Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowiec SE i kolumny 84 dB...

Staszek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ zebrałem sprzeczne opinie mam pytanie:

czy z dwudrożnymi kolumnami 8 om i 84 dB (nieduże podłogówki) ma szansę "zgrać" się wzmacniacz lampowy 9-10W SE?

Zakładając normalne, domowe słuchanie jazzu i spokojnego rocka - czy koszt kompromisu będzie zbyt duży?

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/31325-lampowiec-se-i-kolumny-84-db/

To zależy od twoich zwyczajów, jak głośno słuchasz. Są osoby, które używają 2-3 watowych SE ze zbliżonej efektywności monitorkami i są zadowolone. Ale z pewnością taki zestaw ma ograniczenia.

Glośności sie nie obawiam - nagłośnienie imprezy nie wchodzi w grę - bardziej interesuje mnie, czy niesie takie zestawienie w sobie np. nieuchronną konieczność kompresji dynamiki, spowolnienie dźwięku itp. zjawiska...

Muzyki klasycznej raczej nie słucham (błąd, wiem!), więc problem dużych składów symfonicznych też raczej nie istnieje.

pzdr

Witam mam Jolidę se 9 wat słucham wszystkiego i wcale nie brakuje mi mocy nawet klasyki da się słuchać.Słuchałem jej z kolumnami podstawkowymi i też było ok. Pamiętam końcówki Luxmana 2 x 200 watt z cyfrowym wskażnikiem mocy w pokoju 19 m moc potrzebna do głosnego słuchania to 2 waty.

Ach, 84 dB, ja miałem w głowie (nie wiem skąd) 88 dB. Cóż, może być trudno. W małym pomieszczeniu i przy cichym słuchaniu małych składów tak ale jak to wypadnie w praktyce - nie wiadomo. Ja słuchałem 3W z 90 dB monitorkami i przy moim repertuarze (kameralistyka) głośności nie brakowało. Musisz po prostu zestawić i posłuchać. Teoretycznie to 2W z 90 dB głośnikami będą grały porównywalnie z 8W z 84 dB... Ale cały czas balansujemy na granicy...

Chyba tez nie bez znaczenia jest to, ze przy napedzaniu kolum o tak malej dynamice, jak na potrzeby lampy, przy odkreceniu wzmaka glosniej moga pojawic sie dosc spore znieksztalcenia szczegolnie w dole pasma.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

hmmm, dziękuję za informacje, ale niestety nie rozwiały moich wątpliwosci. Muszę więc jakoś przekonać Sprzedającego do wypożyczenia na odsłuch (drugi koniec Polski, łatwo nie będzie...).

pzdr Staszek

takie zestawienie jest bez szans powodzenia i nielogiczne, spowoduje przesterowania wzmaka nawet przy srednio glosnym sluchaniu

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Cóż mogę napisać - Oto SE będzie u mnie w sobotę w domu, posłucham i sprawdzę "nausznie". Ale, ponieważ docelowe kolumny jeszcze nie dojechały, a hyperiony mają wyższą skuteczność, podjade do Sonusa i sprawdzimy na innych kolumnach...

pzdr

P.S. 84 dB wg konstruktora odpowiadają około 8B db "sklepowym"' cokolwiek to znaczy...

Wzmacniacz godny grzechu - miałem kiedyś takiego pożyczonego: niby dźwięk rozbierany na czynniki pierwsze jest niezbyt rewelacyjny (żaden element prezentacji rozpratrywany osobno nie powala), ale całość naprawdę, naprawdę wysoko satysfakcjonująca - po prostu chce się słuchać muzyki. Ale tych 84db w 25m2 to jednak trochę bym się bał... no, nieważne. Przyjedzie, to posłuchasz ;) Pzdr.

...boję się! Ale naczytałem sie przez te trzy miesiące forum, choroba audiofilska mnie dopadła i chęć zmiany. Zresztą, jak chyba każdego, korci mnie "odsłuchanie lampowca", w razie niewypału "obrażę się" na lampę i może radykalny zwrot w stronę integry Mcintosha?

Ale lampa mnie kusi..

pzdr

Cze

- > Staszek_s

Ja mam wzmaka SE o mocy ok 12 wat na kanal Podlaczalem go do roznych kolumn o efektywnosci od ok 84dB do 91dB i musze Cie zasmucic ale im wyzsza efektywnosc kolumn to system gra lepiej Chodzi mi o to ze jesli kolumny sa wystarczajaco efektywne wowczas nie brakuje makrodynamiki ogolnie pojetego wykopu Glosno to i moze byc z kolumnami o skutecznosci 84dB ale mimo to dzwiek moze wyfac sie plaski:( Ale prawda jest taka ze jak sam nie sprobujesz to sie nie przekonasz niestety:(

Pozdrawiam

... tak mnie wczoraj naszło na słuchanie... Godzina trzecia w nocy, z głośników "sączy" się delikatny jazz, jakaś D. Krall, di Meola, coś z Nordic Lounge, Sjesta ze składanek M. Kydryńskiego... Pokrętło głośności we wzmacniaczu nima ustawione max na godź 7... Hmmm, czy do takiego słuchania pojęcia: ograniczenia w głośności, spłycenie dynamiki mają zastosowanie?

Bo zawsze jest opcja, jeżeli magia lampy zadziała, pozostawienia dwóch wzmacniaczy - opcja "nocna" i "dzienna"

pzdr

• 1 rok później...

dudivan, 31 Sty 2007, 00:16

>Ach, 84 dB, ja miałem w głowie (nie wiem skąd) 88 dB. Cóż, może być trudno. W małym pomieszczeniu i

>przy cichym słuchaniu małych składów tak ale jak to wypadnie w praktyce - nie wiadomo. Ja słuchałem

>3W z 90 dB monitorkami i przy moim repertuarze (kameralistyka) głośności nie brakowało. Musisz po

>prostu zestawić i posłuchać. Teoretycznie to 2W z 90 dB głośnikami będą grały porównywalnie z 8W z

>84 dB... Ale cały czas balansujemy na granicy...

Zgadzam się - ja słuchałem SE 4W z kolumnami 87 dB i było na granicy. Ja nie lubię zastanawiac się słuchając - czy już wzmacniacz osiągnął kres czy jeszcze nie ...

Co do głośności - niektóre instrumenty solo generują naturalnie wysoki poziom dźwięku (choćby saksofon) - więc nie ma co mydlić oczu że się nie naglaśnia impreki itd ... jak ma byc wiernie to musi byc naturalny pozim głośności.

...posłuchałem, dość długo nawet miałem, teraz mam kolumny teoretycznie 93dB/1W/1m...

Generalnie dźwiekodtwarzany przez niskiej skuteczności kolumny jest spowolniony - w sensie narastania impulsów, zwłaszcza dynamiczny pochód basu, może nie było to coś, co przekreślało przyjemność ze słuchania, ale odczuwalne.

Z tym, że chyba OTO SE jest z definicji niezbyt szybkim wzmacniaczem (ma pętle ujemnego sprzężenia zwrotnego), słuchałem Sun Audio na 300B, ten nie ma pętli sprzężenia zwrotnego i był w tej mikrodynamice lepszy.

Generalnie, z moich obecnych doświadczeń odsłuchowych wzmaka z różnymi kolumnami wiem, że recepta na jak najlepszy dźwięk dla mojego wzmaka jest typowa: duże i o lekkiej membranie głośniki basowe, duża obudowa i duża skuteczność (chociaż nie kosztem liniowości charakterystyki). Ot, typowe stare głośniki w dużej obudowie. Z takimi kolumnami gra super, lepiej jak w zestawieniu z firmowymi - moimi obecnymi. Tyle, że takie kolumny to szafy...

Stachu ktoś mądry wyjaśnił to naukowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytaj uważnie tam są wszytkie odpowiedzi ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.