Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na Beymach - takie sobie...

AndyM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie po długiej przerwie.

Kolumny które widać na fotografiach zaprojektowałem i czynnie uczestniczyłem w ich wykonaniu na prośbę zaprzyjaźnionego "Melomana". W początkowych założeniach miały to być klasyczne trójdrożne kolumny bass-reflex z głośnikami Beyma: 12BR70, 8M60/N i T2030 podzielonymi przy około 800 Hz i 5 kHz. To, że wyszło z nich zupełnie coś innego jest wynikiem całej serii błędów, pomyłek i nieporozumień które musiałem potem w pocie czoła poprawiać, aby choć częściowo uratować dostatecznie dobre brzmienie.

Na zastosowanie tego właśnie kompletu głośników zdecydowałem się z wielu powodów. Przeważyły ostatecznie ich dobre parametry T-S, wysoka sprawność, stosunkowo niskie zniekształcenia harmoniczne h2 i h3 oraz umiarkowana cena i łatwość nabycia w Polsce (wysyłkowo - Elmuz). Nie bez znaczenia było także moje rosnące od wielu lat zaufanie do f-my Beyma - podstawowe dane katalogowe jak: Fs, Vas, Qe i Qm zgadzają się zawsze z moimi pomiarami z dokładnością 2 - 5% (!). W obecnych czasach totalnego oszukaństwa jest to prawdziwym ewenementem, bo widywałem już w danych technicznych różnych firmowych głośników bardzo dziwne i wprost niewiarygodnie wspaniałe rzeczy. Tyle że wyssane z palca... Na różnych głośnikach Beymy, tyle że z serii Pro, wypadło mi już wykonać kilka konstrukcji do zastosowań estradowych. Zawsze z dobrymi i spodziewanymi wynikami. Napędzającym wzmacniaczem jest w przypadku tego zestawu końcówka f-my T+A o mocy 2x100W (h

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12610-100008162 1171557524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31589-kolumny-na-beymach-takie-sobie/

Witam, Beyma to jest coś, co lubię... W moich trójdrożnych zapodałem taki podział: 250 - 5000 i jest ok (T2030).

Z drugiej strony, ciekawe dlaczego parametry głośników z www Beymy (w pdf), różnią się od tych z katalogu papierowego ? Wynika to ze zmian faktycznych i zamierzonych parametrów w ciągu kilkunastu lat produkcji ? Swoją drogą, sprawiło mi to sporo kłopotu przy wyliczaniu zwrotnicy, przyjąłem w końcu wartości uśrednione.

Pozdrawiam

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

.

Ukryta Zawartość

post-6361-100008151 1171557525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Do pobrania 36 projektów obudów głośnikowych proponowanych przez firmę ACUSTICA BEYMA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>terminus:

Rzeczywiście. Mam kilka wersji papierowych katalogów Beymy z kilku ostatnich lat w których aż roi się od błędów i pomyłek. Kilka razy spotykałem w nich zupełnie inne dane dla tych samych typów głośników, które na szczęście nie były przedmiotem moich zainteresowań. Być może część różnic to po prostu zmiany konstrukcyjne związane z udoskonalaniem lub modernizacją wyrobu. Proszę wziąć pod uwagę, ża taki np. samochód jak Toyota Corolla produkowany jest pod tą samą nazwą od chyba 20-tu lat. Co roku wprowadzane są w nim jakieś zmiany a co kilka lat gruntowna modernizacja. Mimo to wciąż jest to Corolla. Pewnie Beyma robi tak samo. Dlatego za najbardziej wiążące uważam parametry zamieszczane w Internecie. Chociaż właściwie i te należy traktować za orientacyjne. Za podstawę do ostatecznych obliczeń konstrukcyjnych można tylko i wyłącznie brać wyniki własnych pomiarów. Może miałem szczęście, ale to co zmierzyłem zgadzało się z Internetem bardzo dokładnie.

>Jrymar i trozd:

Gra dość przyzwoicie, tak jak szczegółowo opisałem. Powinny to być jednak kolumny trójdrożne. Być może skończy się to kolejną "łatą" w formie dobudowanej nadstawki na 8M60/N.

>terminus (jeszcze raz):

Niemal na każdej stronie katalogowej Beymy podawana jest charakterystyka odtwarzania konkretnego głośnika po wmontowaniu go do jakiegoś typu znormlizowanej obudowy np. BassBox 6 Pro. Rzecz w tym, że są to rozwiązania tylko przykładowo-orientacyjne a nie optymalne. Np. dla zastosowanego przez Kolegę głośnika 8WOOFER/P przykładowa obudowa bass-reflex Beymy ma 25 litrów i nastrojenie 30Hz co pozwala uzyskać spadek -3dB przy 50Hz (wyraźnie zafalowana charakterystyka będzie wywoływać "dudnienie"). Tymczasem z moich wyliczeń zakładających idealnie równą i szeroką charakterystykę wychodzi 75 litrów i 35 Hz przy paśmie 35 Hz (-3 dB). Te krańcowo różne wyniki to nie są jednak żadne błędy tylko zupełnie inne kryteria. Dla Beymy najważniejsze były umiarkowane wymiary obudowy, dla mnie - jej idealnie płaskie i szerokie charakterystyki "od dołu" bez względu na wymiary. Tak samo jest z użytym przez mnie 12BR70 dla któego Beyma proponuje obudowę 45 litrów a moja ma ich dokładnie dwa razy więcej bo aż 90.

A oto szczegóły konstrukcji zwrotnic które stały się bardzo ważnym elementem kolumn dla "Melomana".

Mam nadzieję że wszystko widoczne jest z tych fotografii. Pewne przerażenie może budzić widok przewodów połączeniowych jakich użyłem tylko do prób - kolorowa taśma 12xTLY12/035 ze zwartymi razem wszystkim przewodami. Tak było tylko do czasu gdy odnalazłem całą torbę grubych beztlenowych przewodów którą moja żoneczka gdzieś schowała w ferworze kolejnego sprzątania.

Cewka 1,15 mH ma 210 zwojów DNE 1,35 nawiniętych bardzo starannie w warstwach (maszynowo, bo mam takie możliwości) na większym korpusie (bezbarwym). Cewka 0,98 mH ma 200 zwojów DNE 1,15 i jest nawinięta na mniejszym (czarnym) korpusie. Wymiary które podałem na rysunku dotyczą samego uzwojenia, a nie korpusu!. Rezystancja pierwszej cewki wynosi 0,438 Ohm, drugiej 0,512 Ohm. Wszystkie pomiary są z miernika który widać.

A.M.

Ukryta Zawartość

post-12610-100008051 1171710529_thumb.jpg

post-12610-100008052 1171710529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że dla Woofera-8-P 75 litrów to stanowczo za dużo. Góra 50 i strojenie może być na 35 hz. Może mniej z gęstszym wytłumieniem. Lepiej wypadnie charakterystyka mocowa.

Terminus, mógłbyś pokazać więcej z całości tej Twojej Beymy? Co pracuje na tonach średnich?

Na średnich jest 5M30. Jak znajdę zdjęcia, to wrzucę.

Witam!.

Wszyskie moje obliczenia obudów opierają się na bardzo doładnych pomiarach zrobionych osobiście. Nie mam powodów aby sądzić, że stosowane przeze mnie wzory i wykresy są złe i że dają błędne wyniki. Na ten temat zresztą pokłóciłem się mocno na Forum pod koniec lipca 2006. Tak skutecznie, że zrezygnowałem z udzielania się tutaj przez kilka miesięcy (ślady tamtych zawziętych dyskusji można znaleść przez forumową wyszukiwarkę wpisując nicka autora). Aby unikąć tego i tym razem zmuszony jestem ponownie "wyłączyć się". Do czasu gdy znowu uda mi się zbudować coś nietypowego i dlatego godnego uwagi.

Zamieszczone poniżej foto przedstawia część mojego domowego kącika. Przepraszam, że jestem tu nieco widoczny (i to jeszcze w trakcie prozaicznej czynności nabijania ulubionej fajki). Mocno posiawiałe już włosy i dość rozbudowany zestaw przyrządów nie są oczywiście żadnym argumentem. Wydaje mi się jednak iż mogą chociaż trochę świadczyć o tym że raczej wiem o czym piszę. To czy można wierzyć w podawne przeze mnie liczby i opinie - to już prywatna sprawa odbiorcy.

P.S. We wszystkich sprawach proszę pisać na priva. Jest w "O mnie".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Kolega szukał czegoś innego, a znalazł w otchłani sieci to:

Ukryta Zawartość

Nareszcie coś dla beymowców !

Ukryta Zawartość

Do aktywnego filtrowania polecam to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

A oto nowa wersja "takich sobie kolumn" na moim ulubionym zestawie głośników Beyma: 12BR70 + 8M60N + T2030. Kolumny nie są niestety małe, ale dla prawdziwego amatora dobrej muzyki nie powinno to mieć większego znaczenia. Na jednym ze zdjęć widać ich wielkość w porównaniu z moją skromną osobą o wzroście 180 cm, jednak stoję tam lekko przygarbiony.

Tym razem "drewna" obudowy zrobione są dużo staranniej i nie wymagały żadnych poprawek. Zrobił je prawdziwy stolarz od mebli, a nie jak poprzednio - od podłóg. Materiał: płyty MDF o grubości 20 mm. Wymiary zewnętrzne: 92 x 43 X 41 cm co daje objętość netto nieco ponad 100 litrów. Krawędzie wewnętrzne wzmocnione są listwami 3 x 3 cm. Prawie wszystkie ścianki (z wyjątkiem przodu i dna) oklejone są od wewnątrz pojedynczą warstwą wojłoku o grubości 10 mm. Jest to typowy materiał służący do wytłumiania nadwozi samochodów. Tuż nad otworem głośnika niskotonowego wklejona jest lekko niesymetrycznie mocna belka łącząca przednią ściankę z tylną. Właściwie to jest ona bardzo mocno zaklinowana, bo jej długość jest o prawie 2 mm większa niż być powinna. W ten sposób uzyskałem wstępne naprężenie ścian obudowy co wyraźnie zmniejsza ich tendencję do drgań. Zewnętrzne wykończenie stanowi czarny lakier fortepianowy nałożony na kilka warstw szpachlówki natryskowej. Otwory głośników mają zrobione podfrezowania na głębokość 5 mm. Uszczelki pod głośnikami zrobiłem ze sznura wykonanego z bardzo miękkiej piankowej gumy o średnicy 3 mm. Jest to materiał tak miękki i elastyczny, że można go zgnieść szczękami suwmiarki do grubości 0,3 mm, a więc 10-ciokrotnie. Tylna osłona głośnika średniotonowego jest f-my Monacor (typ SPC-300). Tak samo rury kanałów bass-reflexu (typ MBR 70). Średnica wewnętrzna rur wynosi 71 mm zaś ostateczna długość 76 mm. Umieszczone z tyłu przyłącze dla kabli (Monacor ST-960GM), uchwyt do przesuwania obudowy, osłona głośnika średniotonowego i rury bass-reflex są bardzo szczelnie wklejone przy pomocy epoksydowego kleju MultiBond 11 (rury oczywiście dopiero po zestrojeniu obudowy!). Wnętrze puszki głośnika średniotonowego wypełnione jest całkowicie luźną watą. Żeby odizolować ją od styku z tyłem membrany pod głośnikiem przyklejony jest luźny krążek gazy opatrunkowej.

Zwrotnica jest wynikiem wielu kompromisów ale także wielu godzin testowych odsłuchów najróżniejszych gatunków muzyki. W założeniach miał to być to klasyczny układ trójdrożny z filtrami 12dB/okt w każdej gałęzi i podziale 800 i 6400 Hz. Przy jego projektowaniu skorzystałem z metody pochodzącej z niesprawdzonego jeszcze źródła (Internet!). Otrzymane wartości elementów były całkiem "normalne" i dlatego nie budziły żadnych podejrzeń. Pierwszą wersję układu zmontowałem zachowując dokładność trzech cyfr znaczących dla wszystkich elementów RLC które mierzone były i dobierane bardzo dokładnym mostkiem. Podczas prób sprawdzenia charakterystyk okazało się, że zwrotnica ta ma tak dużo potężnych pasożytniczych rezonansów iż zmierzenie czegokolwiek nie jest w ogóle możliwe!. Po całym dniu walki z tym układem: odłączaniu poszczególnych gałęzi, podstawianiu rezystorów zamiast głośników, itd, itd zmuszony byłem poddać się. Ostatecznie zrobiłem wszystko od nowa i tak powstał kombinowany układ: 12dB/okt w gałęziach nisko i wysokotonowej oraz 6dB/okt w średniotonowej. Częstotliwości podziału wynoszą tutaj 850 i 5600 Hz, przy czym punkty przecięcia są nieco przesunięte w dół ze względu na obniżoną tłumikiem skuteczność głośnika średniotonowego. Zwrotnica ma cewki nawijane drutami 1,2 i 0,8 mm, zaś cewka głośnika niskotonowego nawinięta jest jednocześnie czterema drutami 0,9 mm.

Wstępne założenia przy projektowaniu tej obudowy były takie, że uzyskana charakterystyka powinna mieć spadek – 3dB przy 36 Hz. Przypuszczam, że rzeczywistość nie odbiega od tej wartości... Uzyskane efekty są bardzo dobre. Tak duży jak na domowe warunki głośnik nie ma najmniejszych problemów z przetwarzaniem nawet najniższych dźwięków. Proporcje niskie-średnie-wysokie są dobrze zachowane, a brzmienie jest czyste i neutralne. Zniekształcenia nieliniowe są stosunkowo niskie (używany do testów wzmacniacz miał 0,005%). Efektywność kolumn jest bardzo duża (ok. 93 - 94 dB) a to pozwala 20-watowym wzmacniaczem zadowolić każdego amatora głośnej muzyki. Z tego powodu najlepszym chyba zastosowaniem dla takich kolumn są słabe mocowo wzmacniacze klasy A. Ogólny koszt budowy, przy dużym wkładzie pracy własnej, to około 2000 zł za parę.

Na życzenie mogę odpowiedzieć na każde pytanie i udzielić szczegółowych wyjaśnień.

A.M. Łódź.

Ukryta Zawartość

post-12610-100002479 1225397336_thumb.jpg

post-12610-100002480 1225397336_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto szczegóły wykonania i zamocowania zwrotnicy.

A.M. Łódź

Ukryta Zawartość

post-12610-100002462 1225442480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam świątecznie!

Dla zainteresowanych - pełne wersje programów BasssBox6Pro i X-Ower3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>AndyM

czemy dajesz taki wysoki podział przy 800Hz a nie przy 200-300 ?

p.s. testowałem kiedyś kilka głośników niskotonowych do 800Hz ciętych 30dB/okt i okazało się wtedy że słychać było dzwonienie jak grały same. Jak gra dodatkowo głośnik średniotonowy lub filtr ma mniejsze nachylenie to nie słychać w ogóle tych zniekształcen bo są maskowane.

W trakcie usuwania konta.

> Iceman - rzeczywiście mam trochę do czynienia z estradą, a dokładniej z naprawą i usprawnianiem sprzętu nagłaśniającego.

> Bogdan - taki podział wynikł z kilku powodów. Pierwsze to charakterystyki zniekształceń nieliniowych wybranych przeze mnie głośników (patrz katalog Beymy). Druga sprawa to problem z nawinęciem szeregowej cewki w zwrotnicy - wymagana wtedy indukcyjność jest dużo większa. Trzeci powód - na wstępie tego wątku opisałem kolumnę dwudrożną gdzie 12BR70 grał do 2,5kHz i też było zupełnie dobrze. No i czwarty: przebadałem kilkadziesiąt schematów i danych technicznych różnych kolumn najlepszych producentów - mało kto stosuje podział poniżej 500Hz. A jeśli już tak, to odtyczy to wyjątkowo małych głośniczków niskotonowych np. 13 - 16cm (mała średnica membrany = bardzo duże wychylenia przy niskich basach, a to powoduje silne znikształcenia Dopplera jeśli ten głośnik przetwarza też średnie).

Niedługo proszę się spodziewać kolejnego opisu kolumn na tym zestawie głośników. Tym razem "klientem" będzie moja własna córka. Ma 23 lata i dobrze wyrobione ucho, bo od urodzenia wychowała się na sprzęcie HiEnd (przy okazji jest basistką). Przez kilka dni słuchała z konieczności tych kolumn gdy podczas strojenia zwrotnic puszczałem je z pełną mocą. Wniosek był krótki: "Tata, ja też chcę takie...".

A.M. Łódź

A co to znaczy pomiary pasma?. Jeśli by to miały być charakterysyki poziomu natężenia dżwięku w funkcji częstotliwości - to nic takiego nie robiłem, bo... nie mam czym. A nie mam dlatego, że po prostu nie wierzę w mikrofon WM61 i komputer. Wolę zestaw kilku starannie wybranych płyt CD i swoje ucho...

A.M.

dywan102, bez urazy, ale marny to Ty jesteś, więc nie troluj w temacie, proszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.