Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć?

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam szansę zakupić w miare tanio nowe tannoye F3 w sklepie z gwarancją (po 549 zł sztuka), na razie nie mam srodków na zmianę dotychczasowego sprzętu, tj. wieża technics EH790=>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moje pytanie dotyczy podłączenia bi-wire, które ma ten wzmacniacz thx i mozliwosć też tannoye, tylko jeden problem - thx ma kolumny przody 3 drożne - osobno idzie sygnał na niskotonowy, a osobno na średniotonowy i wysokotonowy. Tannoy F3 ma niskośredniotonowy i wysokotonowy. Czy po prostu dac sobie w tym przypadku spokój z bi-wire i połączyć po prostu kable (zmostkować?)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31694-jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87/

istnieje spora szansa na to, ze oryginalne kolumny twojej wiezy nie posiadaja wlasnych zwrotnic, a pasmo jest dzielone przez elektronicze zwrotki juz we wzmacniaczu (to dosc czesto spotykane rozwiaznie w mini zestawach panasonica i nie tylko). w tej sytuacji podlaczenie tradycyjnych kolumn niestety odpada.

Czy odpada? Nie będzie to optymalne bo fabryczna zwrotka ma podział pod inne głośniki, ale działac przecież będzie, o ile oczywiście nowy głośniki mają podwójne terminale. I na okres przejściowy może będzie nie takie złe. Tylko nie zwieraj tych dwóch kabli, bo w najgorszym wypadku możesz uszkodzic wzmacniacz.

nie zrozumielismy sie - technicznie oczywiscie bedzie dzialac z innymi kolumnami - tyle, ze dzwiek ze wzgledu na inny sposob podzialu pasma w zwrotnicach bedzie zapewne dosc kuriozalny (chyba ze jakims cudem podzial w zwrotnicach nowych kolumn pokryje sie z podzialem we wzmacniaczu, na co jednak za bardzo bym nie liczyl), a zatem w kontekscie poprawy brzmienia wymiana samych glosnikow w takim ukladzie mija sie z celem.

Ale jezeli istnieje mozliwosc wyprobowania innych kolumn przed zakupem to oczywiscie warto to zrobic, bo rownie dobrze moze sie okazac, ze akurat w tym zestawie podzial pasma odbywa sie tradycyjnie w kolumnach, a wzmacniacz podaje pelne pasmo na obydwoch zaciskach. wtedy wymiana kolumn bedzie miala jak najbardziej sens.

rosim poszukaj jakie mają podziały te stare kolumny i te nowe. Ewentualnie jak znajdziesz to jeszcze jakie impedancje głośników tam są. O tych starych powinno byc to napisane w instrukcji, o nowych pewnie znajdziesz bez problemu w necie.

stare od technicsa 120 Hz, 4 kHz, tannoye 2,7 kHz, chyba z tego wynika, że wysokotonowy od tanoya przeniesie część środkowego pasma, czy się mylę? poza tym chyba niezbyt to bedzie grało...

Dziwny ten zestaw. W pierwszym poście piszesz że ma osobne wyjścia na niskie i wysokie, to tak jest opisane tam? Wygląda na to że te niskie to tylko do 120Hz, a prawie wszystko idzie na te wysokie (co by się nawet zgadzało bo moc tam jest większa). W kolumnach musi byc jakaś zwrotnica (do tego drugiego podziału). Jeżeli to tak jest że wyjście LF jest tylko dla tych poniżej 120Hz to mógłbyś ewntualnie przeczekac do zakupu lepszej elektroniki bez niższego basu;)

trryt, nie zabardzo rozumiem tego zdania:

"Jeżeli to tak jest że wyjście LF jest tylko dla tych poniżej 120Hz to mógłbyś ewntualnie przeczekac do zakupu lepszej elektroniki bez niższego basu;)", tj. co znaczy zakup lepszej elektroniki bez niższego basu?

Podział w tych kolumnach technicsa jest taki (tak mi się przynajmniej zdaje), bo sygnał idzie na 3 tory, tj. w kolumnach są głosniki niskotonowy 17 cm, średniotonowy 12 cm i wysokotonowy 6 cm i powiem, że ten niskotonowy to całkiem sprawnie sobie radzi (chyba ma przejąć trochę z suba, puszczałem z generatora sygnał i przy 40 Hz całkiem nieźle, wyraźnie uciekało poniżej 35 Hz, ale nie jestem fachowecem w tej dziedzinie, a generator z komputera), najgorzej jest z wysokimi tonami, nienaturalne, czasem małosłyszalne, w samej koumnie nie ma chyba zwrotnic, podejrzewam, że sygnał dzielony jest we wzmacniaczu, pozdrawiam

Może to zdanie wyszło trochę karkołomne składniowo;) Chodziło o to że mógłbyś te Tannoye podłączyc do wyjścia śrdniowysokotonowego w tej wieży i po prostu byłbyś pozbawiony tego basu poniżej 120Hz, aż byś kupił nową elektronikę. Bo zrozumiałem że chodzi o czas przejściowy, że teraz Cię stac na te Tannoye a na resztę nie. Możesz spróbowac odłączyc to wyjście niskotonowe i zobaczyc czy bardzo by Ci brakowało tego basu.

A jeżeli one są poniżej 120Hz to rzeczywiście robią za takie niby subwoofery. I może jeżli góra Ci nie pasuje to by je tak wykorzystac, Tannoye jako główne podpięte do wyjścia HF, a te stare gdzieś na podłodze postawione i podpięte tylko woofery do wyjścia LF.

W Tannoyach oczywiście możesz robic zworę. Myślałem że chciałeś ją zrobic we wzmacniaczu - tego na pewno nie możesz zrobic. Większośc kolumn jest przystosowana do bi-wire i większośc gra na pojedyńczych kablach. Nawet nie będziesz musiał tych zwór robic bo jak je kupisz to na pewno będą je miały założone. I do tego podłączysz jednym kablem do wyjścia średniowysoko tonowego we wzmacniaczu. A na niskotonowym możesz zostawic te stare jako "suby". Sprawdź czy to na pewno jest tak jak myślę z tymi wyjściami tzn odłącz najpierw to LF i zobacz czy słychac wszystko poza najniższym basem i na odwrót z drugim wyjściem.

Czy chodzi o te kolumny:

Ukryta Zawartość

Jak tak to naprawdę niezła okazja.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.