Skocz do zawartości
IGNORED

firmy kurierskie - PORAZKA!

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

Juz ktorys raz mam problem ze wspanialymi firmami kurierskimi. Zeby wybor nalezal do mnie juz dawno bym z nich zrezygnowal, ale niestety czesc sklepow internetowych wysylka elementy tylko w ten sposob tlumaczac ze przesylka jest "pewniejsza" niz w przypadku Poczty Polskiej. GLS dostacza wlasnie mi paczke od ponad tygodnia. Odwiedzili moje mieszkanie 2 krotnie - o 12:00 i 13:00 ale poniewaz jestem w pracy to nikogo nie zastano. Wczesniejsze niemile przygody z GLSem (musialem podwojnie zaplacic za przesylke) sklonily mnie do napisania maila w ktorym napisalem ze do 18;30 jestem po prostu poza domem (praca) wiec chcialbym aby mi dostarczono ja po tej godzinie - odpowiedzi na maila nie dostalem. Widzac ze firma nie spieszy sie z dostarczeniem paczki zadzwonilem do nich w dniu dzisiejszym gdzie uzyskalem odpowiedz ze mail dotarl ale w tych godzinach nie moga dostarczyc przesylki wobec czego albo odbior osobisty (do godz 20;00) albo odsylka do nadawcy.

Wczesniej podobne przypadki mialem z "siodemka". Jak dla mnie totalna porazka - kase wziac potrafia ale dostarczyc juz nie bardzo, nawet nie racza poinformowac. Poprzednim razem tez musialem odbierac osobiscie a poniewaz paczka wrocila do nadawcy to policzono mi za nia podwojnie.

Jesli przesylacie cos komus to jednak zdecydowanie polecam Poczte Polska mimo ich wad...zostawia awizo i mozna odebrac kiedy sie chce, blisko, na miejscu

https://www.audiostereo.pl/topic/31708-firmy-kurierskie-porazka/
  • Redaktorzy

saczek_XTRM - sprawa była wałkowana ti u w prasie (ostatnio w GW) - firmy kurierskie cały czas działają tak jakby jedynymi ich klientami były firmy pracujące max do godz. 17-ej. Kurierzy prowadzą jednoosobowe działalności i ich zdyscyplinowanie jest żenujące. Generalnie jeśli ktoś nie ma mozliwości odbierania przesyłek w godzinach pracy to lepiej decydować się na przesyłke pocztową

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ja miałem podobnie firma UPS nawet nie zostawia awizo dzwonił zepsutym domofonem jak miał brame otwartą

przez tydzień w dzien w dzien dzwoniłem że nie mam paczki a obsługa mówi ze był pisałem skarge i do dziś nic 5 miesięcymija zadnej odpowiedzi paczke dostałem po 2 tygodniach lezenia w magazynie niema to jak Poczta Polska

DHL - "jeżeli nie będzie Pana za 5 minut w domu to jadę tam i tam i tam właśnie może Pan odebrać przesyłkę". Na piechotę kilometr, 15 kg Unico piec. A zapłaciłem w końcu za dostawę do domu. Facet poczekał na umówioną godzinę ,jak wypowiedziałem jedno nazwisko.

UPS - 2 x zniszczyli przesyłki. Proces reklamacyjny skutecznie zniechęcający od składania.

Siódemka - "w Gdyni jeżdzimy tylko rano,więc albo jest Pan ok. 11-tej albo odsyłamy".

Wysyłam prywatnie tylko pocztą i życzę sobie dostawać pocztą,a w biurze zakazałem korzystać z firm kurierskich. Jeśli klient sobie życzy - bardzo proszę extra zapłacić.

Nadal o3mujemy przesyłki dokumentowe od klientów - niektóre noszą ślady butów.

A ja myślałem że to dotyka tylko mnie, ale że DHL, tak znana firma na świecie postępuje podobnie...brak słów.

Dziwi nie tylko że nie dbają o klienta, widocznie większość zleceń pochodzi z firm i kierowane jest również do przedsiębiorstw.

Przyłączam się do grona wkurzonych.Przede wszystkim godziny dostawy,Groza.Jest kilka takich zawodów,które powinny działac w innych godzinach niż tzw.zwykli śmiertelnicy.Do nich zaliczam(tych zawodów) kurierów.To przecież oczywiste, że w godzinach 8:00-18:00 większość ludzi jest w pracy,i próby dostarczenia czegokolwiek z góry skazane są na niepowodzenie + brak systemu awizowania ,i mamy kolejny polski pasztet,niedoróbę.

Wniosek prosty,firmy kurierskie powstały by zarabiać pieniądze,i przy okazji dostarczać przesyłki,a nie dostarczać przesyłki i przy tym zarabiać.Znów wóz przed koniem.

Jedyna metoda to bojkot.

Poczta Polska to też "fajna firma",ale tutaj zgodzę się z jednym moim przedmówcą,że przynajmniej mają system awizowania i potem można potruchtać na pocztę i sobie odebrać.

Z mojego doświadczenia wynika,że niezły jest Pocztex,to jakby taka elita Poczty Polskiej,choć drogi ,i powiem że za drogi w stosunku do jakości świadczonych usług.

A tak "by the way" czy nie zauważyliście w swoich paczkach takiej małej szparki ,jakby przypadkowej,rozięcie kartonu ?

Fajnie wchodzą tam paluszki, żeby pogmerać i podomyślać się co tam jest ?A po co ?

He he,wiadomo.

A nikt z Was niewpadl, ze mozna kurierowi podac adres firmowy ??

Ja kiedys podalem adres domowy, dostalem awizo, niechcialo mi sie jechac wiec poprosilem o dostarczenie pod inny adres (praca) zero problemow.

1.Firmy kurierskie faktycznie są raczej dla firm i dostarczają paczki w godzinach 9-17 góra 18 jak się nie wyrobią i wiedzą że kogoś odpowiedzialnego zastaną.

2.firmy kurierskie najlepiej funkcjonują w większych miastach w mniejszych miastach i miejscowościach lepiej działa poczta (firmy w dużych miastach mają małe kilometry pomiędzy dostarczonymi paczkami a co za tym idzie duży zysk na zadupiach jest odwrotnie)

3.Jeśli firma wktórej zamawiamy towar ma własnego kuriera to polecam tylkoi jego ,w przypadku własnego kuriera przejmujemy obowiązek za przesyłkę (pozytywy przykład mój kurier firma UPS rozbiła mi nieubezpieczoną przesyłkę wartościową i się dogadała z dostawcą i mu zapłaciła wystarczyły trzy telefony jeden do rejonu i dwa do centrali -towar ponownie musiałem zamówić gdyż ten stał się własnością UPC)

4.W wypadku bardzo drogich przesyłek otwierać przesyłkę przy kurierze i sprawdzać co tam jest uczulić na to swoich odbierających klientów ,dodawać nawet klauzulę że za szkody w transporcie nie zauważone przy odbiorze będzie obciążony klient gdyż paczka jest ubezpieczona do pełnej wartości (mój bolesny przykład z firmą Servisco ,klient nie obejrzał przesyłki w środku przy kurierze,przesyłka była ubezpieczona na 10'000'zł następnego dnia zostałem poinformowany że wszystko w środku zostało rozbite w drobny mak stratę pokryłem z własnej kieszeni,nową przesyłkę klient po odbiorze rozbitej musiał dostać)

5. po próbach wg jakości usług od najgorszej do najlepszej z firmami Schenker,DHL,Siódemki ,Stolica,Spedpol,TNT,Fedex,UPS preferuję tą ostatnią UPS niestety wraz z przyłączoną do niej Stolicą.wygląda to śmiesznie kurier UPS dostarcza mi paczki do 12 a w tym samym dniu UPS&Stolica do 17 Jak zamawiam kuriera to w UPS na wygodną dla mnie godzinę ze Stolicą w godzinach 9-17

6.Ważna jest kultura kierowców i na chamstwo należy od razu reagować wysyłając list lub fax do centrali następny raz będzie milszy dla nas albo zmienimy spedytora (negatyw dawniej Kurier Stolicy potrafił przyjechać przed czasem ,poganiał i nawet nie pomógł przy spakowaniu paczki.Pozytyw Kurier UPS pomoże zapakować zaadresować znieść a nawet zmonitorować czy w danym dniu jest coś dla nas)

dostarczonych szybko i szczęśliwie paczek życzy

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

aż chce się cytować klasykę - "jestem klientem, czy petentem?!". ;) Jaasne, że drobne przesyłki moge odbierać w biurze, ale jeśli miałbym odebrać w ten sposób np kilkunasto kilogramowy wzmacniacz a potem brać taryfę,, żeby dotelepać się z nim do domu to taki interes mam głeboko w D.

Jeśli na rynku pojwaiła by się firma kurierska dostarczająca przesyłki tylko w godzinach 18-22 to z palcem w nosie przejęła by co najmniej 40-60% przesyłek kuierskich. Ale jakoś nikt się nie kwapi do wykonania tak trudnej czynności jaką jest proces myślowy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Panowie a ja znalazłem rozwiązanie - niestety połowiczne ale jakieś jest . Z usług kurierów -owszem z chęcią ale w firmie kozystam. Nauczyłem kilku Panów kultury niejako metoda przez dupe do głowy .. zamawiam przesyłke zawsze pytam o której godzinie bedzie u mnie na miejscu - najczęsciej sa to pilne sprawy wiec idzie na okreslona godzinę ... kurier wchodzi po czasie - każę mu sp..... niepłacę za usługę bo niezostała wykonana . Nauczyłem tak DHL , UPS , teraz siódemka sie oswaja ...

skoro ma być na miejscu do godziny tzn że przyjmujac przesyłke zobowiązuja się dostarczyć na czas.. kurierzy maja działalnośc jednoosobową i jak ognia boja sie wszelkich skarg bo to na nich sie skupi cały gniew nadzoru.

albo potraca im za kurs albo wogole niezapłacą..... To samo dotyczy czystosci paczek - DHL przez jakis czas przywoził paczki ujeb... jakby świnie grały tym w piłkę.. odmowiłem przyjecia i złożyłem skagre na próbe dostarczenia brudnej zabłoconej przesyłki .. znowu dostaje po dupie kurier ... w końcu nikt z nas niewsiądzie do taksówki w której wozili węgiel...

Moje podejscie jest chyba zdrowe -płacę -wymagam - reszta mnie nie interesuje

kiedys po reklamacji kurier przyjechał z umyta paczką i głupio cos skomentował .... niepodpisałem kwitu tylko spokojnie położyłem paczkę na wagę.... odbierajacy przesyłke od nadawcy wpisał wage 30kg -czyli max bo za to miał max stawkę... paczka ważyła 19kG ......i znów kretyński usmiech i ...spi...Pan z tą paczką -niedowaga -nieodbieram .

To jest mój sposób na reklamacje - nie komisyjne otwieranie i protokoły bo to gówno da po fakcie ale odmowa przyjecia - paczka niezgodna z listem przewozowym -koniec kropka. zero wyjasnień co i jak bo to juz ich problem

Niestety dla człowieka pracujacego do15-ej czy do 17-ej chyba nadal poczta ...

Kurierzy wcale nie mają tak różowo n.p. jak do Was przywożą parę paczek to mają płacone jak za dostarczenie jednej. Ja ze swoim kurierem dobrze żyję i czasem jak mogę to wysyłam po jednej paczce w każdy dzień tygodnia ja i on wiemy co jest grane i dzięki temu też jestem lepiej traktowany,kiedyś dałem mu 5 litrów spryskiwacza do szyb który dostałem jako reklamówkę ,czasem rąkawice robocze z górnej półki -warto to znikomo kosztuje ale na prawdę mam super ,z ludżmi warto dobrze żyć , dziadom nie warto dogadzać niech się uczą co dobre

Pozdrawiam porządnych kurierów szanujecie swoją pracę i za to Was cenię

Rafaell

Rafaell -popieram w 100% . Niestety w kraju gdzie demokracja jeszcze cały czas raczkuje wielu musi sie wiele nauczyć. Miałem kilka wypadków losowych w życiu -pomogli zupełnie obcy ludzie i to uczy pokory ale i odpowiedzialności . ktoś kiedys powiedział że dobro wraca . i cos w tym jest

ale bardzoi nielubie jak wpada do mnie kurier i juz teraz zaraz bo jemu sie spieszy a inni poczekają..

za to zabawny fakt - mam listonosza fajny gość a że pogadac z nim idzie jakos tak wyszło... jestem w połowie jego rejonu - czasem wpada z tekstem "ja dziś tylko na zebranie zarządu" i wali do wc .. hehe no przecie nieodmówie w potrzebie a i on o mnie dba a listonosz potrafi wiele załatwić bo ma kontakt z ludźmi...

papaja, 19 Lut 2007, 19:34

>Z mojego doświadczenia wynika,że niezły jest Pocztex,to jakby taka elita Poczty Polskiej,choć drogi

>,i powiem że za drogi w stosunku do jakości świadczonych usług.

Sprawdż jeszcze raz: wczoraj wysyłałem głośnik do naprawy. Zwykła poczta - 18 zł, Pocztex - 19,50 !

=>utopia, 19 Lut 2007, 21:10

Listonosza to ja się raczej obawiam mimo że jest cały czas uśmiechnięty można powiedzieć że miły, ten człowiek wszystko o wszystkich wie nie zdziwiłbym się jakby gdzieś indziej miał dodatkowy etat-trochę podobnie jak taksówkarze, lepiej trzymać język za zębami,chyba że chcemy manipulować informacją to tacy ludzie się mogą przydać

pozdrawiam

Rafaell

w sumei tylko raz trafiłem na lenia - zamowiłem krzesło obrotowe z allegro (złozone w pudełku- ok 15 kg wagi).

Kurier zadzwonił do mnie mowiac ze mam zejsc po paczke (mieszkam w bloku) bo on jest sam i ma zepsuty akumulator (wiec nie zapali gdyby wyłączył silnik i zaniosł mi paczke pod drzwi). Pomyslałem, ze zdaza sie i zszedłem po moje krzesło- dałem kase, podpisałem, i ktos zatrąbił z samochodu kuriera!!! (czyli jednak kurier nie był sam, tlyko nie chiało mu sie nosic paczki). Odwrociłęm sie plecami i poszedłem. Nie chciałem sie kłocic bo on cos koło 40 lat a "gówniarz" 17 lat.

Świeży przykład: wczoraj rano, około 9.30 dzwonił do mnie gość z firmy kurierskiej z pytaniem, o której może podjechać kurier z paczką. Odpowiedziałem,że najlepiej byłoby po 16. Odtwarzacz już się cieszył na nowe płyty. Do tej pory kurier jednak nie dotarł, chyba mu nie pasowało.

odebrałem paczkę od GLSa w magazynie - pozornie wyglądała OK, pobranie ponad 250zł, w domu otwieram i .... jak tu k**wami nie rzucać! Część elementów poszło się bujać, trafo walnięte, w dodatku nie wiem czy było sprawne bo na wtórnym mam 0V zamiast deklarowanych 2x18V. Szlag mnie zaraz trafi!@#$&*()

Dla firm kurierskich dostawy do osob prywatnych sa jedynie utrapieniem, z powodu duzego procenta paczek niedoreczonych. Stad w Polsce ida pomalu w slady swoich oddzialow np. niemieckich, i beda tworzyc "parcel boxy" czy jak to sie tam nazywa. W Niemczech na stacjach benzynowych ustawiaja skrzynki, do ktorych kurier wrzuca przesylki, ktorych nie mogl dostarczyc, a klient dostaje informacje, ze paczke moze odebrac na stacji benzynowej x i PIN do jego skrytki to xxxx (oczywiscie to najblizsza stacja, choc niekoniecznie ulubiona Klienta :) ). Ciekawe jak sie to sprawdzi w Polsce, jak trzeba bedzie dymac po paczke na stacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.