Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY do 1000 zł (NOWE !!!)

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Mój brat potrzebuje nowych monitorów NOWYCH do systemu Yamaha ax 396. CO polecicie Państwo. Proszę o pomoc.

Może

DALI CONCEPT 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

TANNOY MERCURY F2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31683-monitory-do-1000-z%C5%82-nowe/

Kiedyś czytałem opinie, że te wzmacniacze Yamahy tworzą synergiczne połączenie z monitorami Wharfedale 9.2 .

Podobno nie nadają się tylko do mocnych brzmień.

Ja właśnie też szukam monitorów do tego wzmacniacza i w podobnym budżecie. Chciałbym żeby brzmiały dynamicznie i nadawały się do cięższej muzyki.

Myślałem o Tannoy F2, ale one podobno sprawdzają się w łagodnych brzmieniach:/

Może podacie kilka modeli kolumn, którymi warto się zainteresować?

pozdr

Myślałem też o JBL E 30

Ukryta Zawartość

Może ktoś, poleci jakieś ciekawe monitory, do 1000zł. Zaznaczam muszą być nowe.

Ukryta Zawartość

Myślałem też o JBL E 30

Ukryta Zawartość

Może ktoś, poleci jakieś ciekawe monitory, do 1000zł. Zaznaczam muszą być nowe.

Ukryta Zawartość

Zerknij na to :

Ukryta Zawartość

Yamaha może trochę złagodzić brzmienie wysokotonowca. Wątpie, żebyś za tę cenę znalazł lepiej brzmiące, nowe monitory.

Ukryta Zawartość

Moje propozycje:

1. Eltax Liberty 3+ - sam takie posiadam. Pisałem swego czasu na tym forum że grają bidnie, ale jak się okazało to bardziej wina wzmacniacza. Co prawda zamierzam niedługo je zmienić na coś z nieco wyższej półki, ale za swoją cenę - są naprawdę niezłe. Kawał basu jak na podstawkowce, ale nieco wycofana średnica. Nie jestem jednak pewien czy da się jeszcze je kupić jako nówki, może z jakichś zapasów.

2. Takie cudo sobie kupiłem do małego pokoju. Jak je dostanę w swoje łapki to napiszę jak grają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z opinii sądząc, można się spodziewać całkiem sporo.

3. Może zainteresujesz się BMN? Osobiście nie słyszałem, ale może warto spróbować? Zwłaszcza że firma pokrywa koszty wysyłki i umożliwia ich odesłanie jak się nie spodobają. Znalazłem tu 3 wątki na ich temat.

Ukryta Zawartość

Słyszałem sporo głośników z yamahą i uważam, że zdecydowanie Concept-y to dobry partner dla tej dość specyficznej elektroniki. Z JBL-ami z serii northridge, robi się trochę za ostro, mechanicznie i mało przyjemnie. Ogólnie to rozejrzałbym się sie za kolumnami o raczej miękkim charakterze.

Pozdrawiam

BMN bym sobie odpuścił. Nie warte są swojej ceny. Niskotonowe w serii M jak i B niby "Intertechniki", a tak naprawdę to są głośniki czeskiej firmy TVM Acoustic(dawniej Tesla) model ARN-165-05/8, które w detalu chodzą po 30zł. W serii M wysokotonowy to zwykły stx za 20zł brutto. Ewenementem jest, że w serii B siędzą wysokotonowe vify za 100zł. To było już poruszane na forum więc postanowiłem tylko przypomnieć i raczej szukałbym czegoś sprawdzonego. Nie chce tutaj robić obciachu tej firmie no ale to już przesada! Kef iQ3 bardzo ładnie grają. Co do kolumn do rocka to polecam posłuchać missiony.

mam te kolumny bardzo uniwersalne jako kable głośnikowe KLOTZ i jest B. Dobry zestaw w swojej cenie najlepiejweź swoją ulbioną i osłuchaną płytę i idź i posłuchaj zależnie od sprzętu i pomieszczenia trochę dżwięk może się różnić ale charakter pozostanie powodzenia

Brachu, jak dla mnie bierz te ELAC 201 (albo 203 - nie słyszałem ale można się spodziewać że będzie jeszcze lepiej). Normalnie mi kopara opadła jak usłyszałem jak te pipsztoki grają. 800zl, dwuletnia gwarancja. Sprzedawca bardzo solidny - potwierdził transakcję telefonicznie, głośniki z dnia na dzień znalazły się u mnie. Do większego pokoju pewnie lepiej 203, chociaż wprawiło mnie w niemałe zdumienie jak dwieściejedynki dają radę w moim salonie (25m kw.). Oczywiście to rzecz względna - mieszkam w bloku więc nie mogę sobie pozwolić na zbyt głośne słuchanie.

Mission chyba mają chudawy bas, zwlaszcza 31. Zresztą pasmo przenoszenia mówi samo za siebie. Jak słuchasz rocka, możesz być zawiedziony. Przypominam że ja sam słucham głównie rocka. No ale to rzecz gustu, nic na siłę.

gdereck>>

Odkąd to się ocenia bas po paśmie przenoszenia? Ja kupowałem m72 od człowieka, który słucha rocku. Bas w tych kolumnach jest mięsisty i obwity jak dla mnie i to po przesiadce z podłogówek kody na ale jest jedno ale. Kolumny nie nadają się do małych pokoików typu 10m2. Wolą grać w większych pomieszczeniach (najlepiej 20m kw.) i tam możemy posłuchać co tak naprawdę potrafią! Najlepiej posłuchać zanim coś się napisze o tych kolumnach :D

skopek,

ja nie oceniam po paśmie. Po prostu kiedyś słyszałem (bądź czytałem) taką opinię na ich temat, odnoszącą się w szczególności do m31. Napisałem "chyba", powinienem był napisać "podobno". Być może opinia ta jest mylna - nie wiem. Co do pasma, miałem tylko na myśli, że liczby zdają się potwierdzać tę opinię. Jeżeli macie inne zdanie, zapraszam do rozwinięcia tematu, z korzyścią dla autora wątku. Ja nie będę brał udziału w tej polemice, bo rzeczywiście tych głośników nie słyszałem.

P.S. Zauważ zresztą, że m31 przenoszą od 65Hz, a m72 - od 56Hz. Poza tym bas basowi nierówny - co innego mięsisty średni bas, a co innego niski bas, który sprawia, że przy głośniejszym słuchaniu stopę perkusji można poczuć w trzewiach.

Jeszcze jedno apropos ELAC - nie są przesadnie łatwym obciążeniem dla wzmacniacza (4 ohm, min 3,2, chociaż przesadnie trudnym raczej też nie) - Eltaxy chyba podobnie i muszę powiedzieć, że Liberty zdecydowanie gorzej zagrały z CA540A niż CA540R. Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z możliwościami tej Yamahy w tym względzie, więc tylko uprzedzam.

O m32i mogę powiedzieć tylko tyle, że sprzedawca w jednym se sklepów zachęcał mnie do ich kupna ze względu na moje upodobania co do basu, jeszcze wymieniał podstawkowe elac-a bs 53. Obydwóch propozycji nie słuchałem bo nie mieli ich akurat na stanie ale za to znalazłem ogłoszenie co do m72, pojechałem, posłuchałem i kupiłem. Słuchałem przed zakupem paru modeli rubicona i nie dorastają m72 do pięt.

Czy mógłbyś trochę rozwinąć myśl dot. Conceptów? Szukam głośników podstawkowych do RX-797, a Twój wpis zaintrygował mnie tym "zdecydowanie". Na razie cierpię z powodu boleśnie jak na moje potrzeby wyeksponowanej średnicy. Do tego dochodzi detaliczność, która sprawdza się w dobrych realizacjach, jednak starsze odziera z pierwotnego charakteru raniąc uszy.

Pozdrawiam.

Witam,

Kompletuje swój pierwszy, niskobudżetowy, zestaw audio. Jako wzmacniacz ustrzelę sobię jakąś Diorę (może 504).

Co do kolumn, to co sądzicie o wymienianych wcześniej Mission m30i za jakieś 550zł? Pokój 20m^2, muzyka od reggae przez różne odmiany rock'a do metalu. Czy może lepiej JBL30?

• 3 tygodnie później...

Witam.

Dzięki za informacje na temat monitorów.

Mój brat podjął decyzję i sprzedał stary sprzęt YAMAHA na Allegro i kupił nowy system audio tzn.

Yamaha Piano Craft E410

mdavis, rozumiem że jesteście już po odsłuchach tego Piano Crafta - Ty i brat. Może napisałbyś kilka słów o pierwszych wrażeniach. I czy decyzja brata okazała się trafna. Oczywiście subiektywnie. Pozdrawiam.

Decyzja zakupu Piano Crafta była mojego brata.

Co do brzmienia to sprzęt za te pieniądze gra bardzo dobrze. Więcej możesz poczytać na stronach pism muzycznych np. HI-FI i Muzyka lub AUDIO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mdavis, dzięki za ciekawe linki. Twój brat rozwiązał problem w sposób, do którego powoli dojrzewam. Mam Yamahę RX-797 + niepełną satysfakcję z brzmienia (w relacji jakość-cena). Trzeba będzie się pozastanawiać. Jeszcze raz dzięki.

Miałem jeszcze niedawno Concept 2 (ok 750 PLN bezp. od sprzedawcy z Allegro).

Grały z Yamahą RX-V459 a potem RX-V659.

Długo się przecierały (ze 3 miesiące) i byłem z nich bardzo zadowolony.

Obecnie moja Yamaha RX-V459 gra właśnie z Tannyami F2 u znajomych.

W sobotę zawiozłem do nich swojego cd (ich stara diora właśnie padła) i okazało się że wyszła całkiem fajna muzyczka.

Żywo i dość szczegółowo.

Niespodziewanie pojawił się całkiem niezły basik (przy diorze go nie było).

Jak dla mnie rewelacja.

Wszystko stało w pokoju ok 20m.

Porównując krótko obie kolumny to Dali na pewno będzie miało lepszy środek a Tannoy resztę.

tomaszna:

>Porównując krótko obie kolumny to Dali na pewno będzie miało lepszy środek a Tannoy resztę.

Wymienione przez Ciebie Dali i Tannoye to moi faworyci (na podstawie innych wpisów) do RX-797. Waham się między doborem jakichś sensownych głośników do rzeczonej Yamahy, lub jej zamianą na zestaw mini np. Piano Craft. Obawiam się jednak, że takie trochę "wszystko w jednym" może mnie bardziej rozczarować pod względem brzmienia. Stąd prośba: czy mógłbyś troszkę rozwinąć swoje ostatnie zdanie? (chodzi o ten środek i resztę).

Dali dla mnie mają fajny środek. Damskie wokale mają właściwy kolor i szczegóły. Bas (po 3 miesiącach pokazał się ale bez rewelacji i ekstra dynamiki. Wysokie - brakowało trochę kolorów ale także po dotarciu głośników były dość szczegółowe. Ogólnie zrównoważona kolumna którą polecam wesprzeć małym subwooferem i będzie ok.

Tannoye słuchałem w pokoju 3 razy większym niż u mnie ale pierwsze co mnie uderzyło to dużo więcej wysokich i basu . Wysokie nieco ostrzejsze niż w Dali ale i szczegółowe. Środek poprawny ale mniej nastrojowy niż w Dali.

Ogólnie Dali polecam z ampli Yamahy do jazzu a Tannoye do muzyki nieco cięższej. Oczywiście to moja prywatna opinia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.