Skocz do zawartości
IGNORED

UEFA Champions League hymn

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dowiedziałem się ostatnio że kawałek ten z tematy, czyli hymn UEFA był wzorowany na jakiejś symfonii lub żywcem wzięty z jakiejś symfonii. Wiecie moze co to było ?? Gdzie to dostane itd ?? szykałem w necie ale same kawałki po 670kb w mp3 :(

https://www.audiostereo.pl/topic/31275-uefa-champions-league-hymn/

Chodzi zapewne o utwór Jerzego Fryderyka Haendla "Zadok the Priest", znany też jako "Coronation Anthem No. 1", przeznaczony na 7-głosowy chór mieszany i orkiestrę. Nie wiem, gdzie można znaleźć empetrójkę (choć nie powinno to być trudne, bo utwór jest bardzo sławny), ale midi można zassać np. stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobieństwo sygnału Ligi Mistrzów do dzieła Haendla jest faktycznie uderzające, ale nie jestem pewien, czy spełnia to formalne kryterium plagiatu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mik>

Dzięki za tę informację. Mnie chodziło raczej o to, że hymn LM różni się od pierwowzoru akurat na tyle, że nawet gdyby Haendel żył i pozwał do sądu swego naśladowcę, to sprawy o plagiat mógłby nie wygrać. (Coś jak w przypadku "Dziwny jest ten świat" ś.p. Czesława Niemena i "This is the man's world" Jamesa Browna.) Ale zaznaczam, że nie badałem tego szczegółowo i opieram się na zasłyszanych -- choć chyba kompetentnych -- opiniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.