Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wierzy reklamie i producentom kabli?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda, fizyczna srednica kabla pomimo, ze czesto nie wynika z definicji samej konstrukcji jest dodawana jako bardzo wazny element rynkowy. Podobnie jest z rurami wydechowymi w samochodach, ktore zazwyczaj nic nie daja, z niebieskimi diodami, ktore przeszkadzaja i czesto z beznadziejna moda w przemysle odziezowym, kory psuje zaslaniaja naturalne piekno kobiecej fizjonomii. Wyjsciem jest niesugerowanie sie slepo moda i wybieranie z rynku tych artykulow, ktore nas indywidualnie zadowalaja.

Jerzyk23

"Absolutnie mnie nie stać i nie co więcej mam takich ambicji."

Porzuć "audio ateizm", a będizie Ci stać :-)

Stanu konta, nie nogę podac, gdzieś mi się zapodzaiła Skaeprta :-)

Usządzenia, można też łaczyć bardziej ekoniomicznie :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Napisać że w szpinaku jest dużo żelaza (podczas gdy jest go tyle co w trawie, czyli nic) - będą

>szamać szpinak!

Za komuny to był !! Teraz, k... nie ma nic ! Już nie jesteśmy żelazną potęgą :-(

Każdy ma swoje zdanie na ten temat ale jak ktoś tu już wspomniał kable są stanowczo za drogie. Za pewne większość z nich jest produkowane w Chinach gdzie siła robocza jest na tyle tania, że koszt wyprodukowania danego kabla jest bardzo mały. Niektórzy piszą o podróbkach, zaś inni sprzeczają się co do tego jak kable "grają", a czy kable grają to sam nie wiem ale wiem, że kable są wykonane z gorszych i lepszych jakościowo materiałów różniących się parametrami. Jestem posiadaczem sprzętu niskiej klasy ale jak usłyszałem w sklepie od sprzedawcy, że kable grają to do tej pory się zastanawiam jak to możliwe? Elektryków nie macie o co pytać bo wam odpowiedzą, że kable dobiera się zależnie od obciążenia i warunków w jakich maja się znajdować pisząc w wielkim skrócie, tak mnie uczyli w szkole, a poza tym mam trzech elektryków w rodzinie :p Moje zdanie jest takie, że powyżej przekroju 2,5mm2 w warunkach domowych nie da się usłyszeć różnicy i będę się tego trzymał.

Jak wiecie przygotowuje produkcje wzmacniacza. Hybrydek to jego robocza nazwa. Poczatkowo staralem sie aby wplyw parametrow kabli glosnikowych byl minimalny. Jednak teraz doszedlem do wniosku ze wzmacniacz ktory wcale nie reaguje na kable na jegowyjsciu jest kiepskim marketingowo wzmacniaczem. Na rynku zalanym przez wyroby ceni sie towar ktory pozwala na pobawienie sie nim. I tak zwani kablarze wola kupic wzmacniacz reagujacy duzymi zmianami w brzmieniu na podlaczone kable a nie wzm nieczuly na ich zabiegi na wyjsciu wzm. Hybrydek z racji uzycia lamp i ukladu lampowo/tranzystorowego napewno bedzie silnie reagowal na pojemnosci i indukcyjnosci na swoim wyjsciu. Zlikwiduje nawet uklad zobela aby dac szanse kablarzom do desperackich prob znalezienia Grala Kabla. Dodam jednak, ostatnio modny, uklad wylaczajacy wzm po wzbudzeniu sie wzmacniacza pod wplywem pojemnosci wyjsciowej. Oczywiscie zaciski wyjsciowe super solidne.

senicz

"Jednak teraz doszedlem do wniosku ze wzmacniacz ktory wcale nie reaguje na kable na jegowyjsciu jest kiepskim marketingowo wzmacniaczem. "

Znam, osobiście kilku Konstruktorów DIY, którzy się "nawrócli".

Przy okazji roznych "testów", domagają sie teraz "równouptawnienia kablowego", z konkurencyjnymi urządzeniami :-)

Co prawda, rzecz dotyczy kabli sieciowych, ale jest ciekawym "wkladem", na temat kabli (okablowaniia urządzeń audio):

"Ja zbawiennego wpływu kondycjonerów sieciowych, kabli sieciowych niczym boa wąż nigdy

nie słyszałem.

A mam do czynienia z naprawdę wyśrubowanymi systemami"

Jaromir Waszczyszyn

"Audio" nr 4/2003 (kwiecień), strona 55

-------------------------

Też miałem i mam do czynienia, "z naprawdę wyśrubowanymi systemami", ale wpływ okablowania (na wejsciu/wyjściu) był ewidentny.

Wpływ metody durect (bez interkonektów), również :-)

I nie trzeba być milionerem, przyglochym R.u.s.t`em czy elektykiem, zeby to usłyszeć :-)

We wzmacniaczach lampowych, ktore miały na wejściu bardzo wysokie parametry (chociaż nie teoretyczne 2 giga ohmy), okablowanie, zmianiało charakter dxwięku (często też, jego jakość).

Podobnie ze wzmacniaczami hybrydowymi czy tranzystorowymi.

A, ze "reklama czyni cuda", świadczą choćby, przerózne mody sezonowe :-)

Pomimo, ze firma istnieje nie "od dzisiaj", w tym sezonie "obowiązuje" Fadel :-)

Pozdrawiam

"Tarcza antyreklamowa" :-)

do nabycia, w Pobliskiej Bazie Audio

......................... REKLAMA :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bla bla bla ale nudy, powtórze się, jesli kable nie maja znaczenie i nic nie wnoszą do brzmienia proponuje wszytkim anty poprostu nadzwyczejniej wypiąć je z toru i wsłuchać się w róznice zapewniam ,że bedzie zasadniacza,

Co to znaczy neutralny kabel????? Jak to zmierzyć ? Ilośc przepuszczonych skrzypiec bez wybrzmień ostaniej struny razy szybkie pierdo....niecie w wielki beben? Boshe jakie bzdety ,obudzcie sie wszytko przez co płynie sygnał naznacza go swoim charakterem , ze względu na milion czynników z których jest zbudowany , czy tranzystor, czy lampa czy kabel czy przełącznik wszytko!A kabel jest zajebiście długi to jak k**wa może nie miec wpływu na ostatecznie wypluty szemroch, który nazywamy dzwiekiem ????Kiedyś na zasranych Altusach z za***nym Getonem diory było słychać jak spierdalają soprany i wypłaszcza sie bas przy gumce od majtek, odnosze wrazenie ze wiekrzośc anty ma w domu bumboxy no to rzeczywiscie tam kabli nie potrzeba.

Kabel jest tyle wart ile ktoś za niego zapłaci i gówno to kogo obchdzić powinno kto za ile kupił kabel, sory za przekleństwa , ale wkurwiłem się. ))

pozdro

yolaos, 21 Lut 2007, 16:57

Ty sie nie denrwuj ,

Ty badz uspokuj

usiadz i wez gleboki oddech

my to wszysko wiemy

kable

to taki temat zaczepny

to taka gadka o dupie maryni

ty wiesz , on wie , my wiemy

ale pogadac trzeba , wyrazic opinie

koledzy mowia o tym samym , tylko innym jezykiem:-)

R.u.s.t, 21 Lut 2007, 15:41

>Znam, osobiście kilku Konstruktorów DIY, którzy się "nawrócli".

Owszem, to całkiem możliwe.

A w drugą stronę - czy znasz jakichś kablarzy którzy przeistoczyli się w konstruktorów?

WĄTPIĘ!

Małpiego rozumu mozna dostać ale odmałpić się uczłowieczyć - nie sposób!

>"Ja zbawiennego wpływu kondycjonerów sieciowych, kabli sieciowych niczym boa wąż nigdy

>nie słyszałem.

>A mam do czynienia z naprawdę wyśrubowanymi systemami"

>

>Jaromir Waszczyszyn

>"Audio" nr 4/2003 (kwiecień), strona 55

Ten pan słyszy jak mu spiewa KAMNIEŃ! Po prostu wzniósł się na wyższy poziom (drzewa bananowego) i nie interesują go jakieś tam - kable.

>I nie trzeba być milionerem, przyglochym R.u.s.t`em czy elektykiem, zeby to usłyszeć :-)

Wystarczy wlać w siebie trochę elementu bajkowego!

>We wzmacniaczach lampowych, ktore miały na wejściu bardzo wysokie parametry (chociaż nie teoretyczne

>2 giga ohmy), okablowanie, zmianiało charakter dxwięku (często też, jego jakość).

>Podobnie ze wzmacniaczami hybrydowymi czy tranzystorowymi.

A Wujek Stasiek to po wlaniu w siebie elementu bajkowego chodził na RENCACH!

A nazajutrz twierdził nawet że na RZĘSACH!

>A, ze "reklama czyni cuda", świadczą choćby, przerózne mody sezonowe :-)

>Pomimo, ze firma istnieje nie "od dzisiaj", w tym sezonie "obowiązuje" Fadel :-)

Powiadają że Fidel niedługo pociągnie. I co wtedy?

Zróbcie mega ślepy test coś pokroju "idola" i ciekawe ile osób odgadnie jaki kabel jak to nazywacie "gra". Większość pisze, że słyszy różnice, a jak przychodzi ślepy test to wielki zonk, wszyscy uciekają bo nikt nie ma odwagi. Niech znajdzie się przedstawiciel każdego województwa lub większego miasta z bardzo dobrym sprzętem bo ja tylko mogę pomarzyć o czymś lepszym niż mam i zbierze np. 20 osób razem z kablami, których używają na co dzień i kilkunastu testowych, których nie znają. Najlepiej zaproście jedną osobę o wyczulonym słuchu, a kto to będzie to się nie trudno domyśleć :) Już jeden test był na tym forum i miałem niezły ubaw czytając wyniki tego testu :)

skopek, 21 Lut 2007, 20:38

to ja mam dla ciebie prostrze zadanie zakup sobie dobre sluchawki z napedem

usiadz sam jeden i posluchaj swoich kabli

i nie zapomnij opisac swoich doswiadczen

posmiejemy sie razem

dudivan

"I co wtedy?"

Wtedy Wujek Staszek, załozy firmę SpiderMan :-)

I popijajać coś bardziej niebieskiego, niż atrament, będzie nie tylko chodził na "RĘKACH"

i "RZĘŚACH", ale

również, po ścianach i suficie:-)

Pozdtawiam

fotoarkady>>

Niestety już mam słuchawki.

Zamiast wyśmiewać mógłbyś udowodnić naukowo jakoś wpływ kabli na dźwięk ale w sposób zrozumiały dla takich ludzi jak ja. Bo pisać to ja tez mogę, że kabel przemysłowy o przekroju 50mm2 jest lepszy od wszystkich kabli dedykowanych do sprzętu audio. I co uwierzycie mi wtedy? Jeszcze nie znalazłem 100% naukowego wytłumaczenia co do wpływu kabli na dźwięk. Może mam za małą wiedzę, może nie uważałem na lekcjach z elektroniki i elektrotechniki, może jestem głuchy?

skopek, 21 Lut 2007, 21:52

sprawe trzeba sprecyzowac

nikt z ludzi tu nie kwestjonuje wplywu kabli ic i gl na system

a raczej zasadnosc wydawania majatkow na ich zakup

udowodnienie nukowe jest bradzo proste

zapewne jak zerkniesz do mrocznych dziejow z czasow szkolnych

przypomnisz sobie o takich wielkosciach fizycznych jak

indukcyjnosc , pojemnosc , reaktancja , impednacja

odpowiesz sobie sam na to pytanie

a jeszcze zapomnialem do testowania sprzetu pozycz muzyke klasyczna

lub inna akustyczna , przejdz sie potem do filharmonii i wyciagnij wnioski

nie bedziesz moze forsowal teorii slepych testow

fotoarkady, 21 Lut 2007, 23:08

>przypomnisz sobie o takich wielkosciach fizycznych jak

>indukcyjnosc , pojemnosc , reaktancja , impednacja

Oh my God! Pełno tego w lakierowanych folderach reklamowych firm kablarskich!

A w "Hi-Fi i Muzyka" zamiast gwiazdek kable dostają dwie, trzy a nawet pięć reaktancji (jak dobre)!

>a jeszcze zapomnialem do testowania sprzetu pozycz muzyke klasyczna

>lub inna akustyczna , przejdz sie potem do filharmonii i wyciagnij wnioski

>nie bedziesz moze forsowal teorii slepych testow

Po wizycie w filharmonii to nawet posiadacz Krelli z Avalonami patrzy na swoje klocki jak na tego chłopczyka, co to usiłował morze przelać do dołka z piaskiem. Po czym wyrywa grubaśną sieciówkę i odtąd Fafik ma nową zabawkę do aportowania na spacerze.

Z tego taki wniosek, że reklamy tworzą charakter i cenę kabli, a nie ludzie. Ludzie tylko dają się zrobić w balona firmom kablarskim, które na tym tylko zyskują. Psychika ludzka nie zna granic, jak ktoś wam wleje do dobrego opakowania wodę z kranu i powie, że to pyszna mineralna to nikt nie zauważy, że to chała, dopiero jak zrobili testy to wyszło, że 90% minralek w Polsce to kranówki. Ze wszystkim tak jest, a ludzie dalej oszukują siebie samych. Jak ćpunom powiedzieli by kiedyś, że łajno jest zajebiste to by teraz ćpali kał! Skąd wiecie czy kupowany przez was w salonie samochód jest nowy? W tych czasach nie wiecie nawet co jecie na śniadanie więc jak tu możemy mówić o wiarygodności sprzedawanych nam produktów. Dobra bajera i ludzie wszystko kupią.

fotoarkady=>

Ja dobrze wiem o tych wielkościach, no ale przecież my nie mamy w domach kilometrów kabli tylko krótkie odcinki. W domu dla żarówki też kupujesz kabel z metra za setkę, a dla telewizora zrywasz cała instalację elektryczna i kładziesz kable xlo pod tynk bo obraz wydaje ci się nie taki jaki powinien być? Może jestem głuchy ale nie ślepy!

skopek, 22 Lut 2007, 02:57

ty sie ciesz , lub nie

ze masz sprzet niewrazliwy na kable , moze?

nigdy nie slyszalem sprzetu marki denon

i ze ci dzwiek z tego denona odpowiada

jeszce raz napisze kup sobie dobre sluchawki

bedzie tanio i dobrze

moze jakies firmy np stax ktora robi juz od wielu lat i sie specjalizuje

w tej dziedzinie kilka lat

usiadz wygodnie w fotelu

zrelaksuj sie

wez sprawy we wlasne rece

sprawdz czy jest roznica i jaka

i wtedy napsz zrobilem test na taki to a takim sprzecie i roznicy nie bylo:-)

napewno wszyscy Ci uwierza

w wtedy powiesz co wiesz na temat kabli tych drozszych i tych tanszych

dowiesz sie ile sprzet twoj jest wart

i czy te kilometry maja wplyw czy nie

fotoarkady, 22 Lut 2007, 17:22

>dudivan, 21 Lut 2007, 23:43

>mam czesto wrazenie ze czytasz jedno , piszesz drugie a myslisz jeszcze cos innego

>byleby inaczej , chociaz tak samo!?

Tak, to prawda że cierpię na wielokrotną osobowość ale każda z nich jest normalna!

Jeden z tych ANTY do:

"Yolaos->Co to znaczy neutralny kabel?????"

Kabel o wystarczająco dużym przekroju z wystarczająco czystej miedzi, tzw OFC

"Fotoarkady->zapewne jak zerkniesz do mrocznych dziejow z czasow szkolnych

przypomnisz sobie o takich wielkosciach fizycznych jak

indukcyjnosc , pojemnosc , reaktancja , impednacja"

Sięgnąłem do tych mrocznych zakamarków mojej pamięci i wychodzi mi, że odcinek prostego pojedynczego druta miedzianego oddalonego wystarczajaco daleko od drugiego takiego druta z toru zasilającego kolumnę ( czyli dwa niezależne odcinki druta) będzie z bardzo dokładnym przybliżeniem charakteryzował się tylko REZYSTANCJĄ, a jej wartość jest niezależna od częstotliwośći, czyli nie wpływa na brzmienie zestawu.

fotoarkady

Ja nie piszę, że nie słyszę różnicy w elektronice, kolumnach czy też słuchawkach. Moje zdanie jest takie, że nie wierzę reklamie, producentom kabli i w to, że kable potrafią grać! To tak jak bym twierdził, że słyszę infra i ultra dźwięki no ale sory w szkole uczyli mnie, że człowiek słyszy od 16Hz do 20000Hz.

skopek, 22 Lut 2007, 18:30

a kto wierzy w leklame

chyba tylko moja babacia !?

co do reszty pozyjemy zobaczymy

nawet te pasmo ludzkiego sluchu o ktorym uczyles sie w szkole ulegnie zmianie:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.