Skocz do zawartości
IGNORED

zagadka nie czytajacych cd odkryta!!!

intuos

Rekomendowane odpowiedzi

wielu z nas ma problem z cd nawet tym wysokiej klasy ze czasami niestety ale laser nie czyta wszystkich plyt.

tak rowniez bylo z moim harmanem ktory wielokrotnie mial problemy-tuningowany hd710.

bardzo denerwowoalo mnie to ze nie moglem sluchac na nim tych plyt ktore czesto byly moimi ulubionymi choc byly nagrane na cd-r (np, bo czasami nawet niektorych oryginalow nie czytal)

wielokrotnie slyszalem ze fabrycznie sa czsami zabezpieczane przed czytaniem piratow.

zastanawialem sie czy moze to jakis uklad elektroniczny kontroluje ten proces,ale do pewnego momentu byly to tylko przypuszczenia i dywagacje.

ostatnio udalo mi sie dostac specyfikacje serwisowa do tego modelu harmana i po szczegolowym jej przestudiowaniu wydalo sie ze za prace lasera odpowiedzialne sa 4 potencjometry(byc moze w innych modelach cd sa 2 albo 3 albo jeszcze inna ich liczba). potencjometry te (w przeciwienstwie do potencjomentru przy laserze odpowiedzialnym za moc lasera) odpowiadaja za ksztaltowanie wiazki lasera tak by wykrywala poszczegolne rowki w cd. i tu wszystko sie wyjasnilo,otoz po zaznaczeniu pozycji zerowych flamastrem tak by ewnetualnie powrocic do ustawien fabrycznych przystapilem do prob, regulacje przeprowadzielm na cdr ktory nie byl czytany prawie wcale i ku mojemu zaskoczeniu po 2 godzinach pracy z potencjometrami eureka cd czyta wszystko!!!!!!!!!!! :)

polecam to wszystkim tym ktorzy zgrzytaja zebami na wydane tysiace zl i nie wypal w postaci nie czytanych cd-row,teraz jest mozliwe by wszystko bylo tak jak powinno.

kiedys ktos wspomnial na forum ze firmy sie zmowily by ustawic tak fabrycznie cd by czytaly tylko oryginalne cd-i jak widac da sie to zrobic ustawiajac i ogniskujac wiazke lasera tak by czytala duzo wieksze rowki cd tloczonych niz np cd-r ktore maja wezsza sciezke zapisu.

mam nadzieje ze pomoge chociaz jednej osobie tym odkryciem

pozdrawiam wszystkich i udanych modyfikacji :)

https://www.audiostereo.pl/topic/31646-zagadka-nie-czytajacych-cd-odkryta/

-> intuos

Pytanie tylko, jak długo pożyje tak "pokręcony" laser, krócej, czy tak samo długo, jak nie "kręcony"?

A co z odtwarzaczami, które czytają CD-Ry, a mają często te same głowice laserowe, co ten Harman? A co w nim siedzi w ogóle? Pewnie któryś z KSSów Sonego, co ?? ;-)

I wrzuć linka do tej teorii dot. nieczytania CDRów przez odtwarzacze CD ;-D

tylko trzeba uwazac żeby nie ,,rostroić,, zbytnio maszyny bo potem nie idzie ustawić aby czytało cokolwiek,ja w swoim pół roku temu tylko troszkę pokręciłem i potem 3 godziny ustawiałem aby czytało choćby oryginały (też hk 710),niestety w moim nie udało się ustawić aby czytało cd-romy

Royber

ciesze sie ze chociaz jedna osoba zrozumiala ci napisalem, I NA MATKO BOSKA NIE PODKRECAMY LASERA!!! TYLKO USTAWIAMY WIAZKE PROMIENIA!!!

po za tym nie mozna krecic na oslep,wszystkie zmiany dostosowuje sie na spokojnie zaznaczajac punkt zero od ktorego zaczyanamy

>intuos

Ciekawe. W przeciwieństwie do magnetofonów cd sam nigdy nie rozkręcałem. Jak to działa że ustawienie wiązki reguluje się potencjometrami? Myślałem że za regulację geometrii wiązki odpowiadają mechaniczne ustawienia optyki.

z laserami zabawa jest bardzo często. 95% wszystkich laserów, jezeli są w pełni sprawne powino czytac CDr.

z mojego doswiadczenia wynika, ze jezeli laser nie czyta cdr, to i z innymi płytami bedzie miał problemy.

wyjątkiem są bardzo stare lasery, które nie dosc, ze nie czytają cdr, to często są juz tak zajechane, ze nie pomaga regulacja. co do samej regulacji, to doradzę tylko jednąrzecz, mianowicie: w przypadku laserów mających regulacje przy soczewce, trzeba bardzo uwazac zeby nie zgniesc nóżek regulatora. podobnie nie polecam kręcenia "na zapas", czyli powiedzmy z fabrycznego nastawy jedziemy od razu o 180 stopni. to wrózy zły nastaw i szybka smierc lasera. sam zadko reguluje lasery, a jezeli juz to robie, to przekrecam zawsze po kilka stopni, powoli, zeby absolutnie nic nie uszkodzic. przy obecnych cenach laserów, zwłaszcza najpopularniejszych, zachęcam do wymiany optyki.

Zbig

otoz do wszystkiego doszedlem przeczytawszy ksiazke serwisowa modelu hd 710, bylo tam dokladnie wytlumaczone jak skalibrowac laser 4 potencometrami na cd,potencjometr przy samym cd oprocz zwiekszenia mocy lasera nie zmieni nic ,zbyt duze zwiekszeni mocy powoduje ze wiazka lasera zwieksza sie zbytnio i zAMIAST TRAFIAC W SCIEZKE TRAFIA W DWIE,dlatego majstrowanie przy samym laserze nic nie daje,to wlasnie potencjometry do regulacji strumienia robia wszystko,bo ustawiajac moc lasera ustawilem ja tak by czytal w miare wszystko co mam a to czego nie czytal posluzylo mi do testowania 4 potencjometrow odpo. za wiazke i jej ksztalt ,wynik 2 godzin pracy jest taki ze czyta wsztystko bez wyjatku, a plyty kiedys wogole nie widziane przez naped teraz poprostu smigaja

Odkryciem bym tego nie nazwał :-)

Warto zaznaczyć że w nowych odtwarzaczach w związku z oszczędnościami, zastępuje się potencjometry zwykłymi rezystorami. Czyli fabryczny nastaw bez możliwości korekcji, jeśli chcemy coś zmieniać, musimy skorygować wartości R poprzez wymianę rezystora lub wlutowanie potencjometru. Świetnym przykładem są NAD-y pracujące na SF-P, tandetne rezystory, zależnie od temperatury wszystko potrafi się zmienić, co czytał przestaje, a czego nie czytał zaczyna, czasem odwrotnie itd... Miodzio

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

-> intuos

Trzeci raz proszę - wskaż, gdzie (cyt.). "kiedys ktos wspomnial na forum ze firmy sie zmowily by ustawic tak fabrycznie cd by czytaly tylko oryginalne cd-i" ? Gdzie można o tym poczytać? Bom ciekaw tej sprawy bardzo, a nie słyszałem wcześniej takiej teorii... A różne już słyszałem teorie spiskowe, nawet taką, w myśl której, człowiek nigdy nie wylądował na Księżycu...! ;-)

problem starych cd polega na tym ze byly robione na czytanie zapisu wglebnego czyli laser wpadal w dolek na plycie czyli bit i swiatlo przestawolo swiecic jak dotychczas zmieniajac amplitude. CDR sa zapisywane w taki sposob ze swiatlo odbite zmienia faze po natrafieniu na bita na plycie. Tak wiec stare cd beda mialy z cdr problemy. Co do tych potencjometrow to sa one od ustawiania parametrow ukladu sledzenia sciezki i roznych innych. W nowszych cd to wszystko zalatwia procek i nie ma potrzeby nic regulowac. Zreszta zwiekszono ilosc diod odbiorczych i one pomagaja sledzic polozenie lasera. Regulacje w fabryce najczesciej robily automaty i ustawialy neoptymalnie. Z czasem uklady sie rozjezdzaly i pomaga im ponowne ustawienie tymi prkami. Moc laser spada po latach paray uklady luster sie kurza i traca jakosc powierzchni odbijajacej wiec zwiekszenie mocy laser pozwala powrocic do stanu wlasciwego. Wato zwrocic uwage na uklad RF a wlasciwie na jego wzmocnienie i dokladnie sprawdzic czy nie pojawilo sie bicie osi silnika od talerzyka plyty.

Witam!

Ta koncepcja ze starymi głowicami jest chyba jednak niezbyt trafna. Jak zatem wyjaśnić że pickup KSS100A z pierwszego produkowanego na świecie SONY CDP-101 czyta bezbłędnie wszystkie płyty, nawet pierwszy raz wypalone RW ?? Tu chyba jednak chodzi o jakość procedur regulacji toru serwosterowania. W nowszych CD i DVD w ogóle zrezygnowano z regulatorów analogowych gdyż cyfrowe servo dokonuje autokalibracji. Wymyślono to po to aby proces produkcyjny był jak najprostszy i bardzo szybki.

Co do samego strojenia serva analogowego i optical preampa to niestety nie jest to tak proste jak mogło by się wydawać. Aby dobrze zestroić taki układ serwosterowania potrzebna jest dokumentacja serwisowa urządzenia, płyta testowa zalecana przez dokumentację oraz oscyloskop. Część ustawień wykonuje się obserwując krzywe lissajous na ekranie oscyloskopu, część polega na takim dobraniu przebiegów aby były one zgodne z rysunkami w dokumentacji. Grzebanie na ślepo w torze servo oraz preampów jest naprawdę niewskazane i często można doprowadzić do sytuacji gorszej niż była na początku, nawet mimo zaznaczenia pozycji wyjściowych. Nawet jeżeli uda się doprowadzić do sytuacji że urządzenie będzie czytało większość płyt to nie masz pewności czy ilość błędów odczytu będzie na akceptowalnym dla korekcji CIRC poziomie. Innymi słowy mówiąc - może się zdarzyć że płyta będzie co prawda czytana ale jej brzmienie może odbiegać mocno od ideału gdyż ilość błędów odczytu będzie tak duża że algorytmy korekcji nie poradzą sobie z nimi, i urządzenie zacznie interpolować wartości utraconych próbek.

Pozdrawiam.

-> atreyu

Co Ty tam wiesz... w tym wątku, na samym początku, napisane jest przecież jasno, że można zrobić to samo za pomocą zwykłego wkrętaka, tylko "trza umić"! A przez te rozmaite oscyloskopy itp. to kiedy jaka wojna będzie, zobaczycie... ;-D

No, ale co z ta teorią dot. zmowy producentów w sprawie umyślnego nieczytania nagrywanych płyt przez odtwarzacze CD??? Czy kotoś wskaże mi jakieś źródła pisane na ten temat??

Te 4 nastawy to tracking offset, tracking gain oraz focus offset i focus gain. Przy prawidłowym ustawieniu wczytywanie wszytkich płyt jest szybsze oraz bez "ćwierkania" i szumu napędu przy odtwarzaniu, zmianie scieżki i wyszukiwaniu. Można to ustawić "na oko i ucho", dla pewności sprawdzając poprawność ustawień nie tylko na początku, ale też na środku i pod koniec płyty.

Wovo,

trzeba jakoś uruchomić tryb serwisowy (a więc potrzebna instrukcja serwisowa) i z niego odpalić menu tych nastaw i potem je zapisać w pamięci. Zwykle polega to na przytrzymaniu jakiś klawiszy na panelu i włączeniu zasilania CDka, potem nawigacja po menu odpowiednimi przyciskami.

Molibden - jest dokładnie tak jak piszesz.

W wypadku "mięsa armatniego" sprzedawanego w marketach jest jeszcze gorzej. Regulację wykonuje sam odtwarzacz na taśmie produkcyjnej. Skośnooka piękność po montażu mechanicznym i podłączeniu kabelków wkłada odpowiednio spreparowana kalibracyjną płytę serwisową, i najczęściej z serwisowego pilota IR inicjuje autokalibrację urządzenia. Po kilku sekundach urządzenie wypluwa płytę, potem tylko obudowa i do kartonu :] Jeszcze nowsze chińskie wynalazki nawet i tego są pozbawione - autokalibracja przeprowadzana jest indywidualnie dla każdej wkładanej płyty. Robi się to właśnie po to aby montaż polegał wyłącznie na mechanicznym złożeniu urządzenia a serwis był uproszczony do minimum i nie wymagał posiadania jakichkolwiek przyrządów pomiarowych.

wovo - wszystko więc zależy od Twojego sprzętu. Na początek poszukaj dokumentacji serwisowej, tam pewnie jest wszystko opisane dokładnie.

Akurat stare CD łykają wszystko. Choćby stara Fonica czy Diora czyta wszelkie płyty jeśli nie jest padnięta, wszystkie wypalane CDRy.

Nowsze urządzenia nie czytają wypalanych. Włącznie z boom-boxami najpopularniejszych producentów. Ale z tym poradzi sobie każdy warsztat naprawczy. Za kilkanaście zeta zrobi regulacje po której wszystko będzie odtwarzane włącznie z płytami chodnikowymi.

I właśnie w tych warsztatach Krzycho mógł się dowiedzieć że lasery w pewnym okresie czasu regulowane były tylko na czytanie oryginalnych CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.