Skocz do zawartości
IGNORED

Jak często wymieniac igłę w gramofonie.

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Byc może taki temat juz nył ale nie potrafię się doszukać.

Chodzi mi o to co jaki czas wymienia się przeciętnie igłę w gramofonie, po ilu godzinach sluchania?

Mam AT3600L.

Witam,

a jakie są jeszcze rodzaje igieł? co ile trzeba wymieniac igły nie-diamentowe, jakie są zastosowane igły w ortofonach? (np OMB10), jak bardzo spada trwałosc igły przy zlym ustawieniu obciążenia?

Pozdrawiam

Adrian

Były np. szafirowe - trwałośc: 300 godz.

Ortofon stosuje diament.

Podobno więcej igła się psuje, gdy nacisk jest za mały niż za duży, ale w tej kwestii niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni niż ja :)

Gwoli ścisłości.

Gdy nacisk jest zbyt mały to płyty się bardziej niszczą, a nie ostrze igły.

I jeszcze słówko na temat ostrzy szafirowych. One były używane kiedyś głównie we wkładkach piezoelektrycznych. Obecnie - nawet w najpodleszych wkładkach typu MM - używa się ostrzy diamentowych.

I na koniec proponuję zmienić tą - niestety niezwykle podłą - AT - 3600, na chociażby AT 95E (ok. 70 PLN na allegro)

>Gwoli ścisłości.

>Gdy nacisk jest zbyt mały to płyty się bardziej niszczą, a nie ostrze igły.

>I jeszcze słówko na temat ostrzy szafirowych. One były używane kiedyś głównie we wkładkach

>piezoelektrycznych. Obecnie - nawet w najpodleszych wkładkach typu MM - używa się ostrzy

>diamentowych.

>I na koniec proponuję zmienić tą - niestety niezwykle podłą - AT - 3600, na chociażby AT 95E (ok. 70

>PLN na allegro)

Co sądzisz o zmianie at3600l na at110e?

Ponoć lepsza niż at95e ,słuchałeś jej może obawiam sie ze at3600l ma więcej basu.

Badyl, a dlaczego proponujesz zmienic AT3600L? Uzasadnij.

Bo wlasnie bas jest niezly.

I czy mam zmienic całą wkładkę, czy tylko zamontować inną igłę do wkladki AT?

Co proponujecie lepszego do sluchania rocka i metalu niż AT3600L, w cenie do 100 zl i czy to caly komplet czy tylko igła?

Do rocka i metalu ja wybralbym Shura M 44-7. Potężny sygnał wyjściowy, bdb dynamika , dobre prowadzenie w rowku.,mały nacisk.

Minus cena powyżej 100PLN.Ale warto.do tego typu muzki.

>Badyl, a dlaczego proponujesz zmienic AT3600L? Uzasadnij.

>Bo wlasnie bas jest niezly.

>I czy mam zmienic całą wkładkę, czy tylko zamontować inną igłę do wkladki AT?

>Co proponujecie lepszego do sluchania rocka i metalu niż AT3600L, w cenie do 100 zl i czy to caly

>komplet czy tylko igła?

Faktycznie bas nie jest zły , dużo osób twierdzi ze to wkładka budżetowa , słaba itp. dlatego chcę to zweryfikować na tle czegoś lepszego.(no. at110e).

Ta wkładeczka shure kosztuje 200zł troche za dużo.

> conri

czy możesz scharakteryzować w jednym zdaniu kilka najbardziej popularnych wkładek (im więcej tym lepiej)?

czy wkładki mogą ulec namagnesowaniu i jaki jest wpływ na dźwięk ( coś złego stało się z moimi wkładkami - straciły dynamikę, zwężeniu ulugło pasmo przenoszena, a może uszkodzone są igły?

czy po zrobieniu zdjęć będzie można je ocenić?

• 1 rok później...

Mam do Was ważne pytanie.

Mam gramofon Superior, model TT-182. Jakiś czas temu coś stało się z igłą. Kiedy kładę igłę na płycie, ona nie odtwarza, tylko ślizga się po płycie. Może jest uszkodzona, nie wiem, choć bardzo dbam o sprzęt. Czy można tą igłę jakoś naprawić?

Jeśli nie da się tego naprawić, to czy można dokupić gdzieś igłę do takiego modelu? I czy musi to być koniecznie igła do tego modelu, czy może być inna?

Bardzo proszę Was o pomoc!

Mateusz

witam !!!

Jeśli kupujesz nową igłe powinna być instrukcja obsługi,dane techniczne igły itp. - szukaj tam,jeśli nie masz instrukcji poszukaj na necie danych na temat danej igły.

pzdr

MUSIC NON STOP

a jednak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale trochę szkoda płyt na odtwarzanie na takim sprzęcie.

Ukryta Zawartość

conri, a to jest zly sprzet? niszczy plyty? nie wiedzialem... :/

co do zdjec wkladki i igly to zrobie jutro i wam pokaze. wiem jak wkladke wymieniac bo jest to opisane w instrukcji. tylko problem w tym, ze takiej igly nie moge nigdzie znalezc :(

bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Mateush, 28 Wrz 2008, 14:23

>Kiedy kładę igłę na

>płycie, ona nie odtwarza, tylko ślizga się po płycie

Masz Bracie złamaną igłę kompletnie. Wymiana.

• 3 tygodnie później...

OK, chce kupic nowa, ale nie moge nigdzie znalezc takiej igly. Czy musi to byc dokladnie taka igla czy inne tez moga pasowac do takiego sprzetu (mam gramofon Superior tt-182). Bardzo prosze, pomozcie mi jeszcze :)

Witam

Ja jak zawsze polecam Ortofon OMB 5E. Niedroga, ładne, naturalne brzmienie i w sam raz do niedrogich gramofonów. Gwoli ścisłości, u mnie gra na Fonomasterze 76 - uważam to za całkiem dobry gramofon, wręcz ponad wiele obecnych i ówczesnych konstrukcji. Jedynie ta tragiczna sekcja wzmacniacza :-(... Ale po przesiadce z Mf-100 i Mf-102 odczułem niesamowitą zmianę, na korzyść oczywiście. Jedynie trzeba się liczyć z nieco mniejszym sygnałem, ale cóż - lepiej ciszej, a 100 razy czyściej ;-).

Niestety ale takie "gramofony" są produkowane jako jednorazówki - producent raczej nie podejrzewa, że ktoś będzie wymieniał igłę. I ich nie oferują.

Niestety poza igłą traktują płyty też jako jednorazówki - raczej już nie da ich się słuchać po takim odsłuchu na tak precyzyjnej maszynie. Niedokładność prowadzenia igły, nacisku itd. po prostu zdziera płyty.

Rozumiem, że to przykre (sam kiedyś miałem gramofon w wieży na stałe firmy Schneider) ale

lepiej nie wymieniaj igły, tylko całe urządzenie na prawdziwy gramofon.

• 3 tygodnie później...

Ok, to jaki gramofon mi polecacie? Taki niezbyt drogi, ale żeby był dobrej jakości i nie zdzierał płyt. Na co w ogóle zwracać uwagę przy kupnie gramofonu? Ja się za bardzo na tym nie znam, chcialem miec jakikolwiek gramofon i dlatego kupiłem taki sprzęt :/

Witam

rozumiem, że budżet ogranicza do używanego.

Najtaniej to fonica, raczej modele z ostatnich lat istnienia firmy, np. GS500 czy GS472, może Adam (GS424), odradzam inne starsze (Bernard itp.). Koszt do 100 zł, tanie części. Tylko raczej kupować od kogoś, kto się zna i jest pewniak (np. gwarantuje że jest nieuszkodzone łożysko, trzyma obroty itd.). No i tylko taki, co grał, a nie stał kilka lat np. w piwnicy, jak to już ktoś napisał, pod beczką z kiszonymi ogórkami.

Oba wymienione nie są czymś rewelacyjnym , ale mają podstawową regulację ramienia, antyskatingu, azymutu. Mocowanie igły jest standardowe, nie będzie problemu z zastosowaniem dobrej wkładki (czyli jednego z najważniejszych elementów aby dobrze grało i nie niszczyło płyt).

Z tańszych igieł to MM albo Audio Technica albo Ortofon (ceny chyba na poziomie 120-200 zł).

Najlepiej podłączyć pod wzmacniacz z wejściem Phono, jak niema to konieczny przedwzmacniacz.

Z droższych gramofonów - proponuję Denon (Ale nie DP-23!), Technics 1210, Thorens itp.

Z nowych przykładowo Denon DP-300 (z igłą no-name) to 1200 zł, Technics 1900 zł.

Ja osobiście używam głównie Bang Olufsen Beogram 5005 tangencjalny - zaleta to liniowe prowadzenie igły i brak kilku problemów z regulacją, ale są tylko używane i nie tanie, a nowa igła jest droga i tylko z ameryki - chociaż producent zapewniał, że igły były wieczne.

Możesz w każdym razie obejrzeć i poczytać na www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=304

Ten był i z wbudowanym przedwzmacniaczem - można go podłączyć np. pod gniazdo AUX.

Mam nadzieję, że to Ci nieco wyjaśniło, najpierw zastanów się, ile chcesz wydać, pooglądaj jak wyglądają i które Ci się podobają a potem napisz - coś doradzimy.

• 2 miesiące później...

A polecilibyscie ktorys z tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

A czy te są dobre?

SONY

Ukryta Zawartość

DENON

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.