Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny zaczely grac przytepionym dzwiek

Luc

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem niedawno kolumny

Postawilem na regalach, podlaczylem do swojego Technicsa :-) i zagraly pieknie...W ciagu nastepnego tygodnia staly zapakowane w pudle, jak zreszta caly sprzet. Podlaczylem je wiec po tygodniu "lezakowania" , postawilem na nowo zakupionych podstawkach JTL i ze zgrozą stwierdzilem, że graja o 2 klasy nizej niz na poczatku, oto konkrety:

1. Najwyzsze pasmo (np.wybrzmiewajace syczenia talerzy) uległo "przytępieniu", starciło krystaliczną przejrzystość. Charakter brzmienia tego pasma przypomina mi trochę efekt filtru DolbyB w magnetofonach-

przebijaja sie tylko najglosnieksze skladowe...

2.scena ulegla splaszczeniu a dzwiek przykleil sie do kolumn (w pewnym stopniu)

3.Spadała dynamika dzwięku, trzeba teraz uzywac wiekszej mocy do sluchania z normalną glosnoscia, kolumny bardziej "hałasują"

Taka sytuacja jest juz od dobrego miesiąca

Moja prośba: pomóżcie/poraddzcie co zrbobic i co wogole sie stalo...

Wzmacniacz sprawdzalem na innych kolumnach i chyba (tylko chyba) jest w porzadku...Naprawdę liczę na pomoc w tej sprawie

Znalezione w sieci.

First Period: After turning on your amplifier for the first time, the unit will require a few minutes to stabilize. The sound will be rather harsh on the higher frequencies, and the dynamic range is rather restricted. This sonic signature will always be apparent when you turn on "cold" components.

Second Period: This stage will be reached after approximately 1-2 hours of playing time. The dynamics, soundstaging, focus, and transients will improve noticeably. Essentially, your unit will start "opening up and relaxing."

Third Period: After approximately 8 - 10 days of playing and being charged, the upper midrange and highs will "smoothen out". The bass will improve in speed and articulation with less overhang. The result is more even and natural tone balance.

Fourth Period: After about 5 weeks + of operation when left on continuously, your unit should be very close to being fully broken in. The sound and performance has progressively improved and your unit will perform to it's full sonic potential.

Gość Marcin W.

(Konto usunięte)

No tak dotrzeć.Tez tak myślałem .Ale skoro grały już lepiej to dlaczego teraz grają gorzej?Skoro mają się docierać to powinny grac z dnia na dzień coraz lepiej a nie na takiej zasadzie jak opisuje.Czyli wyglada na to ,że zaraz po zakupie grają kolumny grają ładnie i poprawnie ,pozniej jakoś sie pogarsza żeby w efekcie po kilku tygodniach osiągnąć szczyt swioch możliwości.Coś jest nie tak w tym wszystkim.Tyle ,ze tez zabardzo nie wiem co??!!

Pobaw sie ustawieniem glosnikow.Napisales ze w pierwszy dzien kolumny staly na regalach i graly ok a pozniej na nowo zakupionych podstawkach dzwiek sie drastycznie zmienil.Wniosek sie sam nasuwa :)

Nie napisałem, że pogorszenie brzmienia nastąpiło symetrycznie w obu kolumnach (pozycjonowanie horyzontalne jest wiec ok)

Stojaki zmieniły raczej charakter brzmienia żródeł w przestrzeni...

Natomiast owe "przytepienie"...Jak głośno trzeba słuchać takich monitorów, żeby (nad)spalić któryś głośnik ?

Chyba jedynym wyjściem będzie podłączenie ich do innego wmacniacza i cd na innych kablach, nie sądzicie ?

Mark-probowałem już wszystkich możliwych ustawień kolumn, włącznie z innymi stojakami...bez efektu. Regałów juz nie mam a szkoda mozna by sprawdzic. Moze wzmacniacz jest tu winny ?

Możliwe że masz trochę inaczej podpięty sprzęt do sieci zasilającej niż wtedy gdy podłączyłeś kolumny 1 raz, jak później pisałeś sprzęt przez miesiąc stał w pudełkach i pewnie musiałeś go podłączać na nowo. Złe 'sfazowanie' sprzętu może spowodować podobne efekty. Więcej na ten temat znajdziesz na mojej stronie pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hififreak.wordpress.com

-> Bryan

ŁukaszB napisał, że brzmienie pogorszyło się o "dwie klasy". Bardzo wątpię, żeby odwrócenie fazy zasilania spowodowało taką różnicę. Ja u siebie wcale nie zaobserwowałem różnicy przez odwrócenie fazy. Jeżeli u kogoś taka różnica w ogóle występuje, to bardzo wątpię, żeby była aż tak drastyczna, jak to jest u Łukasza.

-> ŁukaszB

Sprawdzić, czy głośniki nie uległy uszkodzeniu, można by, np. podłączając identyczne kolumny, ale nowe, i porównując ich brzmienie. Tylko z tym może być kłopot. Nie wiem, czy masz taką możliwość (wypożyczenie ze sklepu).

Janusz z Torunia

Moim zdaniem z kolumnami powinno być wszystko ok-stawiałbym na wzmacniacz-nie wiem może po tym tygodniu leżakowania padły w nim kondensatory i teraz nie potrafią się naładować ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.