Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx - 797 cd 497 jakie kolumny

topolo

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc :

dysponuję zestawem rx -797 cdx - 497 interkonekt qued kabel kolumnowy renson - obecnie mam JBL lx 2003 - które ceniłem za przestrzeń, detaliczność i dynamikę - w poprzednim sprzęcie - a teraz jest problem.

gra to zbyt męcząco srednica jest krzykliwa dźwięk analityczny i suchy, bez ciepła - może czasmi efektowny, ale w większości nie do przyjemnego słuchania i źle nagrane płyty nie da się słuchać - trzeba i tu niestety regulować potencjometrami.

Zastanawiam się nad zmianą kolumn - może coś z tej listy ( pomieszczenie 19 m)

- Audio Academy phobe 2

- missom m 33

- Wharfedale 8.4 , 8.3, 9.5, 9,4

- Avance

Nie chcę stracic szczegółowości i przestrzeni stereo ale chce zyskać ciepła

Bardzo poroszę o unikanie odpowiedzi typu trzeba było sobie kupić inny sprzęt, mam yamahę i koniec. pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/31535-yamaha-rx-797-cd-497-jakie-kolumny/

A i najważniejsze muzyka jaką słucham. Jazz, nowe brzmienia, muzyka świata , bosanowy, sentymantalne klimaty lat 80 tych - rock pop, electronica, muz filmowa,

Bardzo proszę o pomoc i dobrą radę. Niestety nie mam pod ręką sklepu gdzie mógłbym dokonać odsłuchu wszystkich kolumn, więc jeśli nawet niektóre typy zostaną wyeliminowane będę wdzięczny.

pozdr dla forumowiczów

Mialem Wharferdale 8.4 wprawdzie nie z Yamaha ale z Denonem.To kolumny o brzmieniu pluszowym,ocieplonym,z odfiltrowana gora.Sprzedalem bo draznil mnie tandetny plastik na froncie i winylowa okleina.Podobno nowa seria 9 jest bardziej uniwersalna brzmieniowo i ladniejsza wizualnie.Sporo jest na forum wpisow potwierdzajacych synergie Wharferdali z Yamaha,wiec koniecznie posluchaj.

Witam. Ja posiadam podobny sprzęt co Pan tzn. Yamahę ale starsze modele. Obecie słycham sprzetu na kolumnach podstawkowych Avance Dana 506.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do brzmienia to idealnie sprawdzają się w Yamaha, a do Pana muzyki będą idealne.

Jeżeli kwota ma wynosić około 2000 tysięcy to polecam Avance Dana 503

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli mają być nowe kolumny to z tych podanych wg mnie najlepsze będą Phoebe, natomiast obawiam się, że w tym przypadku może nie być ciepło. Jeżeli kolumny mają być używane to za ok. 2000 można kupić naprawdę całkiem niezłe kolumny i wtedy te podane wcześniej nie zbliżą się do ich poziomu. Ale oczywiście posłuchaj, bo to, że komuś dane połączenie się podoba, Tobie może w ogóle nie przypaść do gustu. Do ok.20 m to już raczej podłogówki lub większe monitory, ale to oczywiście zależy od "zagracenia" pokoju.

Pozwodzenia i dobrej zabawy, bo szukanie sprzętu to właśnie taka zabawa;)

Ja też mam Dany tylko 501 i maja one ciepłe brzmienie które mocno łagodzi ostrość Denona PMA-750 podejrzewam że tą Yamahę także ociepliłyby , mam tylko małe pytanko do Mdavisa jak u Pańskich 506 jest z jakością basu i nie chodzi mi o moc lecz jakość czy jest on lekko zamulony czy wyrażny i ciepły bo ja mam wrażenie że albo to wina Denonka albo Cd że tak brzmi a nie innaczej ja wiem że 506 mają większy o 1,5 cala średnioniskotonowiec ale ciekawy jestem jak brzmiałyby 501 podłączone pod wzmaki lepszej klasy . Mialem zmieniać wzmak już w grudniu ale sprawy sie skomplikowały i temat narazie nieaktualny na conajmniej 2 miesiące ale moze ktoś ich słuchał na lepszym sprzęcie i ma jakieś ciekawe spostrzeżenia .

W końcu pojawiło się pytanie o bas w Avance Dana 506.

Jak na monitory to jakość basu jest rewelacyjna. Przechodzę do konkretów. Bas jest krótki, spręrzysty, wyraźny nie zamulony, ciepły, wyraźnie słyszany na tle innych instrumentów. Na pewno bas w Avancach nie buczy i nie dudni itd. Ja słucham Avanców na sprzęcie Yamachy i jestem zadowolony. Na sprzęcie lepszym np. NAD te kolumienki jeszcze lepiej brzmią. Polecam do nich kable głośnikowe DNM Reson LSC MkII.

No cóż wygląda że będę musiał iść do sklepu z nimi i sobie posłuchać , a w jakim pomieszczeniu grają 506 bo moję 501 w około 12m2 , w dużym pokoju jest lepiej ,bas słychać wyrażniej i stereofonia jest lepsza , jednak odczuwam lekki niedosyt ,czasami odnoszę wrażenie że on jakby się chował za średnicą i stawał się słabo rozpoznawalny, wiem że pasmo w dole kończy sie na 70 hz i braki muszą być , ale wierzę że można to jakoś poprawić wzmakiem + ewentualnie jakimś używanym markowym cd , moze jakieś IC kontrolujące ładnie dół pasma , że wzmaczniaczy myślałem nad Marantzem 7001 oraz Azurem 640 , możę ktoś coś doradzi jeszcze cena do okolo 2000-2200 zł, wzmaczniacz nie możę raczej dawać ocieplonego mocno brzmienia.

U mnie Avance Dana 506 grają w pokoju 20 m2 i w tym pomieszczeniu sprawdzają się i to bardzo dobrze. Zgadza się dużo zależy od sprzętu na jakim się gra.

Jeżeli wzmacniacz to faktycznie Azur 640 jest bardzo dobry. Na forum dużo osób go zachwala.

Wracam do wątku, ale na początek dodam, że miałem wzmak Denona 715 i muszę przyznać że bas potrafił płatać figle, więc może z Avancami jest ok tylko wzmak - tak robi.

Moje wnioski:

- Sprawdzę Dali Jest szansa na odsłuch w okolicy ( choć nie wiem jak z ciepłem , ile takie maja lat itp.?)

- Avance w moim przypadku to raczej chyba podłogówki omega 509 - czy one też graja podobnie do 506?

- I wersja ekonomiczna do sprawdzenia z Wharfedale 9,4 9,5

Może coś jeszcze?

Jeśli ktoś posiada lub słuchał moją yamahę - która była pozytywnie oceniana w prasie, i ponoć trochę luda to kupiło, a chciałby sie podzielić wrażeniami to byłoby fajnie

No cóż szkoda że autor wątku nie mieszka w Białymstoku , można byłoby wtedy sprawdzic Yamahę i 501 w użytku praktycznym, ciekawe czy któryś z forumowiczów z Białego dałby sie namówić na odsłuch u siebie moich kolumienek oczywiście na jakimś konkretnym sprzęcie wtedy wiedzialbym co dalej robić ,a tak pozostaję tylko Audiofil-A i ich studio odsłuchowe .

Może to trochę dziwne, ale polecam do tej yamahy te kolumny, co mam sam (koda cv 20f). Efekt gwarantuję, ale najlepiej sobie tego samemu posłuchać...głównie chodzi o oczekiwania przedstawione powyżej.

noty- to zaiste dziwne. Od razu mówię, że nie słuchałem tych kolumn i nie wiem jak grają, ale z tego co udało się przeczytać, to one są dedykowane głównie do kina domowego. Z czym je porównywałeś?

Ok...odp:

Szukałem kolumn, które się zgrają z yamahą 592 (100/8, 120/6), więc przeszukiwałem net w poszukiwaniu odpowiedzi...nie rozpisując się za bardzo, napisze tylko, że ja np. nie jestem uprzedzony, do niczego, dopóki coś o tym już nie będę wiedział....to dobre podejście.

...skracając tą wypowiedź, to trafiłem na tą stronkę i stwierdziłem, że cos w tym będzie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przeczytałem recenzje i się zdecydowałem.

CD to technics sl pd 490 po wymianie lasera (wan1202)...niektórzy twierdzą, że te CD mulą... ja się z tym nie zgadzam...jestem zadowolony.

Muzyka to różności... akceptowalne formy metalu, klasyczna, popularna, rocka mniej, elektroniczna - kulturalna...

Co do porównywania...nie porównywałem, bo spokojne testowanie w domu jest kosztowne...także czasowo...twierdzę, że wystarczy przeczytać ze 3 recenzje, by już coś wiedzieć.

Aha, słuchałem E 80 w sklepie rtv...porażka...w ogóle nie chciało mi się szczególnie jeździć na odsłuchy...

Ukryta Zawartość

"nie jestem uprzedzony, do niczego, dopóki coś o tym już nie będę wiedział....to dobre podejście.

...skracając tą wypowiedź, to trafiłem na tą stronkę i stwierdziłem, że cos w tym będzie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przeczytałem recenzje i się zdecydowałem. "--- oby "coś" nas strzegło od takich doradców.

"Co do porównywania...nie porównywałem, bo spokojne testowanie w domu jest kosztowne...także czasowo...twierdzę, że wystarczy przeczytać ze 3 recenzje, by już coś wiedzieć"-- słusznie, wystarczyć poczytać, a sluchanie się na nic nie przyda, w końcu na tym sprzęcie się będzie czytało, a nie słuchało(czego wszystkim życzę)

Ukryta Zawartość

cholera, część wpisu wcięło.

noty- ja się skuszę i posłucham tych kolumn, ale sceptycyzm mój jest ogromny.złap trochę dystansu do tego co piszą, bo kiepskie to podejscie -no tak, skoro prasa chwali to musi być dobre. Przepraszam za chwilę zwątpienia.

Poczytałem w necie i powiem szczerze że 503 wydją sie być jednym z teoretycznych liderów, ( ocieplenie, przestrzeń, wygląd, jeśli bas będzei ok a średnie nie papierowe i krzykliwe to bomba) . Muszę koniecznie posłuchać >

TU APEL CZY JEST JEST KTOŚ KTO MA 503 W OKOLICY WROCKA I JEST W STANIE MI POMÓC , , , W ODSŁUCHU TO JESTEM ZAITERESOWANY.

ODWDZIĘCZĘ SIĘ :) :) :)

Mam tą Yamahę od dwóch miesięcy. Na razie gra to z podstawkowcami od jakiejś miniwieży Panasonica, więc wiadomo co będzie następnym zakupem. Problem polega na tym, że rzeczone głośniczki podłączone do dwudziestoletniego amplitunera Hi Fi-160 (chyba Unitry) nie powodują u mnie większego dyskomfortu. Z 797 jest różnie. Dobre realizacje muzyki (hm...) niezagęszczonej aranżacyjnie, zwłaszcza nagrania akustyczne czy jakiś inny lekki jazzik, brzmią dobrze. Jest przestrzeń i detal - tak jak lubię. Jednak właśnie ta detaliczność brzmienia w połączeniu z wyeksponowanym środkiem, kaleczą boleśnie realizacje starsze i gorszej jakości do tego stopnia, że niektóre płyty powędrowały do kąta. Chodzi o szeroko rozumianą muzykę popularną (rodem z radiowj Trójki). Grzebię w forach, szukam sugestii (za które dzięki), jednak pytanie mam konkretne: czy słyszał ktoś tą rx-797 z Wharfedalami 9.2 lub Tannoyami F2?

Z powodu kaski i umeblowania muszą być właśnie głośniki podstawkowe do 1000,- max.

Chcę uzyskać niemęczące, kulturalne i pełne brzmienie - odsłuchy głównie wieczorne, więc nie o dyskotekę tu chodzi. Pozdrawiam.

Dzięki, o tych B&W też myślałem. Kiedy dojrzeję do zakupu, będę chciał umówić się na jakiś sensowny odsłuch w dobrym salonie. Niestety w moim mieście to niemożliwe, stąd potrzeba jakiejś wstępnej selekcji. Inaczej mówiąc, próbuję ustalić co ewentualnie mogłoby z tą Yamaszką zagrać, a co zdecydowanie odpuścić. Nastawiam się raczej na sprzęt nowy.

O widzę że kolega ma te same problemy z odsłuchem, u mnie na jbl jest to samo, co do B&W to może być za ostro. słuchałem wzmaka 397 i było ostro.

A ja mam pytanko:

jak avancy 509 mk2 maja sie do 503 bo używki 509 mk 2 są na sprzedaż za 1600 i nie wiem czy sie tym nie zainteresować.

pozdr olo

No to mamy dwa negatywy (te JBL i B&W). Zresztą tak, jak nieśmiało podpowiadała mi intuicja. Podpowiada nawet więcej: potrzebne będą głośniki, które ocieplą (stępią?) tą wyeksponowaną średnicę, choćby i kosztem lekkiej utraty detalu. Na innym wątku znalazłem propozycję Dali Concept 2. Wiem że estetyka to nie podstawa, jednak na zdjęciach robią wrażenie takich... trochę plastikowych. A jak z dźwiękiem?

• 3 tygodnie później...

Wątek zdechł?

A może jednak znajdzie się ktoś życzliwy i więcej wiedzący?

Do rzeczonej Yamahy wymyśliłem takich kandydatów:

- Tannoy F2

- Wharfedale Diamond 9.2

- Dali Concept 2

- Mission M32i

I na tym moje wymyślanie stanęło, proszę o jakiś komentarz do w/w.

Muzyczka jak w opisie o mnie, choć od czasu do czasu lubię ostrzej. Wczoraj wrzuciłem na uszy Pulse Floyd'ów. A dziś zmiana klimatu, kupiłem jakiegoś Milesa Davisa i katuję go przez pół dnia. No tak już mam, czyli często skrajnie. Odsłuch w ca. 15m^2, średnio zagraconych.

Jeszcze pytanie dot. Missionów. Nie mogę znaleźć zdjęcia tyłu, domyślam się że tam jest otwór br, a to chyba dla mnie nienajlepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.