Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, przemak napisał:

Solo ma cinche więc wyjścia są niesymetryczne i trzebaby zrobić kabelki... 

To 2rd gen ma ciuch, a 3rd gen ma symetryczne, tylko już widzę że nie ma pokrętła od głośności słuchawek, zawsze cos

Może ktoś z Was jest obeznany w temacie małych kolumn aktywnych? Dorobiłem się oddzielnego biura - i szukam czegoś, żeby słuchać sobie przyjemnie muzyki bez słuchawek. Budżet tak bez szaleństw - najchętniej 2-3k. pln (lepiej 2 niż 3 ;)). Zależy mi na możliwie najlepszej jakości, nie męczącym dźwięku (muzykalne, lekko ocieplone, z dużą ilością detali i przestrzeni).

Dzięki za sugestie.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

1 minutę temu, pdi90 napisał:

Może ktoś z Was jest obeznany w temacie małych kolumn aktywnych? Dorobiłem się oddzielnego biura - i szukam czegoś, żeby słuchać sobie przyjemnie muzyki bez słuchawek. Budżet tak bez szaleństw - najchętniej 2-3k. pln (lepiej 2 niż 3 ;)). Zależy mi na możliwie najlepszej jakości, nie męczącym dźwięku (muzykalne, lekko ocieplone, z dużą ilością detali i przestrzeni).

Dzięki za sugestie.

Zależy, jak małe, ale tradycyjnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub większy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub większy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

8 minut temu, pdi90 napisał:

Takie, żeby się na biurku zmieściły (max. 25cm szerokości sztuka). 

Musisz sam sprawdzić wymiary, bo szerokość jeszcze, ale głębokość też jest spora, zwłaszcza tannoya...

nagrywamy.com

W dniu 30.09.2020 o 13:47, przemak napisał:

Musisz sam sprawdzić wymiary, bo szerokość jeszcze, ale głębokość też jest spora, zwłaszcza tannoya.

Kupiłem 8" tannoy gold. W pn będą u mnie. Jeśli mi nie będą pasować to pójdę w kierunku Adamów ax7 lub yamah HS8mp. 

6 minut temu, pdi90 napisał:

Kupiłem 8" tannoy gold. W pn będą u mnie. Jeśli mi nie będą pasować to pójdę w kierunku Adamów ax7 lub yamah HS8mp. 

Na biurko - masz rozmach ?

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Na biurko - masz rozmach ?

Na jednym biurku mam 34" monitor, wiec będą jak znalazł. Na drugim 49" więc nic się nie zmiesci. ?‍♂️ 

• 2 tygodnie później...

Poszukuję głośników do komputera w warsztacie, z którego chciałbym odtwarzać pliki FLAC siedząc przy biurku. Warsztat jest niewielki, głośniki najlepiej bez bass reflexu z tyłu, dźwięk jak najlepszy, ale bez audiofilskich zapędów hamowanych budżetem ;-). Myślę, że 500 złotych zaspokoi potrzeby dźwiękowe mechanika w warsztacie ?. Testowałem głośniki Creative T20 pierwszej serii, było nawet nieźle, ale chyba można zdecydowanie lepiej.

Warsztat na zdjęciu, cichy przyjemny kącik.

Proszę o sugestie, w którą stronę iść. Czy klasyczne komputerowe czy może bardziej monitory studyjne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

W warsztacie koniecznie kolumny z pilotem bo nie wyobrazam sobie w czasie pracy ciagle regulowac glosnosc recznie i przerywac prace ? wiec monitory studyjne odpadaja ?

22 godziny temu, SZROT napisał:

W warsztacie koniecznie kolumny z pilotem bo nie wyobrazam sobie w czasie pracy ciagle regulowac glosnosc recznie i przerywac prace ? wiec monitory studyjne odpadaja ?

No to chyba zależy co ma być grajkiem. Jak grajek ma regulację zdalną to w głośnikach pilota już nie potrzeba, jak muzyka np z telefonu po kabelku, czy jakkolwiek inaczej, to też nie istotne. Sterować można telefonem, ba.... telefon można sterowa pilotem ?

31 minut temu, januss73 napisał:

No to chyba zależy co ma być grajkiem. Jak grajek ma regulację zdalną to w głośnikach pilota już nie potrzeba, jak muzyka np z telefonu po kabelku, czy jakkolwiek inaczej, to też nie istotne. Sterować można telefonem, ba.... telefon można sterowa pilotem ?

No to w takim razie telefon zamiast pilota i po bluetooth. chyba tak byloby najpraktyczniej. Do 500 zl polecam takie:

Ukryta Zawartość

maja i bluetooth i pilota ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

ostatni kupiłem sony sony srs 150 i sony srs 100, za 150 dałem 150zł na licytacji a 100 za 80 zł oba to aktywne szerokopasmowe głośniki graja ładnie 150 trochę lepsze mają też więcej basu ale jak za te ceny to super tylko trudno dostać bo to z lat 90, mają bass refleks z przodu, minusy to 150 nie ma regulacji głośności. 

• 1 miesiąc później...

Panowie, coś do 500 zł wartego uwagi się znajdzie? Na biurko, obok monitora. 

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

40 minut temu, fructo napisał:

Panowie, coś do 500 zł wartego uwagi się znajdzie? Na biurko, obok monitora. 

Upoluj jbl 104, takie jajowate. Używane za 400 się znajdzie. 

nagrywamy.com

19 godzin temu, przemak napisał:

Upoluj jbl 104, takie jajowate. Używane za 400 się znajdzie. 

Masz na myśli te: 

Ukryta Zawartość

Wydają się ciekawe. Kojarzysz jak to gra? Bo stronię od monitorowego grania, które nie daje funu z odsłuchu. 

Ukryta Zawartość

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

3 minuty temu, fructo napisał:

Masz na myśli te: 

Ukryta Zawartość

Wydają się ciekawe. Kojarzysz jak to gra? Bo stronię od monitorowego grania, które nie daje funu z odsłuchu. 

Tak, te. Mam je. Mi się bardzo podobają, ale ja właśnie lubię chyba to "monitorowe granie" , cokolwiek to znaczy. Jakby co, to jakiś korektor na sumie z komputera i można sobie kręcić. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Jesteś w stanie porównać do np. Edifierów R1600/1700? Bo je słyszałem, ba, miałem w domu przez pewien czas.

7 minut temu, fructo napisał:

Jesteś w stanie porównać do np. Edifierów R1600/1700? Bo je słyszałem, ba, miałem w domu przez pewien czas.

Nie, nie słyszałem.

nagrywamy.com

• 2 tygodnie później...

Dobra, idźmy dalej. 1000 zł i wbudowany dac by podpiąć do komputera. Osiągalne? 

• 3 tygodnie później...

Po przeczytaniu części tego wątku, wybrałem dla siebie dwóch faworytów.

- Kef Egg

- ILoud Micro

Moje pytanie, które wybrać ? Czy jest jakiś sklep, który ma te głośniki, aby zamówić obydwie pary, a po odsłuchach jedną zwrócić ?

Zdecydowałem się na ILoud Micro. Przy zakupie należy uważać, aby kupić nowszą wersje. Poprzednia w/g testu (forum francuskie), ma za mało tonów wysokich. W starej EQ przełacznik HF jest -3dB. Natomiast w nowej +2dB. Coś było na rzeczy, ponieważ po dyskusji, gdzie na początku uczestniczył przedstawiciel firmy z Włoch, po pewnym czasie zamilkł.  Po cichu dokonano tej zmiany, nie informując nikogo.

9 godzin temu, MarkM napisał:

Zdecydowałem się na ILoud Micro. Przy zakupie należy uważać, aby kupić nowszą wersje. Poprzednia w/g testu (forum francuskie), ma za mało tonów wysokich. W starej EQ przełacznik HF jest -3dB. Natomiast w nowej +2dB. Coś było na rzeczy, ponieważ po dyskusji, gdzie na początku uczestniczył przedstawiciel firmy z Włoch, po pewnym czasie zamilkł.  Po cichu dokonano tej zmiany, nie informując nikogo.

a jak wrażenia? Mówisz o tych:

Ukryta Zawartość

...jest coś na rzeczy bo na stronie producenta na panelu tylnym jest: Flat HF +2dB:

Ukryta Zawartość

a np na stronie sklepu Music Centre (stara wersja w takim razie) jest: Flat HF -3dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fido920

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

To, że na stronie sklepu na zdjęciach jest stara wersja, o niczym nie świadczy, ponieważ mogą mieć stare fotki. Także obsługa może nie wiedzieć, że taka zmiana nastąpiła. Tak było w moim przypadku. Trzeba sprawdzać. Tutaj jest test i dyskusja na ten temat:

Ukryta Zawartość

Można sobie translatorem przetłumaczyć, najlepiej w przeglądarce Opera. Chyba, że ktoś zna piękny język Moliera i Balzaca ?

Ukryta Zawartość

Brzmi to tak pięknie, że aż się boję porównywać z moimi kolumnami B&W 706S2 :). Całe szczęście, że poukładałem kable za biurkiem i nie zamierzam już ich ruszać.

• 1 miesiąc później...

A coś takiego do pracowni nada się?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć! Temat nie jest prosty i szczerze - dla mnie zupełnie nieznany. Biurko zaraz przy ścianie, głębokość blatu 60cm, czyli odległość między mną a głośnikami około 50cm, a te zaraz przy ścianie. Nie musi być super, ale już bdb jak najbardziej.

Da się w kwocie do 1000zł? Jeżeli tak, to co proponujecie?

Edytowane przez D4ncer
10 godzin temu, D4ncer napisał:

Cześć! Temat nie jest prosty i szczerze - dla mnie zupełnie nieznany. Biurko zaraz przy ścianie, głębokość blatu 60cm, czyli odległość między mną a głośnikami około 50cm, a te zaraz przy ścianie. Nie musi być super, ale już bdb jak najbardziej.

Da się w kwocie do 1000zł? Jeżeli tak, to co proponujecie?

Dołóż 300 stówki i kup te o których wyżej mowa. Profesjonalni muzycy, nie mogą się mylić.

• Pokaż nowe odpowiedzi