Skocz do zawartości
IGNORED

Dudnienie, buczenie - jaka przyczyna??

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas słuchania gramofony wszystko jest ok do momentu zwiększenia głośności.

Wtedy w głośnikach pojawia się takie buczenie, zamykam pokrywe gramofonu i ustaje, ale jak zrobię jeszcze głośniej to znowu się to pojawia nawet przy zamkniętej pokrywie gramofonu.

Co to może być?

https://www.audiostereo.pl/topic/31470-dudnienie-buczenie-jaka-przyczyna/

To klasyczna postać sprzężenia akustycznego. Jak w książkach. Drgania powietrza (dźwiek odtwarzany płynący z głośników) pobudzają układ mechaniczny gramofonu do niekontrolowanych drgań. Te są oczywiście przetwarzane na dźwięk emitowany przez głośniki, który oddziałuje na układ mechaniczny gramofonu i tak dalej wespół w zespół, coraz mocniej przeradza sie to w wycie (howling) lub buczenie. Tak samo następują sprzężenia na koncertach estradowych.

Dzięki za rade.

To faktycznie ta pokrywa.

Bez pokrywy objaw ten nie występuje.

Czy jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu, zeby przy kazdym glosniejszym sluchaniu nie ciągac pokrywy?

Moze ustawic inaczej gromofon, moze obrócić go o 90 stopni, żeby nie stał bokiem do frontu kolumn, tylko, zeby byl tak samo skierowany jak kolumny?

Teraz stoi tak jak na tym szkicu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem identyczne ustawienie i też sprzęgało. Odwracanie gramofonu nic nie daje. Teraz mam na soliku audio pomiedzy czyli zwyczajny ołtarzyk i nie ma tego problemu. Pokrywa też niewiele dawała w moim przypadku (też sprzęgało tyle że o pare stopni dalej :P )

Ja mam dość podobne ustawienie, jak na szkicu (tyle, że inne proporcje odległości).

Ale sprzężenia u mnie nie ma.

No, może nie tak zupełnie nie ma. Jest tylko przy baaardzo dużej głośności.

To zależy nie tylko od ustawienia samych kolumn i gramofonu względem siebie, ale też z pewnością od innych elementów w pomieszczeniu. Od proporcji różnych odległości, wymiarów pomieszczenia i czort wie od czego jeszcze...

No i zapewne też ciężaru gramofonu, miękkości/twardości nóżek gramofonu itd itp...

W niektórych przypadkach lepsze będzie miękkie podparcie podstawy, a w innych - twarde...

I tak w nieskończoność... :-)

Janusz z Torunia

• 2 miesiące później...

Jesli nie chce Ci sie zdejmowac ciagle pokrywy zadbaj o odizolowanie jej od grzbietu gramofonu. Najczesciej pokrywy maja z przodu dwie gumowe mini nozki, ulep pod nimi doslownie plastelinowe kawalki to najtanszy, najprostrzy i najwygodniejszy sposob na wiekszosc podstawowych gramfonow. Mniej praktycznym ale rownie prostym dajacym nieraz magiczne buehehe efekty sposobem jest zamiast wymieinac sprzet postawic go na czyms innym niz do tej pory. Dalej sa juz kolce, podstwawy, odsuwanie kolum, zabawy z uziemianiem i sprawdzaniem kabelkow ramienia i glowki, wymiana gramofonow na stabilniejsze, idt. itp. do znudzenia

Tak jak nasze ucho odbiera wzbudzanie się basu w niektórych miejscach pomieszczenia odsłuchowego (fale stojące, strzałki, węzły, itp.), tak i wkładka gramofonowa wzmacnia te zjawiska. Najlepiej byłoby trzymać gramofon na kolanach ;)

Spróbuj przestawić gramofon w inne miejsce pokoju. Rozkład "basu" będzie inny i zjawisko powinno się zmniejszyć. W sprawdzeniu efektu ustawienia mozna wykorzystać programy służące do oceny rezonansów pomieszczenia. Kiedyś w dziale download był taki program, ale widzę, że po przeprowadzkach zniknął.

Też kiedyś ustawiałem gramofon z boku, ale nie miałem obserwowałem tego zjawiska.

Powodzenia

Papamek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.