Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Re: DavidM

Nie odbierz tego źle ale trochę daleką drogę przebywa dźwięk od głośników w filmiku na Tubie. Na tyle daleką, że nie odważyłbym się przekonywania na tej bazie.

Zakładając, że ktoś sobie nie podłożył dźwięku to masz po drodze wątek jakości sprzętu nagrywającego, głównie drogę pomiędzy analogowym źródłem w postaci tego, co słyszymy z głośników a cyfrowym zapisem, który też później jest jeszcze stratny. Ile razy stratny? Raz, więcej? A no końcu w końcu na czymś tego słuchamy hehehe...

Odtworzyłem sobie te filmiki i... dźwięk jak dźwięk.

Myślę, że większą wagę mają Twoje słowa opisujące doświadczenia niż filmiki, które powinny służyć raczej do wizualizacji czegoś.

A swoja drogą ciekaw jestem czym ten ktoś to nagrał - nie chodzi mi oczywiście o obraz lecz o dźwięk. Nigdy nie miałem pretekstu do zamieszczani czegoś na YT - mam jednak dosyć wysokiej klasy dyktafon dedykowany pod muzyke i zastanawiam się czy Wam czegoś nie zamieścić. Ale powyżej sam zakwestionowałem sens hehehe.

WIdze, że dyskusja w tym temacie jest nad wyraz burzliwa ;) Toteż postanowilem napisać własnie tutaj. Panowie, wpadły mi w oko takie oto monitory studyjne Reloop ADM 5 -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastosowanie - muzyka i jeszcze raz muzyka, będe to podpinał pod komputer. Moje dotychczasowe glosniczki to Creative Gigaworks T40, i tutaj pytanie - czy odczuje wyraźną różnice na korzyść tych nowych grajków ?

SPecyfikacja:

- dwudrożne aktywne kolumny głośnikowe,

- moc wyjściowa: 2 x 30 W RMS,

- pasmo przenoszenia: 35 Hz – 20 kHz,

- impedancja: 8 Ω,

- stosunek S/N: > 75 dB,

- ekranowe głośniki niskotonowe,

- wymiary głśników: bass – 13.34 cm (5.25”), tweeter – 2.54 cm (1”),

- wymiary: 232 x 320 x 180,

- waga: 5kg (waga jednej kolumny).

Zdjęcie:

reloop-adm-5-aktywne-monitory-studyjne-para.jpg

Odczujesz wyraźną różnicę - jeśli czegoś totalnie nie spiep....no w idei konstrukcji. Ale to mało prawdopodobne.

Sprawdź tylko czy to ma BR - jeśli tak a do tego z tyłu to będziesz nieco ograniczony w lokalizacji.

Na Twoim miejscu szukałbym czegoś podobnego - z BRem z przodu. Kierunek podpowiada Behringer np. MS20 czy MS40.

Jest trochę na rynku takich konstrukcji.

Odnosząc się do polecania SOLO 7c - nie mam wątpliwości, że są w stanie zacnie zagrać ale trudno nazwać je zgrabnym systemem a dodatkowym ograniczenie jest BR z tyłu. Jeśli ktoś ma jednak możliwości by je bezkonfliktowo zaadaptować do warunków otoczenia to warto je kupić. Chociaż wbrew pozorom konkurencja jest duża i Microlab przypadkiem otworzył drogę dla innych firm, które do tej pory dosyć rzadko było kojarzone z PC Audio. Co ciekawe ta konkurencja ma często lepsze pomysłu na dźwięk przy kompie - osobiście za niefortunne uznaję umieszczenie otworów BR z tyłu. Sam BR uznaję za wartościowy jednak przy sprzęcie kierowanym do segmentu PC powinien być on raczej lokowany na froncie. Przykładowy Behringer robi to bez konieczności powiększania skrzynek przesuwając kopułkę w bok względem nisko-średniotonowca ale są też konstrukcje gdzie głośniki są wyśrodkowane a BR(y) po bokach mniej więcej w 2/3 wysokości głośnika. Jednym słowem da się zrobić całkiem zgrabny zestaw 2.0 ale trzeba trochę pogłówkować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Matheo

Czyli na 98% inwestuję w Bose. Bo właśnie mają być do oglądnięcia filmu z dziewczyną czy pogrania trochę i muzyki raz na czas. Do reszty mam słuchawki (aktualnie grado sr60i -> może zainwestuję w coś lepszego jak padną bo są dla mnie idealne) a miejsca mam mało... Chcę żeby grało jak najlepiej przy niewielkim rozmiarze (jedyną opcją zamiast nich są fostexy mk II 0.4)oraz Yamacha E730 i chyba te od bose się sprawdzą najlepiej :)

Sprobuj gdzies posuchac Bose Companion a zaraz po nich Fostexow, jesli jestes swiadomym uzytkownikiem sluchawek firmy Grado to nie mam watpliwosci co wybierzesz :)))

Sprobuj gdzies posuchac Bose Companion a zaraz po nich Fostexow, jesli jestes swiadomym uzytkownikiem sluchawek firmy Grado to nie mam watpliwosci co wybierzesz :)))

Jasne, tylko tu chodzi o wymiary i zastosowanie kolumn nie tylko do muzyki, ale też do filmów i gier, a w tych dwóch ostatnich bez min. 13cm woffera będzie KIEPSKO.

@ Matheo

Jasne, że można się po części zgodzić, ale kiepski dźwięk od razu słychać, także na filmie(oczywiście mowa o nagraniu w miarę dobrej jakości). Przecież już na powyższym filmie słychać różnicę w barwie między Bose Music Monitor a Olasonic TW-S7.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co do ADM 5 to jest to jedna z rzeczy o jakich myślałem. Fajnie się zapowiadają. BR mają z tyłu, ale monitorki mają 18cm głębokości więc nie będzie problemu z ich ustawieniem :) A Behringery MS40 odradzał mi ich były właściciel - nietopyrz z pclab. Z tego co mówił to mają dziwny bas...

A pokój mam 8m2 (2x4)... Ogólnie mam teraz JBL Creature III (nówki za 250zł) i grają nieźle - raczej jak kolumienki niż zestaw 2.1. I np od Fostexów bardziej przekonują mnie te Reloopy -> mają większe membrany i mniejszy rozmiar... To drugie może być wadą ale nie u mnie. Za to fostexy mają BR z przodu... I bose biorę pod uwagę przede wszystkim ze względu na multimedialność jakiej potrzebuję... Bo był bym w stanie wybulić 2k na zestaw audio, ale gdzie go dam? postawię sobie przed nosem? ;/ I wątpię by bose za 1k grały gorzej od Reloopów za 0.5k...

P.S. Żałuję że SR60i nie mają czystości dźwięku jak w AKG K530. A że grają bardzo podobnie (wbrew pozorom - nic nie ubywa tylko trudniej to wychwycić), a grado są wygodniejsze (akg są duuuże - weź się z nich połóż wieczorem...) i duuużo lepiej dają radę na lapku to wybrałem grado. Ale szkoda mi tej przestrzenności i wręcz emocji jakie się czuło słuchając muzyki na K530... Jak by ktoś był zainteresowany AKG K530 i HD555 modowanymi po 200zł za sztukę to niech da znać :P Chyba nawet są na gwarancji...

PS.2: bardzo ważne pytanie: jak da radę sub z bose pod zamkniętym biurkiem? Może ktoś sprawdzić? BO to by było bardzo na plus dla tych głośników bo nie musiał bym rozkminiać miejsca obok dla nich...

Edytowane przez varamir

Sub Bose jest mały(myślałem że jest większy, a jak rozpakowałem sprzęt to się zdziwiłem, choć trochę waży), i najlepiej postawić go gdzieś obok, ważne by za nim było te 10cm luzu. Nie polecam z kolei wkładanie go gdzieś do wnęki itp.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A pokój mam 8m2 (2x4)... Ogólnie mam teraz JBL Creature III (nówki za 250zł) i grają nieźle - raczej jak kolumienki niż zestaw 2.1. I np od Fostexów bardziej przekonują mnie te Reloopy -> mają większe membrany i mniejszy rozmiar... To drugie może być wadą ale nie u mnie. Za to fostexy mają BR z przodu... I bose biorę pod uwagę przede wszystkim ze względu na multimedialność jakiej potrzebuję... Bo był bym w stanie wybulić 2k na zestaw audio, ale gdzie go dam? postawię sobie przed nosem? ;/ I wątpię by bose za 1k grały gorzej od Reloopów za 0.5k...

varamir - nie nakręcaj się ale Bose zagra nie tylko inaczej ale i gorzej niż mądrze dobrane 2.0 za ok. 500-600zł. Abstrahując od kategorii "zgrabność" i trzymając się kategorii "muzykalność" jedyna przewaga Bose'a leży w możliwości niższego zejścia. Powyżej 200Hz zestaw Bose'a nie ma szans a to tam rodzi się muzykalność.

Bose jest estetycznie piękny, zgrabny jak przystało na zestaw 2.1 a pisząc o cenie pamiętaj o tej cząstce ceny, którą zwą marketingiem. Zanim się wypowiesz i zaczniesz się napinać po prostu posłuchaj.

Szkoda, że Szrot nie chce się wprost wypowiedzieć w tej kwestii, podobnie jak Kyle, który wcześniej też się parę razy w tym wątku udzielał.

varamir - nie nakręcaj się ale Bose zagra nie tylko inaczej ale i gorzej niż mądrze dobrane 2.0 za ok. 500-600zł.

LOL, w kaftan i do psychiatryka, mania prześladowcza - on wie lepiej, choć słuchał mniej klocków od mojego psa :-)

Abstrahując od kategorii "zgrabność" i trzymając się kategorii "muzykalność" jedyna przewaga Bose'a leży w możliwości niższego zejścia. Powyżej 200Hz zestaw Bose'a nie ma szans a to tam rodzi się muzykalność.

Totalna bzdura ! wręcz idiotyzm ! Brak słów....

Edytowane przez zyzio

zyzio... masz piękną kolumienkę w opisie, postów piszesz jak mało kto, nawet ksywkę masz sympatyczną...

co z tego - skoro tak jak z tym butem... masz obcas z przodu

ps. bo ci serducho nie wytrzyma lub jak to mówi moja rodzicielka - bo ci żyłka pierdząc pęknie a tego bym ci nie życzył hehehe

LOL, w kaftan i do psychiatryka, mania prześladowcza - on wie lepiej, choć słuchał mniej klocków od mojego psa :-)

Totalna bzdura ! wręcz idiotyzm ! Brak słów....

zyzio... masz piękną kolumienkę w opisie, postów piszesz jak mało kto, nawet ksywkę masz sympatyczną...

co z tego - skoro tak jak z tym butem... masz obcas z przodu

ps. bo ci serducho nie wytrzyma lub jak to mówi moja rodzicielka - bo ci żyłka pierdząc pęknie a tego bym ci nie życzył hehehe

Z takimi bzdurami jak tu produkujesz trzeba bez pardonu się rozprawiać obcasem z przodu :-), sorry, ale inaczej nie trafia, choć i tak cholera raczej nie trafia :D, ale przynajmniej jakąś rekcję wywołuje !:D

Edytowane przez zyzio

A oto cytat z pewnego znanej polskiej www zajmującej się sprzętem... mądralo :-)

"Kolumny dwudrożne są preferowanym wariantem konstrukcyjnych w niższych przedziałach cenowych, a także w przypadku kolumn do mniejszych pomieszczeń (gdzie niewskazane jest użytkowanie zestawów o obfitym basie) oraz dla tych wszystkich słuchaczy, którzy nad dynamikę i potęgę basu wyżej przedkładają neutralność barw oraz dobrą stereofonię."

A dla ludzi o wiedzy zyzia spieszę z tłumaczeniem, o czym już wielokrotnie pisałem... nie jest potrzebny niski bas by uzyskać muzykalność, dobrą stereofonię, neutralność (dobra neutralność jest po prostu dobra i nie wolno kojarzyć jej z zamuleniem). Potrzebny jest za to "wyższy" bas i przede wszystkim dobra średnica wraz z dobrą górą. To jest zakres, który najlepiej słyszymy i odbieramy go kierunkowo. Niestety ten zakres jest kiepsko reprezentowany w PC-setach a dobrze nawet w niedrogich kolumnach typu 2.0 tak jak np. wspomniane wcześniej Fostexy.

Oczywiście najlepiej by do tego doszedł jeszcze "głęboki dół", który można załatwić SUBem w układzie x.1 lub zakupem poważniejszych konstrukcji 2.0 z większymi przetwornikami dla dołu i większymi "pudłami". Przy większym budżecie warto zakupić 3-drożne kolumny, w których dobrze przemyślana zwrotnica podzieli zakresy dla poszczególnych głośników tak by uzyskać jak najlepszą liniowość przetwarzania w całym paśmie poprzez wykorzystywanie najlepszej strony dedykowanych dla pasm pojedynczych głośników... Może więc dla zyzia kolejny cytat:

"Bilans zysków i strat (zwiększania ilości głośników) wcale nie jest oczywisty, a żeby rzeczywiście wykorzystać zwiększenie ilości głośników dla polepszenia jakości dźwięku trzeba ponieść dodatkowe koszty na opracowanie projektu oraz na samą produkcję."

Co to oznacza... Ano tyle, że mnóstwo kolumn na wysokim poziomie ma więcej niż 2-drogi i jeszcze lepiej pokrywa pasmo. Tu jednak rośnie cena za m.in również zaawansowaną zwrotnicę.

My oczywiście poruszamy się w kręgach "budżetowych więc" czytamy:

"Wbrew pozorom prosta zasada, że więcej znaczy lepiej nie ma w tym przypadku zastosowania. Często lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch lepszych głośników niż trzech głośników gorszych. Co prawda zwiększenie ilości torów (dróg) faktycznie pozwala zawęzić pasmo pracy każdego głośnika i w ten sposób ułatwić jego pracę, ale z drugiej strony rośnie komplikacja zwrotnicy i zwiększa się ilość efektów pasożytniczych związanych z sumowaniem akustycznym sygnałów poszczególnych głośników, a odpowiednie sumowanie sygnałów z różnych głośników w jedną całość nie jest zadaniem prostym."

Mając mało kasy kupujemy więc raczej konstrukcje 2-drożne. Są prosztsze do wykonania i przy tym tańsze i... dźwiękowo bezpieczne

Kończąc kiedyś miałem przyjemność słuchać b. drogich podłogowych ProAc'ów - symbolu nie pamiętam. Brzmiały pięknie, kosztowały mnóstwo kasy i były 2-drożne.

Tak - są firmy, które lubują się w układach 2-drożnych i robią genialny sprzęt, często nazywany neutralnym, co nie raz jest interpretowane negatywnie, m.in. w tym wątku.

Tyle, że dla ProAc'ów najmniej istotnym pasmem jest "głęboki dół" a najistotniejszym piękna średnica, przejrzysta góra i rozsądny dół - wcale niepotrzebny na poziomie np. 100Hz.

To co jest w dźwięku istotne to więc pasmo, którego jakośc w PC-setach jest marna - i pora zyzio abyś sie z tym pogodził i nie promował... no właśnie czego?

Na koniec jeszcze o tym, co słyszy ludzkie ucho:

"A więc licząc od 16Hz słuch ludzki zawiera ponad 10 oktaw. W elektronice również stosuje się pojęcie oktaw. A mianowicie przy pomiarach nierównomierności pasma przenoszenia. I jak to w praktyce bywa, najmniej mamy do czynienia z częstotliwościami bardzo niskimi rzędu 16-20Hz jak i bardzo wysokimi 16-20kHz. Dlatego też nasze ucho nie słyszy ich najlepiej. Za to najlepiej słyszalne są dla nas sygnały mowy służące do porozumiewania się między nami, które zawierają się w środku pasma słyszalnego od kilkuset Hz do kilku kHz."

Czyli to co najbardziej wartościowe jest bagatelizowane PC-setach w postaci "supersatelitek". Natomiast promuje się efekciarstwo bum, bum, bum...

gorąco pozdrawiam zyzia i życzę zdrowia w nadludzkim zaprzaństwie :-)

Z takimi bzdurami jak tu produkujesz trzeba bez pardonu się rozprawiać obcasem z przodu :-), sorry, ale inaczej nie trafia, choć i tak cholera raczej nie trafia :D, ale przynajmniej jakąś rekcję wywołuje !:D

Edytowane przez Matheo

Matheo przestań już pier... bzdury i przytaczać cytaty bo aż czytać się tego nie chce.

Jak już ktoś wcześniej dobrze napisał, w dupie byłeś i gówno widziałeś, więc się nie wypowiadaj.

Edytowane przez audioRadomX360

Matheo przestań już pier... bzdury i przytaczać cytaty bo aż czytać się tego nie chce.

Jak już ktoś wcześniej dobrze napisał, w dupie byłeś i gówno widziałeś, więc się nie wypowiadaj.

Nie przestanie, musi powtarzać farmazony w kółko - "muzykalność rodzi się powyżej 200 hz" - zapamiętajcie to i podkreślcie sobie wężykiem, nawet w kolorowych pisemkach nie znajdziecie podobnych hasełek ! :))))

Przepraszam bardzo!

Forum jest do dyskusji czy do obrażania??? Pytam się jasno chyba... czy też nie potrafisz czytać po polsku eee?

zyzio... w inwektywach jesteś mistrzem!!! Ale pierdzisz jak wąż w tych swych żałosnych komentach.

Nie przestanie, musi powtarzać farmazony w kółko - "muzykalność rodzi się powyżej 200 hz" - zapamiętajcie to i podkreślcie sobie wężykiem, nawet w kolorowych pisemkach nie znajdziecie podobnych hasełek ! :))))

nie byłem w Radomiu - wybacz

Reloop ADM-5 to zmodyfikowane głośniki firmy "manhattan project" za 100zł para :)

A tak btw Mateuszu. Książki z fizyki i masę doświadczenia w dziedzinie sprzętu mam za sobą. Ekscytację wielkimi kolumnami, watami, wielkimi trafami, tysiącami uf w zasianiu też. To nie ma większego znaczenia jak masz świetny wzmacniacz, dobre źródło i kolumny, które po prostu nie mogą się zgrać z całością. Twoje rzucanie teoriami jest po prostu zbędne. Zacznij zbierać doświadczenia własnoręcznie, na własne oczy i we własnych rękach.. a nie w książkach z fizyki pt. "Duża membrana - dobry dźwięk".

Edytowane przez ALTON

Reloop ADM-5 to zmodyfikowane głośniki firmy "manhattan project" za 100zł para :)

Alton, a grają lepiej od Bose Companion 3/5, pytam bo miałeś Bose?

słuchaj dokładnie Mateuszu...

Alton dobrze prawi!

A tak btw Mateuszu. Książki z fizyki i masę doświadczenia w dziedzinie sprzętu mam za sobą. Ekscytację wielkimi kolumnami, watami, wielkimi trafami, tysiącami uf w zasianiu też. To nie ma większego znaczenia jak masz świetny wzmacniacz, dobre źródło i kolumny, które po prostu nie mogą się zgrać z całością. Twoje rzucanie teoriami jest po prostu zbędne. Zacznij zbierać doświadczenia własnoręcznie, na własne oczy i we własnych rękach.. a nie w książkach z fizyki pt. "Duża membrana - dobry dźwięk".

Takie pytanie: jakie są dokładnie różnice z 2cm wysokotonowym i 10cm srednio-nisko vs 25mm wysokotonowym i 14cm srednio-niskotonowym przy tym samym wymiarze? mowa tu o dwudrożnych woodcone od jvc i denon'owych D-F107. Bo starszy mi może dołoży i zainwestuję więcej niż zamierzałem...

matheo... jak nie chcesz nic powiedzieć to nic nie mów -.-"

a jak chcę? :-)

Wybacz, że napiszę hihihi - poproś starszego by dołożył. Wstrzymam się z tłumaczeniem zostawiając to dla fachowca #1.

Takie pytanie: jakie są dokładnie różnice z 2cm wysokotonowym i 10cm srednio-nisko vs 25mm wysokotonowym i 14cm srednio-niskotonowym przy tym samym wymiarze? mowa tu o dwudrożnych woodcone od jvc i denon'owych D-F107. Bo starszy mi może dołoży i zainwestuję więcej niż zamierzałem...

matheo... jak nie chcesz nic powiedzieć to nic nie mów -.-"

Sorry ale nie znalazłem w ofercie Manhattan głośników o podobnych parametrach, membrany modelu 2850 tej firemy są o wiele mniejsze od tych Reloopów.

NO i mam swoje Reloopy, ja tam się nie znam, ale grają bardzo ladnie, basik potężny, dźwięk czysty, czego chciec wiecej. KOmputerowe pierdziawki typu gigaworks T40 albo logitech z-2300 sie nie umywaja do tego.

Witam. Dziś odebrałem swoje Modecomy MC-HF60 i muszę powiedzieć że dają radę. Ładnie wykonane, można by się było doczepić do widocznego kleju którym są głośniki wklejone i paru niedociągnięciach. Ale głośnik 8 calowy naprawdę daje radę. Mam porównanie do mojej wieży Philipsa i mogę powiedzieć że w tych słychać po prostu siłę.

poniżej zdjęcie. robione w warunkach domowego oświetlenia i wyszła lekka kupa ale dużo widać.

Ukryta Zawartość

Dokupić w miarę DACa i będzie OK.

Ukryta Zawartość

Bardzo spore te modecomy. Pytanie, prośba. Wycisz Volume na 0 i przyłóż ucho do głośnika niskotonowego.. z ilu cm słychać buczenie?

Ty Alton to chyba jestes przewrazliwiony na tym punkcie :)))? Czy to wg Ciebie jest jakis minimalny wyznacznik dobrej konstrukcji? Dobra separacja sygnalu od zasilania?

SZROT owszem. Przerobiłem zabawek tego typu mnóstwo.. nawet nie zliczę. 85% z nich cierpi na przydźwięk sieciowy z powodu źle rozlanej masy na pcb oraz źle umiejscowionych transformatorów (blisko głośników itd). Czy przewrażliwiony.. Chyba tak. Pracuję na bardzo cichym komputerze bądź laptopie gdzie panuje niemalże totalna cisza i takie buczenie (czy to przydźwięk czy sam transformator) w tle mnie doprowadza do "szewskiej pasji" :-)

Edytowane przez ALTON

To takiego buczenia nie słychać. Oczywiście z bliska jest buczenie ale tak jak pisałem laptop je zagłusza a moje Lenovo jest naprawdę bardzo ciche. Czasami jak przełączę na głośniki w laptopie to zdaje mi się że przedtem nie słuchałem muzyki tylko jakiegoś ciągnięcia blachy po asfalcie. Mam nadzieje że DAC i dobry kabel poprawi jeszcze o wiele jakość dźwięku.

SZROT owszem. Przerobiłem zabawek tego typu mnóstwo.. nawet nie zliczę. 85% z nich cierpi na przydźwięk sieciowy z powodu źle rozlanej masy na pcb oraz źle umiejscowionych transformatorów (blisko głośników itd). Czy przewrażliwiony.. Chyba tak. Pracuję na bardzo cichym komputerze bądź laptopie gdzie panuje niemalże totalna cisza i takie buczenie (czy to przydźwięk czy sam transformator) w tle mnie doprowadza do "szewskiej pasji" :-)

Mam to samo :)))

Mam to samo :)))

Mam to samo :D Mam nadzieje że niedługo zamienię już mój buczący komputer na albo Maca Mini. Na szczęście póki co, jeszcze ratuję mnie PS3 podczas seansów filmowych.

Ps. Może założymy nowy klub :P heh ;)

Edytowane przez DawidM

od dłuższego czasu niosę się ze zmianą audio u siebie. Obecnie mam Microlab'y solo1. I wkurza mnie niestety ich buczenie, które jest dość wyraźne. Mam koło 1 tys na zmiany. I zastanawiałem się nad:

- Manta V5, która jest lampą jak każdy wie, a ja nie wiem co się robi jak się spali owa lampka ;) gdzieś się kupuje nowe sztuki? Po za tym teorię o tym, że ma działać tylko 4h mnie przerażają, bo czasami słucham dłużej muzyki, nawet sprzątając. Ma natomiast możliwość zmiany kiedyś na inne monitory może nawet KEF q1. Słyszałem, też o wadach w postaci braku basu..

- Microlab 6c? albo mniejsze 4c? Ale nie wiem czy to nie buczy.

- Modecom HF60, mało o nich dopiero ktoś wyżej coś o nich wspomniał :)

- Może coś sprowadzane z zagranicy?

Co możecie doradzić

• Pokaż nowe odpowiedzi