Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w przeciwieństwie do Ciebie miałem je i z nimi obcowałem przez jakiś czas. Z SZROTEM mogę podyskutować, gdyż nie zgadzam się że np. Denon DM-37/38 gra neutralnie, bo nie gra(owszem zachowuję jak przystało już na ten przedział cenowy pewne cechy dźwięku neutralnego, ale nie gra neutralnie, nie mylmy tych dwóch pojęć), jak i z paroma innymi rzeczami. Jestem ciekaw jak podłączyłeś do zestawy Bose Companion 3 monitory pasywne?! Przecież tam nawet nie ma wejść na przewód głośnikowy. Tylko jest dedykowane gniazdo. No chyba że miałeś zestaw DIY by "Boze" lub rozkręciłeś gniazda i tylny panel suba na części pierwsze. Poza tym fizyka to także zasady akustyki, a widać że z tym ostatnim u Ciebie dosyć kiepsko, no i te argumenty, dudniący bas z Edifiera jest dla Ciebie lepszy od tego z Bose, tu chce mi się śmiać czy płakać...już sam nie wiem.

co to znaczy dedykowane gniazdo? chinch??? Żartujesz???

Ponadto po cholerę wybierasz w dyskusji to co Ci wygodne?

Piszesz o Edifierach, że za dużo basu... Jeśli Ci za dużo to masz kilka sposobów by to skorygować. Jeśli zaś system nie przenosi pewnych częstotliwości z powodu braku odpowiedniej reprezentacji głośników lub z powodu ich mikroskopijności, co znakomicie ogranicza elektronikę to już nie jest problem jak widzę. A przecież to jest przedmiotem dyskusji. I jak tu się odnosić do fizyki skoro nie potrafisz dyskutować albo manipulujesz słowem na rzecz bronienia własnej "jedynie słusznej" koncepcji.

=> Matheo

Poproszę o zdjęcia zestawu Bose Companion 3 z podpiętymi innymi monitorami + filmik jak grają......i skończ produkować te swoje idiotyzmy.....

@ Matheo

Niczego nie wymyślam po prostu mam w głowie także Twoje wcześniejsze posty, a tam właśnie o tej marce kolumn wspomniałeś. Problem w Edifierach jest ten, że jest to bas dudniący, więc nawet jak go skorygujesz to i tak jest tu dudniący-bumiący bas. Poza tym przyłączam się do prośby Zyzia. Także czekamy...

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Subwoofer w kazdej pozycji poza minimum produkuje bas a nie energie muzyczna.

Masz na myśli kontrolę ? Poradziłem sobie z tym stawiając sub na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest totalna kontrola....a sub można bardziej podkręcić bez ujemnych efektów....przy okazji poprawiła się ogólna transparentność i czystość dźwięku...tanio, prosto, solidnie....

Bose Companion to naprawde zly poczatek dla kazdego audiofila.

No jeśli audiofil słucha dżwięków, a nie muzyki to faktycznie fatalny to początek.....

kazdy ma prawo powiedziec ze ten nieneutralny pod wieloma wzgledami zestaw mu odpowiada. Ale czy tak nie mozna powiedziec o praktycznie kazdej konstrukcji? :)))

Ciekawe czy po odsłuchu u mnie, w małym pokoju, w całkiem dopracowanym systemiku przy komputerze też byłaby to dla Ciebie aż taka karykatura naturalności :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zyzio

@ Matheo

Niczego nie wymyślam po prostu mam w głowie także Twoje wcześniejsze posty, a tam właśnie o tej marce kolumn wspomniałeś. Problem w Edifierach jest ten, że jest to bas dudniący, więc nawet jak go skorygujesz to i tak jest tu dudniący-bumiący bas. Poza tym przyłączam się do prośby Zyzia. Także czekamy...

Te Wasze (z zyziem) posty to jedna wielka żałosna kpina...

1. Jak piszę o dźwięku kompletnym to mi piszecie, że nie piszę o całokształcie.

2. Jak piszę o braku porządnego środka i góry to czytam od Was, że LF w Bose'ach jest świetny.

3. Jak piszę, że słuchałem C3 i C5 to mi piszecie, że nie słuchałem.

4. Jak piszę, że podłączyłem inne głośniki to mi piszecie o boskości modułu acustimas i jego dedykowanych łączach, do których nie można dołączyć innych głośników.

5. Jak piszę i wysyłam linka do zdjęcia, że to dedykowane łączę to najnormalniejsze na świecie łącze, do którego bez problemu można fizycznie podłączyć inne głośniki to mam robić Wam zdjęcie, że to robiłem.

6. I kończąc - jak daję przykład Edifiera, który pokazuje, że można dołączyć do setu PC-towego dwudrożne małe satelity to czytam, że mają do D... bas.

Zastanówcie się nad sobą bo słów brak. Tacy ludzie jak Wy zabijają normalność dyskusji.

------

nawiązując do poniższego...

i co zyzio - czujesz się spełniony w obowiązku obrony Bose'a?

O to Ci chodzi przecież, co widać w każdym słowie.

Niestety to kolejny dowód obrony za wszelka cenę - co ciekawe w obliczu kompletnego braku ataku. A naprawdę jest sztuka podejść obiektywnie nawet do tego, co się ma.

Kompletnego braku ataku ponieważ cała moja intencja zmierza TYLKO do jednej kwestii... zestawy PC-towe mogą grać o niebo lepiej gdyby wyposażano je w porządne głośniki satelitarne. Ten błąd popełnia nie tylko Bose ale przede wszystkim potentaci na tym rynku, czyli Logitech i Creative. Chwalona za dobry dźwiek konstrukcja Crative'a - T3 też ma śmieszne satelity. Czy to gra fajnie? pewnie dla niejednego tak - ale ten niejeden byłby zdumiony po zastąpieniu śmiesznych satelitek setowych czymś porządnym - wcale niedrogim.

Kończąc - jestem zwolennikiem przy PCtach zestawów x.1 ponieważ one rozwiązują problem miejsca na biurku dzięki lokacji modułu LF "gdzieś indziej". Zgadzam się również ze szrotem co do jakości z zestawów 2.0 - to jest dźwiękowo najlepsze rozwiązanie ale pojawia się problem gabarytów, co nieco uderza w ideę zastawów PC. Gabarytów jeśli nie chcemy rezygnować z silnego LF - niekoniecznie oczywiście tak silnego jak z klasycznego suba.

Masz na myśli kontrolę ? Poradziłem sobie z tym stawiając sub na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest totalna kontrola....a sub można bardziej podkręcić bez ujemnych efektów....przy okazji poprawiła się ogólna transparentność i czystość dźwięku...tanio, prosto, solidnie....

No jeśli audiofil słucha dżwięków, a nie muzyki to faktycznie fatalny to początek.....

Ciekawe czy po odsłuchu u mnie, w małym pokoju, w całkiem dopracowanym systemiku przy komputerze też byłaby to dla Ciebie aż taka karykatura naturalności :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Matheo

TO ja napiszę krótko, jak kupujesz kolumny podstawkowe pasywne i łączysz je z subemn(elektroniką) kolumn multimedialnych(komputerowych) to masz karykaturę dźwięku. Dwa, lepiej już zainwestować w normalny wzmak i parę kolumn, tylko to już nie jest zestaw Audio PC. Większość monitorów aktywnych studyjnych, nie nadaję się do odsłuchu muzyki, jeśli mamy czerpać z tego przyjemność, no chyba że wolisz do bólu(dosłownie) brzmienie neutralne i analityczne. One służą, zgodnie z nazwą do tworzenia/mixowania muzyki.

Ps. Bas z Edifiera przy basie z BOSE jest do D...

Ps2. Na Twoim miejscy spojrzał bym w kierunku Teufela. Ten zestaw ma wszystko to czego oczekujesz od dźwięku, choć są to duże paczki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

TO ja napiszę krótko, jak kupujesz kolumny podstawkowe pasywne i łączysz je z subemn(elektroniką) kolumn multimedialnych(komputerowych) to masz karykaturę dźwięku. Dwa, lepiej już zainwestować w normalny wzmak i parę kolumn, tylko to już nie jest zestaw Audio PC. Większość monitorów aktywnych studyjnych, nie nadaję się do odsłuchu muzyki, jeśli mamy czerpać z tego przyjemność, no chyba że wolisz do bólu(dosłownie) brzmienie neutralne i analityczne. One służą, zgodnie z nazwą do tworzenia/mixowania muzyki.

Ps. Bas z Edifiera przy basie z BOSE jest do D...

Ps2. Na Twoim miejscy spojrzał bym w kierunku Teufela. Ten zestaw ma wszystko to czego oczekujesz od dźwięku, choć są to duże paczki:

Ukryta Zawartość

DavidM... czemu próbujesz mi wmówić coś, czego nie znasz - nie sprawdziłeś???

W tej chwili mam przed sobą Creative 250D podłączone do X-Fi po cyfrze a zamiast setowych sateliek stoją Wafle 9.0

Gra Atemlos Live Shillera i przypomina mi, że przez 6-8 lat słuchałem g....ch satelitek. Przypomina mi bo różnica jest drastyczna na niekorzyść firmowego kompletu.

Temat przerabiam nieco przypadkowo bo:

A. Ostatnio zakupiłem MA BRFX do KD - zamiast tych Wafli 9.0, które są w tym momencie wolne.

B. I tak wymienię ten zestaw Creative'a bo zaczynają w nim padać kondensatory - tym bardziej zachciało mi się wrócić do grzebactwa przy sprzęcie, który do tej pory stał i grał od lat niezmiennie.

O czym więc dyskusja?

Dodam, że jestem pasjonatem muzyki i sprzętu od ponad 20 lat, kiedy słuchałem Zodiaka, potem była pierwsza Unitra, na początku lat 90-tych zestaw serii ES Sony na kolumienkach DALI, potem NAD + MA, równolegle dźwięk PC-towy a w ostatnich latach KD na klockach Yamahy, BR Sony'ego i suba Velodyne. Chcesz zdjęcia? hehehehe

Pisze o tym dlatego, że wiem co to dźwięk (stereo vs KD vs gry) oraz muzyka (od muzyki poważnej prze jazz np. Milesa Davisa po Rammsteina czy Metallicę) i lubiąc dobrą muzykę bez uzależniania od jednego gatunku NAPRAWDĘ wiem co piszę bo wiem co słyszę.

Kończąc - proszę nie odstawić dziecinady bo ja to forum szanuję i jestem zaskoczony komentarzami rodem z piaskownicy. Zdaje się to nie jest Onet, Pudelek czy inne badziewie i trochę poziomu trzeba mieć.

Ludzie nas czytają i czegoś konkretnego chcą się dowiedzieć - tak tylko przypominam.

ponieważ lubicie zdjęcia i już o ty wiem to wystawiam takowe :-)))

DavidM... czemu próbujesz mi wmówić coś, czego nie znasz - nie sprawdziłeś???

W tej chwili mam przed sobą Creative 250D podłączone do X-Fi po cyfrze a zamiast setowych sateliek stoją Wafle 9.0

Gra Atemlos Live Shillera i przypomina mi, że przez 6-8 lat słuchałem g....ch satelitek. Przypomina mi bo różnica jest drastyczna na niekorzyść firmowego kompletu.

Temat przerabiam nieco przypadkowo bo:

A. Ostatnio zakupiłem MA BRFX do KD - zamiast tych Wafli 9.0, które są w tym momencie wolne.

B. I tak wymienię ten zestaw Creative'a bo zaczynają w nim padać kondensatory - tym bardziej zachciało mi się wrócić do grzebactwa przy sprzęcie, który do tej pory stał i grał od lat niezmiennie.

O czym więc dyskusja?

Dodam, że jestem pasjonatem muzyki i sprzętu od ponad 20 lat, kiedy słuchałem Zodiaka, potem była pierwsza Unitra, na początku lat 90-tych zestaw serii ES Sony na kolumienkach DALI, potem NAD + MA, równolegle dźwięk PC-towy a w ostatnich latach KD na klockach Yamahy, BR Sony'ego i suba Velodyne. Chcesz zdjęcia? hehehehe

Pisze o tym dlatego, że wiem co to dźwięk (stereo vs KD vs gry) oraz muzyka (od muzyki poważnej prze jazz np. Milesa Davisa po Rammsteina czy Metallicę) i lubiąc dobrą muzykę bez uzależniania od jednego gatunku NAPRAWDĘ wiem co piszę bo wiem co słyszę.

Kończąc - proszę nie odstawić dziecinady bo ja to forum szanuję i jestem zaskoczony komentarzami rodem z piaskownicy. Zdaje się to nie jest Onet, Pudelek czy inne badziewie i trochę poziomu trzeba mieć.

Ludzie nas czytają i czegoś konkretnego chcą się dowiedzieć - tak tylko przypominam.

ponieważ lubicie zdjęcia i już o ty wiem to wystawiam takowe :-)))

post-10012-099136200 1295088049_thumb.jpg

post-10012-052760200 1295088113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Matheo

Większość monitorów aktywnych studyjnych, nie nadaję się do odsłuchu muzyki, jeśli mamy czerpać z tego przyjemność, no chyba że wolisz do bólu(dosłownie) brzmienie neutralne i analityczne.

Głupoty piszesz. Dobry monitor studyjny ma nie męczyć i odtwarzać jak najwięcej detali. Posłuchaj sobie APS IO - jak powiesz że męczy to mam złą wiadomość ... statystyczne Hi-Fi i bzyczki komputerowe męczą bardziej :]

ps2. Na Twoim miejscy spojrzał bym w kierunku Teufela. Ten zestaw ma wszystko to czego oczekujesz od dźwięku, choć są to duże paczki:

Ukryta Zawartość

Jak ten sub wyląduje na podłodze, pod biurkiem to będzie to grało do d..y - fizyka. No chyba że ten sub kończy przetwarzanie przy 40Hz ... to w ten czas będzie OK (nie będzie praktycznie słyszalny w takim zakresie by psuć). Tylko czemu wątpię by te satelity zeszły przynajmniej do 80 Hz ...

Ukryta Zawartość

@ Matheo

Dla mnie to już nie jest zestaw PC AUDIO, a wariacja na temat Hi-Fi a PC AUDIO. Poza tym nikt raczej nie neguję tego czego słuchasz, i jakie masz obycie z sprzętem, sprawa tyczy się tylko konkretnie Bose Companion 3 które wg. Ciebie brzmią w cenie do 1000zł kiepsko, a ja i koledzy mamy inne zdanie. Odnośnie wartości muzycznych, ilość lat nie ma tu pierwszeństwa, liczy się to jak bardzo otwarty masz umysł i duszę na różnorodną muzykę, i jak daleko zagłębisz się w jej przestrzeni. Mogę śmiało strzelić, że znam większą ilość gatunków muzycznych i pejzaży dźwiękowych, ale to nie jest temat o tym, poza tym nie lubię licytacji w tej kwestii, bo tu ciągle czegoś nowego się uczymy, poznajemy itd. To że wstrzeliłeś się w tą konfigurację z Waflami to widać, masz szczęście. Wg. mnie łączenie monitorów pasywnych z subem(elektroniką) zestawów multimedialnych to nie jest dobry pomysł.

@ Kyle

Nie słuchałem monitorów aktywnych za ponad 1000zł, więc może trochę generalizuję, i na pewno w przyszłości zweryfikuję swoje poglądy. Ja mówię głównie o monitorach aktywnych(studyjnych) do 1000zł. Odnośnie Teufela, jeśli zestaw się dobrze ustawi i da trochę oddechu to jest to niezły dźwięk w tej cenie jeśli mowa o zestawach multimedialnych(które służą jak wiemy nie tylko do odsłuchu muzyki, ale także do filmów czy gier, mowa o podłączeniu np. z PS3.)

hahaha - dobre!!!

Co jeszcze wymyślisz by być KONTRA? Wariacja powiadasz? Obycie? Znajomość ilości gatunków...

Ty naprawdę nie rozumiesz o co chodzi?

Ostatnia próba wyjaśnienia bo już ręce opadają...

C3 grają i nie mnie oceniać czy się to granie komuś podoba. Twierdzę jedno - za kasę z C3 można mieć lepsze granie przy PC zakładając, że zestaw jest nadal zgrabny, mały, elegancki.

Ponadto winy upatruję zasadniczo w jednym miejscu - kiepskie satelity.

Czy można zmierzyć to co mówię? Można i jeśli ktoś jest głuchy lub uparty nie ma innego wyjścia. Nie mam jednak zamiaru tego dla Ciebie robić.

Tego tzn. szukać kogoś kto zmierzy i udokumentuje charakterystykę pełnego pasma.

The End

@ Matheo

Dla mnie to już nie jest zestaw PC AUDIO, a wariacja na temat Hi-Fi a PC AUDIO. Poza tym nikt raczej nie neguję tego czego słuchasz, i jakie masz obycie z sprzętem, sprawa tyczy się tylko konkretnie Bose Companion 3 które wg. Ciebie brzmią w cenie do 1000zł kiepsko, a ja i koledzy mamy inne zdanie. Odnośnie wartości muzycznych, ilość lat nie ma tu pierwszeństwa, liczy się to jak bardzo otwarty masz umysł i duszę na różnorodną muzykę, i jak daleko zagłębisz się w jej przestrzeni. Mogę śmiało strzelić, że znam większą ilość gatunków muzycznych i pejzaży dźwiękowych, ale to nie jest temat o tym, poza tym nie lubię licytacji w tej kwestii, bo tu ciągle czegoś nowego się uczymy, poznajemy itd. To że wstrzeliłeś się w tą konfigurację z Waflami to widać, masz szczęście. Wg. mnie łączenie monitorów pasywnych z subem(elektroniką) zestawów multimedialnych to nie jest dobry pomysł.

Edytowane przez Matheo

Wafle Diamond nawet 9.0 to nie są małe kolumny, wymiary 236 x 145 x 165.

Więc trzeba wziąć to na poprawkę, poza tym trzeba kombinować z podłączaniem tych kolumn do suba(elektorniki) pozostałego multimedialnego zestawu Audio, odsprzedaż potem takiego zestawu to strata.

Poza tym te Wafle kosztują 250zł za sztukę, czyli 500zł wychodzą Nas tzw. monitory, teraz doliczmy do tego koszt pozostałych części zestawu. Czy tylko mi się wydaję że robi się suma używanego audio pokroju Piano Crafta.

Więc trzeba wziąć to na poprawkę, poza tym trzeba kombinować z podłączaniem tych kolumn do suba(elektorniki) pozostałego multimedialnego zestawu Audio, odsprzedaż potem takiego zestawu to strata.

Za bardzo nie wgłębiam się w temat BOSE, ale z tego co Wy napisaliście wynika, że nic nie trzeba przerabiać (w subie BOSE, jak i satelitach Wharfedale) ... wystarczy że zrobimy kabel {RCA->goły kabel} (RCA wpinamy w sub BOSE, gołe kable wkręcamy w Wharfedale). Edytowane przez Kyle

Za bardzo nie wgłębiam się w temat BOSE, ale z tego co Wy napisaliście wynika, że nic nie trzeba przerabiać (w subie BOSE, jak i satelitach Wharfedale) ... wystarczy że zrobimy kabel {RCA->goły kabel} (RCA wpinamy w sub BOSE, gołe kable wkręcamy w Wharfedale).

No i mamy karykaturkę jakąś....częstotliwość odcięcia suba jest ustawiona pod satelitki oryginalne, całe DSP Bose idzie się kochać, bo nic nie pasuje, nie będzie niczego jak mawia Kononowicz, a już na pewno nie będzie tej przestrzeni znanej z Companiona.....

Zaraz będzie rozmowa o DSP tak czuję :P

Edytowane przez DawidM

No i mamy karykaturkę jakąś....częstotliwość odcięcia suba jest ustawiona pod satelitki oryginalne, całe DSP Bose idzie się kochać, bo nic nie pasuje, nie będzie niczego jak mawia Kononowicz, a już na pewno nie będzie tej przestrzeni znanej z Companiona.....

Bez obrazy ale ... co mnie to obchodzi? Była kwestia podłączenia wharfedale do bose ... a czy będzie to grać dobrze czy fatalnie to mnie to serdecznie nie rusza :)

i co jeszcze?

A może powiesz nam jak ustawić odcięcie dla czegoś czego po prostu niema?

A wiesz czego nie ma?

Nie ma dużego zakresu częstotliwości pomiędzy LF modułu SUBa a głośniczkiem ni to średniotonowym, ni to wysokotonowym w satelitkach. Nie mu również góry pasma.

No ale lepiej teraz pogadać o odcięciu i o DSP. Na wszystko znajdzie się ALE.

A tak na dobicie - pogadajmy logicznie... Do jakiej częstotliwości nie rozpoznajemy kierunku/źródła generowania dźwięku? Bo przecież na tym opiera się ta "jedynka" w systemach x.1, którą stawiamy "gdzieś tam". Pytam i odpowiadam - do 200Hz. I tak też zazwyczaj można ustawiać SUBy, które dają taką możliwość. W moim Velodyne jest to właśnie 200Hz, chociaż mam ustawione 160Hz. Ale nawet gdybym chciał, to 200Hz nie przeskoczę - tu się po prostu kończy sens głośnika LF w układzie x.1

Nawet gdyby ktoś zrobił moduł LF przenoszący wyższe częstotliwości i dopiero powyżej np. 300Hz wzmacniał kolumny generujące dźwięk kierunkowo to dźwięk staję się niehomogeniczny. Byłoby skandalicznym przegięciem gdyby pasmo, gdzie czujemy źródło dźwięku było przenoszone... spod biurka!!! I nie było rozwarstwione pomiędzy kanały.

Czyżby Bose tak zrobił? Nie sądzę.

Co robi więc moduł acustimas? Odcina pasmo w okolicy 200Hz - gdyby tak nie było dźwięk byłby fatalny już na pierwszy słuch.

Co się dzieje dalej? Otóż satelity jednodrożne załatwiają resztę, czyli 200Hz - 20KHz... hehehehe - dobre!!!

Załatwienie tej kwestii w sposób liniowy jest rudne dla kolumn nawet za 10k zł a Wy próbujecie wmawiać, że Bose to zrobił genialnie.

Kończąc - rozumiem, że mało kto będzie się bawił w eksperymenty i po prostu podłączy zestaw firmowy ale nasza dyskusja traktuje o czymś ambitniejszym.

Zrozumienie powyższego jest PODSTAWĄ dyskusji Wielmożni Panowie zyzio i DavidM.

Edytowane przez Matheo

A tak na dobicie - pogadajmy logicznie... Do jakiej częstotliwości nie rozpoznajemy kierunku/źródła generowania dźwięku? Bo przecież na tym opiera się ta "jedynka" w systemach x.1, którą stawiamy "gdzieś tam". Pytam i odpowiadam - do 200Hz. I tak też zazwyczaj można ustawiać SUBy, które dają taką możliwość. W moim Velodyne jest to właśnie 200Hz, chociaż mam ustawione 160Hz. Ale nawet gdybym chciał, to 200Hz nie przeskoczę - tu się po prostu kończy sens głośnika LF w układzie x.1

Nawet gdyby ktoś zrobił moduł LF przenoszący wyższe częstotliwości i dopiero powyżej np. 300Hz wzmacniał kolumny generujące dźwięk kierunkowo to dźwięk staję się niehomogeniczny. Byłoby skandalicznym przegięciem gdyby pasmo, gdzie czujemy źródło dźwięku było przenoszone... spod biurka!!! I nie było rozwarstwione pomiędzy kanały.

Czyżby Bose tak zrobił? Nie sądzę.

Co robi więc moduł acustimas? Odcina pasmo w okolicy 200Hz - gdyby tak nie było dźwięk byłby fatalny już na pierwszy słuch.

Co się dzieje dalej? Otóż satelity jednodrożne załatwiają resztę, czyli 200Hz - 20KHz... hehehehe - dobre!!!

Załatwienie tej kwestii w sposób liniowy jest rudne dla kolumn nawet za 10k zł a Wy próbujecie wmawiać, że Bose to zrobił genialnie.

Kończąc - rozumiem, że mało kto będzie się bawił w eksperymenty i po prostu podłączy zestaw firmowy ale nasza dyskusja traktuje o czymś ambitniejszym.

Zrozumienie powyższego jest PODSTAWĄ dyskusji Wielmożni Panowie zyzio i DavidM.

Wow, naprawde optymistycznie z tymi 200 Hz. Wlasciwie wszystkie rzetelne zrodla podaja ok. 80 Hz ale podejrzewam ze to dla warunkow laboratoryjnych czyli np. komory bezechowej i dla totalnego high-endu wiec wiekszosc producentow podaje ok. 100 Hz. Dla popularnego sprzetu podejrzewam ze mozna przyjac gorna czestoliwosc suba na 150 Hz w standardowym pomieszczeniu ok. 20m2 i tak czesto jest w subwooferach studyjnych gdzie jest to max co mozna ustawic na subie np. w Tannoy'ach. No niestety - prawa fizyki :))) W zwiazku z tym satelity powinny przenosic sensownie 100-150 Hz. Najlepiej schodzic do 100 Hz. Z mojego doswiadczenia wynika ze warunek ten spelniaja glosniki niskosredniotonowe z min. membrana 7,5 cm a najlepiej 10 cm czyli 4" w obudowie zamknietej ok. 1-1,5 l. W zasadzie bassreflex rowniej podobnej objetosci. Satelity ktore spelniaja ten warunek to np. KEF serii KTH lub Tannoy EFX/SFX. Do tego conajmniej 10-12 l subwoofer z subniskotonowcem min. 20 cm i prawa fizyki beda mialy sie w miare dobrze... :)))

Edytowane przez SZROT

Widzę partnera do dyskusji ;-)

Napisz proszę jesz kolegom co mówi fizyka na rzecz uzyskania porządnej góry, czyli upraszczając o roli tzw. calowej zazwyczaj kopułki.

Wow, naprawde optymistycznie z tymi 200 Hz. Wlasciwie wszystkie rzetelne zrodla podaja ok. 80 Hz ale podejrzewam ze to dla warunkow laboratoryjnych czyli np. komory bezechowej i dla totalnego high-endu wiec wiekszosc producentow podaje ok. 100 Hz. Dla popularnego sprzetu podejrzewam ze mozna przyjac gorna czestoliwosc suba na 150 Hz w standardowym pomieszczeniu ok. 20m2 i tak czesto jest w subwooferach studyjnych gdzie jest to max co mozna ustawic na subie np. w Tannoy'ach. No niestety - prawa fizyki :))) W zwiazku z tym satelity powinny przenosic sensownie 100-150 Hz. Najlepiej schodzic do 100 Hz. Z mojego doswiadczenia wynika ze warunek ten spelniaja glosniki niskosredniotonowe z min. membrana 7,5 cm a najlepiej 10 cm czyli 4" w obudowie zamknietej ok. 1-1,5 l. W zasadzie bassreflex rowniej podobnej objetosci. Satelity ktore spelniaja ten warunek to np. KEF serii KTH lub Tannoy EFX/SFX. Do tego conajmniej 10-12 l subwoofer z subniskotonowcem min. 20 cm i prawa fizyki beda mialy sie w miare dobrze... :)))

Matheo o jednym zapomniałeś, niższą średnicę przetwarza także moduł Acoustimass w Bose. Odnośnie serii KHT, to już kolumny do KD, a nie kolumny multimedialne. Ja podtrzymuję swoje zdanie że do 1000zł ciężko będzie kupić lepszy zestaw kolumn multimedialnych(które sprawdzą się w muzyce, grach, filmach i dadzą frajdę z odsłuchów-coś dla melomanów, nie audiofilów).

Ps. Jeszcze jest jedna kwestia, to jak dobrze nasze ucho słyszy.

Edytowane przez DawidM

Matheo o jednym zapomniałeś, niższą średnicę przetwarza także moduł Acoustimass w Bose. Odnośnie serii KHT, to już kolumny do KD, a nie kolumny multimedialne. Ja podtrzymuję swoje zdanie że do 1000zł ciężko będzie kupić lepszy zestaw kolumn multimedialnych(które sprawdzą się w muzyce, grach, filmach i dadzą frajdę z odsłuchów-coś dla melomanów, nie audiofilów).

Wrecz przeciwnie. Bardzo latwo i to wcale nawet nie dochodzac do tych 1000 zl. Np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dostawa do Polski bezplatnie; po dzsiejszym kursie funta 122,54x4,6 = 563,684 zl. Lub tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po dzsiejszym kursie euro 541,62 zl. Jakbym mial szukac do 1000 zl to dopiero mnostwo roznego rodzaju sprzetu o wiele lepszego od bosiaka przeznaczonego do niezbyt raczej ambitnej muzyki, by sie znalazlo, ot chocby w segmencie aktywnych monitorow studyjnych z ktorych kazdy pomimo braku pseudosubwoofera o wiele lepiej przenioslby niskie czestoliwosci kontrabasu a nie elektroniczne impulsy technobaskow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Matheo

czekam na zdjęcia i filmik z twoich ambitnych eksperymentów teoretyku :D

P.S. nadal uważam, że nie nigdy nie słyszałeś Companiona :)))

=> SZROT

Rozumiem, ze kolega słuchał wszystkie zapodane propozycje ? :)

E tam marudzisz, jeszcze wiele studyjnych tanich świszczących pudeł, które pozamiatają Bose dla głuchych :D

Edytowane przez zyzio

Pozostaje jeszcze kwestia wymiarów sprzętu i możliwości ich ustawieniu w pokoju, i to jest największy argument "za" zestawu Bose Companion 3 seria II.

No bez jaj. Ja rozumiem dyskusję... Ale Matheo - ty tylko atakujesz. i jeszcze się czepiasz. przez prawie stronę wybierałeś sobie to co ci pasowało z postów i podpinałeś pod swoje. Wszystko co wypunktowałeś w poście #875 pasuje bardzoej do Ciebie niż do kogokolwiek innego -.-" Niezamierzona samokrytyka?

I Twoje 'kolega do dyskusji'. Czyli jak ktoś się z Tobą zgodzi to że niby masz z kim rozmawiać?? Że niby mamy wszyscy klęknąć przed Tobą i przed Twoimi nerwowymi argumentami u uznać że chcemy skończyć dyskusję? Nie chciałem się wcześniej wtrącać, bo przez chwilę byłeś racjonalny. Mogłeś mieć inną perspektywę. Ale to jest kpina. Weź człowieku się ogarnij i przestań się rzucać jak chiuaua, który myśli że szczekając piskliwie cokolwiek wywalczy. Bo mogła ta rozmowa dużo lepiej wyglądać. Ale nie. Bo jesteś Bogiem i wiesz lepiej. Ha ha ha.

Jeśli miał bym wybierać między świetnym dźwiękiem BOSE a idealnym z większego sprzętu wybrał bym to 1.. Bo nie mam miejsca na nic większego. Niestety o dźwięku nic powiedzieć nie mogę (i jak się tu prześmiewczo przyczepisz to się będę naprawdę głośno śmiał. Naprawdę głośno.) bo w krk w ispocie są chyba zepsute :(

I Matheo. Jak by ktoś wypunktował twoje wypowiedzi z komentarzem to byś się sam pochlastał. I już robisz wszystko by wyjść z twarzą. Ośmieszasz i wmawiasz innym różne rzeczy. Np "Zrozumienie powyższego jest PODSTAWĄ dyskusji Wielmożni Panowie". Za przeproszeniem ***** prawda. Zrozumienie punktu widzenia innej osoby jest podstawą dyskusji. Czego tylko ty nie umiesz ogarnąć -.-"

Edytowane przez varamir

Problem w tym Matheo nigdy ich nie słyszał a się wypowiada, bo z pewnością inaczej wyglądała by ta dyskusja gdyby wcześniej miał z nimi do czynienia. Ja kupiłem Companion 3 II bo nie lubię neutralnego do granic możliwości dzwięku. Dla mnie priorytetem jest efektowny (w granicach rozsądku), ciepły i muzykalny dzwięk, a te wymogi spełniają Companion-y z nawiązką. Zamuloną neutralność pozostawmy producentom i wyrywającym sobie włosy z głowy audiofilom :D

Problem w tym Matheo nigdy ich nie słyszał a się wypowiada, bo z pewnością inaczej wyglądała by ta dyskusja gdyby wcześniej miał z nimi do czynienia. Ja kupiłem Companion 3 II bo nie lubię neutralnego do granic możliwości dzwięku. Dla mnie priorytetem jest efektowny (w granicach rozsądku), ciepły i muzykalny dzwięk, a te wymogi spełniają Companion-y z nawiązką. Zamuloną neutralność pozostawmy producentom i wyrywającym sobie włosy z głowy audiofilom :D

Problem w tym, że to nie forum dla zakompleksionych ludzi...

Swoją drogą to nie ma potrzeby tworzenia nowej definicji neutralności. Jeśli neutralność jest czymś zamulonum to żyjesz w zamulonym świecie codziennych zamulonych dźwięków.

No bez jaj. Ja rozumiem dyskusję... Ale Matheo - ty tylko atakujesz. i jeszcze się czepiasz. przez prawie stronę wybierałeś sobie to co ci pasowało z postów i podpinałeś pod swoje. Wszystko co wypunktowałeś w poście #875 pasuje bardzoej do Ciebie niż do kogokolwiek innego -.-" Niezamierzona samokrytyka?

I Twoje 'kolega do dyskusji'. Czyli jak ktoś się z Tobą zgodzi to że niby masz z kim rozmawiać?? Że niby mamy wszyscy klęknąć przed Tobą i przed Twoimi nerwowymi argumentami u uznać że chcemy skończyć dyskusję? Nie chciałem się wcześniej wtrącać, bo przez chwilę byłeś racjonalny. Mogłeś mieć inną perspektywę. Ale to jest kpina. Weź człowieku się ogarnij i przestań się rzucać jak chiuaua, który myśli że szczekając piskliwie cokolwiek wywalczy. Bo mogła ta rozmowa dużo lepiej wyglądać. Ale nie. Bo jesteś Bogiem i wiesz lepiej. Ha ha ha.

Jeśli miał bym wybierać między świetnym dźwiękiem BOSE a idealnym z większego sprzętu wybrał bym to 1.. Bo nie mam miejsca na nic większego. Niestety o dźwięku nic powiedzieć nie mogę (i jak się tu prześmiewczo przyczepisz to się będę naprawdę głośno śmiał. Naprawdę głośno.) bo w krk w ispocie są chyba zepsute :(

I Matheo. Jak by ktoś wypunktował twoje wypowiedzi z komentarzem to byś się sam pochlastał. I już robisz wszystko by wyjść z twarzą. Ośmieszasz i wmawiasz innym różne rzeczy. Np "Zrozumienie powyższego jest PODSTAWĄ dyskusji Wielmożni Panowie". Za przeproszeniem ***** prawda. Zrozumienie punktu widzenia innej osoby jest podstawą dyskusji. Czego tylko ty nie umiesz ogarnąć -.-"

tylko tyle?

No to teraz przeczytaj to co sam napisałeś i poszukaj ataków... u obrońców companionów.

Pozostaje jeszcze kwestia wymiarów sprzętu i możliwości ich ustawieniu w pokoju, i to jest największy argument "za" zestawu Bose Companion 3 seria II.

Przecież nigdy nie kwestionaowałem tego, że PC set powinien być mały/zgrabny.

Generalnie da się zauważyć, że większość komentatorów nie przeczytało dyskusji i nie odnoszą się do tezy, że za 1000zł można mieć PC-set lepiej brzmiący niż C3, T3 i inne tego typu zestawy.

W żadnym poście nie napisałem, że C3 są BE ale obrońcy sobie to "znaleźli" i wmawiają mi ataki.

Ci sami obrońcy nie potrafią zaakceptować przyczyn pewnej ograniczoności wymienonych zestawów PC i kompletnie nie odnaszą się do fizyki dźwięku.

Swoją drogą zastanawia przetwarzanie przez acustimas średnicy (jeśli to prawda)- już pisałem dlaczego i nie mamm ochoty pisać tego jeszcze raz.

Kończąc - kto tu kogo obraża i atakuje? Czyż nie jest obrażaniem dyskusja, gdzie żaden z adwersarzy nie odniósł się do wątków o fizyce dźwięku?

=>Matheo

czekam na zdjęcia i filmik z twoich ambitnych eksperymentów teoretyku :D

P.S. nadal uważam, że nie nigdy nie słyszałeś Companiona :)))

=> SZROT

Rozumiem, ze kolega słuchał wszystkie zapodane propozycje ? :)

E tam marudzisz, jeszcze wiele studyjnych tanich świszczących pudeł, które pozamiatają Bose dla głuchych :D

Czekaj więc sobie na filmik - powyższa, nieudolna próba szyderstwa nie zakryje argumentacyjnej pustki

Edytowane przez Matheo

Jakiej argumentacyjnej pustki ? Dobrze się czujesz Matheo ? Nie sądzę... Nie masz pojęcia jak brzmi Companion, więc jak dla mnie EOT, bo nie ma sensu rozmawiać z kimś kto nie wie co pisze...Companion 3 zmulony ? Nie masz bladego pojęcia o dźwięku tego zestawu - jeszcze raz to powtórzę....nie wiesz totalnie o czym piszesz i bawisz się, robiąc przy okazji z siebie idiotę....Pa..w takim razie baw się dalej w te swoje przedszkolne farmazony...., fizyka dźwięku ?, dobre, powtarzaj sobie to dalej jak mantrę ;D a potem może zmień kierunek zabaw na empirię....

Edytowane przez zyzio

Matheo zacznijmy od tego dla mnie PC Audio/SET zaczyna się do jednostki bazowej jaką jest komputer, i jeśli nie jest cichy(szumi, buczy..etc.), to nie ma mowy o żadnym PC AUDIO, przynajmniej nie dla mnie, wychwytuję to od razu, i generalnie razi mnie to przy odsłuchach.

Widzę, że ten temat dużym zainteresowaniem się cieszy- to dobrze, bo potrzebuję dowiedzieć się, który z dwóch zestawów jest lepszy wg Was? Grać będzie na: SB live!24bit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiej argumentacyjnej pustki ? Dobrze się czujesz Matheo ? Nie sądzę... Nie masz pojęcia jak brzmi Companion, więc jak dla mnie EOT, bo nie ma sensu rozmawiać z kimś kto nie wie co pisze...Companion 3 zmulony ? Nie masz bladego pojęcia o dźwięku tego zestawu - jeszcze raz to powtórzę....nie wiesz totalnie o czym piszesz i bawisz się, robiąc przy okazji z siebie idiotę....Pa..w takim razie baw się dalej w te swoje przedszkolne farmazony...., fizyka dźwięku ?, dobre, powtarzaj sobie to dalej jak mantrę ;D a potem może zmień kierunek zabaw na empirię....

Oj zyzio... żeby jeszcze ktoś ci za to płacił

Nie ma o czym pisać faktycznie - kolejny przykład... "zmulony" - gdzie w moim tekście jest takie słowo?

Użyłem słowa zamulony jako opis dźwięków otoczenia, w którym żyjemy nie zgadzając się, że takie ono jest.

Sorry chłopie ale nie potrafisz czytać ze zrozumieniem więc o czym dyskutujesz???

Wyluzuj i nie próbuj dalej być dowcipny bo ci to nie wychodzi. Idź włącz tego swojego companiona i napisz do Bose by za to co robisz sypnęli groszem.

Chociaż bycie fanatycznym wyznawcą sławy companionom raczej nie przyniesie hihihi

Matheo zacznijmy od tego dla mnie PC Audio/SET zaczyna się do jednostki bazowej jaką jest komputer, i jeśli nie jest cichy(szumi, buczy..etc.), to nie ma mowy o żadnym PC AUDIO, przynajmniej nie dla mnie, wychwytuję to od razu, i generalnie razi mnie to przy odsłuchach.

trudno się z tym nie zgodzić - tylko nie prowokuj tematu wyciszania kompa :-)

Edytowane przez Matheo

Widzę, że ten temat dużym zainteresowaniem się cieszy- to dobrze, bo potrzebuję dowiedzieć się, który z dwóch zestawów jest lepszy wg Was? Grać będzie na: SB live!24bit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja stawiał bym na Philipsa. Mam jego tańsze głośniki multimedialne i zapomniałem o Logitechach i Creativach, najlepiej jakbyś sam mógł osobiście porównać. Te Samsungi Pleomax, także są nieźle jak na tą cenę wykonane, w Euro RTV AGD mają, tam ich możesz posłuchać.

@ Matheo

Nie, nie chce..;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi