Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsze lampy 6L6

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

-> rafko

Nie wytrzymałem, wczoraj wieczorem zmieniłem jednak "kitajskie" 6L6 na "złote" 6P3S... Po nocy grzania - podoba mi się dźwięk mojego systemu, ale jednak brakuje mi trochę tej przejrzystości powietrza i kontroli w dźwięku z 6L6, za to barwy są na pewno ładniejsze ;-) Ale słucham dalej; porównam jeszcze te 6L6 z EL 34 RFT, szkoda tylko, że to "nówki sztuk nieśmigane" i niegrzane, więc wynik porwanań może być nieco "skrzywiony"... Ale spróbuję.

A na sam koniec - tuż przed oddaniem Ci chińskich 6L6 - wrócę jeszcze na jeden, ostatni dzień do słuchania tych lampek tak dla przyjemności, bo fajne one są... ;-D

OK, spokojnie, ja tez chce sie chwilke pobawic jeszcze EL34, wiec bez pospiechu.... moze nie porownuj teraz z nowymi EL34, tylko wepniesz je dopiero jak Ci oddam wygrzane.

Mnie tez sie podobaja te 6L6, acz 6P3S swe zalety tez posiadaja, dlatego jak sam wiesz mam oba komplety :-)

co do EL34 - rzeczywicie graja rockowo i z wykopem,. nie wiem czemu na poczatku mialem takie dziwne spostrzezenia, tym bardziej ze jak wiesz przez weekend mnie nie bylo i wczoraj po powrocie juz po godzinie graly ..... rockowo.... Chyba to jednak ten bias.... Na obecna chwile nie wiem ktore mi najbardziej pasuja, wszystko sie wyklaruje jak wepne 6L6 ;-)

Pobawmy sie jeszcze do weekendu tymi lampkami, a potem ja wepne 6L6 a Ty EL34 i bedzie jasne ;-)

-> rafko

Czyli "osiołkowi w żłoby dano" - nie wiadomo, na czym słuchać: czy na radzieckich "złotych" 6P3S, czy na wojskowych 6P3S-E, czy na chińskich 6L6, czy też na EL34 z DDRu ;-D A mówią, że od przybytku głowa nie boli...

OK, nie spiesząc się słuchamy spokojnie dalej... Jak widać na przykładzie "rockujących już" u Ciebie EL34 RFT, na brzmienie wpływ ma m.in. ustawienie biasu i... czas na dobre wygrzanie lampek ;-D

k.

Mam el-34 RFT- dają dużo więcej mięsa na basie niż pozostałe, trochę wycofują średnicę i wysokie. Ja je nazwałem efekciarskimi lampami. Proponuję posłuchać TAD'a - te mają fajną średnicę i górę - basu jest mniej ale mam wrażenie że jest ciutkę lepszej jakości (chyba po prostu lepiej się wpisały u mnie w całość). Jednym zdaniem 2 różne bieguny RFT bas i otoczka , TAD średnica i wysokie a bas towarzyszący.

Słucham tylko muzyki.

> krzych

Na obecna chwile najmniej podpasowaly mi 6P3S-E. I 6L6 i 6P3S odpowiadaja mi i sie wzajemnie uzupelniaja - w zalezsnosci od repertuaru. Co do EL34 - musze spokojnie posluchac. Nie powalaja mnie niczym, ale graja i nic nie boli, a z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czesto to co robi na poczatku najmniejsze wrazenie gra najlepiej, bo nie ma sie czego czepic..... zobaczymy....

Ja chyba mniej niz Ty rozkladam dzwiek na skladowe - slucham bardziej calosciowo - czy np. na tych lampach przyjemniej mi sie slucha, czy na innych. Dlatego lubie te 6L6, bo choc maja swoje wady, to przyjemnie sie na nich slucha muzyki.....

Przyznam, że jest to jeden z dziwniejszych wątków jakie znam. Po co prowadzić debatę nad czymś oczywistym? Najlepsze 6L6 to KT-66. Testowałem 350B i KT są lepsze. Cenę mają znośną i jedyny problem może być wtedy, gdy komuś się nie zmieszczą, bo są grubsze i wyższe. Niczego nie trzeba przy wymianie biasować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> Piotr Ryka

A coz takiego Cie dziwi w tym watku? Temat dotyczy roznych lamp typu 6L6 i nie tylko... A ze akurat gadamy o ruskich 6P3S, to co z tego? Ile i jakich firm KT-66 testowales? Jakie 6L6 sluchales, zeby twierdzic ze KT-66 sa najlepsze. Jesli mozesz to napisz jakies porownania i detale, zeby i inni sie dowiedzieli czegos wiecej niz, ze KT-66 sa lepsze.... Porownywales np. KT-66 z powiedzmy RCA , czy GE?????

> Piotr Ryka

A coz takiego Cie dziwi w tym watku? Temat dotyczy roznych lamp typu 6L6 i nie tylko... A ze akurat gadamy o ruskich 6P3S, to co z tego? Ile i jakich firm KT-66 testowales? Jakie 6L6 sluchales, zeby twierdzic ze KT-66 sa najlepsze. Jesli mozesz to napisz jakies porownania i detale, zeby i inni sie dowiedzieli czegos wiecej niz, ze KT-66 sa lepsze.... Porownywales np. KT-66 z powiedzmy RCA , czy GE?????

-> Koobal

To już kolejne dobre opinie o EL34 TAD - trzeba będzie ich też spróbować.. Ale RFT też nie są złe - są przede wszystkim solidne i niezawodne... A fakt, że grają z akcentem na dole? W tanich lampowcach tego "dołu" czasami brakuje więc się może tu i ówdzie wyrównać ;-)

-> Piotr Ryka

Cóż Cię dziw w tym wątku? Rozmowa o niedrogich i ogólnie dostępnych na straganie na Wolumenie radzieckich NOSach? Przecież one zaaplikowane we wzmacniacz też grają i do tego niektóre lepiej, niektóre gorzej, w każdym razie każde inaczej... Nie wiem, natomiast zupełnie o co Ci chodzi, z tymi KT-66 GrooveTubes... Z przeproszeniem, handlujesz nimi, czy coś w tym stylu...??

-> rafko

Daj spokój, niektórzy Forumowicze są po prostu zmanierowani; świadczą o tym wpisy w stylu "Po co prowadzić debatę nad czymś oczywistym? Najlepsze 6L6 to KT-66. Testowałem 350B i KT są lepsze." Widzisz, kolega Piotr Ryka wie lepiej od Ciebie samego, co Ci się bardziej podoba... ;-D

-> Koobal

To już kolejne dobre opinie o EL34 TAD - trzeba będzie ich też spróbować.. Ale RFT też nie są złe - są przede wszystkim solidne i niezawodne... A fakt, że grają z akcentem na dole? W tanich lampowcach tego "dołu" czasami brakuje więc się może tu i ówdzie wyrównać ;-)

-> Piotr Ryka

Cóż Cię dziwi w tym wątku? Rozmowa o niedrogich i ogólnie dostępnych na straganie na Wolumenie radzieckich NOSach? Przecież one zaaplikowane we wzmacniacz też grają i do tego niektóre lepiej, niektóre gorzej, w każdym razie każde inaczej... Nie wiem, natomiast zupełnie o co Ci chodzi, z tymi KT-66 GrooveTubes... Z przeproszeniem, handlujesz nimi, czy coś w tym stylu...??

-> rafko

Daj spokój, niektórzy Forumowicze są po prostu zmanierowani; świadczą o tym wpisy w stylu "Po co prowadzić debatę nad czymś oczywistym? Najlepsze 6L6 to KT-66. Testowałem 350B i KT są lepsze." Widzisz, kolega Piotr Ryka wie lepiej od Ciebie samego, co Ci się bardziej podoba... ;-D

rafko, krzych

Za przeproszeniem i bez przeproszenia nimi nie handluję. A tytuł wątku brzmi: najlepsze 6L6. Kupcie sobie KT-66, które porównywałem z najlepszymi NOS 6L6, a jak wam będą gorzej grały od obecnie posiadanych, to je od was odkupię.

O ile mi wiadomo, to Groove Tubes nie produkuje samodzielnie lamp, a jedynie je selekcjonuje i opatruje własnym logo. Tak więc pod logiem Groove Tubes można nabyć m. in lampy produkcji chińskiej czy też rosyjskiej.

A tu macie chińskie KT66:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Piotr Ryka

przynajmniej tym razem obyło się bez "- Po co prowadzić debatę nad czymś oczywistym?" - wygłoszonego z wysokiego piedestału...

Ja lampami też nie handluję, ale ich od jakiegoś czasu używam i wiem jedno - nie ma czegoś takiego, jak "najlepsza lampa na świecie" i to bez względu na jej typ, producenta, rocznik itd... Więc dotyczy to także tej współczesnej KT-66 GrooveTubes'a... Ale dziękuję za radę - może w wolnej chwili z niej skorzystam, a jak mi się nie spodobają - odsprzedam ci Piotrze cały kwartet tych GT - "masz to, jak w zlewie"... ;-)

k.

O ile mi wiadomo, to Groove Tubes nie produkuje samodzielnie lamp, a jedynie je selekcjonuje

Oczywiście, to są naprawdę lampy Valve Art, ale lepiej kupić przez Groove, bo zapewniają wysoką jakość.

>Krzych

ja wcale nie mówię że TAD jest lepszy - broń boże :) ja po prostu opisuję jak się zachowują w moim systemie. Obie lampki grają na podobnym poziomie ale reprezentują inną szkołę dźwięku. Warto sprawdzić obie moim zdaniem.

Słucham tylko muzyki.

-> Koobal

To też i w tym sensie była moja wypowiedź i w tym kierunku zmierzała... że warto popróbować tych lamp i przekonać się na własne uszy, co u mnie zagra lepiej z EL34 - RFT, czy z TAD-a... ;-D

Dzis jestem po wieczornym odsluchu wygrzanych lamp EL34. Nie bede sie rozwijal - podobaja mi sie ;-) mam pewne zastrzezenia co do gory, ktora moglaby byc bardziej dzwieczna, ale przyjemnie sie slucha muzyki ;-). Teraz wpialem "zlote" 6P3S i jutro po wygrzaniu zobacze czy tez gra ;-)

> Piotr Ryka

Czy Ty bawiles sie tez lampkami EL34, czy tylko "kreciles" sie posrod 6L6/KT88/350B? Chetnie posluchalbym KT66 u siebie zanim je kupie.

• 3 tygodnie później...

Wszystkich użytkowników lamp 6L6 zmuszony jestem przeprosić. Zbytnio pośpieszyłem się z opinią o wyższości KT-66 nad nowymi 350B. Te ostatnie są znacznie muzykalniejsze, cudownie gładzą górę pasma i, przynajmniej u mnie, wypadają całościowo lepiej. Trzeba tylko cierpliwie je wygrzać przez około 10 dni.

Witam!

A zna ktoś może 6L6 firmy WL? Ja z powodzeniem używam ich w moim sluchawkowcu i naprawdę dają radę, są na pewno bardziej ciepłe i gładsze od nowych 6L6 Svietlany, które są znowu bardziej dynamiczne i grają "większym" dźwiękiem.

• 1 rok później...

Dzięki uprzejmości Pana Grzegorza z fonaru (coź za wiedza i pasja!) wymieniłem swoje jj 6l6 gc na tungsol; tungsole dostały też więcej prądu; efekt przerósł moje oczekiwania; jest naprawdę dużo lepiej; nie jest to system Mcintosh - Thiel, którego słuchałem u kolegi, a który cennikowo kosztuje 60k. ale jest dobrze, moim zdaniem całkiem nawet blisko. Zrobiło się przejrzyście, szczegółowo, wyraźnie, przestrzennie.

Klasyka 6L6 czyli "nieśmiertelne" TELAM 6P3S. Wg. źródeł na licencji ZSRR (ale skąd tam ta licencja ?). NOS-y sprzed ponad 50 lat, emisja katalogowa, konektorki jak z fabryki. Wciąż czekają na jakiegoś równolatka by zagrać.

Ukryta Zawartość

post-16484-100008659 1229887219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.