Skocz do zawartości
IGNORED

Toslink w kompie, jak podłączyć śledzia?

kieziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam płytę Asus P5GL-MX oraz kartę Audigy 2. Niestety oba te podzespoły nie mają wyjścia spdif optycznego, a zależy mi na takim. Zakupiłem na Allegro śledzia z optykiem. Podłączyłem pod płytę i d...pa. Mój MD wyświetla, że No Signal, mimo iż kabelek ładnie świeci. Na karcie chyba nie ma żadnego pinu pod takie badziewko, a jest za to spdif elektryczne. Ma ktoś jakiś pomysł jak to udrożnić żeby zadziałało? Patrzyłem w instrukcję płyty i jest tam napisane jak byk jak podłączyć zew. optyka, więc tak zrobiłem, ale bez lepszych rezultatów. Jak narazie płyta puszcza światełko, ale widocznie żaden to sygnał cyfrowy, skoro mój MD tego nie widzi. Ma ktoś jakiś pomysł..?

Hmm, jak świeci to podłączenie fizyczne jest raczej OK. Może w sterownikach musisz wybrać/włączyć wyjście cyfrowe optyczne. W ogóle to jak to masz i dźwięk z płyty i Audigy? Masz zainstalowane sterowniki do obu?

dżwięk śmiga z Audigy. Jak przyłożę jacka w wyjście w płyty, to nie ma sygnału, więc wniosek wysnułem taki, że dżwięk zintegrowany chyba został wył. podczas instalacji karty... Ona (Audigy) teraz przejęła jego rolę. Jeśli tak, to światełko może być poprostu zwykłym światełkiem, bez jakiejkolwiek informacji dla odczytującego MD..? Sam nie wiem.

Kieziu,

podpinałem jakiś czas temu śledzia kupionego na Allegro do karty Audigy, ale pamiętam, że po przeanalizowaniu połączeń musiałem zamienić dwa piny w złączu. Śledź był od innej płyty głównej niż ja mam poza tym służyć miał do podłączenia wyjść z płyty a nie z karty dźwiękowej. Podaj więcej informacji o śledziu, może wrzuć dokładną fotkę, coś się powinno wymyślić.

Jak płyta nie gra na wy analogowym to i na spdif nie zagra. Może ją masz wyłączoną w biosie. Niby można mieć dwie naraz, ale chyba jednak lepiej żebyś to optyczne podłączył do Audigy.

nie wiem, czy pod te Audigy 2 da radę to cholerstwo podpiąć...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12843-100008801 1170311218_thumb.jpg

post-12843-100008802 1170311217_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotka samego śledzia... Lecę do pracy Panowie. Radźcie coś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj po forach komputerowych, overclockerskich itp, może na elektrodzie. Gdzieś musi być opis tego złącza rozszerzeń na Audigy. Pamiętam że jak miałem Live! to znalazłem taki opis i tam w tym złączu były chyba ze dwa wyjścia SPDIF. Potrzebujesz wyjścia SPDIF, +5V i masy. A może na tym Audigy są jakieś piny podpisane SPDIF?

Oto moja przejściówka i opis pinologii karty, który znalazłem na necie. Tu akurat jest karta X-Fi, ale piny powinny się zgadzać. Przypatrz się temu dokładnie i porównaj z tym, co masz u siebie. Śledzia masz innego. Weź miernik i sprawdź gdzie jest masa. Zrób to na spokojnie, żeby niczego nie zepsuć a szczególnie karty! Nie miej do mnie pretensji jakby co :-)

U mnie działa złącze coaxial, a optical się świeci. Na coaxialu jest sygnał cyfrowy cały czas niezależnie od wszystkich ustawień karty! Optycznego nie mogę niestety sprawdzić, bo nie mam zewnętrzego urządzenia odbierającego ten sygnał.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

post-12280-100008765 1170311266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ile dobrze pamiętam, to zamieniałem kabelek brązowy z czarnym (da się to zrobć łatwo bez lutowania), potrzebujesz tylko igły do podważenia plastikowej zapadki trzymającej złączkę. A tu masz foto śledzia z aukcji Allegro, na której go kupiłem. Może znajdziesz jakieś analogie...

Tak się teraz przyjrzałem tym kabelkom i widzę, że z karty do śledzia idzie jeden kabelek SPDIF Out i jeden SPDIF In, a zatem oba złącza OUT (coaxial i optyczne) są sterowane tym samym sygnałem oraz tak samo oba złącza IN odbiera jeden kabelek. Prowadzi to do wniosku, że jeśli złącze coaxial działa, to optyczne też powinno. No chyba, że jest zepsute :-)

dzięki za wpisy! Zastanawia mnie jednak wyłączona funkcja Audio z płyty głównej po zainstalowaniu Audigy. Dziś nie będę juz grzebał, ale czy optyk out działa równolegle do wyjścia/wejścia analogowego na płycie?

Druga sprawa. Audigy, która mam chyba nie posiada łącza umożliwiającego podpięcie śledzia:-(

Wyłączasz audio na płycie, bo włożyłeś drugą kartę i to jej używasz do generowania dźwięku. Zobacz na fotkę. To moja stara Audigy, wersja 1, nawet nie 2, jaką Ty masz. Masz takie łącze jak zaznaczyłem, czy nie? Zobacz, że jest takie jak na schemacie z opisem pinów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taką mam kartę i niestety, nie ma mozliwości podpięcia sledzia...

Ukryta Zawartość

>taką mam kartę i niestety, nie ma mozliwości podpięcia sledzia...

ten twoj sledz zeby zadzialac potrzebuje tak naprawde 3 rzeczy: +5V, spdif, mase

+5V mozesz wziasc z dowolnej wtyczki zasilajacej do cdromu lub hd. Kolor czerwony.

mase to chba wiesz skad ;) mozesz z obudowy nawet albo z czarnego kabla od wtyczki zasilajacej.

spdif musisz poszukac na karcie dzwiekowej. Na 100% masz tam gdzies wyjscie spdif albo na iglach (pinach) albo na wyjsciu jakiegos gniazda mini jack.

Wklej dobrej jakosci zdjecie twojej karty (tak aby bylo widac opisy na pcb) to powiem Ci gdzie tam masz spdif.

jesli masz te karte a ze zdjecia powyzej widze ze chyba tak :/

Ukryta Zawartość

no to dupa to jest model sb0400 (value) i z tego co wiem to cyfrowe i/o jest dostepne jedynie na karcie rozszerzen, ktora nigdy nie zostala wprowadzona do sprzedazy ;)

Jesli masz mobo ze zintegrowana karta dz. to poszukaj w instrukcji plyty czy aby tam nie masz spdif out.

Albo poprostu odzaluj troche grosza i kup jakas cywilizowana karte dzwiekowa np. emu0404 ;)

Ukryta Zawartość

Jesli masz mobo ze zintegrowana karta dz. to poszukaj w instrukcji plyty czy aby tam nie masz spdif

>out.

Mam na płycie wyjście, ale "nima" sygnału... Dioda świeci, ale MD uparcie twierdzi, że No Signal. Rozkładam ręce i idę na piwo:-/ Uruchomiłem dżwięk na płycie i nadal nic. Sterowanie nie pokazuje, żebym miał w zestawie funkcję S/PDIF.

Pomyślałem, że może śledź jest walnięty, ale skoro dioda daje światełko... Sam już nie wiem.

Kieziu, jest rozwiązanie.

Twoja karta ma wyjście SPDIF na którymś gniazdku czyli wyprowadza ten sygnał na małego Jacka. Zerknij do dokumentacji, popatrz w driverach, znajdziesz na pewno. Zaś pewien gość na Allegro zaś sprzedaje konwerter coaxiala na optical. Zerknij na tę aukcję i na dole strony poszukaj małej reklamy innego produktu o nazwie "Konwerter cyfrowy z COAXIAL/SPDIF na optyczny". Kliknięcie na to nie działa, widocznie kiedyś wystawiał ten przedmiot a teraz nie, więc skontaktuj się z gościem i spytaj o cenę. Może to jest najprostsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do SB Live! (jak np. mój SB Live! 24-bit) czy też Audigy 2 SE - czyli do generalnie kart bez pinowych łączy na samej karcie, creative stworzył cuś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na żywo tego nigdy nie widziałem, żaden znany mi sklep o tym nie słyszał. Można bodajże zamówić to bezpośrednio ze strony creative'a. Ale koszt tego gadżetu jest wyższy, niż wartość całej karty dźwiękowej.

P.S. Podpina się to stworzenie normalnie przez małego jacka. Skąd bierze to +5V - nie wiem...

post-2580-100008697 1170403717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

zerknalem do dokumantacji twojej karty i ona jednak ma cyfrowe i/o. Skrajne gniazdo (na lewo od niebieskiego) to spdif. Teraz tylko musisz zrobic sobie odpowiedni kabelek i podlaczyc je ze sledziem. W ustawieniach sterownikow wybierz tylko stereo spdif zamiast wielokanalowego.

>żaden znany mi sklep o tym nie słyszał

bo to jest wlasnie ten nie sprzedawany modol o ktorym pisalem wczesniej ;)

pozatym nie trzeba go kupowac bo to jest dokladnie to samo co ten sledz, ktory kieziu juz ma. Musi tylko podlaczyc go do gniazda. Czubek jacka to bedzie pewnie spdif, srodek +5v a na koncu masa. Jednak lepiej upewnic sie za pomoca miernika.

tylko pamietej zeby jack byl 4 polowy. Pozatym tak sobie teraz pomyslalem ze najbezpieczniejsze rozwiaanie to +5v na samym czubku jednak (bo gdyby bylo obok masy to wsadzenie tam zwyklego jacka stereo zrobi zwarcie).

Czyli prawdopodobnie bedzie tak:

+5v,masa, spdif out, spdif in

ALE jak juz wczeniej napisalem najpierw miernikiem sprawdz gdzie masz 5V a gdzie mase albo poszukaj w necie.

wiecie...

Sporo mi to daje i mówi:-) Co kilka głów, to nie jedna. SPDIF mam, a jakże! Tyle, że to wyjście elektryczne. Ale z tym czteropolowym jackiem... No nie wpadłem na to, choć myślałem jak się tam zainstalować. To jest jakaś koncepcja! Fenkju!!! Teraz szukam odp. jacka.

używam wyjścia spdif na audigy, na cyfrowym koncentryku zarobiłem zwykłą stereofoniczną wtyczke w której zmostkowałem masę i srodkowe pole, a goracą żyłę podłączyłem pod końcówkę i gra to z nos dac Petera, całkiem przyzwoity dźwięk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.