Skocz do zawartości
IGNORED

Żłącze EURO czy S- Video co lepsze?

J-23

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chce podłączyć DVD z TV za pomocą łącza s-video, do tej pory korzystałem z połączenia EURO - EURO (scart) Czy s-video da lepszą jakość wyswietlanego obrazu?

aha

posiadam TV TOSHIBA 36 cali 100 Hz w technoligi kineskopowej CRT, ten sprzęt ma wejscie komponentowe lecz nie jest ono takie klasyczne, które wygląda jak normalne RCA (czincz) x 3 - tylko jedno jest czincz a dwa pozostałe zupełnie inne - nigdy takowych nie widziałem. Dodam, że TV pochodzi z rynku Angielskiego - może ktoś sie spotkał z takim i wie jakiego kabla szukać?

pozdrawiam

W scarcie (euro) najczesciej jest mozliwosc przesylania sygnalu RGB, ktory jest lepszy niz S-Video. Czy twoj tv ma RGB, musialbys sprawdzic w instrukcji. Jesli tak, to eurozlacze bedzie lepsze niz S-Video.

Nietypowe gniazda? Moze BNC? Widzialem takowe w leciwych magnetowidach. Zajrzyj pod ten adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sprawdz czy nie takie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niestety nie posiadam instrukcji, telewizor jest dość nowoczesny model 36ZP38B, 100 Hz, zupełnie płaski kineskop, progresiv scan itd, za chwilke zrobie zdjęcie i wrzuce na forum tegoż złącza component, może znajdzie się ktoś kto odpowie na pytanie.

pozdrawiam odpowiadających

Tu wygląda na normalne 3*chinch (pionowo zaraz obok złącz EURO)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziekuje za linki, mój TV jednak jest z "tyłu" troszkę inny, zamieszczam zdjęcie "dziwnego" component? może ktoś widział coś podobnego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze miales na mysli gniazda cyfrowe (optyczne i koaksjalne) ktore ten model telewizora posiada, jak wynika ze specyfikacji. Poniewaz w scarcie (szkoda ze tylko w jednym) jest sygnal rgb, to najprosciej kupic porzadny kabel scart (nie taki za 5 zl), albo zdecydowac sie na polaczenie componentowe (3 x RCA). W kazdym razie s-video bedzie najslabszym z tych trzech. Jeszcze gorszy efekt uzyskasz przy polaczeniu compositowym (1 x RCA).

najlepszy obraz: hdmi -> component (3 x RCA) -> scart (z rgb) -> s-video -> composite (1 x RCA) :najslabszy obraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przedstawiam foto całego "tyłu" TV ma 3 x scart, zastanawia mnie tylko ten komponent? czt te dwa wejścia "czarne" sa ślepe? czy to możliwe? czy da się podłączyć jednym czinczem - component?

czy mój scart ma RGB?

dzieki dla sattika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

j jeszcze kilka fotek

Ukryta Zawartość

post-6346-100007532 1172412199_thumb.jpg

post-6346-100007533 1172412199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy kupiles ten telewizor nowy? Czy ktos kiedys przy nim majstrowal?

Jak zobaczylem te zdjecia, to pierwsze co mi przyszlo do glowy to ze ktos zdjol ekranowanie z gniazdek czincz, pewnie wypinajac kable.

nie, nie kupiłem nowego

był używany i też podejrzewałem, że to jakiś amator elektronik coś nakombinował, ciekawi mnie czy da się to jakoś naprawić, oczywiście przyjmując, że jest zepsute,..., może tak ma być, dlategoteż czekam na opinie.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.