Skocz do zawartości
IGNORED

czym zbadać czułość słuchu?

connex

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

znacie moze jakieś programy czy testy do pomiaru słuchu? chodzi mi o to jakie częstotliwości jestem w stanie usłyszeć, najmniejszą różnicę miedzy dźwiękami, zmiany głośności itp. Mam słuchawki philipsa hp890 (5-30000hz)

Zapomnij w domowych warunkach.

Jedyna wystandaryzowana metoda i dająca w miarę obiektywne rezultaty to badanie audiometryczne (dostajesz audiogram - wykres na słyszenie lewe prawe, słyszenie uszne i kostne, wszystko w funksji częstotliwości). Poszukaj czegoś takiego, przychodzi albo coś i to będzie oki.

Chruper

Do częstotliwości to może to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzięki za ten generator. wyszło mi że słyszę 13,5khz. Dla mnie i tak za dużo. Zresztą w rodzinie mam chyba dziedziczną głuchotę z wiekiem. Za to dół mam dobry - 23hz (znaczy sie jak na przeciętnego luda) Za teleskop dla CETI też robić nie będę . A w międzyczasie znalazłem tez taki teścik. Dla zabawy proponuję:

Ukryta Zawartość

aplikacja analizuję twoją czułość na zmianę wysokości dźwięku. Mi wyszło że mam wyczuwam 1 hz co jest chyba niezłym wynikiem, ale robiłem to na slabych słuchawkach do gierek. Ważne jest żeby nie było za dużo pogłosu.

jest tam kilka ciekawych teścików na słuch muzyczny. Mi najgorzej poszedł na rytm ale z tego nigdy nie byłem dobry (78%)

Ukryta Zawartość

U dilerów aparatów słuchowych mają audiometry. W celach promocyjnych robią audiogramy, czy jak kto woli wykresy ubytku słuchu, za darmo. Wiem, bo zaprowadziłem na takie badanie swoją mamę. Oczywiście, nie mając zamiaru kupowac/dobierać aparatu słuchowego trzeba by się chyba jakoś indywidualnie umówić ? Nie jestem tylko pewien czy takie audiometry jakie mają ci dilerzy pozwalają badać na krańcach pasma u ludzi nie starych.

Pierwsza lepsza klinika Laryngologiczna badanie z wydrukiem nie jest specjalnie drogie jest to badanie w pełni

powtarzalne, każdy audiometr musi posiadać atest zgodny z międzynarodowymi normami. Badania słuchu ponad przeciętnym górnym pułapem słyszalności przed laty prowadzono w WAM.Audiometr starszego typu [na chodzie]

mam w Krakowie jest mi do szczęścia niepotrzebny.

Zbyszek

• Redaktorzy

dokładnie - idziesz do przychodni laryngologicznej, albo jakiegoś szpitala i zapisujesz się na audiometrię tonalną. Ja coś takiego mam fundowane przez pracodawcę średnio raz na dwa lata w ramach badań okresowych.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pójdź za głosem Fr@ntza - poszukaj przychodni, które robią badania okresowe pracowników, mi też pracodawca funduje takie badanie:)

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Komp zwykle mocno szumi i utrudnia badanie (wiatraki) ale można spróbować tym: Home Audiometer V1.8 Hearing Test Software

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 1 Lut 2007, 23:12

> Home Audiometer V1.8

>Hearing Test Software

Ukryta Zawartość

" System is calibrated by ear without external hardware; "

Ciekawe jak...

Ukryta Zawartość

Molibden, 1 Lut 2007, 23:12

> Home Audiometer V1.8

>Hearing Test Software

Ukryta Zawartość

" System is calibrated by ear without external hardware; "

Ciekawe jak...

Ukryta Zawartość

audiometria? no nie badzcie smieszni... czego wy sie chcecie dowiedziec na podstawie tego badania? chyba jedynie tego, ze slyszycie prawidlowo w zakresie 250 - 8000 Hz, bo taki wlasnie przedzial czestotliwosci jest badany. reszta pasma zadnego laryngologa nie interesuje, a nawet jesli to i tak nie bedzie za bardzo mial czym tego zbadac, bo apartura pomiarowa, w ktora wysposazone sa nasze kliniki pamieta jeszcze czasy tow. gierka, a skala czulosci konczy sie na 18 kHz...

A może ktos mi powie jak takie badanie jest przeprowadzane? Bo rozumiem że dostajemy jakąś krzywą (w dB?) dla badanego przedziału. Ale na jakiej zasadzie to działa, chyba nie pytania przez lekarza czy jeszcze słyszymy czy nie. A ta aparatura przecież nie jest w stanie sprawdzić jaki poziom głośnści dźwięku my odczuwamy.

A najprostsze badanie na górną granicę tego co słyszymy to test telewizora. Jeżeli ktoś nie słyszy pracującego kineskopu TV CRT to w okolicach 16kHz już jest kiepsko (a może to jest nawet jeszcze mniej, nie pamiętam dokładnie).

>trryt

kombinujesz mniej wiecej prawidlowo - na glowe dostajesz sluchawki, a do reki przycisk. w podstawowym badaniu na kazde ucho osobno podawane jest kolejno kilka probek dzwiekowych z przedzialu 250 - 8000 Hz o bardzo malym natęzeniu, ktore stopniowo rosnie. w momencie uslyszenia dzwieku musisz zaraz nacisnac przycisk, a aparat rejestruje przy jakim natezeniu dla danej czestotliwosci to nastapilo (im szybciej bedziesz naciskac tym lepszy wynik - cos jak teleturniej ;))

i tak to mniej wiecej wyglada. oczywiscie sa jeszcze inne warianty badania, np. z dodatkowym szumem puszczonym na drugie ucho itd. ale to juz dotyczy diagnozowania na okolicznosc konkretnych schorzen i niema zwiazku z nasza dyskusja.

Byłem na badaniu okresowym.Nie polecam.Takie biedne otwarte Tonsilowskie słuchawki z lat 80-tych,badanie oparło się o jakieś 8kHz,najlepiej słyszałem samochody za otwartym oknem i własny śmiech.Który budził niejakie zainteresowanie pani prowadzącej badanie.Nie ukrywam,że ona budziła moje.

Te badania są beznadziejne. Jak patrzę na ten sprzęt to się modlę, żeby tam coś się nie spieprzyło. Słuchawki to jedna rzecz, a ta konsolka to już w ogóle trumna... Normalnie nie mam zaufania, jak mi wyjdzie, że głuchnę, to będę się kłócił (chociaż mnie to nie zdziwi, bo mam warunki do głuchnięcia nie najgorsze:-))))

Tak jak piszą powyżej, poszukaj tradycyjnej przychodni gdzie badają słuch. Tradycyjnej, to znaczy z komorą, gdzie z lewej i prawej masz przestrzeń z jeden metr i dźwięki podają z głośników. Te badania z wykorzystaniem słuchwek też powinno się przeprowadzac w komorach, tyle, że mniejszych, przypominają trochę kabiny telefoniczne (które onegdaj stały u nas na ulicach).

Nie wiem gdzie badaliście swój słuch i dlaczego piszecie takie bzdury. Niedawno robiłem okresowe badania lotnicze i zostałem skierowany do typowej specjalistycznej poradni. Badania w specjalnej wyciszonej kabinie, stare słuchawki na głowie, sprzęt trochę leciwy ale bardzo precyzyjny dokładnie pokazał ze mojemu słuchowi absolutnie nie mogę niczego zarzucić. Poradnia mieści się przy bardzo ruchliwej ulicy, nie ma to dla przebiegu badania żadnego znaczenia. Inaczej - jeśli kupujesz garnitur od Armaniego czy buty Gucciego nie idziesz po niego na pchli targ. Czyba, że...:) Czego oczekujesz, to otrzymujesz.

>Maki, jażem, jeśli modlisz si.ę przy badaniu, może pomyliłeś przychodnię z kosciołem? A może potrzebujesz zupełnie innej poradni?

Najlepiej marudzić, narzekać, pisać bzdury na forum... Tragedia.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Witam

Do Makiego i innych pobożnych najpierw wklep w Google "audiometr" przeczytaj 1/10, pomyśl a później proś Boga abyś mu nie truł d...przy każdej okazji.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Pomiary audiometryczne można podzielić na: zgrubne, szczegółowe, kliniczne. Badania w Instytutach lotniczych należą do tych ostatnich.

Coś mi się popierniczyło ze słuchem: do niedawna (parę lat) słyszałem tylko do16'000Hz a teraz z powrotem do 20'000Hz (sprawdziłem na tym samym sprzęcie i na tej samej płytce testowej,nastoletnia córka słyszała 20'000 Hz tylko minimalnie lepiej?) nie wiem jak długo? oby jak najdłużej ! Z minusów; znów daje mi monitor komputera ostro po uszach ale to tylko ok 15kHz

Kupiłem sobie w Empiku "Hi-FI i muzyka" z płytką "Audio physik" nr 11/2006 i stwierdzam nieobiektywnie krew z uszu tak podbite wysokie tony ? po co ! musiałem gałą obciapać-żeby to nie była zupełnie subiektywna ocena, to dodam że żona też mówiła że jest drażniący i denerwujący dżwiek-temat utworów jest w 75% ok co do basów to były bardzo szybkie krótkie podobała mi się szczególnie perkusja .

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

gagacek, 6 Lut 2007, 08:06

>Badania w specjalnej

>wyciszonej kabinie, stare słuchawki na głowie, sprzęt trochę leciwy ale bardzo precyzyjny dokładnie

>pokazał ze mojemu słuchowi absolutnie nie mogę niczego zarzucić.

zalezy w jakim zakresie czestotliwosci przeprowadzono te badania. przegladales wyniki? jezeli w standardowym diagnostycznym, to nie ma sie zbytnio czym podniecac. no, chyba ze 8kHz uwazasz za jakis wyczyn ;)

Przez rok pracowałem w firmie Geers , która zajmuje się dopasowaniem aparatów słuchowych na podstawie dobrych badań słuchu . Polecam chociaz pewnie trzeba zapłacić za badanie . I pamietac aby przypomniec ,że nie moga się spieszyć i powtarzać pomiary jesli macie wątpliwości.

Podstawowy problem jaki tu sie pojawia to stwierdzenie ,, słyszałem 50 Hz , słyszałem 10Khz " itd. nie chodzi o to aby wogóle słyszec tylko słyszec przy okreslonym cisnieniu/natężeniu dźwięku . Np mozna słyszec 12Khz przy 10 decybelach a nie usłuszec przy 8dB . Gdyby słuchaczowi zapodano 15kHz przy ogromnym cisnieniu to z pewnością usłyszy ;p

PS

człowiek słyszy zarówno błona bębenkową jak i kośćmi ( przewodzenie powietrzne i kostne ) , które drgają pod wpływem fali dźwiękowej . Są to inne badania . Mozna tez przeprowdzic badania na ,,rozumienie mowy" - bardzo ciekawe .

...there is no spoon...

>gonarek

Oczywiście przeglądnąłem wyniki. A szczegóły zachowam dla siebie, ponieważ opinia forumowiczów o moim słuchu, podobnie jak o wielu innych rzeczach mi drynda. Podniecam sie jeśli już nie moim słuchem tylko przeżyciami forumowiczów. Przecież wiedzą za co zapłacili, czy też ubezpieczalnia, z resztą przecież na jedno wychodzi. A jeśli ktoś chce sprawdzić słuch może to wykonać łatwo w domu, przecież to żaden problem. Mikrofon do kalibracji to taki ogromny wydatek, całe 20pln.. Oczywiście oszczędni mogą kupić taniej.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Sierotko Marysiu gwizdek policyjny na psa to jest 23 kHz a bywają też o wyższej częstotliwości, każdy muzyk zwłaszcza pianista słyszy bardzo dobrze powyżej 20-kilku kHz nie mówiąc już nic o lutnikach czy stroicielach fortepianów.

Pozdrawiam

Zbyszek

>korwin,

....a co tam słyszy....powyżej 20kHz.......????

ba, ....co słyszy powyżej 15kHz....???

i po co to stroicielowi fortepianów czy lutnikowi......????

...co do gwizdka na psa to nie pisałem nic o czestotliwości - czytaj uwazniej Sirotko....:))))

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.