Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD6000,a stare i nowe nagrywarki

okno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam tego cd i ma klopoty z czytaniem pewnych plyt przegrywanych na nowej nagrywarce. Plyty kopiowane na starym sprzecie chodza bez problemu. Problemem jest przeskakiwanie po utworach, gubi sciezke.

Czy ma wplyw na to szybkosc czytania plyty podczas zapisu? wyczyscilem laser wodka i troche pomoglo, ale nadal jest ten problem. do niektorych piosenek na pewnych plytach nie chce w ogole skoczyc. Czy moge jeszcze temu jakos zaradzic? I czy wersja CD6000 OSE ma ten sam klopot, czy jest on tam rtozwiazany, bo slyszalem, ze tam jest lepiej.

PZDR i dzieki za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/3161-marantz-cd6000a-stare-i-nowe-nagrywarki/

Szybkie nagrywanie płyt audio to zły pomysł naprawde dużo traci się na jakości nie mówiąc już o tego typu problemach jak Ty masz, sam osobiście audio nagrywam na 4x i jest ok puryści nagrywają z 2x ale to już 40 min dla pełnej płyty a to trochę dużo.

Pozdr.

Okno

Nikt nie odpowie Ci na to pytanie w 100%, dopóki sam nie zaczniesz ekszperymentować :). Nie zawsze nagrywanie płyt z najniższą prędkością daje dobre rezultaty. Sam spotkałem się z przypadkiem, gdy płyty nagrane 16x "chodziły" idealnie, a gdy tą samą płytę nagrałem 8x to były delikatne problemy przejawiające się dłuższym czasem dostępu podczas przeskakiwania pomiędzy ścieżkami. Dziwne, ale prawdziwe.

Gdy laser jest kapryśny musisz szukać złotego środka. Pobaw się płytami takimi jak Verbatim Data Life Puls oraz TDK x-speed oraz z prędkościami nagrywania. Zobacz jaki kolor płyt pasuje Marantzowi. Ogólnie niebieskie od spodu płyty (Verbatim DLP) mają lepszy współczynnik odbicia lasera, co przejawia się lepszą widzialnością tej płyty przez napędy.

Jest jeszcze jedno wyjście... nowe ustawienie lasera.

voyt

u mnie jest odwrotnie CA500SE nie czyta niebieskich Verbatimów, w ogóle grymasi przy cd-r, ale niebieskich nie lubi w szczególności.

generalnie jednak im płyta nagrana na mniejszej prędkości tym większe szanse, że stacjonarny cd ją odtworzy, nagrywanie x2 lub x4 jest jeszcze bezpieczne, a że trwa 40 min?! co z tego??? przecież nikt nie wypala sobie płyt hurtowo.

sprawdzałem różne płyty, u mnie o dziwo dobrze chodzą taniochy w stylu mint, platinium, ale najlepiej nagrywa się na czarnych dysanach (kolor krążka), bordowych (kolor okładki) philipsach i niebieskich (kolor okł) tdk (nie pamiętam symboli, ale wiadomo o które chodzi).

z testowanych przeze mnie nagrywarek, do audio najlepiej moim zdaniem nadaje się Plextor, nawet płyty nagrane na dużych prędkościach (od 8 w góre) CA odtwarza bez zająknięcia

problem z nowymi nagrywarkami jest taki, że pod Nero np. można wypalać audio minimalnie x8 (nagrywarki LG i pokrewne z tej ligi), czego odtwarzacze cd już nie lubią, a M cd6000 szczególnie

cd-r pod audio są może i lepsze, ale ich cena jest trochę za wysoka i nie widzę dla niej uzasadnienia

> inżynier

Czy twoja nagrywarka pozwala na zapis w trybie A.M.Q.R. z prędkością 8x.

Mam poprzednika CRW 3200 i u mnie w tym trybie jest fabrycznie ustawione 4x bez możliwości zmainy.

Nie wiem, czy rozwiążą. Tylko testy odpowiedzą na to pytanie. Zmarnowałem sporo płytek, zanim trafiłem na dobrą kombinację.

Co do nagrywarki: sprawdzę wieczorem. Wydaje mi się, że w tym trybie mogę wybierać pomiędzy 4X i 8X.

aha, inzynier: jak czysciles soczewke plynem do czyszczenia obiektytow? ja mam takowy, ale trzeba po nalozeniu wypolerowac go mocno, poza tym trzeba chyba rozebrac CD na czesci pierwsze....

Nagrywarka: w trybie AMQR do wyboru mam prędkości 1X, 4X i 8X. Używam 8X.

Płyn: użyłem płynu kupionego do czyszczenia szklanych filtrów na monitory komputerowe. Napisane jest na butelce, że do wszelkiej optyki, także pokrywanej warstwami antyrefleksyjnymi, takiej jak obiektywy aparatów, projektorów, lornetek....

hmm, to ten moj jest do obiektywow, ale po nalozeniu na obiektyw sa duze smugi o trzeba je bibulka dlugo polerowac. w przypadku (wkleslej) soczewki to nie zdaloby egzaminu. dzieki za pomoc mimo wszystko.

Nie wiem czy bedzie to mialo zastosowanie do soczewki w CD, ale najlepiej czysci sie obiektywy mocnym akoholem i wata bawelniana. Mozna zapomniec o plynach i bibulkach. Zdradzam wam tajemnice zawodowa :o)

Parsec

• 7 miesięcy później...

Czesto spotykany problem....bardzo czesto jest to wina softweru w cdekach,bo transporty sa o"kay.

Jest jeszcze jedno jajo...a mianowicie niewszystkie plytyCDR/W[ nawet znanych producentow ]spelnialy i spelniaja normy Philipsa autora wynalazku cd/cdr/w!Z tego powodu moga byc problemy z odczytywaniem niektorych cdr!By bylo jeszcze ciekawiej mozna rozkalibrowac bezpowrotnie cdra uzywajac nie takich jak trzeba dyskow cdr/w!!!A niebezpieczne dla optyki cdr sa czarne plyty...powaznie!

• Redaktorzy

darkul - rozwiń proszę tezę o niebezpiecznych czrnych CDR-ach. Ja uważam "czarne" Dysany za jedne z lepszych płyt do zastosowań audio.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ja podobnie...bo dzwiekowo sa dobre....choc nie najlepsze!Ale zalatwiaja powoli i skutecznie nagrywarke!

Najlepsze sa Verbatim,Philips,Marantz..... ale na dobrze ztuningowanych cdr.

Jest to szeroki temat i opisze go niebawem na nowootwieranej wlasnej stronie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.