Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz do wzmacniacza.

ghost666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zaproponować troszke inne zasilenie wzmacniaczy (i nie tylko) niż konwencjonalny filtr RC bądź RCL. Zasilacz ten pochodzi ze strony pana Roda Elliota, chociaż troszeczke go zmodyfikowałem wprowadzając jeszcze jeden stopień filtrujący napięcie "odniesienia" dla stabilizatora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasilacz działa, testowałem i pomierzyłem całą konstrukcje pod względe czysto elektronicznym, brzmieniowo opisawać nie bede ;). Stanowczo zmniejsza się ripple i inne śmieci z sieci, no i nie potrzebne są aż tak wielkie pojemności zasilacza, żeby napięcie było dostatecznie stabilne

proponuje wspólne zamówienie płytek - mam już gotowy projekt płytek pod dodatnią szyne zasilania, przerobienie go pod ujemną to sprawa kilku chwil - zamiana polaryzacji kondensatorów i ew. przemieszczenie nóżek tranzystorów (bo w drugiej szynie są oczywiście komplementarne). Mozemy oczywiście wprowadzić troche wiecej zmian, myślałem np o zastąpieniu mostka szybkimi diodami itp kombinacjach, ale to zależy od tego jakim zasilaczem byłoby najwieksze zainteresowanie.

Tymniemniej - polecam, to naprawde hi-end wśród zasilaczy :).

P.S. Jeśli ktoś nie wierzy, moge poszukać dokładnych pomiarów i oscylogramów i wrzucić na forum w formie dłuższego czytadła z obrazkami, które udowodni iż zasilacz ten jest warty skonstruowania, szczególnie że wielce skomplikowany, albo składający sie z drogich elementów to on nie jest :).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31699-zasilacz-do-wzmacniacza/

Ale to nie ma być stabilizator, to przecież jest bardziej rozbudowany prostownik i filtr RC Lo-pass :). Wstawienie zenerek jedyne co by dało, to stabilizacje napięcia na jakimś sztywnym poziomie, a po co nam to? Zupełnie niepotrzebne! Zasilacz ten zachowuje sie jak niestabilizowane źródło prądu, z tą różnica iż ma mniejsze zakłócenia - napięcie jest bardziej "stałe". No i nie przysiada tak wraz z obciążeniem. Chyba bede musiał poszukać oscylogramów, zeby pokazać :).

Ujemna strona tez juz prawie gotowa - w sumie to niemalże kopia dodatniej, bo tranzystory mają takie same wyprowadzenia AFAIK. Jeśli nie, niech ktoś mnie poprawi.

Cholera, po co ja robie projekt dla strony ujemnej? Przecież wygląda to tak samo jak dla dodatniej, tylko że odwrotnie są kondensatory i dioda. No i tranzystory.

No to projekt gotowy :). Kto jest zainteresowany? Cena płytki jeszcze nieznana, ale niezbyt wielka. Możliwe tez wspólne zamówienie elementów, myśle...

Op w takim zasilaczu robi kilka rzeczy

stabilizuje napiecie od ukladu odniesienia

filtruje napiecie zasilania

na jednym op np. 2604 lub lepszym mozna zrobic aktywny zasilacz o niemierzalnych zakluceniach na jego wyjsciu. Oczywiscie przy prawidlowo pociagnietej masie wew.

a co do ZEG to szybko i bardzo tanio.

W linku płytka wraz z opisem co jest czym :D. Nudziło mi sie, stwierdziłem ze stworze sobie taki konspekcik. Dzieło sztuki to to nie jest, ale opisuje topologie i poszczególne elementy płytki chyba dosyć dobrze. Co jest do zmiany? napewno mostek scalony na diody, tak aby móc stosować szybkie diody, napewno kondensatory, bo te które są są aby były, musze podobierać rozstawy nóżek do jakichś istniejących wrtości, bądź po prostu zrobić miejsce na pojemności o różnym rozstawie nóżek.

Miłego oglądania -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A66, 19 Lut 2007, 12:04 - odpowiadam na mejla, ale monitoruj wątek - bede tutaj wstawiał jakieś dodatkowe dane. Na temat kondensatorów napisz też w tym wątku.

Dodaje oscylogram porównawczy - czerwone to sam C, niebieskie - C + układ zasilacza. Obciążenie - 200W, 1kHz, prostokąt (a więc cholernie cieżkie obciążenie), czysto rezystancyjne, bez bezwładności.

A66, 19 Lut 2007, 12:04 - odpowiadam na mejla, ale monitoruj wątek - bede tutaj wstawiał jakieś dodatkowe dane. Na temat kondensatorów napisz też w tym wątku.

Dodaje oscylogram porównawczy - czerwone to sam C, niebieskie - C + układ zasilacza. Obciążenie - 200W, 1kHz, prostokąt (a więc cholernie cieżkie obciążenie), czysto rezystancyjne, bez bezwładności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwagi do rozpatrzenia. 1.Może zrobić wersje symetryczną na jednej PCB. 2. Rozstaw tranzystorów pasujący do profilu z Kęt np. radiatory o wysokości 35mm. 3. Tranzystory wybrać w obudowach TO220, TO247.

4. Może zrobić miejsce na radiator na PCB jak zastosować TO3.

1 - lepiej nie, w ten sposób wyjdą płytki tańsze :). No i co z np. stosowaniem tylko jednego napiecia? Jest troszke wzmacniaczy, które korzystają tylko z jednego, np. duża cześć ZENów

2 - tranzystory są na boku płytki, płytka jest przystososowana kształtem to przykręcenia jej do płaskiej części radiatora, wraz z np. drugą, taką samą, dla drugiego napiecia.

3 - tranzystory są takie jakie są, fakt, ale czemu TO220? To uniwersalna obudowa, a jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;). Tranzystor sterujacy (bd139/140) nie potrzebuje oddawać ciepła niczemu, wiec po co TO220? a ten drugi, to tran mocy, wole zostawić w SOT93, no chyba że masz propozycje jakiegoś innego trana, mi sie nawet nie chce szukać teraz.

4 - jeśli chcesz TO3 to wstaw sobie na miejsce trana mocy 2n3055 ;). To ten sam tran tylko w innej obudowie, ale nie wiem czy ma komplementarniaka w TO3. Zreszta po co? Planujesz z niego ciagnać 20A? ;)

Co do Zen to mają zasilacze i tak ciekawe zen-y to Zen4 ,9. W TO220 jest już chyba wszystko, sprawdzałem tranzystory mocy w TME. 2N3055 mam z 20szt, tanie ma allegro i myślałem o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Figure 2. ghost666 namawiam do symetrycznego układu, masa. Na pewno przyjmę propozycje autora PCB, proszę o zamieszczenie schematu docelowego.

Ukryta Zawartość

Tylko to co pokazujesz jest pod jeden mostek, na oba napięcia, a tutaj będą dwa mostki, wiec masy myśle połączyć w gwiazde, ale dopiero _ZA_ stabilizatorami. Tak bedzie równie dobrze, a płytki wyjdą dużo dużo taniej :).

Gość _harry

(Konto usunięte)

ja wchodze.

_harry - 4 szt (dwa komplety ? prawy lewy ?) - trudno okreslic co to jest komplet - dwie plytki ?

dalo by sie zakombinowac z czescia plytki pod mostki ? - tak aby byl wolny wybor - diody w obudowie to220 albo mostek w obudowie szeregowej ?

regards

harry

Jedna płytka - jeden filtr. Potrzebujesz napiecie symetryczne, to potrzebne Ci są dwie płytki, robisz dual-mono to 4 ; ). A jak robisz ZENa na jednym napięciu to wystarczy jedna.

Nie znam ceny, ani, niestety, okresu realizacji. Chciałbym to jeszcze przetestować do końca, żeby bubel nie wyszedł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.