Skocz do zawartości
IGNORED

zmienić ramię czy gramofon?

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po skalibrowaniu wkładki w gramofonie Reloop 1000mk 3 niestety w drugiej połowie płyty występują zniekształcenia wysokich tonów (pierwsza połowa gra idealnie; i naprawdę dużo lepiej niż budżetowce do 2000 PLN Pro-ject i Goldring 1.2 ; sprzet ma wymienione gniazda RCA i wyrzucone zasilanie na zewnątrz - tuning by Sonus Oliva). Gram z wkładką Ortofon 510 mk II. Kalibrowałem wg szablonów z vinylengine.com i rcm.com.pl . Kalibrowałem na słuch.

Po przeczytaniu opinii na różnych forach możliwe są przyczyny:

1. źle ustawiony overhang – ale nie mam danych jaki powinien być dla tego modelu, na stronie Reloop też tego nie ma.

2. złe ramię, które nieprawidłowo prowadzi igłę – i tu pojawia się pytanie laika: czy mozna wymienić w Reloopie ramię na inny model, np. ten stosowany w Technics 1200/1210 (z regulacją VTA i działającym antyskating – bo w Reloopie ewidentnie on nie działa)

A może znacie inny gramofon niż Pro-ject i Goldring 1.2 ? Wiem, ze wiele osób tu pomstuje na gramofony DJ ale ten śmieszny Reloop za 600 zł gra lepiej od Pro-jectów i najtańszego Goldringa.

Duzo osób poleca Technics 1200/1210

https://www.audiostereo.pl/topic/31734-zmieni%C4%87-rami%C4%99-czy-gramofon/

Oj jeśli antiskating nie działa, to niedobrze. To tylko może zwiększać zniekształcenia, przy pewnych częstotliwościach jest to bardzo słyszalne. Już to jest dobrym powodem, żeby zmienić ramię albo gramofon cały (oczywiście jeśli nie da się tego naprawić).

Sam polecałem Ci Technicsa 1700/10 MKII i Technicsa 1200/10 MKII. Ten ostatni to bardzo przyzwoicie grająca maszynka, wręcz zaskakująco dobrze (jestem na świeżo po odsłuchu). Ale nowy kosztuje około 1900 zł a używki są bardzo niepewne ze względu na prawdopodobną klubową przeszłość. Podobno 1700/10 MKII niewiele mu ustępuje a koszt dużo mniejszy. Z drugiej zaś strony niedawno przesiadłem się na Thorensa 125 MKII z SME 3009 sII imp (łącznie dałem za to tylko 1370 zł.!!!) i gdybym się teraz zastanawiał, czy Technics 1200 MKII, czy Thorens 125 MKII + SME 3009, to nawet, gdybym miał zbierać rok na to drugie rozwiązanie (trzeba liczyć około 3000zł), wybrałbym to drugie. Z całym szacynkiem dla Technicsa, który potrafi świetnie zagrać, Thorens i SME to inny świat. Lepszy swiat :)

Pozdrawiam.

G.Mark - oczywiście, że wg tego ale i wg kilku innych ! Ten temat mam dobrze rozpracowany.

Bardzo zależy mi na informacji czy ktoś wie czy ramię Technicsa z 1210 da się wstawić do Reloopa 1000. Nie mam zastrzezeń do dźwieku przez pierwszą połowę płyty. Dlatego najpierw rozważam zmianę ramienia.

aż zacząłem się zastanawiać... czy to nie wkładka (kalibracja). Ale z godzinę ustawiałem i wg szablonów i na słuch.

Na jakiejś stronie było opisane jakie ustawienia wkładki powodują jakie efekty. Moze ktos pamieta gdzie to mogło być opisane? Była to jakaś anglojęzyczna strona...

A tak wygląda ten TT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

>>yul

>Na czym polega przewaga Reloopa 1000 mk3 nad Pro-Jectem lub Goldringiem, skoro odtwarza dobrze tylko

>pół płyty ? Nic nie rozumiem...

pewnie na tym ze project i goldring nawet pół płyty nie potrafi odtworzyć.

Junior ma w swoim pokoju, identycznej konstrukcji Omnitronica 3255.Poza mechanizmen do którego nie można mieć zastrzeżeń, jedynym mankamentem jest ramię .Wzorowane na technicsie , ale fatalnie wykonane z zupełnie innego materiału. Plastik , plastik i jeszcze raz plastik.Dziadowstwo tak wykonane że nawet nie dają się śryby odkrecić do wyjustowania lozyska "kardana",Wniosek szukac innego ramienia.A może wkladka ustawiana w/g uniwersalnego szblonu wymaga potraktowania indywidualnie. Proponuję ustawić wkladkę wpolowie płyty tak aby styczna do rowków w środku płyty była równoległa z plaszczyzną boczną wkładki.a jak sie uda rownoległa z cantileverem igły.

Yul: dokładmie jest jak pisze Badyl :)

Reloop to nie hi-end ale gwarantuję, że gra lepiej od Pro-Jectów do 2000 i taniego Goldringa. Zamówiłem wkładkę AT440ML - podobno ma lepsze prowadzenie.

Tia .

Teoria wygrzania sprawdzi się po wygrzaniu go w temperaturze wyższej od temperatury topnienia plastiku. Gra wkłada i ramie ,Chyba że konstrukcja do d..y i przenosi muzykę napędu na talerz.Wtedy tymbardziej tylko wygrzać.;-))

Hmm no to tak:

Zakupiłem po recenzji w prasie, że niby lepiej od debutów (koniecznie chciałem nowy, a budżet mały)

1. Dyskotekowy wygląd fujj no ale to akurat najmniej ważne.

2. Patrząc na pracę talerza można nabawić się choroby morskiej.

3. Dźwięk zapiszczony zasyczony i ogólnie mało satysfakcjonujący (tu przyznaje, że mało przy nim kręciłem -tylko przeciwwaga i antyskating, bo mnie od razu przeraził i postanowiłem oddać, no ale fabrycznie ustawienia azymutu, wkładki powinny być w miare dobre)

No i to tyle krótkiej hostorii, po 3 misiącach dozganiałem do upgrejdowanej wersji debuta i od razu mnie wciągnął. Od tego momentu słycham niemal wyłącznie winyli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.