Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Copland CSA28

Piterski

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się do wszystkich ewentualnych użytkowników tego wzmacniacza, ale nie tylko. Mój egzemplarz ma już ok 4 lat i przez niemal cały ten czas jest ciągle włączony. Zastanawiam się czy już nie najwyższa pora na wymianę lamp w przedwzmacniaczu. Czy ktoś już wymieniał w nim lampy i czy w tym celu zamawiał oryginalne czy stosował lampy z innego źródła. Jeżeli tak to jakie i gdzie kupowane.

https://www.audiostereo.pl/topic/3168-wzmacniacz-copland-csa28/

Miałem CSA 28 i 14, obie konstrukcje są identiko - tyle że 28-mka ma pilota. Lampki na przedwzmacniacznu wymieniałem na Tamce (teraz jest tam dodatkowo prowadzona sprzedaż Lowther'ów, Loth'ów oraz Resona). Facet jest konkretny i ma pojęcie, o czym mówi. Wstawił mi Philips'y z NOS za ok. 120 parowana para, ale można oczywiście taniej. Możesz spróbować też w Fotopubie (handluje Cayin'em) , bo tam pan Richard ma wiele, wiele niezłych lamp, nie tylko zresztą z Chin. Ponadto z mojego skromnego doświadczenia wynika, że nie ma większego sensu trzymać tych wzmaków w pozycji "on" przez cały czas - rozgrzewają się stosunkowo szybko i różnica w brzmieniu jest minimalna, a sprzęt zużywa się szybciej, no i żre prąd... Copland to dobry i sprawdzony sprzęt i nie ma potrzeby dorabiać mu "audiofilskiej" teorii typu włączenie na 24h. Co ciekawe, u mnie lepiej grała 14-stka i to prawie z każdym rodzajem muzyki i z różnymi głośnikami i kablami, ale może to tylko mi się tak wydaje. Pozdrawiam!

a co sądzicie o połączeniu coplanda CSA - 08 ( CSA 14 ) do jasno grających triangli celius ( podłowce ) . W recenzji ( chyba HI FI Choice ) , gdzie dość dobrze oceniono te głośniki zalecano wzmak z dobrą kontrolą basu ? Czy Copland spełnia te wymogi ? A może lepsza byłaby podstawowa integra CSA 8 ?

Punkt na Tamce ogłasza się w każdym numerze HFiM w dziale listy/reklama pod koniec pisma (pamiętaj: Lowther,Loth, Reson, Tamka). Fotopub znajdziesz w internecie np. na liście wystawców AudioShow.Pozdrawiam

A z Trianglami zawsze będzie lepszy zestaw CSA 14/28 niż 8. 8-mka jest niezła, ale bez rewelacji, miałem 2 egzemplarze i są to wzmaki dobre i mocne, ale Triangle są duże lepsze z lampkami...

Jeżeli chodzi o Coplanda to wszelkie porównania skończyłem cztery lata temu, jak go kupiłem. W moim zestawieniu pobił A220, CSA8, Primare i kilka innych modeli. Słuchałem go z Mozartami, i kolumnami Proaka z tabelkami 2000 niesamowita przestrzeń i lokalizacja dźwięków, wogóle super Przymierzałem się do modelu chyba 1,5, ale musiałem odstąpić cena. Z Spendorami niewypał nawet z modelem SP2/3. Z PS 5.1 lub Zolerem było nieźle, ale brakowało mi podstawy basowej. Stanęło na HGP Vola, wogóle to ciekawa kolumna, dobrze się czuje w dużych i mniejszych pomieszczeniach raczej potrzebuje przewodów o charakterze srebra choć nie koniecznie to dopiero przede mną. Co do CD to nie polecam łączyć z CD Coplanda. Długo tego słuchałem i to nie było to strasznie męczące na dłuższą metę choć na początku bardzo efektowne, najlepszy był DPA (nie mylić z czeskim DPA) niestety firma się zwinęła zanim zdążyłem zebrać kasę, żałuję bo trzeba było brać kredyt. W końcu kupiłem CD Maranza 17KI, ale to był kompromis, chyba byłem już trochę zmęczony i zawiedziony brakiem DPA. Z Trianglami nie słuchałem, ale może być nieźle zależy dużo od źródła i kabli, po prostu spróbuj. Dystrybutor jest nadal chyba ten sam.

Ciekawa opinia, choć mam nieco inne odczucia. W moim zestawie wzmak CSA 14 i 28 najlepiej wyglądał i brzmiał w komplecie CDA 289, który zresztą po wielu rozterkach mam do dziś i uważam za doskonały sprzęt. Natomiast łączenie 8-mki ze Spendorami też uważam za pomyłkę, choć to podobno znakomite połączenie. DPA to oczywiście bardzo dobra propozycja, dystrybutorem Coplanda jest nadal AudioKlan, czyli dla klientów Top Hi-FI, ale z "taniej" linii 8/14/28 i CD 266/289 nie zostało nic w całej Polsce...Copland poszedł w stronę sprzętów droższych i nie jest to już sprzęt ze średniej półki cenowej, a szkoda. Wracając do Triangli: słuchałem muzy na Antalach z 14-stką i brzmiało to fajnie, ale oczywiście nie tak fajnie, jak może Triangle zagrać z dobrą, mocną lampą...Pzdr

A 17-stka jest fajna, ale nie tak fajna, jak 289...Po prostu wszystko na 17stce i to nawet KI SE coś tam po poprawkach LC, brzmi dobrze, równo, ale...identycznie. Choć np. do Staxów jest to fajny cedek...Ale to już fanaberie.Pzdr po raz IIgi

Widziałem ludzi, którzy kupowali połączenie CSA8 lub CSA28 z CD 266 i to było jednak nieporozumienie. Fakt, że takie połączenie było moim faworytem na początku dość długo, a do wniosku, że to nie to doszedłem po wielu wieczornych odsłuchach i porównaniach, po prostu któregoś razu stwierdziłem: to nie to. I tak sprzęt kupiłem prawie dwa razy droższy niż zamierzałem, dlatego uważajcie z słuchaniem droższych klocków jak was na nie stać, bo bul rozstania jest gorzki i trwa długo. Ja do dziś nie mogę zapomnieć CD z firmy DPA.

Nasunęła mi się jeszcze jedna uwaga, nigdy nie kupujcie sprzętu na podstawie samej recenzji, ile potem było ogłoszeń sprzedam CSA8 kilku miesięczny...

Dziękuję za opis CSA28. Jeszcze jedno pytanie - jaki był charakter brzmienia CSA28 z Mozartami? Słyszałem o tym zestawieniu same dobre opinie, ale wiadomo - jedni lubią trochę ciepełka, inni przeciwnie. Coplandy starej linii nie są chyba już w sprzedaży, więc z posłuchaniem krucho...

=> piterski

LC Audio wykonuje tuning odtwarzaczy Marantz. Jeden z ich sztandarowych "produktów" to upgrade 63-ki, opisywany kiedyś w HFiM. Ten tuning, o którym ja piszę, był z grubsza taki sam i obejmował wymianę transformatora, chyba zmieniony transport i inne wtyki, a o reszcie przeczytasz w teście 63-ki. 17-ka nie była moja, a jedynie pożyczona :-). Ale ponieważ kolega pisał w wątku o CSA-28, proponuję nie pisać dalej na temat LC Audio, chyba że przy innej okazji. Pzdr.

-->kazik

Nie pamiętam już jak wypadał CSA28 z Mozatrami, ale powiem Ci tyle że z Proacami jest lepiej znacznie lepiej. Poza tym jeżeli nie ma możliwości by kupić nowy CSA28 to popatrz po ogłoszeniach sprzedaży i pojeździj posłuchaj.

Wiem, że są w ogłoszeniach, ale moje osłuchanie jest niestety zbyt małe, żeby wybrać wzmacniacz słuchając nie u siebie - z głośnikami to jeszcze, ale też lepiej nie. Ale może ktoś się kiedyś ogłosi z Poznania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.