Skocz do zawartości
IGNORED

CD Nakamichi OMS-7E & Nakamichi OMS-7EII

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poniewaz na tym forum nie ma zbyt wielu informacji o tytulowych odtwarzaczach, postanowilem stworzyc watek, ktory w przyszlosci byc moze stanie sie swoista baza wiedzy o tych jakze zacnych urzadzeniach.

Na Poczatek "wrzucam" nieco zdjec obu modeli, w tym kilka "rozbieranych" (w przypadku zainteresowania foto w duzej rozdzielczosci moge przeslac na priv).

O brzmieniu bede pisal w kontynuacji, ale to moze juz jutro (pozna pora)... lub za kilka dni (w miare mozliwosci czasowych).

Szczegolnie zachecam do dyskusji na temat konstrukcji tych urzadzen i ewentualnych porad w zakresie poprawy ich brzmienia (temat tuningu i pokrewne).

O zabranie glosu prosze rowniez posiadaczy tych urzadzen lub wszystkich tych, ktorzy mieli z nimi stycznosc i maja wyrobiona opinie (prosze podawac system odsluchowy).

Dla przypomnienia i zainicjowania tematu - Nakamichi OMS-7E w wersji pierwszej i w wersji drugiej sa owczesnymi najwyzszymi modelami tej firmy, dosc rzadkimi i zarazem cenionymi (szczegolnie na rynku zachodnim, np. w Niemczech). Oba modele roznia sie konstrukcyjnie w sposob zasadniczy. Rozni je rowniez brzmienie, ale o tym - jak wspomnialem - pozniej...

1. Fotografie Nakamichi OMS -7E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9651-100008661 1170403771_thumb.jpg

post-9651-100008662 1170403769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31350-cd-nakamichi-oms-7e-nakamichi-oms-7eii/

...Nakamichi OMS-7E, ciag dalszy (wnetrze - nie zdejmowalem gornej plyty, gdyz byloby to dosc klopotliwe ze wzgledu na duza ilosc kabli i ewentualny pozniejszy balagan w tej kwestii).

Wewnatrz zauwazylem kosci najprawdopodobniej Philipsa i Toshiby, czyli SAA7011, SAA7020, SA7030A, Toshiba TMM2016AP-15...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2. Nakamichi OMS 7EII (nowsza wersja, nastepca 'jedynki') - zupelnie inna konstrukcja w tej samej obudowie:

Ukryta Zawartość

post-9651-100008657 1170403778_thumb.jpg

post-9651-100008658 1170403777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po analizie wnetrza owych odtwarzaczy dochodze do wniosku, iz stosunkowo prosto bedzie zrobic maly upgrade wersji OMS-7EII (wymienic wzmacniacze operacyjne na 2x OPA 2604).

Konstrukcja OMS-7E jest juz nieco bardziej 'archaiczna' i zastanawiam sie, czy i w tym przypadku zamontowanie OPA 2604 byloby mozliwe - jako zywo, nie potrafie zlokalizowac wzmacniaczy operacyjnych... Macie na to jakis pomysl? Hmm...

Pozdrawiam,

Lete

Raczej odradzam instalowanie gniazd sieciowych typu IEC. Lepiej dać filtr - dławik dla obu żył na wspólnym rdzeniu (taka niebieska puszka) a za nim równolegle kondensator 0.1uF/630V i rezystor 22k/2W przed transformatorem.

Te odtwarzacze mają na pokładzie chyba jeszcze DAC PCM54 (z wejściami równoległymi) a może i TDA1540.

W związku z tym widać że analogowy stopień antyaliasingowy jest bardzo rozbudowany (bardzo strome filtry, duża liczba wzm. op.).

Trzebaby wymienić kondensatory i sprawdzić jaki tam jest zegar - jeśli tylko sam kwarc to potrzebny jest jakiś nawet najprosszy układ.

Nie wydaje mi się żeby gniazdo IEC to był właściwy początek tuningu tego typu urządzeń.

Pierwsza sprawa to czy mamy instalację trójprzewodową, druga to ewentualna pętla masy i przydźwięk jeżeli inne urz. w systemie są też uziemone, co nieraz wiąże się z koniecznością odłączenia w jednym z nich przewodu ochronnego - czego moim zdaniem robić nie wolno. Ostatnie to czy i jak łązcyc masę z przewodem ochronnym, oraz czy ta masa jest izolowana od obudowy czy nie (jeśli jest połączenie dwuprzewodowe to raczej nie).

Wewnąrz CD można zastosować skuteczny jedno lub dwustopniowy filtr sieciowy bez montarzu gniazd IEC (dławik na rdzeniu pierścieniowym nawinięty przeciwnie dla obu żył plus kondensator przeciwzakłóceniowy i warystor za nimi) i bez rozwiązywania tego typu dylematów.

Nie wydaje mi się żeby gniazdo IEC to był właściwy początek tuningu tego typu urządzeń.

Pierwsza sprawa to czy mamy instalację trójprzewodową, druga to ewentualna pętla masy i przydźwięk jeżeli inne urz. w systemie są też uziemone, co nieraz wiąże się z koniecznością odłączenia w jednym z nich przewodu ochronnego - czego moim zdaniem robić nie wolno. Ostatnie to czy i jak łączyć masę z przewodem ochronnym, oraz czy ta masa jest izolowana od obudowy czy nie (jeśli jest połączenie dwuprzewodowe to raczej nie).

Wewnąrz CD można zastosować skuteczny jedno lub dwustopniowy filtr sieciowy bez montarzu gniazd IEC (dławik na rdzeniu pierścieniowym nawinięty przeciwnie dla obu żył plus kondensator przeciwzakłóceniowy i warystor za nimi) i bez rozwiązywania tego typu dylematów.

• 1 miesiąc później...

Od kilku tygodni slucham OMS-7E z wymienionymi wzmacniaczami operacyjnymi - obecnie 6x TLE2142 (wszystkie w torze audio). Dzwiek zyskal na szybkosci i selekcji. W planach mam jeszcze zalozenie prostego gniazda IEC TDK z filtrem i na tym zakoncze zmiany - juz teraz odtwarzacz gra tak dobrze, iz trudno mi sobie wyobrazic 'lepszy dzwiek'. Kondensatory zostaja bez zmian - to wylacznie dobre, japonskie kondy (Nippon Chemicon, Matsushita, Nichicon), wiec ich wymiana to spore ryzyko (jest ich mnostwo - nawet do stu sztuk), bez gwarancji poprawy.

Odtwarzacz OMS-7E na dzis zupelnie mnie satysfakcjonuje (piekna, analogowa barwa i dobre parametry dynamiczne).

Pozdrawiam,

Lete

• 3 tygodnie później...

>Molibden

Dopiero teraz zobaczyłam twój wpis o gniazdach IEC.

Kolega zamontował mi te gniazda w CD i w w zmacniaczu.

I od tego czasu jeżeli zrobię głośnie słyszę przydźwięk.

Czy jest jakiś sposób na pozbycie się go?

Pozdrawiam

Dalsza poprawe dzwieku 7E mozna uzyskac poprzez prosty zabieg wymiany wzmacniaczy operacyjnych.

Probowalem przez ostatnie 2 tygodnie przeroznych kombinacji nastepujacych op-ampow: TLE 2142, OP BB 2604, OP BB 2134 oraz oryginalne BA 4558.

No coz... Pomimo podzielonej opinii o wzmacniaczach operacyjnych 2604/2134, u mnie okazaly sie bezkonkurencyjne (zwlaszcza w ukladzie takim, jak na zdjeciu). Niestety, teoretycznie szybsze i o lepszych parametrach TLE2142 ewidentnie "odstawaly" - dzwiek tracil "powietrze", stawal sie jakby nieco oddalony, brzmienie niektorych instrumentow (zwlaszcza detych i talerzy) stawalo sie malo rzeczywiste, nieobecne... Byc moze lepiej sprawdzilyby sie w jasnych systemach.

Instalacja ukladow Burr Brownow przynosla natychmiastowy efekt - co wiecej, zwiekszyla sie otwartosc, wielkosc sceny muzycznej, a co najwazniejsze, OMS-7E zagralo nieslychanie "kolorowym" i przyjemnym dzwiekiem, ktorego mozna sluchac bez konca. Byc moze nie bez znaczenia jest, ze mi po prostu barwa 2604 i poniekad 2134 odbpowiada najbardziej z wymienionych.

Dodatkowo wykonalem bocznikowanie za pomoca Wima 1uF/63V MKS4 kondensatorow w zasilaniu - sa to 10.000uF/16V i 2200uF/16V (Matsushita). Przy tej okazji, nie polecam bocznikowania rewelacyjnych kondensatorow w torze audio (Shoei 2200uF/35V) - pogorszymy w ten sposob jakosc wysokich czestotliwosci(!).

Obecnie CD gra jeszcze lepiej, niz oryginal. Pozostala analogowa barwa, zwiekszyla sie przestrzen i szybkosc w kwestii basu, pojawily sie dodatkowe "smaczki". Dzwiek zrownowazony, cieply i - co najwazniejsze - ciekawy...

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ola,

to chyba pętla masy, jeśli masz więcej niż jedno urządzenie (wzmacniacz) z gniazdem IEC lub przewodem sieciowym 3-przewodowym, przenosi się przez dodatkowy przewód ochronny - uziemienie (E).

Być może przez przewód ochronny do masy dostaje się przydźwięk (nie wiem jaką masz instalację sieciową 2- czy 3-przewodową), gdy zerowanie nie jest dokładnie na potencjale ziemi lub jest łączone z zerem roboczym (N).

Trzeba odłączyć i zaizolować przewód ochronny (środkowy, żółtozielony) z gniazda IEC w środku CD.

Połączenie AC będzie 2-przedowodowe jak poprzednio ale filtracja w gnieździe IEC, jeśli tam jest zabudowana, pozostanie,

również pozdrawiam.

Lete napisał bardzo ciekawą i wartą zapamiętania uwagę dla DIY-tweakerów, co również Peter Daniel potwierdza: naprawdę dobrych kondensatorów nie trzeba niczym bocznikować!!

• 1 rok później...

Witam,

trochę się wmieszam w temat, pokazane wzmaki operacyjne na fotce nie siedzą w torze audio ani w jego pobliżu. Przedstawiona płyta jest płytą sterowania transportem - servo + logika. Audio zaczyna się na dolnej płycie oraz na tylnej ściance jest tor audio który kończy się na cinch L+R :-)

Swoją drogą , to nie bardzo jestem przekonany do kombinowania w tych modelach OMS 5E/7E - bo zastosowane w nich rozwiązania stanowią o walorze tego sprzętu, a naruszyć harmonią łatwo ;-).

Pozdr

vonOlof

vonolof, masz racje - byly czasy, kiedy nie potrafilem odroznic sekcji audio od sterowania i servo ;) Powrocilem do oryginalu - wycofalem wszystkie zmiany i przez ostatni rok doceniam to, co jeszcze w 1985 bodaj roku zaproponowali inzynierowie Nakamichi... ;) Coz mam powiedziec - dalem ciala z wymiana tych wzmacniaczy operacyjnych i przyznaje Ci racje. Nie ma sensu grzebac w wersji pierwszej 7E. Co do wersji drugiej 7EII, to juz mozliwosci sa wieksze. W kazdym razie mam jedynke i do tej pory jestem naprawde zachwycony, pomimo iz jest to jakby nie bylo 14-bitowiec na TDA 1540D. Ale za to jaki czternastobitowiec - dzwiek szlachetny i majacy to niesamowite "cos", co sprawia, ze przez lata trudno sie czlowiekowi pozbyc tego urzadzenia.

Pozdrawiam,

Lete

Witam,

...w sumie każdemu może się zdarzyć popaść w ślepy zaułek ;)

Czy w swoim Naku ustawiałeś może poziom lasera (RVM01), oraz jaki masz opis na samym laserze (naklejka z wartościami Io oraz Ip ,chodzi mi o wartość Io) ?

Jakby co ,to mogę się podzielić serwisówką do Naka OMS5e - to samo co 7-ka ale bez pilota i programowania, cała reszta jest identyczna ;-)

Pozdro

vonOlof

Nie ustawialem poziomu lasera - bez regulacji do dzis chodzi "jak wariat" i czyta tez spora czesc CDR (oryginaly bez najmniejszego zajakniecia - wszystkie). Co do CDR, to gdy go produkowano, jeszcze wtedy nikt nie wiedzial, co to takiego, wiec i tak jest swietnie - kupuje tylko sprawdzone CDR i wtedy nie mam problemu po wypaleniu. A swoja droga, te sterowanie dla wersji 7 to niby mala, ale jednak istotna dla mnie roznica.

Pozdrawiam,

Lete

Odnośnie historii tych plejerów - to być może są one oparte konstrukcyjnie na legendzie Kyocera DA910 -

Ukryta Zawartość

Tak na oko, to jest tu wiele identycznych rozwiązań - identycznie wyglądają: płyta DAC, mechanizm, laser, zasilacz, układ budowy. Śmiem przypuszczać, że główna różnica tkwić może w module audio (czarna podłużna puszka ;))

...ot, tyle ciekawostki temacie OSM wersji I-szej.

Pozdr

vonOlof

Ukryta Zawartość

...płyta DAC w pełnej okazałości - wersja OMS 5/7 ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podłączę się do tematu jako, że mam rozgrzebany Nakamichi OMS-5e.

Oto fotki sekcji audio z zewnatrz jak i wewnątrz:

Ukryta Zawartość

post-7843-100002287 1211904880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tez KYOCERE DA-910 i rzeczywiście na pierwszy rzut oka wewnatrz wygląda identycznie jak OMS-7

Niestety sprzęt u "fachowca" którego naprawa przerosła i na dodatek wyjechał na wakacje. Za jakieś 3 tygodnie odbiorę więc porobię fotki wewnątrz i wrzucę na forum.

dorzucę jeszce fotki transportu. może kogoś to zainteresuje. bardzo ładna, aluminiowa, odlewana konstrukcja.

Ukryta Zawartość

post-7843-100002229 1211978533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Patrzac na fotki rozebranej analogowki 5E oraz bebechy KYOCERE DA-910, moge stwierdzic, ze 7E to praktycznie bardzo podobna konstrukcja.

Ja mam to szczescie, czego wczesniej nie wiedzialem, ze moj egzemplarz jest modelem tuningowanym przez niemiecka manufakture FarmAudio (jest mala nalepka) - puszka z analogiem byla trwale zaklejona, a po jej otworzeniu wewnatrz znalazlem plytke z bardzo dobrymi elementami (kondy Black Gate, najwyzsza Elna, itd.).

Ten CD od dwoch lat leje po d... wszelkie odtwarzacze, jakie sciagam do domu. Widocznie musi grac nawet lepiej, anizeli oryginalny 7E, ktorego jak sie okazuje nie sluchalem...

Pozdrawiam,

Lete

I jeszcze jedno... Jak na 23 letni odtwarzacz, to jakosc lasera i transportu jest wprost niewiarygodna. Jezeli bedziecie mieli problem z odczytywaniem CDR, najczesciej pomaga wymiana gumki na jakas bardziej sztywna, precyzyjna - guma ma prawo sie wyrobic po tylu latach (tej na bialej zebatce, na silniczku). Krecenie lasera nic nie daje. Problemy z odczytem plyt rozbijaja sie o te wlasnie gumke (widac ja na zdjeciu powyzej). Ma byc dosyc ciasno zalozona (nie za ciasno) i w miare szeroka, aby dokladnie przylegala. Odtwarzacz bedzie gral kolejne 20 lat ;)

Pozdrawiam,

L.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.