Skocz do zawartości
IGNORED

CD który czyta wszystkie płyty....

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

"kasa od rodzicow" - dobre, dobre

Krzychu, nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale wiekszosc uzytkownikow tego forum jest w wieku, w ktorym od rodzicow dostaje sie juz tylko kartki swiateczne...

>Nie kazdy CDR w odtwarzaczu z zestawu hifi to piractwo !

Owszem. Mam kumpli muzyków,- różnych: od muzyki dawnej - jazzu - rocka. Po zrobieniu nagrań, z masterami (na CDR-ach) przeważnie przychodzą na odsłuch do mnie, bo na ogół mam lepszy sprzęt niż oni (choć teraz daleki od docelowego). I co,- mam pożyczać gówniane DVD od sąsiada żeby tego wysłuchać? Przepraszam, ale nie będzie żaden dupek w fabryce (i gdzie indziej) decydował czego ja mam słuchać.

A co do piractwa - co rusz w wątkach zachaczających o CDR-y pojawia się moralista, po wystąpieniu którego ludzie zaczynają się tłumaczyć że drugie kopie, że niedostępne płyty... Co to w ogóle k..wa jest?! Przegrywanie płyt jest kradzieżą? No to ja strasznie lubię być złodziejem... I naprawdę, opinie, oraz z samopoczucie organizacjji przestępczych jakimi są wielkie koncerny płytowe niewiele mnie obchodzą.

Hmm.

Trochę się wątek zboczył na CD - ry. A z tym , jak juz pisałem, nie mam problemu. Więcej - wykonane kopie płyt , których oryginała nie chodzą na tym Primarze - działają. Jaki z tego wniosek ? Czyżby kopie były "lepsze" - w zakresie poprawy zapisu TOC (to gwoli płyt "nie wchodzących" wcale) jak też dokonanej korekcji błędów już samych utworów (to gwoli tych płyt przeskakujących).To drugie jest całkiem zrozumiałe. Wcale nie jestem taki pewien, czy kopia, wypalona na dobrej nagrywarce, dobrej płytce i oprogramowaniu dokonującym porządnej korekcji bvłędów musi być z założenia gorsza od oryginału tak w aspekcie funkcjonalnym jak i sciśle dźwiękowym.

Tak czy inaczej - proszę o marki aktualnie produkowanych odtwarzaczy zbliżonej klasy "nie bojących się" płyt....

-> tarant

"Wcale nie jestem taki pewien, czy kopia, wypalona na dobrej nagrywarce, dobrej płytce i oprogramowaniu dokonującym porządnej korekcji bvłędów musi być z założenia gorsza od oryginału tak w aspekcie funkcjonalnym jak i sciśle dźwiękowym."

Dobrze wykonana kopia jest bit w bit zgodna z oryginałem. Czyli nie jest ani gorsza, ani lepsza. A różnice odsłuchowe wynikają właśnie najprawdopodobniej z problemów z odczytem płyt CD-R. I nie chodzi tutaj o całkowity brak możliwości "przeczytania" płyty, ale o potrzebę korzystania z korekcji błędów.

"Tak czy inaczej - proszę o marki aktualnie produkowanych odtwarzaczy zbliżonej klasy "nie bojących się" płyt...."

Upierasz się ciągle przy CD? A nie lepiej DAC zbliżony jakościowo do Primare + jakiś wszystkoczytający CD/DVD w roli transportu?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Upierasz się ciągle przy CD? A nie lepiej DAC zbliżony jakościowo do Primare + jakiś

>wszystkoczytający CD/DVD w roli transportu?

No nie, nie upieram się. Ale o DAC-ach nie mam zielonego pojęcia. Raz słuchałem prosiaczka, ale to było lata temu...Zatem jaki na przykład ??

Sporo było o różnych DAC-ach na forum. Np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj, poczytaj, może ktoś Ci pożyczy albo się wprosisz na odsłuch i coś już będziesz wiedział.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Hit sezonu:

Ukryta Zawartość

i to od forumowego Kolegi.

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Masz rację, ale być może właśnie to być rozwiązanie Twoich problemów. Ja się na temat NOS-a Petera Daniela, Krisowego_k AudioNemesis DC-1 ani Zhaolu nie wypowiadam, bo ich nie słyszałem. Ale delikatnie mowiąc, opinie forumowiczów były optymistyczne (chociaż ja i tak polecam ufać tylko własnym uszom).

Także jak mówiłem, wproś się do kogoś na odsłuch lub też zaproś któregoś z forumowiczów posiadających te zabawki i sam oceń. A jak nie, to wymień napęd w Primare (koszt i stopień skomplikowania całej operacji jest śmiesznie niski) i (miejmy nadzieję) ciesz się bezproblemowym odczytem płyt.

A jak nie, to wymień napęd w Primare (koszt i stopień

>skomplikowania całej operacji jest śmiesznie niski) i (miejmy nadzieję) ciesz się bezproblemowym

>odczytem płyt.

Nie wystarczy wymienić napęd. soft nie jest DVS tylko wgrany autorski Primare (stąd nie widzi np DVD - jak też i wybranych CD zapewne)

-> tarant

"soft nie jest DVS tylko wgrany autorski Primare"

Nie wydaje mi się, żeby Primare grzebało coś w firmware napędu. W teście Primare CD 21 w Audio 8/2005 jest napisane, że "za napędem umieszczono płytkę ze sterowaniem". Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale tu właśnie może być załadowany soft Primare, blokującym m.in. odczyt DVD, a także sterujący servo.

Ja jestem zwolennikiem opcji DACowej (jak już powszechnie na forum wiadomo ;))

Ja używam jako źródła danych DVD2910 Denona, może nie najtańszy, ale za to z solidnym napędem i dający mi możliwość posłuchania nie tylko CDeków ale również DVD (audio i video) poprzez DACa a także SACD (juz bez daca ale co tam, w sumie ten denon sam z siebie nie gra najgorzej). Jak do tej pory nie spotkalem płyty która by nie chciała się w nim uruchomić.

A summa summarum to DVD + DAC Audionemesis kosztowały mniej niż Primare D21... a IMHO grają lepiej.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Co do oryginalnych plyt to osobiscie mialem problemy z:

-Deep Purple "Burn", ostatnia remasterka z bonusami. Plyta ma znak, ze jest zabezpieczona przed kopiami. No i sprawdzalem ja na 3 roznych odtwarzaczach i na kazdym slychac bylo co jakis czas takie pykanie. Plyta byla nowa.

-Uriah Heep "Demons and Wizards", ostatnia remasterka z bonusami. Tez w stanie idealnym. Ostatnie 2 utwory sie zacinaja.

Wyglada na to, ze nowe plyty tloczone strasznie stracily na jakosci. Poza tym te bezcelowe zabezpieczenia przed kopiowaniem...

Dzieleny naped i DAC sa czesto zupelnie wykonane w innej stylistyce. I tu moze byc problem jesli komus zalezy aby wszystkie elementy wygladaly mniej wiecej podobnie. Coz takie tanie DVD Manty niezbyt pasuje do sprzetu HI-FI...

Dzielony naped i DAC sa czesto wykonane w zupelnie innej stylistyce. I tu moze byc problem jesli komus zalezy aby wszystkie elementy wygladaly mniej wiecej podobnie. Coz takie tanie DVD Manty niezbyt pasuje do sprzetu HI-FI...

tarant

Mam Accuphase i czyta wszystko jak leci. Absolutnie wszystko. Nie jest juz najmlodszy, nawet ma juz prawo marudzic - jednak tego nie robi. Malo tego, ze czyta CD-Ry, robi ro bez zadnego ociagania. Plyty CD-R odczytuje tak samo szybko jak oryginalne. Nigdy mu sie nie zdazylo przeskoczyc/zawiesic na jakielkolwiek plycie. Naped jest szybki i bezglosny, co jest duzo zaleta. Gdzies wyczytalem, ze mechanika Accuphase potrafi przetrwac naprawde dlugo. W prasie zachodniej i na zachodnich forach rowniez sa te same opinie o Accuphase. Wiem, nie sa one moze tanie. Ale mozesz je kupic uzywane, a te sa juz sprzedawane po atrakcyjnych cenach. Poza tym, lubisz The Doors. A wokale sa na np. moim, bardzo piekne w barwie. Morrisona mozna sluchac non-stop bez znudzenia. Plynny, gladki, wciagajacy dzwiek. Jezeli masz mozliwosc to koniecznie posluchaj. Problem w tym, ze musi byc dobrze wygrzany a to trwa. No i wogole wyglada i zbudowany jest po prostu bardzo solidnie. Przyjemnie jest go uzywac. Powodzenia w zakupie.

Harman Kardon HD 740 . Czyta wszystko:) czarne, niebieskie, zielone... gazet tylko nie czyta

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

no wlasnie troche to dziwne z tymi drogimi sprzetami niby jest to logiczne ze produceci chcieli by w ich urzadzeniach ladowaly jedynie orginalne plyty no bo jesli kogos stac na drogi dyskofon to napewno stac go na orginaly-i tu niekoniecznie bo czesto sprzetomaniacy laduja kase w sprzet a na orginaly nie starcza!!!

A tak inaczej zecz ujmujac bylo by milo wkladac plyte do cd i jej spolojnie posluchac bez klopotow bo rani to audiofila uczucia kiedy przychodzi kolega laik i przynosi przegrywna plyte zeby posluchac na zajebistym sprrzecie za 20tys a tu dupa !!plta nie dziala i slyszymy ale kicha sprzet>hi hi hi hi

>tarant

Mój D20 MkII czyta wszystko. O stanie płyty nie decydują tylko rysy. Mogą być odgniecenia od matrycy, słaba metalizacja, niecentryczność albo inne błędy geometrii, których nie widać na oko. Może byc jakaś kombinacja wad i parametrów, której akurat konkretny odtwarzacz nie trawi.

Czy próbowałeś wrzucić tę płytkę do innego egzemplarza CD21? To by wyjaśniło cokolwiek czy ten typ tak ma czy to problem Twojego egzemplarza.

• 3 tygodnie później...

Chciałbym nieśmiało niektórym przypomnieć, że są na naszej planecie wydawnictwa które sprzedają legalne płyty na nośniku CD-R. Bo tak jest taniej przy minimalnym nakładzie. Ot daleko nie szukając War Office Propaganda z naszego rodzimego podwórka. Płyty mają nadruki, eleganckie pudełka ale jednak są to CD-R. To, że Wy nie macie takich płyt to nie znaczy , że nikt ich nie ma :-P

... ja sprzedałem kiedyś odtwarzacz Sony XB940 bo nie czytał takich płyt... do piachu z nim.

A i takie coś jeszcze:

Jak ktoś kocha muzykę to MUSI mieć w swoim posiadaniu CD-R. I to raczej sporo :-)

Inaczej nie widzę...

Pozdrawiam,

Tomek

• 7 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Witam. Prawie każda kopia typu cdr jest lepsza od oryginału(mówimy o tych nagranych z rozsądna predkością).Cd- rom i komputer lepiej odczytują płyty, a jeśli tak, to płyta będzie lepiej nagrana. Unika się wielu błędów(jitter) itp. Płyty z czarnymi rewersam są lepsze. Zagadka-dlaczego? Odtwarzacz musi czytać wszystko i tyle.Pozdrawiam.

Ps.Lepiej czytają te na,które się zapracowało się samemu. Ot ,taka nowa teza do dyskusji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.