Skocz do zawartości
IGNORED

CD który czyta wszystkie płyty....

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie - taka kolejność. Zakładam ten wątek, bo już mnie szlag trafia. Mam brzmienie , które mnie zadowala (Primare z serii 21). Niemniej nie może być tak, że co chwila cos sie dzieje z odczytem. Sprzęt właśnie ukończył dwa lata, ale odtwarzacz kilka miesięcy spędził w serwisie. Cóż tam się nie działo: regulacje, wymiana software, zawieszenia napędu etc. No i wraca. Gra. Ale do czasu.Wkładam płytę - jedną z najulubieńszych i najstarszych (ale w świetnym stanie) (Munrow, Music of the Crusades), która chodzi(ło) na wszystkim co ma laser - i drań rozkręca napęd do prędkości podświetlnej poczem zaczyna przerywać. Poradźcie. Jakiś odtwarzacz o zbliżonej klasie dźwięku - ale czytający WSZYSTKIE płyty......

Mają.I jest to najgorzej czytający napęd jaki miałem - od 1988 roku. To nic nie znaczy. Moja Manta za 150 daje sobie radę ze wszystkim, niemniej dźwięk (mimo HDCD !!!!) jest koszmarny.

Miałem Sony CDP-X505 ES, który czytał wszystkie, ale to wszystkie płyty, nawet te w milimetrowymi

>głębokimi rysami.

To nie jest nawet kwestia uszkodzeń niejako przewidywalnych - rys etc. Ten łotr czyta płyty zaklejone promieniście plastrem o szerokości 1,5 mm - a zararazem nie czyta płyt nie posiadających żadnych uszkodzeń (na oko i wg testów jakości w kompie)...

>Znak naszych czasow, odtwarzacz za tak ciezkie pieniadze i nie chce czytac plyt.

>Niech zyja cd-romy w odtwarzaczach!

Pisałem o tym już od dawna. Tyczy się to też Creeków, Meridianów - i kogo jeszcze ???

Hmmm, na pewno nie ikemi! Nie czyta cdr-ów a i z niektórymi oryginalnymi troszkę czasu potrzebuje (nie zaskakuje od razu przy wczytywaniu z "wysokimi" numerami utworów, np 16 - trzeba najpierw dać mu wczytać płytę i dopiero zastartuje od takiego utworu). Linn Mimik nie ma tych problemów.

Mój stary marantz cd 52 se - kilkunastoletni - czyta wszystko! Ma kilkanascie lat - może nowe i wyższe modele marantza też tak mają - ma jakiegoś philipsa...

pzdr

Niestety partactwo konstruktorow drogich odtwarzaczy jest legendarne. Grube pieniadze wydane i sprzet robi laske czytajac CD. Nieumiejetnosc poprawnego odtworzenia CD-R to skandal.

Sprzet czytajacy wszystko to obecnie tanie DVD. Laczymy takie cudo cyfrowo z przetwornikiem i mamy naped odtwarzajacy kazdy krazek. Jak sie zepsuje (np. po dwoch latach) to kupujemy kolejne taniutkie DVD (stare wyrzucamy) i podpinamy pod przetwornik.

Dosc ciekawym rozwiazaniem jest podpiecie zwyklego CD-Romu (za kilka zlotych) pod laptopa (najtanszego jaki mozna dostac ba wtornym rynku) i wypuszczenie dzwieku vis dobra karta dzwiekowa na wzmacniacz. Czytac bedzie wszystko i bez najmniejszych problemow a jako plus bedziemy miec piekny wyswietlacz w postaci matrycy laptopa. Polecam laptopa bo komputery tego typu nie szumia wiatrakowo.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek, 2 Lut 2007, 17:36

wypuszczenie dzwieku via dobra karta dzwiekowa na wzmacniacz

Proszę mnie oświecić - czy są już karty dźwiękowe do notbooków tak dobre brzmieniowo jak DAC w klasycznym CD, a przy tym porównywalne cenowo?

zwolennik łagodności

Bardzo ciekawie zachowuje się mój "Onkyo DX 6660", odtwarzając uszkodzone płyty.Otóż uszkodzenia nie powodują przeskakiwania, lecz poprostu następują przerwy w odtwarzaniu.Ale płyta leci dalej.Pewenie to zasługa systemu "Linear Motor Tracking Mechanism".

a ja sie tam nie dziwie że nie czytają CD-romów,mój harman też większość nie czyta i nie mam zazłe mu tego.Panowie - sprzęt za dużo kasy a zwykłe cd-r mu wsadzać ??to coś nie tak.

Szanujące firmy brzydzą się piractwem i celowo robią sprzęty żeby tego nie czytały.to był by szczyt żeby takie coś popierały.

A może to nie kwestia odtwarzaczy a pazerności wytwórców płyt cd? Tłoczą z jednej matrycy ponad miarę i potem z czytaniem ścieżek są problemy

Mam oryginalną płytę cd, bez rysek, skazek itp. i w 50% cdków nie chodzi... Zresztą na cztery odtwarzacze, które miałem każdy wyczyniał jakieś fanaberie przy okazji którejś z oryginalnych płyt.

pazerność wytwórców płyt to swoją drogą,klepią na ilość a nie na jakość.Z oryginałów to zdarzyło mi się że polskich płyt nie zaczytywał,z zachodnich tylko jedna mi się zdarzył a z USA ani jednego przypadku takiego nie odnotowałem.

>a ja sie tam nie dziwie że nie czytają CD-romów,mój harman też większość nie czyta i nie mam zazłe

>mu tego.Panowie - sprzęt za dużo kasy a zwykłe cd-r mu wsadzać ??to coś nie tak.

>Szanujące firmy brzydzą się piractwem i celowo robią sprzęty żeby tego nie czytały.to był by szczyt

>żeby takie coś popierały.

A z cd-r akurat problemów nie mam.Więcej. jak coś nie chodzi w oryginale - to kopia zrobiona na płytce a 50 groszy nawet z maksymalną prędkoscią i owszem.... Ale czy to jest honorowe rozwiązania ?

->Lenam

>Proszę mnie oświecić - czy są już karty dźwiękowe do notbooków tak dobre brzmieniowo jak DAC w

>klasycznym CD, a przy tym porównywalne cenowo?

--------

Oczywiscie. Takowe karty istnieja juz od dawna a jakosc jaka oferuja wrecz powala z nog.

Wszystko zalezy od portfela i jego zasobnosci.

Mozna podpiac Edirola UA-25 za okolo 1000zl jak i takze Audiotrak OPTOPlay za cos okolo 250 zl czy E-MU 0202 za okolo 500 zl z hakiem - podane przyklady na USB. Jezeli laptop nie posiada wyjscia USB to nabycie kontrolera i wpiecie go do laptopa bedzie kosztowalo kilka zlotych.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Szanujące firmy brzydzą się piractwem i celowo robią sprzęty żeby tego nie czytały.to był by szczyt żeby takie coś popierały.

Niestety to wydaje mi sie prawda w swoim czasie słyszałem o cichej zmowie producentów na jakichś targach audio/video..ma to tez wymuszac zakup orginalnych płytcd..nakrecanie rynku etc..

nie dotyczy to cd opartych na laserach sanyo czyli CEC lub linn..te sa poprostu z natury tak zbudowane, ŻE NIE CZYTAJĄ CD-RÓW a jak im sie zdarzy to był łut szczęścia...

Sony505es,707es,779es miało najlepszą elektronike serwo w historii firmy(2 DSPki)..to juz nigdy nie wróci...jak lasery kss272

Jakie nie byloby tlumaczenie niedociagnieciem i partactwem techniczno inzynieryjnym nazwac trzeba nieumiejetnosc czytania (poprawnego) plyt przez odtwarzacz do tego celu przeznaczony. I nie ma znaczenia czy mowa o CD tloczonych czy CD-R.

Nie ma zadnego tlumaczenia - kupilem sprzet i chce by czytal wszystko. Kopie mam prawo robic i mam prawo owych kopii sluchac.

Jakiekolwiek dorobianie ideologi do wadliwie skonstruowanych odtwarzaczy nie ma najmniejszego sensu.

- Sony XA30ES czytał absolutnie wszystko (u mnie niestety po 8 latach padło servo - widocznie trafiłem na g...ny

egzemparz), ale u kumpla chodzi do dzis bez zajakniecia(zakup prawie jednoczesny z tego samego żródła - nówki)

- Jakiś czas temu odsłuchiwałem Naima CD5i i miał problemy z niektórymi CDR-ami.

- Mój obecny Denon SCD1500AE czyta wszystkie oryginały stare i nowe, jedynie nie czyta żółtych i zielonych CDR Emteca

vinyl look - zakupione bo miałem kaprys :-P. Inne łyka bez problemów. Może jedynym minusem przy CDR-ch nieco

dłuższe wczytywanie.

-

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

> yayacek

Masz po częsci racje, ale część winy ponosza też firmy produkujące CDR - niestety zdarza się, że otwory płyt sa nie dokładnie wycentrowane lub wycięte i tutaj UWAGA na tanie EMTEC-i. Ja tego g...a już w zyciu nie kupię.

> Piotrek608

Piszesz Linn - masz na myśli jakieś starsze modele? Bo Ikemi łyka CDR jak leci.

Te "EMTEC-i" przede wszystkim nie są niczym zabezpieczone od strony nadruku.Kiedyś źle włożyłem nagraną już taką płytkę, i podczas zamykania się tacki płytka wlazła pomiędzy tackę a obudowę w CD-ROM-ie.No i powstała całkiem fajna rysa.Zdarł się nośnik, tak że światło przebijało na drugą stronę :-)

moj harman ma problemy z odczytem ale tylko cd-r ow jezeli chodzi o oryginaly to ani razu mi sie nic nie przydarzylo ,czyli cos w tym musi byc ze jest zmowa producentow,zreszta chyba maja racje,pozatym jakosc oryginalu(nagrania)zawsze jest nie do pobicia,jedyny problem jest taki ze ja po kupieniu plyty robie kopie zapasowa by oryginal pozostal jak najdluzej w dobrym stanie. Ale jezeli problemy sa z oryginalami to juz wtedy faktycznie przesada....

,,Nie ma zadnego tlumaczenia - kupilem sprzet i chce by czytal wszystko. Kopie mam prawo robic i mam prawo owych kopii sluchac,,

zawsze można wsadzić do komputera bądź DVD lub wieży do 150 zł i poleci - odpowiedne płyty do odpowiedniego sprzętu

to jak odpalić malucha kluczykiem z mercedesa ..........

bez urazy ale ---- to jest śmieszne - kupić odtwarzacz za powiedzmy 2000 zł i wciskać mu CD-r nagrywane na komputerze.

co do tematu to być może trafiłeś na taki egzemplarz,czasami tak bywa że trafi sie na zły i żadna naprawa mu nie pomoże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.