Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S-520 - może kolejne klonowanie

sdp

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na poszerzenie oferty Akkusa o nowe głośniki Ushera i po przeczytaniu paru recenzji małych monitorów S-520, wpadła mi do głowy myśl o zrobieniu kopii.

Cena głośników przyzwoita.

Znalazłem pare recenzji, w jednej z nich jest zdjęcie zwrotki, ale dosyć marnej jakości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

linki do głośników - na razie brak parametrów u Akkusa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Era Totemów Mite właściwie się już kończy, a myślę że wielu z osób które klonowały mają ochotę to powtórzyć. Ja w każdym razie mam. Ceny głośników Ushera, mimo że droższe o połowę niż głośniki w Totemach, to jednak inna jakość brzmienia jak i wykonania.

Dzisiaj może pojadę posłuchać do salonu, więc oczywiście będzie sprawozdanie.

To kto jest chętny na ponowną zabawę?

Pozdrawiam, Esdi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ciekawe.. cene klonu mite obliczali na 600zl przy nizszej cenie samych glosnikow... To jak Ci wyjdzie 900zl to jest sens? :) za okolo 1200zl masz oryginaly :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A ja bym myslal nad jakas inna konstrukcja, ale z tymi przetwornikami. Bo sa dobre i tanie :) Moze jakies podlogowki?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

a czym sie rozni ten glosnik od tego z s520?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy można kupić taniej głośniki ushera, nie dowiadywałem się jeszcze. Po prostu rzuciłem hasło - klonowanie. Poza tym, jak pisał Zibi, czemu wam za Mite wyszło 600? No chyba, że kupowaliście budy. Ja robiłem budy sam i mi wyszlo - z jakies 350-400 pln za całość.

Liczę, że robiąc klony s-520 zapłacę max 700 pln. Zawsze 500 w suchym, a i jaka frajda z roboty. Poza tym na pewno będę miał lepsze elementy zwrotki niż oryginał i lepsze okablowanie, fornir jaki tylko mi się zamarzy i satysfakcję, że to moja, własnoręcznie wykonana skrzynka.

Nie wiem czy można kupić taniej głośniki ushera, nie dowiadywałem się jeszcze. Po prostu rzuciłem hasło - klonowanie. Poza tym, jak pisał Zibi, czemu wam za Mite wyszło 600? No chyba, że kupowaliście budy. Ja robiłem budy sam i mi wyszlo - z jakies 350-400 pln za całość.

Liczę, że robiąc klony s-520 zapłacę max 700 pln. Zawsze 500 w suchym, a i jaka frajda z roboty. Poza tym na pewno będę miał lepsze elementy zwrotki niż oryginał i lepsze okablowanie, fornir jaki tylko mi się zamarzy i satysfakcję, że to moja, własnoręcznie wykonana skrzynka.

Na załączonych linkach widac ,że te głosniki sa robione w dwoch wersjach - ekranowanej i nieekranowanej. Wbrew pozorom dodanie puszki z magnesem zmienia charakterystyke i parametry głośnika ( moim zdaniem na gorsze ). Kiedys widziałem pierwsze wersje tego głosnika i na górze pracowała 19mm Vifa .

Słuchałem tych monitorków. To jest dobry dżwięk ale zaraz klonować ... nie warto . Klona ProAc2,5 można zrobic za 1,5kPLN i to dwie klasy lepiej brzmi .

No ale jesli ktoś chce to klonowac to jest to proste .

Trzeba poprosić kogoś kto ma te monitorki aby odczytał wartości kondensatorów , rezystorów , sprawdził polaryzacje głośników i schemat połaczeń w zwrotnicy . Cewki dobrać na podstawie pomiarów charakterystyki tak aby dały efekt podobny do zamieszczonych w stereophile

Ukryta Zawartość

,,Na oko " cewka dla woofera to 1,5mH lub 1,2mH a dla tweetera to cos koło 0,33mH .

PS

Chyba lubią Albeckiego bo tych przetworników chyba nie ma nikt w Europie i Stanach , a przynajmniej ja nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Klonowanie bez sensu. Za niewiele więcej mamy piękne skrzyneczki w lakierze fortepianowym, łatwość sprzedaży na rynku sprzętów używanych, ogólnie - imo nie opłaca się samemu robić.

lancaster

porównanie charakterystyk głosnika nieekranowanego z takim samym ekranowanym pokazuje ,że wiekszość ekranowanych ma gorsze ( bardziej zafalowane ) charakterystyki przenoszenia . Na dodatek dodanie magnesu powoduje wzrost siły BL oraz efektywności ale organicza zejście i ilość basu ( co oczywiście jest dyskusyjne czy to lepiej czy gorzej ).

Przykład :

Seas TDFC zwykły a drugi to ekranowana jego wersja - wykresy charakterystyk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Właśnie otrzymałem maila od p. Albeckiego. Potwierdził, że głośnik który on sprzedaje to ten sam, który Usher stosuje w s-520.

No i stuprocentowe potwierdzenie pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Głośniki są tanie - a zabawa chyba warta tych 600-700 złotych. Dla satysfakcji DIY :)

Poważnie się zastanawiam nad "pseudoklonem" - trochę inne ustawienie głośników bym zastosował.

Kwestia zwrotnicy - macie pomysł skąd wytrzasnąć wartości elementów? Rezystory są podane, ale cewki i kondensatory? Może ma ktoś oryginały i byłby uprzejmy spisać wartości elementów i skrobnąć schemat?

Temu gościowi juz nie zalezy na tajemnicy ich zwrotnicy więc moze z nim pogadaj albo kup bo to wychodzi 100 PLN taniej niz planujesz .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Głośnik średnio-niskotonowy w 520 ma duży potencjał i byłby w stanie obsłużyć wieksza skrzynkę. Sądzę, że warto byłoby poeksperymentowac z tym zestawem głosników w większych skrzynkach - myślałem o czymś w rodzaju Audio Note.

Załaczam pomiary ze stereophile. Widac wyraźnie ,że woofer ma dziure w charakterystyce przenoszenia w okolicy 1,5kHz a tweeter ma górke zaczynajca sie juz od 5kHz ( albo jak kto woli dół poniżej 5kHz ) Oczywiście wiele zalezy od szerokości ścianki i ułożenia głosników ale klon musi mieć taką ścinke jak oryginał więc efekt bedzie podobny.

Z drugiej strony konstruktor świetnie sobie poradził z tymi problemami ( D'Appolito ? ) bo sumowanie wyszło +/- 3dB .

Ja myslę ,że jeśli to robic to tylko z taka zwrotnicą, ułożeniem głośników i wymiarami przedniej ścianki.Czyli dokładna kopia . No ale zobaczymy co Albeckiemu wyjdzie .

...there is no spoon...

ups...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

cos mi zdjęcie nie wchodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No to może tak. Kup od tego gościa za 800 PLN , pomierz elementy zwrotnicy , potr br , sprawdź wytłumienie , pomierz skrzynkę a potem sprzedawaj forumowiczom po 100 PLN gotowa zwrotnice zalana żywicą - szybko sie zwróci i bedziesz miał głośniki za darmo :D

Sprzedasz i zobisz sobie klona !

...there is no spoon...

arturp, 9 Mar 2007, 17:00

>No to może tak. (...)

To mi przypomina ruski biznes: ukraść cysternę spirytu, sprzedać a uzyskaną kasę przepić.

;-D

Artur nie podpowiadaj chłopakom, bo jeszcze który gotowy taki dil wprowadzić w życie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.