Skocz do zawartości
IGNORED

Wyważać, czy nie ?

apasio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Do mojego 22-letniego Technicsa SL-QD33, kupionego w Pewexie (kuriozalne dziś Przedsiębiorstwo Eksportu Wewnętrznego, ówczesne okno na Zachód) zainstalowałem fabrycznie nową wkładkę P34 w miejsce oryginalnej P30. Poprawa dźwięku natychmiastowa, ale:

Czy po takiej wymianie należy wyważyć ramię, czy też główna zaleta mocowania T4P leży w tym, że właśnie nie trzeba wyważać. Nowa wkładka na oko jest podobnego ciężaru, jak stara, wymiary ma identiko, więc... sam nie wiem, proszę o pomoc bardziej doświadczonych w tej materii Kolegów. Mimo, że ten gramofon mam tyle lat tylko wymieniałem w nim ze 2 razy igłę, a teraz okazało się, że oryginalnych igieł brak, na tańsze Ortofony trzeba czekać, stąd desperacka decyzja, aby kupić całą wkładkę (255 na allegro, cena sklepowa blisko 400).

Z zakupu jestem b. zadowolony (sprzedawca też...), ale pozostaje pewien niedosyt: może dałoby się z tej wkładki wycisnąć jeszcze trochę więcej ?

pzdr i czekam na pomoc

apasio

https://www.audiostereo.pl/topic/31678-wywa%C5%BCa%C4%87-czy-nie/

generalnie standard T4P przewidywal wkladki o typowych ksztaltach, wymiarach i wadze wiec wymiana powinna byc prosta i nie wymagac dodatkowych czynnosci.

W swoim bylem Techniksie (SL-L20, tangencjonalny) znalazlem jednak w spodniej czesci ramienia (tzn dostepnej po rozkreceniu gramofonu) malutki ciezarek ktory byl wlozony w specjalny uchwyt. Jednak tych "uchwytow" byly 3 w pewnej odleglosci od siebie. Po co to bylo nie wiem, instrukcja na ten temat milczala.

Witam !

Widzę, że nie rozumiesz problemu: ciężarek z tyłu ramienia, którym można pokręcać i czytać na skali, jaki jest nacisk, dotyczy li tylko oryginalnej wkładki P30 (tak samo antyskating). Ja tymczasem zmieniłem wkładkę z P30 na P 34. Pytam zatem: czy standard P4, ułatwiający wymianę wkładek, zakłada,że ciężar wkładek, produkowanych w tym standardzie jest identyczny ?

Gdyby tak było, wtedy wyważanie nowej wkładki byłoby zbędne.

O to właśnie chcę się dowiedzieć.

pzdr pasio

A, jeszce zapomniałem o czymś, otóż niedawno przeczytałem artykuł o wyważaniu na stronie RCM.

Gostek rzetelnie podszedł do tematu i opisał, jak się to robi, ale zapomniał dodać, że to wszystko dotyczy normalnych ramion, headshelli i wkładek.

Jednakowoż, opisał On sposób sprawdzania, czy antiskating jest prawidłowo nastawiony, tak: puść igłę na tę część płyty, gdzie nie ma rowków, najczęściej jest to koniec LP. Na początku zabrzmiało to dla mnie jak kryptoreklama firmy od igieł, przecie ją natychmiast szlag trafi. Otóż nie, czubek igły nie bierze udziału w odtwarzaniu płyt, a to, że przez chwilę pojeździ na winylu, nie ma żadnego znaczenia (ogromna różnica twardości).

I tak, jak przykazał, uczyniłem, ramię zjechało natychmiast do środka płyty, co oznacza złe ustawienie antyskatingu: powinno zostać na tej bezrowkowej części płyty.

Dlatego pytam: czy gramofonem Technics SL-QD33 się ktoś na powżnie zajął ???

Przecie tego sprzętu Pewex w latach 80-tych musiał tu sprzedać z 50 tysięcy ???

I co , nic oprócz mojego nie zostało ?

pzdr pasio

Wkładka EPC-P34E, czyli Twoja przeznaczona jest do modeli SL-BD20, SL-QD33 więc w czym problem? Regulacja nacisku powinna być identyczna jak w przypadku poprzedniej p30.

Poza tym możesz kupić małą wagę elektroniczną i z jej pomocą jak również przeciwwagi (nie patrząc na jej podziałkę) ustawić odpowiedni nacisk.

Poza tym jeśli dokładnie przeczytasz artukuł 'faceta' z RCM-u to znajdziesz tekst, który mówi, że nie we wszystkich gramofonach można przeprowadzić opisywane ustawienia.

Dyskutowane ramię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

apasio, 20 Lut 2007, 23:34

>Witam !

>

>Widzę, że nie rozumiesz problemu: ciężarek z tyłu ramienia, którym można pokręcać i czytać na

>skali, jaki jest nacisk, dotyczy li tylko oryginalnej wkładki P30 (tak samo antyskating). Ja

>tymczasem zmieniłem wkładkę z P30 na P 34. Pytam zatem: czy standard P4, ułatwiający wymianę

>wkładek, zakłada,że ciężar wkładek, produkowanych w tym standardzie jest identyczny ?

Nawet jeżeli jest inny i nie można ustawić pierścienia ze skalą nacisku to ustawiasz ramię w równowadze i sprawdzasz ile jest na ciężarku. Załóżmy że 0,5g. Załóżmy że chcesz ustawić nacisk rzędu 1,5g. A więc za pomocą prostej i niewymagającej kalkulatora operacji matematycznej ustawiasz nacisk na 0,5+1,5 czyli 2g i po kłopocie.

>Gdyby tak było, wtedy wyważanie nowej wkładki byłoby zbędne.

Nie wiem jak koledzy ale ja cyklicznie(choć nie za często ) sprawdzam nacisk, nawet jeżeli nie zmieniam wkładki.

>O to właśnie chcę się dowiedzieć.

>pzdr pasio

Witam!

Kolego Walery, czuję tu cienką ironię z tą operacją niewymagającą kalkulatora...

Ale nie w tym rzecz, po prostu takiej operacji na tym ramieniu się nie da przeprowadzić albowiem zakres skali dla ciężarka jest od 1 do 1,5 grama. I to jest nacisk na tej skali, ale dotyczy wyposażenia we fabryczną wkładkę P30.

O tym głosi napis na podstawie ramienia: precisely adjusted by the factory tracking force, antiscating 1,25 g.

Ale teraz jest założona inna wkładka, być może o innym ciężarze: P34.

Pytam raz jeszcze: czy jeżeli P34 jest przeznaczona do SL-QD33, to oznacza, że ma taki sam ciężar, jak P30 i jej wyważanie jest zbędne ?

A co z tą próbą antiskatingu, o której napisałem. Wyraźnie jest rozregulowany, a ja nie wiem, gdzie go regulować, i tu oczekuję pomocy od bardziej doświadczonych Kolegów.

pzdr pasio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.