Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe Nordost contra Albedo

Krys

Rekomendowane odpowiedzi

Kabel ma pracować w zestawieniu HK 630 głośniki JBL E 90.

Nie podaję CD bo na dzień dzisiejszy korzystam z DVD Sony, w przyszłości mam zamiar kupić któregoś z modeli

CD Cambridge Audio.

Kupując kabel zależy mi na:

- łagodnym i szczegółowym charakterze wysokich i średnich rejestrów:

- głębokim i kontrolowanym bassie.

Biorę pod uwagę dwa kabelki ( długość 2x3m):

- Nordost Wyrewizard Dreamcaster:

- Albedo Blue:

Proszę o wasze opinie na temat tych dwóch kabelków.

Nordost i łagodne ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z tego co wyczytałem na temat tych dwóch przewodów to, podobno charakteryzują się przejrzystością i brakiem tłumienia w żadnym z zakresów częstotliwości.

Elberoth

" Nordost i łagodne ?"

Podobno te kabelki nadają średnicy i górze nieco finezji.

Nie miałem okazji potestować tych przewodów, dlatego czekam na wasze spostrzeżenia i opinie.

Nie są to tanie kabelki dlatego chce się was poradzić. Chyba na tym polega to forum?

Gdybym miał na to kasę to pewnie bym tak zrobił. Masz fajny sprzęcik to tak na marginesie.

Nie uważam się za audiofila, mój sprzęt nie jest najlepszy, ale można przy dobrej konfiguracji coś z niego zrobić.

Nie chcę należeć do grupy baranów, którzy zmieniają kolumny jak rękawiczki bo im się coś wiecznie nie podoba a

okazuje się, że kolumny podpięte są do miedziaków, na których co najwyżej pranie można sobie powiesić.

Jak mam narzekać na kolumny to muszę mieć pewność, że to one są do d....y a nie coś innego w zestawie.

Pozdrawiam!!!!!

Najlepiej pożycz kabel, posłuchaj i sam oceń.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ta elektronika gra źle, do tego kolumny, które niestety też grają źle. Kabel nie poprawie brzmienia, tylko co najwyżej mniej psuje. A i to nie są gigantyczne zmiany, choć słyszalne ( nie dla wszystkich ). Do tego sprzętu jak podepniesz zwykłe kable 4mm z miedzi beztlenowej będzie wystarczająco. Wydasz więcej a nie przyniesie to spodziewanego rezultatu. Dodatkowo jeśli będziesz zmieniał elektronikę i kolumny to być może trzeba będzie kable też wymienić.

Kable można wypożyczyć ze sklepu ( wpłacasz kaucję dogadujesz się na ile czas i już ).

Pożycz Albedo Blue od producenta (z tego co wiem to wypożyczają za kaucją). To bardzo dobry kabel i powinien sprawdzić się u ciebie dużo lepiej niż Nordost. Jak nie usłyszysz różnicy - po prostu oddasz bez żalu i tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chyba tak zrobię zwłaszcza, że pracuje w Bydgoszczy.

Od poniedziałku do Piątku kręcę się po Fordonie i jeszcze nie napodkałem szyldu "Albedo"

Czy ktoś zna dokładny adres, bo w necie nic nie ma na ten temat.

Dzięki z góry!

Pozdrawiam!!!!!!

Jako ciekawostkę powiem wam, że połączenie interkonektu Nordost Valhall'i z głośnikowym Albedo Versus to dla mnie jedno z największych odkryć tego roku. Połączenie tych dwóch kabli daje niesamowite efekty. Miałem różne kable ale to co przypadkiem odkryłem teraz rewelacja.

Ja planuję jako interkonekt Albedo Flat One miałem okazję posłuchać w zestawieniu HK 630 , HD 950 , JBL E 90.

Ale muszę kupić jakiś adekwatny do składanego zestawu CD.

Albedo

Dzięki za namiar na was. Jak się trochę obrobię w pracy to na pewno się zjawię.

Pozdrawiam!!!!!!!!!!

• 1 rok później...

I się stało się :-) , miały być ultra 12 XLO a pod wpływem impulsu kupiłem AIR III w bi-wiringu. Wczoraj podłączyłem je pomiędzy Stingraya a ProAc, przepraszam Panie Tyler za wczorajsze psioczenie nt pańskich terminali ale te wklęsłe plastikowe kształtki praktycznie uniemożliwiają wpięcie dwóch par widełek. Po godzinie spędzonej na kolanach, do głośników popłynął sygnał. Przysiadłem z wrażenia, za wcześnie na analizę, na razie powiem tyle - Kobiety kochają brylanty a lampy srebro. ;-)

jazzobled, 1 Lut 2008, 16:39

Przysiadłem z

>wrażenia, za wcześnie na analizę, na razie powiem tyle - Kobiety kochają brylanty a lampy srebro.

>;-)

I bardzo dobrze i niech sie dobrze slucha :-) bo to swietne kable sa!

i przy okazji zapraszam do siebie.

Witam!

Ja niestety mam inne wrażenie , AirIII miały zastąpić XLO 6 które mam podłączone w dwóch kompletach i w moim systemie się nie sprawdziły, a szkoda , bo sygnałowy XLO SIgnature zastąpił Albedo Personal i wtedy poczułem różnice, srebro dodało szczegółów, poprawiła się lokalizacja, szybkość dzwięku ,precyzja, bas , a AIRIII, brzmią zgoła odmiennie jak srebro, dzwięk aksamitny, łagodny ,ale niestety nawet w porównaniu z XLO jakby zamazany, gorsza analityczność ale w tym dobrym pojęciu, precyzja i stereofonia, słowem muzykalność ale kosztem pewnej "kluchowatośći".No cóż ale to umnie w połączeniu z Accu E-308 i CD 55V( może elektronika jest za bardzo muzykalna), ale i tak będę dalej poszukiwał u Albedo może Monolit to będzie to!

Pozdrawiam!

->Krzysiek

Prawda jest taka, że oba kable są dobre ale każdy z nich w systemie spełnia swe zadanie trochę inaczej. Nie zgodzę się że analityczność w Air jest na niższym poziomie niż XLO przynajmniej w moim systemie. Zresztą zbyt krótko słuchałem Albedo aby powiedzieć coś konstruktywnego.

No cóż moje wrażenia były też na gorąco bo sluchałem tego kabla od wczoraj (a nie byl nowy)i wiele sobie po nim obiecywałem ( sygnalowy Personal to bylo odkrycie nie dał najmniejszych szans Signature ) ale Air nie ma podkreślam to w moim systemie tej dokladności i precyzji u mnie dzwięk stal się za łagodny, przyjemny w odbiorze.... ale bez tej konturowoćci dzwięku precyzyjnej lokalizacji a ja wlaśnie ten pierwiastek chcialbym dodać do muzykalności Accu ( wielką poprawę dalo i się polubilo z elektronika srebra w sygnałowym kablu a takrze w sieciowce)Więc musialem sie przeprosić z XLO i je wpiąć znowu ( a w E-308 wpięcie dwóch par bananów to dramat !) A ha AIR III miałem w wersji bi- wiring , ale minimalnie krótkie 2,5 m i nie za bardzo moglem pszaleć z ze zmianą ustawienia glośników ( grały bliżej ściany niż w ustawieniu pierwotnym) Natomiast wykonanie kabla to mistrzostwo świata a moja opinia jest bardzo subiektywna i traktuj ją jako delikatny komentarz

skibus

...twój pierwszy wpis w tym wątku to najświętsza prawda !

Właśnie przez takie osoby jak założyciel tego wątku biorą się opinie o kablach wyssane z palca.

Ograniczeń budżetowych zestawów nie naprawia się kablami.Czemu ci ludzie tego pojąć nie mogą.

Nie przesadzam ale 60-70 % opinii o okablowaniu piszą osoby nie mające pojęcia o czym piszą.

Jak sprawdzić wiarygodnośc "opiniotwórcy" ?....oj trudna sprawa.Lecz większa część sama się zdrada.

Ich nieświadomość w tej materii jest wręcz odbierana prze zemnie jako głupota.

sprawa jest prosta :

"tak kabel to kompletne badziewie......bla bla bla "

i najlepsze :

"mój technics , onkio "czy inne ustrojstwo" grało lepiej na klotz-u "

Mało zabawne jest to, iż ludzie to czytają i potakują.

>skibus

>...twój pierwszy wpis w tym wątku to najświętsza prawda !

>Właśnie przez takie osoby jak założyciel tego wątku biorą się opinie o kablach wyssane z palca.

>Ograniczeń budżetowych zestawów nie naprawia się kablami.Czemu ci ludzie tego pojąć nie mogą.

Mark Lavigne sprzęt ma daleki od budżetowego a nie potrafi na nim kabla od żelazka odróżnić od swojego Transparenta. Tak to jest, barwnie opisują jakie to cuda kabel czyni, niebo, ziemia, a jak przychodzi konfrontacja z rzeczywistością, to się okazuje, że g.. słychać a nie różnice.

-> _Kuba_

To ma być jakaś prowokacja ?

Jeśli nie, to głupotą jest wypisywać takie rzeczy. Brak doświadczenia/poznania nie upoważnia do wydawania takich opinii.

Wystarczy wpiąć do swojego zestawu kabel głośnikowy Sonus Oliva (cena nowego 900 zł) - w porównaniu z każdym budżetowym kablem zbieranie szczęki z podłogi gwarantowane.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 1 Lut 2008, 20:27

>w porównaniu

>z każdym budżetowym kablem zbieranie szczęki z podłogi gwarantowane.

no, i własnie jak mówię, deklaracje, ze ho ho, szczena z podłogi, łoł! :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.