej.

W następnym tygodniu postaram się wykonać podfrezowania i otwory pod głośniki, może zamontuję prowizoryczną podstawę i zabawię się w ersatz odgrodę ;)

Poniżej fotka pierwowzoru i "rysujek" (miejscami dość podejrzany, np. 92 stopnie ;) ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3536-100007466 1172429939_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31835-dynavox-uniqorn-uniqlone/

przygladałem się gdzieś temu w necie ale niesądzę by te 92 stopnie miały aż taki wpływ . Przy zachowanych wymiarach wewnetrznych mozna by to wystrugać z wióra na próbę a tam dać 90st. a niepowiem korciło mnie to juz od jakiegoś czasu..... widać nie tylko mnie... pozatym wióra zawsze pełno -jak sie niesprawdzi zawsze można pudełka na co inne przerobic albo w piecu napalić

• 1 miesiąc później...

Z kilku powodów prace stanęły w miejscu, przednie i tylne ścianki już przygotowane i...

? ? ? NA JAKIEJ WYSOKOŚCI UMIEŚCIĆ SZEROKOPASMOWCA ? ? ?

Niestety część linków (do niemieckojęzycznych stronek) już nie działa, nawet te do dość swieżych tematów o UNIQLONE na Sabach Greencone czyy innych starych Siemensach...

Jedyne linki które mi na tą chwilę działają to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Prace idą wyjątkowo wolno (to nie problem - nigdzie mi się nie spieszy ;) ), ale może w tym tygodniu nieco przyspieszą (idzie do mnie pilareczka ;) ).

Poniżej część z elementów.

Boczne ścianki (to te niebieskie i w wenge) są na tę chwilę przycięte tylko na szerokość, będzie ich jeszcze trochę dociętych (mają powstać 3 pary kolumienek).

Te są z płyty 18, a część nowych będzie z 10 (w naturalnej okleinie).

No i jeszcze kilka tylnych/przednich ścianek, sześć zostało wykonanych z 10 takiej jak na zdjęciu, a pozostałych 6 ze starej 18.

Teraz trochę żałuję że w dwóch kompletach nie zrobiłem kilkanascie milimetrów szerszych i wyższych (będę musiał trochę pozmieniac wymiary wewnetrze ze względu na zastosowanie płyty wiórowej 18 zamiast sklejki 12).

Każda para będzie miala odrobinę inną konstrukcję.

Pierwsza będzie w całości wykonana z płyty 18 (przód/tył, scianki boczne etc.).

Druga będzie miała przód i tył z 10, środek i boki mieszane (trochę 18 i trochę 10).

Trzecia parka (tej nie będę robił - dostarczę komplet zgrubnie wykonczonych elementów dla kumpla który sobie sam to skleci ;) ), będzie miała przód ze starej wiórowki 18, tył z tej 10 ze zdjęcia, środek najprawdopodowniej cały (albo prawie cały) z 18.

ps. udało mi się wyliczyć (z dość dobrego zdjęcia) na jakiej wysokości ma być szerokopasmowiec, ale o tym następnym razem ;)

Ukryta Zawartość

post-3536-100009270 1195447166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strawberry Fields Forever... czyli sierściuch (vel samobieżny ustrój akustyczny) otoczony przez 8 (z 10) GDSów ;)

Nasza trójka dysponuje dziewięcioma GDS 20/10 8om (z czego jeden z nietypowym magnesem o średnicy 90mm - zamiast normalnego 81 milimetrowego) i jednym GDS 20/10 15om.

Dwa niewidoczne na zdjęciu GDS 20/10 8om będą siedzieć aż do ukonczenia trzeciej parki tubek, w kolumienkach Zg10 (których kuzyn na co dzień używa - znaczy się głośniki bedą dobrze wygrzane ;) ).

Jeżeli znajdę wystarczająco czasu (i chęci...), to pomierzę te głośniczki, i postaram się dobrać ze dwie parki (a u siebie wstawię egzemplarze niesparowane ;) ).

Ukryta Zawartość

post-3536-100009268 1195450619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bawiłem się opcją blokuj/odblokuj (a głupio by było z ciekawości czyjąś inną ksywkę wpisywać ;) ).

Własnie doszła "pilareczka", jest to sprzęt jakości hmmm... enerdowskiej ;)

Nigdy tak dobrze nie przerzynało mi się materiału skrajnie tanią pilarką (a za tą dałem jakies czterdzieści parę złotych), nawet 3 - 5 razy droższe nówki (ze świeżą tarczą) nie wchodziły tak gładko w materiał (Skilsaw czy inny Milwaukee to to na pewno nie jest, ale tnie lepiej od wszelkiej maści bladź dekerów), jesli dodać że sprzęcik jest prawie w całości wykonany ze stali (plus odrobina aluminium i plastikowy kołpak silnika - osłaniający szczotkotrzymacze), to myślę że był to całkiem niezły zakup ;)

I tu się niestety konczą zalety.

Nie spotkałem się jeszcze z pilarką gdzie silnik bierze niecałe 5 amper(4.9), a narzędzie waży ponad 6 kilogramów.

Stopa jest tłoczona z blachy (ale solidnie - więc to nie problem), niestety elementy które ustawiają kąt stopy i mocują ją do reszty pilarki, też są wykonane z blachy (a przy tej masie narzędzia lekko się wyginają).

Pewną niedogodnoscia jest też średnica wrzeciona (25mm) - będę musiał kupować tarcze z otworem 30mm i bawić się w "zwijanie" redukcji z drutu...

Tarcza (160 1,4 25 26T) to trup (mimo to próbne cięcie wyszło wyjatkowo dobrze...), zanim zacznę przycinać boczki kupię nówkę (jakaś 40T powinna być w sam raz do zaokleinowanej płytywiórowej, no może że szarpnę się na 60T - byłaby na przyszłość do sklejki).

Na koniec najgorsza wada (która prawie dyskwalifikuje to narzędzie), o ile enerdowce nie zapomnieli o takim (trzeciorzędnym...) elemencie jak klin rozdzielający, ale o takim drobiazgu jak osłona tarczy, to niestety już nie pomyśleli...

Po tej robótce VEB idzie w odstawkę, tzn. ożenię go z aluminiowym stolikiem ze zdjęcia, dorobię jakąś osłonę tarczy (może z miejscem na rurę okurzacza?) i będę miał mini pilarkę stołową do wszelkiej maści drobnicy ;)

Ukryta Zawartość

post-3536-100009212 1195507742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pewną niedogodnoscia jest też średnica wrzeciona (25mm) - będę musiał kupować tarcze z otworem 30mm

>i bawić się w "zwijanie" redukcji z drutu...

to osobiście spuszczę ci wpie.... za tego druta ;) spyta ojca bo gdzieś kupował tarcze z otworem pod taki własnie wałek do zabytkowej pilarki .

jak chcesz mieć całe palce to naprawdę odżałuj te kilka złotych na pierścień dystansowy

-->utopia, tylko widzisz, dobrze wykonany pierścień redukcyjny z drutu (samodziełka), ponoć jest częstokroć sporo lepszy od tego sztancowanego badziewia które jest dodawane w zestawie do tarczy.

No może że nie powinno się stosować tego rozwiązania w wypadku pilarek ręcznych, ja ten sposób znam od ludzi którzy formatówek używają, a nie przepadają za fabrycznymi dystansówkami (szczególnie takimi w komplecie z tarczą).

Pisz w czym rzecz, każda rada mi się przyda.

ps. taka zabawna sprawa, osoby od których dostałem rady jak wykonywać redukcje druciane (to trochę bardziej złożone niż wykonanie pierścienia/pierścieni z odpowiedniej grubości drutu) są bardzo doświadczone w obróbce drewna (conajmniej jedna z nich mogła robić mistrza - z czego nie skorzystała z powodu niedoborów czasu...).

Mają jeszcze jedną cechę wspólną, żadna z nich nie ma kompletu palców (a jeżeli nawet ilość się zgadza, to już ich kompletność niezbyt...), więc chyba coś może być w tym co piszesz ;)

hm............ nazwijmy to tak że integralność moich zakończeń chwytnych też naszarpnieta zębem "czasu " ;)

znam ludzi którzy tną na takich cudach do dziś bo mają piły wykonane przez miejscowego kowala ;P i mają palce..znałem tez takiego co stracił żywotnego ducha po wynalazku bo łożyska nie były wstanie wytrzymać wibracji.

Oczywiście można powiedziec że to extrema ale cos w tym jest

Pytałem - ojciec kupował piły z dziurem 25mm i 28mm takim małym likwidowanym sklepiku . Podobno pojawiają się na targowisku jeśli przyjadą "nasi bracia zza buga" ale muszą mieć swój towar a nie od chińczyka.

robiłem ojcu pierścienie z miękkiej stali -tłumiły wibracje i przejmowały na siebie wieksze udary - przy ostrzeniu piły zawsze dawaliśmy nowy . Faktycznie te w zestawach często są zbyt twarde , źle spasowane albo poprostu za wąskie - szczegolnie gdy tarcze zaciskowe trzymające piłę mają podtoczenia na wewnętrznej stronie - wtedy jaki by pierścionek nie był poprostu ucieknie spod piły na skutek wibracji .

zniszczyłem tak jedną pilarke

Udało mi się zdobyć tarczę z otworem 25mm, co prawda jest to tylko T20 (tamta była T26), czyli będę musiał robić nacięcie ew. dawać taśmę żeby ograniczyć "łuszczenie" się okleiny (gdybym był zasobniejszy w materiały to bym przez pilśnię ciął :P ), no ale to nie problem (te kolumienki mają jako tako grać - a nie wyglądać).

Wczoraj zorientowałem się że przystawka-pilarka (ta od której pochodzi stolik ze zdjęć powyżej) też została wyprodukowana w enerdówku w którymś z ichsiejszych VEBów (tym razem nie w Neustadt, a najprawdopodobniej w Zittau - czyli tam gdzie Robury klepali).

Tarcza założona w tej przystawce wyglądała na prawie nową, trzeba było sprawdzić czy ma 25mm otwór, co zajęło mi... ładnych parę godzin kombinowania :P

Okazało się ze enerdowce zapomnieli dać jakąkolwiek (choćby nacięcie pod klucz) blokadę wrzeciona, a blokowanie tarczy (chocby takie jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) absolutnie nic nie daje (tarcza w miejscu, a wrzeciono się przekręca...).

Zblokować się dałoby tylko wiertarką z nakręconym sprzęgłem, a u mnie wszystkie wiertarki jak na złość na stożek...

Nic to, łeb śruby M12 jest prawie identyczny, tylko jak ją przytrzymac (jak na złość wszystkie M12 jakie mam sa krótsze niż 4cm)?

Kombinerki pięknie obtoczyły gwint, pomysł z nacięciem rowka pod śrubokręt skonczył się tragicznie dla biednego wkrętaka...

I w takich oto niesprzyjających okolicznościach powstał "imbus gigant" ;) czyli metrowa rurka (o wew. fi ciut ponad 12mm) nawiercona i zakołkowana ze śrubą ;)

Z tym oto wyjątkowo precyzyjnym i zaawansowanym technologicznie przyrządem, pozyskanie tarczy zajęło mi kilkanaście sekund ;)

Pytanie brzmi, czemu to akurat mnie spotykają niestworzone problemy/komplikacje przy najprostszych czynnościach? ;)

post-3536-100008997 1195734194_thumb.jpg

post-3536-100008998 1195734194_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

-->tymek, ostatnio to mi nerki (a w zasadzie jedna) "zagrały", i to tak że mało po scianach nie łaziłem, więc nie było mowy o trzymaniu w łapkach choćby lutownicy (a co dopiero ponad 6 kilowej pilarki...).

Ale postaram się przed koncem roku nadrobić zaległości ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.