Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha rxv 459 zepsute wejscia? :(

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem, dzisiaj chcialem sprawdzic czy dziala u mnie multi ch. na sygnale z PC (po to zeby grac na 5.1 w gry) mam tylko jeden kabel jack--- RCA wiec zrobilem to w sposób taki:

właczylem programik do testowania 5.1 czyli na zasadzie ze po kilku sek dzwiek przechodzi na kolejny kanał....

front -- ok

central i sub --- ok

tyly nie ok :( zagrało to strasznie cicho (dopiero jak dałem 70% wzmaka było cos słychac) postanowilem zmienic wejscia... czyli przy PC wyjscie czarne co oznacza tylnie glosniki a do ampli podlaczylem RCA do wejsc front... test i.... zagrało ok :( zrobiłem to kilka razy... i tak samo

- przy PC zielone wejsci co oznacza front a do ampli na sraud i tez zagrało cicho

wniosek jasny... albo cos zle ustawione na wejsciach multi chanel sroud albo mam walniete wejscia :(

jakies rady ?

https://www.audiostereo.pl/topic/31206-yamaha-rxv-459-zepsute-wejscia/

chyba ze jest jakas mozliwosc wyslabia dzwieku z gier (5.1) po łaczu cyfrowym... moze jakas karta dzwiekowa...? moze sterowniki?

chodzi o to ze nie da sie wyslac sygnału Dolby zawartego w grach po lazu cyfrowym udaje sie to tylko za pomoca multi ch.

zamieszane coś w sterownikach jest albo kodekach.... mam ten sam problem, nawet filmy divx z DD 5.1 działają w DD dopiero po przestawieniu odpowiedniej opcji w kodekach (bo normalnie to idzie zwykłe stereo)... co do gier nie próbowałem ale trzeba jakoś wymusic na nich działanie trybu 5.1... złącza w ampli masz pewnie dobre, także tym bym się nie martwił :)

dobrze zrozumiałem, po prostu karta dźwiękowa nie daje sygnału na tyłne głośniki dlatego nic nie słychac :)

trzeba wymusic sygnał - jeśli karta muzyczna Creative - spróbuj przestawic na dźwięk 5.1 z 2.1... ale to i tak może nie wystarczyc - jak już napisałem u mnie trzeba było przestawiac opcje w kodekach (sygnał DD 5.1 w divx) żeby dźwięk 5.1 ruszył...

sorry faktycznie jednak źle odczytałem twój poprzedni post (uciekł mi jeden wyraz i zmienił się sens zdania)..

a nie możesz przetestowac jakiegoś filmu na dvd (5.1) podłączając surroundy ?

kurde NIE!

podłaczam kabel do PC (czarne wyjscie) ----- jack -- RCA

podłaczylem w ampli to multi ch. sroud --- uslyszalem strasznie cichi i do tego delikatne czaski

pzrelozyłem do wejsc multi ch. front --- i juz jest ok

jak mam podlaczone do multi ch sroud to dzwiek jest jakis sciszony + znieksztalcenia, inne wejscia sa ok

reklamacja?????

czy kupic central i sat podlaczyc wszystkie kable i w tedy sprawdzic? mozliwe ze jest jakas blokada lub aktywacja?

podłącz kabel do wyjścia front w PC i do wejścia surround w amplitunerze, zmień w PC ustawienie na 2.0/2.1 (jeśli masz ustawione 5.1), następnie włącz jakąkolwiek muzyke i przełączaj się w trakcie grania między trybami surround w amplitunerze - od stereo przez DPL II aż do multichannel i nasłuchuj czy głośnik gra

robiłem.... po prostu tyły na podłaczonym wejsciu multi ch. sroud graja cicho i z zniekształceniami

testy robilem na czyms takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

on111, 26 Sty 2007, 17:57

>podłącz kabel do wyjścia front w PC i do wejścia surround w amplitunerze, zmień w PC ustawienie na

>2.0/2.1 (jeśli masz ustawione 5.1), następnie włącz jakąkolwiek muzyke i przełączaj się w trakcie

>grania między trybami surround w amplitunerze - od stereo przez DPL II aż do multichannel i

>nasłuchu

jesli mam właczoe multi ch. to juz nie moge właczyc nic wiecej!

zrobilem tak jak mówilem i odpalilem muzyke ----- jak dam prawie na max to słychac cichutki pobcinany dzwiek

jakies rady ?

jak mozna multi ch. sprawdzic ale nie za pomoca PC

don111, 26 Sty 2007, 18:14

>najlepiej jakbyś testował podłączając PC i ampli jednym kablem SPDIF/coaxial i odpada zabawa z

>przełączaniem kilku kabelków :)

mam tez coaxiala... ale co m iz tego??!! skoro mi chodzi o wejsice multi ch. to sejcja 3 par wejsc RCA, po prostu jak bede gral w gry to bede mial 5.1 a po coaxialu nie da sie tak

jesli mam właczone wejsci multi ch. to nie mam juz do wyboru PL2, dolby, dts..... przez multi ch. idze jedym kablem dzwiek do frontów innym dzwiek do satelit innym dzwiek do central + sub

teraz juz wiesz?

a ja dalej obstawiiam że coś skopane albo w ustawieniach karty dźwiękowej albo kodeków - raczej to pierwsze...

a w konfiguracji głośników co masz ustawione ? tak jak na rysunku - 4CH ?? może tu leży problem (kombinuj, zmieniaj - cały czas przy podłączonych kolumnach do surround w amplli - i zmieniaj na przemian w PC wejście front i surround)

nic innego mi do głowy nie przychodzi...

gdyby było skopane to nie było by sygnalu na czarnym wyjsciu w PC (czyli sroud) a takowe jest

mam rysunek

1 rozwiazananie - nie ma dzwieku

2 rozwiazanie - jest dzwiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprobuj podlaczyc do twojego amplitunera jakieś urządzenie z wyjściem 5.1 np dvd(moze byc nawet z biedronki)i pusc cos w syteme dd5.1(5.0) lub dts 5.1(5.0)Choc dla mnie wystarczajacy jest test z PC wskazuje ze problem lezy w amplitunerze(Z tego co wiem od Ciebie to w PL II jest ok)Jesli nadal nie bedzie dzwieku upatrywalbym cos nie tak w konfiguracji menu.A jezeli w menu wszystko jest ok to obawiam sie ze wejscia beda uszkodzone :(.

to jeszcze niczego nie dowodzi (wygląda tak jakby ampli odcinał sygnał dla surroundow, może działa tylko jak również fronty są podłączone), musisz sprawdzic na sygnale 5.1 przy podpiętych 5 głośnikach czy wszystko działa

w menu chyba wszystko ok... balast ok... level ok

to nie jest wina koncówek mocy a raczej wejsc

mam DVD ale nei mam do czego podłaczyc tzn nie mam TV :P podłaczylem go przez multi ch.... do wejsci front właczyłem plytke ATB na wyswietlaczu pojawił sie znaczek DTS ale dzwieku nie było.... na slepo nie pzrełocze DVD w tryb multi ch... wiec nici z tego :(

Nie bylo i nie bedzie dzwieku DTS z DVD bo dvd nie ma dekodera DTS(wiekszosc dvd nie posiada)!!!!! potrafi jedynie wyslac sygnal DTS cyfrowo (bitstream)do ampli po laczu cyfrowym.Wrzuc cos w dd5.1(sorki za tamten wyzej wpis odnosnie sygnalu 5,1 w dts po multi chanelu moj blad -wybaczcie nie spalem od 48h)odcinanie sygnalu suround w przypadku braku podlaczenia front!!!(to chyba raczej nie mozliwe tym ampli)

wiec serwis? i 20 dni bez ampli :(

aaa i jezt tzw "zonk" zamawiałem przez internet ten ampli.... a dokładnie przez www.audioplaza.pl kontaktowałem sie juz z nimi i napisali ze moga wysłac masterlinka zeby wpadli po ten ampli.... jaka mam pewnosc ze ten ampli w ogole wruci? tylko mnien ei straszcie :( bo juz mam dosc - mam szczescie zawsze kupie cos zwalonego ;/

weź sprzęt pod ręke i przejdź się do jakiegoś znajomego posiadającego dvd z dekoderami, podłączcie to analogowo i włączcie jakiś film z dźwiękiem 5.1.... ewentualnie zapytaj w jakimś sklepie audio-video, chyba masz jakiś w pobliżu ?

aaa i jezt tzw "zonk" zamawiałem przez internet ten ampli.... a dokładnie przez www.audioplaza.pl kontaktowałem sie juz z nimi i napisali ze moga wysłac masterlinka zeby wpadli po ten ampli.... jaka mam pewnosc ze ten ampli w ogole wruci? tylko mnien ei straszcie :( bo juz mam dosc - mam szczescie zawsze kupie cos zwalonego ;/

???

do majmaj

"czy kupic central i sat podlaczyc wszystkie kable i w tedy sprawdzic? mozliwe ze jest jakas blokada lub aktywacja?"

to ty nie masz centaral i sat, nie masz kabli i testujesz sprzęt ? nie bardzo rozumię

no nie mam, po prostu chcialem sprawdzic z ciekawosci czy to dzała i jak sie okazalo NIE dzala.... mam jeden kabel i go przekładałem.... np po przełozeniu fronty graly jako tyły.... dzis wieczorem pozycze tyły i kable....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.