Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie...

Mam dylemant z wyborem pomiedzy tymi dwoma zestawami, a wiec prosze o pomoc...

Ma Ktos albo slyszal jak graja Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021, bo z tego co czytalem to wiem ze Zyzio ma Bose Companion 3 i je zachwala, lecz chce wiedziec jak sie one maja do Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021, bo nie ukrywam ze z wygladu bardziej podobaja Mi sie Altec Lansing Expressionist Ultra MX6021 no i cena ich jest mniejsza niz Bose Companion 3. Mam pokoj niecale 20m i martwi Mnie mala moc Bose Companion 3, a lubie czuc moc na sobie.. :) Zestaw ma byc wszechstronny do sluchania muzyki np electro-house, ogladania filmow i gier. Prosze nie podawac nie namawiac Mnie do amplitunera lub wzmacniacza i wolno stojacych glosnikow stereo lub monitorkow, bo ta opcja odpada. Interesuja Mnie najlepsze glosniki 2.1 do komputera w cenie do okolo 1 tys zl...

Co myslicie o Harman Kardon SoundSticks III i o Acoustic Energy AEGO M, zapewne za slabe te zestawy no nie-e... ?

Posiadam karte muzyczna Creativie X-FI na usb...

Z gory dziekuje za info i pozdrawiam...

PS. Czekalem lecz nick nic nie napisal na temat tego zestawu i kupilem te co bardziej Mi sie podobaly, czyli ALTEC LANSING i powiem tak z wygladu i wykonanie bajka ale niestety glosniki szumia, piszcza i szczelaja chwilami odrazu po wlanczeniu ich, to jest jakis absurd, bo tansze i teoretycznie gorsza firma jaka jest logitech w nich nie wystepowal zadny szum mam na mysli np Z-CINEMA zestaw. Do tego nie idzie kompletnie wylaczyc basu i jest stanowczo go zaduzo, przez co przy sluchaniu muzyki na np 3/4 albo full wystepuje pierdzenie-duszenie sie glosnika, gdyby nie karta ktora mam na usb, to nie byl bym w stanie wyregulowac tak, aby basu nie bylo zaduzo. zalety to wygladu i pieknie grajace satelitki dwu drozne duza moc i skutecznosc, bas tez moze sie podobac, bo jest gleboki i miesisty, a wykonanie na wysokim poziomie, lecz niestety szum po wlaczeniu zasilania oraz stanowczo zaduzo mocy-basu-brak mozliwosci odcienia go oraz cena przekresla zakup tego zestawu niestety...

xrobcio - Mnie jak widzisz tez ALTEC LANSING zawiodl i to duzo lepszy nowszy wyzszy model, a co do okolo 600zl budzetu i jak lubisz gleboki i mocny bas to tylko LOGITECHA np Z-CINEMA, Z-2300, Z-623, to z 2.1 albo z 5.1 to : Z-5400, Z-5450, a najlepiej Z-5500 - wszystkie zestawy mialem oprocz Z-623 i sa godne polecenia, poniewaz Mam teraz porownanie niby z najwyzsza polka...

Edytowane przez KoKsiK

@KoKsiK - poczytałbyś trochę forum. Do 1000zł to ja kupiłem Edifier'a S530D i wierz mi, gra naprawdę bardzo dobrze. Z polecaniem logitek/creativków - a już na pewno tych modeli co podałeś, możesz sobie darować. Zadowolą conajwyżej gimnazjalistę.

Co do muzyki, też czasami słucham electro/-house i te S530D jak najbardziej mają małe uderzenie, jest tu bas, głęboki i potężny, nie dudnienie. Czasami grając na konsoli czułem pod sobą drgania. Przykładowo - prawie idealnie odwzorowany był szum wiatru i jego 'głębokie odbicia' w korytarzach w TR: Underworld (i to bez podkręcania basów i na głośności 30/50).

Creativie X-FI na usb - to posiadasz złą kartę, innymi słowy bardzo przeciętny produkt (sprzedany po 2dniach) , od którego lepsza jest moja integra w lapku :)

Bose nie mają zbyt małej mocy ;) Do tysiąca złotych mój wybór znów pewnie padł by na Bose(miałem Bose Companion 3). Tyle że tym razem na Bose Music Monitor, ale tych co chcą więcej basu namawiał bym do kupna Bose Companion 3 lub 5. :)

Tu krótki filmik z moich byłych Bose Companion 3(lepiej jak się bardziej rozstawi satelity), może komuś to ułatwi wybór:

A tu nie mój filmik, ale również jest świetny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mar3k kompletnie nie rozumiem Twoich madrosci...

Po pierwsze to czytalem forum nie jedno i polecali przewaznie bose companion 3 ewentualnie 5, lecz z wygladu niebardzo Mi one pasuja oraz ich moc i parametry techniczne, bo widzialem wykres porownawczy companion 3 i 5021 i ALTEC byl lepszy, a model FX6021 juz w ogole. O Edifier niestety nic nie znalazlem wtedy, ani nikt wczesniej nieodpisal na Moje posta z pytaniami...

Napisales do okolo 600zl chcesz zestaw, to w tym przedziale cenowym mialem doczynienia tylko z creativem i logitechem wczesniej no i teraz z FX6021 i raczej nic lepszego z tego co wiem nie ma, bo Edifier kosztuje Twoj model cos okolo 900zl, pozatym jak masz karte np xi-fi mozesz wyregulowac tak bas, aby nie dudnil tylko byl miesisty i gleboki, bo sam tak mialem wczesniej. W prownaniu do fx6021, az takiej roznicy w jakosci basu nie ma co do logitecha, a nawet jest mocniejszy z racji wiekszej mocy co innego satelitki to faktycznie inna bajka. Jesli natomiast piszesz, ze karta na usb x-fi to syf jak, integra w lapku, to jakis kompletnie, absurd i widac ze zdradza to, ze nigdy jej nie miales albo miales felerna jakos, bo wlasnie mam laptopa i dlatego mam karte na usb, a oprocz tego wczesniej nie raz mialem rozne x-fi wersje i roznicy w nich nie ma, bo to ten sam chipset... No ale teraz juz po fakcie i temat raczej zamkniety... Pozdrawiam...

Edytowane przez KoKsiK

@KoKsiK kartę tą miałem, na poważnie piszę, nie wymądrzam się, ani niczego nie zmyślam, testowałem ją 2 dni (na słuchawkach Sennheiser HD215), wszystkie stery poprawne, zaktualizowane (system Win 7 64bit) podkręcałem jak się dało ustawienia i nawet na najbardziej "wyciągniętym" dźwięku nie grała tak ładnie jak moja zwykła integra w lapku (sam się dziwiłem). Natomiast na zwykłych ustawieniach grała tak płasko, że nawet nie ma co komentować. Mam też SB Audigy 4 w stacjonarnym - ta nie powiem, gra ładnie, mimo że kupiłem ją parę latek temu (niestety oryginalne stery są tylko do Xp), ta x-fi to dużo niższa półka. Włącz sobie jakiś utworek w formacie flac albo nawet lepszą mp3, posłuchaj normalnie na dobrym sprzęcie, normalnie na tym SB, a następnie na tym SB z włączonym Crystalizerem, zobaczysz jakie są efekty uboczne tej niby-poprawy dźwięku. W dodatku powiedz mi ile opcji konfiguracyjnych, poza ustawianiem procent efektu Crystelize i jeszcze jakiś drugi tam był, chbya CMSS 3D (to akurat fajnie działa -> na SB A4 mam wł CMSS 3D Surround czy jakoś tak) ta karta ma? Ustawienie basu, podbicie go w określonym paśmie + EQ... i na tym praktycznie kończy się ta karta. Sama karta może jest ok, ale oprogramowanie ją tak ogranicza, że jakość jaką daje to ciut więcej niż oferuje większość laptopów i jednocześnie bardzo średnia półka. Ja w lapku mam jakąś IDT HD Sound z wł SRS Premium, własne ustawienia i gra to po prostu jakościowo lepiej (niewiele, ale odczuwalnie) i tyle. Co do różnych wersji X-fi to jeśli takowe miałeś, to powinieneś zauważyć pewne różnice w sofcie. A czy karta felerna była? Sprzedałem na allegro i gość który to kupił był bardzo 'uradowany' tą kartą.

Edytowane przez mar3k

Microlaby Solo15 właśnie stoją i grają. Narazie jeszcze nie ma mowy o wygrzaniu, w lewej kolumnie na mocnych basach coś jakby stuka za/w okolicach woofera (gdy f~40Hz), dość wkurzające, zobaczymy może się uspokoi :/

Jakość myślę, że jest chyba ok jak na tą cenę.

W porównaniu do 3x droższego Edifiera:

czuć, że dźwięk jakościowo to po protu niższa półka - każde pasmo, cała dynamika i z Hi-Fi jak jest obznakowany wiele wspólnego nie ma. Jednocześnie mogę powiedzieć że gra ponad 2x lepiej niż Logitech X230, którego też miałem. Co do samej jakości wykonania kolumienek, to widać również że firma Microlab przykładem nie jest, aczkolwiek daje 7/10 - wszystko poprawnie, ale zupełnie brakuje "smaczków", dziwne jest jedynie to stukanie, które wyżej opisywałem, zdecydowanie nie powinno tego być. Szumów, buczenia itp zjawisk nie zaobserwowałem jak narazie. Stoją na specjalnie wykonanych stojakach, w odległości 1,06m na boki, odchylone jakieś ~20 stopni do środka, pół metra do przodu od miejsca w którym siedzę i tak całkiem znośnie sobie grają. Moc to 44W, za głośno nie zagra, ale sprowadzając ogólną głośność do takiej na której słucham muzyki, to ~1/4 z tego co wyciągają. Ogólnie, tak bardzo wstępnie, bo grają dopiero niecałe 3h, zważając na cenę - 320zł oceniam je pozytywnie i jestem zadowolony z zakupu.

Dzis slyszalem jak graja BOSE COMPANION 3, jesli chodzi o dzwiek, to bas niezly gleboki soczysty i miekki, sataletki graja w porownaniu do ALTECA LASING FX6021 niestety albo stety juz gorzej, wkoncu ALTEC ma je dwodrozne, a BOSE chyba tylko jedno, bo caly zestaw jest tak maly, ze wyglada jak jakas zabawka dla dzieci poprostu ginie w oczach w pokoju np 20-sto metrowym no i ta moc tak jak myslalem niecale 100watt w rms, to stanowczo za malo jesli chodzi o pozadne pierdykniecie i sluchanie glosno muzyki przy np 15-sto 20-sto metrowym pokoju, max to sie nadaje do okolo 10-sciu metrow pokoju jak dla Mnie. Widzialem tez COMPANION 5 i jest nie wiele wiekszy ale slyszac jak graja COMPANION 3 mam na mysli jego sile glosu nawet juz nie staralem sie prosic o uruchomienie COMPANION 5, bo ALTEC LANSING FX6021 jest duzo mocniejszy, a wiec co za tym idzie glosniej gra to napewno...

KOMPLETNIE się z tą opinią nie zgadzam, miałem zestaw w 12m2, grał generalnie na 1/4 poziomu, na 1/3 skali głośności było już dość głośno(zestaw dźwiękowo nie ginie nawet przy 20m2), Altec ma lepsze wysokie tony, natomiast średnicą znacznie ustępuję Bose Companion. Wykonanie zestawów jest na bardzo podobnym poziomie, jeśli chodzi o jakość użytych materiałów. Co do mocy to Altec jest na pewno głośniejszy, ale i też znacznie większym zestawem, jeśli chodzi o gabaryty. Jeśli chodzi o bardzo dobre komputerowe głośniki to polecam także B&W MM-1, Focal XS, Eclipse TD307PAII czy Teufel Motiv 2.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie ma co dyskutować na tym polu. Gust jest jak dupa i każdy ma swój. Ja również nawet nie postawiłbym altec'a przy bose. KoKsiK słusznie jednak pisze, że BOSE to zestaw do 8-12m2 raczej max z logicznych względów (fizyki nie da się oszukać). Natomiast jeżeli chodzi o wcześniej wspomniane zestawy Logitech w tym Z-623 to uważam, że 623 bije na głowę Z-2300 mimo, że głośniki które w nich zastosowano są identyczne. Poza nimi wszystko jest inne i ulepszone w nowym wydaniu.

Natomiast jeżeli chodzi o wcześniej wspomniane zestawy Logitech w tym Z-623 to uważam, że 623 bije na głowę Z-2300

Oba zagrają kiepsko, jak każdy sub który wyląduje pod komputerowym biurkiem (będzie to granie nienaturalne ... będzie co prawda większy łomot ... ale zupełnie nie zdefiniowany).

Szkoda czasu na teorie.

Kto powiedział, że to teoria? Postaw se jakiś sub między nogami pod biurkiem podczas siedzenia przy komputerze i sam posłuchaj. Jedynie wzmaga się łomot.

Ja miałem sub obok biurka i nie powiem żeby to źle grało, owszem cierpi na tym liniowość charakterystyki (wyższe basy/niższe średnie). Co do fizyki to też nam mówi, że aby usłyszeć pewne częstotliwości trzeba być w odpowiedniej odległości od źródła dźwięku, czego sam doświadczyłem. Co z tego że laptop mi się trzęsie pod dłońmi, jeśli i tak nie słyszę tych basów, znowu przy otwartych drzwiach, dwa pomieszczenia dalej dopiero słychać jak 'grzmi'. Tak więc czy ustawisz sobie sub przed głową czy pod nogami, jeśli jest mały pokój to i tak będzie łomot. Ja się przestawiłem na 2.0, widząc jak fajnie potrafi zagrać niedrogi jak na jakość microlab. Wreszcie ponad 90% muzy nie wymaga takich basów jak np. Basstronics :)

Generalnie do słuchania muzyki lepsze jest 2.0 niż 2.1. Filmy czy gry to co innego, ale i tak tu postawił bym na dobre 2.0 niż takie se 5.0 czy 5.1, szczególnie w niewielkich pomieszczeniach. ;)

Jesli kupil bym Microlaby Solo 7C i podlaczyl je bezposrednio do Geniusow 5000 zamiast satelitek. Wtedy trace bass z Solo7c i ogolnie jakosc Solo7c rowniez spada?

Pod koniec roku przeprowadzam sie i bede mogl postawic jedynie na 2.0 lub 2.1 - Przede wszystkim sluchalbym muzyki (ale bardzo lubie niskie tony dlatego suba rowniez bym chcial)...

Moze za 2 lata kupie jakies dobre 5.1. Ogladalem H/K avr 255 i do tego JBL E80 jako fronty +E20+ EC25 i sub mi sie podobal ES250P..ale na ~10m^2 pokoj to chyba za duzo;>

Pomysł z podłączaniem solo7c jako satelitki jest chybiony. Jeśli brakuje Ci dołu, to podłącz równolegle solo7c i suba od Geniusów, choć nie wiem czy będzie on schodził niże niż solo7c. Pozostaje pytanie, czy jeśli podłączysz suba bez pozostałych głośników, nie spalisz wzmacniacza. osobiście sądzę że nie.

A może skoro jesteś taki basolubny, to lepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie jakieś przyzwoite 2.1, choćby sprawdzony Logitech Z-2300?

Hmm a prosze, wytlumacz mi bardziej jak podlaczyc rownolegle solo7c i suba Genius;> W kregu znawcow jestem raczej laikiem:P

I jeszcze pytanie 1:

Mam XFI Xtreme Music i jak przelacze w oprogramowaniu od XFI na 2.0 lub na 2.1 to dzialaja tylko fronty, sub milczy. Wiec czy zestawy 2.1 podlacza sie z karta dzwiekowa tylko 1 jackiem (Front-zielony)? A juz glosniki 2.1 sobie same przekieruja niskie tony na suba?

Odnosnie tych z-2300 mialem okazje slyszec je (co prawda ze zwyklego lapka) i nie u siebie w domu i dzwieki z satelitek bardzo mi nie pasowaly...Ale ja wybredny jestem:P

Pytanie 2:

A odnosnie przyzwoitego sterego lub 2.1 ile na takie trzeba bylo by wydac?

Bo nawet jesli kupie juz teraz fronty JBL E80 lub Monitor Audio BR5 (bo o nich tez myslalem a w tej chwili wolalbym oszczedzac, ale wiadomo...:) ) to na pewno nie kupie do tego odrazu amplitunera za 2000 bo w tej chwili nie stac mnie na to... A ladowanie 1300zl np w Z5500 wydaje mi sie nie madre jesli za np 2lata mysle o dobrym 5.1... Dlatego czy jest sens myslec np o tym zeby w tej chwili zakupic fronty E80 lub BR5 (te ktore wybiore i ktore maja w przyszlosci tworzyc zestaw 5.1) i dokupic do tego "jakis" nie drogi wzmacniacz/amplituner?

Sorka ale utworzylem jeszcze jedno pytanie;)

Pytanie 3.

Wiadomo pomieszczenie bardzo wazna rzecz. Dlatego jesli do malego pokoju kupie za duzego suba to bass nie bedzie sie odbijal tak jak powinien i efekt bedzie lipny?

Czy ktos moglby mnie pokierowac do jakiejs teorii odnosnie: pokoj a wielkosci kolum

Ja bym do muzyki tego Logitecha nie brał..No chyba że ktoś słucha tylko muzyki tanecznej i viva'owej, że tak ujmę ten rodzaj muzyki. ;)

@KoKsiK - jeszcze co do karty, to przeprowadziłem testy tej swojej dźwiękówki programem "RightMark Audio Analyzer 6.2.3". Użyłem kabla z słuchawek Sennheiser HD215 -> obustronnie minijack. Wpięty wyjścia -> wejście liniowe. Jak na integrę wypada chyba całkiem nieźle.

testidt.jpg

A co do Microlab'ów SOLO15 - grają ładnie (nadal uważam, że warte swojej ceny), ale niestety opisywany problem po ~6h grania się trochę "zmniejszył", ale nie zniknął - widoczny tylko przy głośnej muzyce, będzie reklamacja.

Edytowane przez mar3k

Jeśli do muzyki to bose c3, acoustimass przy dobrych ustawieniach nie zdradza swojego miejsca.

Często gdy słucham to mam wrażenie że to satelity produkują ten potężny bas:)

Jak dla mnie w tej cenie companion 3 są bezkonkurencyjne.

Jeśli do muzyki to bose c3, acoustimass przy dobrych ustawieniach nie zdradza swojego miejsca.

Często gdy słucham to mam wrażenie że to satelity produkują ten potężny bas:)

To prawda.

bose companion 3 to do pokoju max 15m niestety, a zeby graly tak glosno jak altec fx6021 to do pokoju max 10m niestety

audioRadomX360 altec fx6021 sa w podobnej cenie, a graja przynajmiej tak samo jesli chodzi o jakosc, maja lepsze satelitki i napewno zestaw alteca jest mocniejszy 98rms vs 200rms no i ten wyglad alteca, bo bose companion 3 z calym szacunkiem dla firmy to z wygladu-gabaryty jakies popierdowki sa niestety...

Edytowane przez KoKsiK

Głośność nie równa się jakość. Ten Altec nie gra tak samo, ma gorszą średnicę, bardziej wyraziste wysokie i niestety bas który niestety nie gra tak dobrze jak ten z Bose(jest wolniejszy). Co do wymiarów, to właśnie główna zaleta tych kolumn, duży dźwięk z małych głośników. Jak nie rozumiesz idei firmy to już nie mój problem. Wykonanie obu zestawów jest bardzo podobne. To co mi się nie podoba w zestawie Alteca to to wszystkie zbędne EQ do korekcji dźwięku, na plus zaliczam pilot.

Ps. No i Bose Companion 3 kupisz od 700zł do 1000zł. ;)

"...bose companion 3 z calym szacunkiem dla firmy to z wygladu-gabaryty jakies popierdowki sa niestety..."

Ja na nie nie patrzę, ja ich słucham.

Lecz gdy spojrzę to i tak jestem zdumiony, że to one tak grają.

Z resztą DawidM dobrze już wszystko Ci wytłumaczył.

Jesli ma gorsza srednice Altec, a lepsze wysokie i wolniejszy bas to sa na rowni-przynajmiej tak jak pisalem wczesniej, a wolniejszy bas to dla Mnie lepszy niz wlasnie szybszy krotszy ale to kwestia gustu. Wymiary dla jednych zaleta dla drugich nie jak np dla Mnie, bo w pokoju okolo 20-sto metrowym wygladaja jak zabawki dziecka i wymiary ida w parze z moca, czyli mozna powiedziec ze nadaja sie do pokoju okolo 10m...

" Alteca to to wszystkie zbędne EQ do korekcji dźwięku " - pierwszy raz sie spotykam z stwierdzneiem, ze jest cos do korekcji-poprwy dzwieku ale jednak zbedne , wedlug Mnie lepiej to miec niz nie miec...

W kazdym razie nadaja sie do wszystkiego bose companion 3, lecz napewno nie do pokoju wiekszego niz 15-scie metrow i nie wmowi Mi nikt, ze sie pod tym wzgledem myle, bo testowalem je wlasnie w sklepie z wiekszym pomieszczeniem i nie zrobily na Mnie duzego wrazenie, ani na Mojej Zonie w przeciwienstwie do ALTECA FX6201, a lubimy oboje glosno film i muzyke czasem posluchac moze to dla tego...

Edytowane przez KoKsiK

Szczerze mówiąc to wolę mieć wygładzoną górę bose c3 niż kującą w uszy alteca.

Zawsze było i będzie tak że im szybszy bas, tym większe pole do popisu w odsłuchiwanych utworach.

Mój znajomy również posiada bose c3 i to w pokoju powyżej 20m2 i jest bardzo zadowolony.

Edytowane przez audioRadomX360

Mnie juz gora nie kuje w uszy, poniewaz wyregulowalem sobie wszystko po przez x-fi ale faktycznie na poczatku niezle daja popalic w uszy, a 20 metrow i zadowolenie z bose c3 to moze i byc Kolegi, bo nie sluchal fx6021 lub poprostu nie lubi czuc mocy na sobie w przeciwienstawie do Mnie...

• Pokaż nowe odpowiedzi