Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie ramienia gramofonu

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie było ,ale nie mogę znaleźć ;-)

Proszę w dwuch słowach opisać laikowi co mam zrobić ?

Stary Pionier 120 ( od czegoś trzeba zacząć ;-) ramię naprowadzane ręcznie ,opuszczane mechanicznie i jakaś regulacja Anti-skating - chyba zasięgu ramienia i powrotu ???

Jakieś pokrętlo pzrzeciw wagi ze skalą .

Panowie jak najprościej to ustawić zakładając ,że jest to kompletnie rozregulowane ?

https://www.audiostereo.pl/topic/31164-ustawienie-ramienia-gramofonu/

G.Mark => przecież ta strona to lekcja wyższej fizyki , a ja chcialem tylko płytę puścić i nie zarżnąć przy tym igly i płyty ;-) Ja już chyba za głupi na to jestem ;-)

Dzięki przeczytam ,poradź jeszcze jaką igłę z tanich mam jutro do niego kupić .Muszę wpierw sprawdzić czy w ogóle działa, bo go dzis z piwnicy przytaszczyłem ,wyczyścilem i obraca się w dwu predkościach ,opuszcza ramię ..... myśłałem o Shure ? W Top HI FI proponowali jakiegoś Ortofona ?

gutekbull z tańszych wkładek to na allegro kupisz Ortofona 510mkII. Warto. Myślę że na tańsze wkładki nie ma sensu wydawać. Zawiedziesz się tylko. Sam mam model Pionnera PL-115D bardzo podobny do twojego tylko trochę inne ramię. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj.

Krystian Majer=>

dzięki za pomoc , moje nagłe zainteresowanie gramofonem wynikło z zakupienia preampu z wyjściem gramofonowym ............szybko do piwnicy gdzie spędziłem pół dnia szukając gramofonu ;-)

Dziś zakupie igłę najpierw tanią ,później zobaczymy.........:-)

Czy różnice w sród tanich igieł są wyczuwalne ?

Jeśli uda sie dziś dojechać do Muzycznej Piwnicy na Przymorzu to zakupie jakąś ...?

No i............płyt trochę jest ,a z nimi pełno wspomnień ;-)

Tylko gramofon wygląda bardzo skomplikowanie ,dostałem już jakieś instrukcje w postaci linka i na prv.

Przeczytałem, coś tam zaświeciło w głowie ,ale to jakaś 15 W żarówka i ogólnie jest ciemno ;-)

Krystian Majer

Jak dotrę do domu to jeszcze napiszę co nieco o konfiguracji ramienia. Na początku zawsze musi być ciemno, ale z czasem przychodzi słoneczny dzień...:)

W domu postaram sie odnaleźć jakieś zdjęcie tego gramofonu i zamieszczę opis. Czy wiadomość na PW dotarła. Nie wiem jak duża jest różnica pomiędzy tanimi wkładkami, ale myślę że ten Ortofon 510 to takie przyzwoite min. Później zawsze będziesz mógł to wykorzystać w innym gramofonie. Jeżeli będzie kiepska wkładka to odrazu się zniechęcisz.

Zamontowałem igłę RFT MS 25 SD i jest obiecujaco ;-)

Tylko wszystko się strasznie elektryzuje i szczela ;-)

Jest taki kabelek z widełkami i chyba trzeba to gdzies wsadzić ?? :-)

Ale nigdzie nie sięga ;-(

To uziemienie . podłacz do masy wzmaka

'>>>

...Obiecująco......Dla ucha tak natomiast dla płyt już mniej. Wkładka gla b. ładnie brzmi -(znam bo mam )ale jej podatnośc zawieszenia igły pozostawia wiele do zycznenia. Po kilknastu odtworzeniach poznasz walor Made in HoneckerLand..Wkładkę zostaw poszukaj igly .Pasuje od shura M91E.Ale to tylko sugestia i rada,

Zakupiłem kilka płyt min.Blue Note "Blowin the Blues Away i K.Jarrett "The Koln Concert"

Gene Ammons &Sonny Stitt i T.Monk "Curcio/I giganti Del" i Snowy Whites "Blues Agency"

Co to jest Overhang Checker ??? - mam takie ustrojstwo w gramofonie -taki słupek ,wysuwajacy sie ;-)

conri => to złą igłę kupilem ? Mowią ,że to Shure 75 i lepsza od Ortofona za 120zł ?? ;-)

A zapomniałem slabe wysokie w dźwięku ;-(

>>gutekbull

Wkładka bardzo dobra (przyznasz gdyby nie jej wyglad..brrrr..)

Rozpoczynając winylową przygodę narazie do bardziej zniszczonych plyt wystarczy. Jelsi cie wciągnie , to warto zainwestować w lepszą s a m ą igłę.Bardziej finezyjna z lepszym zawieszeniem..Chośby Pfainstail (OEM ) lub inną

eliptyczną

>>>gutekbull

Ten brak wysokich może wynikac z fasonu obudowy wkładki .Jest ona dośc wysoka i inaczej może się ukladać VTA .Popróbuj z matą o róznych grubosciach pod płytą , lub jeśli gramofon ma regulację podnies lub opusc zawiedzenie ramienia.Ale tez i Shure generalnie ma taki charakter .Mocniejszy bas i środek pasma.

witam. Pytanie o wysokie z wkładki SD 25 nnie było co prawda do mnie ale ostatnio robiłem odsłuch kilku wkładek, zakładając jedna po drugiej i między innymi testowałem ta wkładkę (kupiłem kiedys jako zamiennik naszych MF). Testy robiłem na Technicsie 1210mk2 wiec do każdej wkładki mogłem łatwo ustawić VTA. W teście wzięły udział SD 25, AT 95E, AT 440ML oraz ostatni nabytek Denon DL-103. Niestety RFT wypadło źle jeśli chodzi o wysokie tony. Grała środkiem i troche dołem ale bez zbytniego schodzenia basu w dolne rejestry. Nic nie pomogła zmiana VTA. Ogólny charakter wkładki zawsze ten sam - mało wysokich. Zdecydowanie lepiej wypadła AT 95E. AT 440ML i DL-103 oczywiscie w tym zestawie bezkonkurencyjne.

ol_pi=> zgadza się ,ja momentami nie moge słuchać ,saksofon wyciągniety ,bas mocno w tle i słabiutka góra.

Trudno mi cos powiedziec ,nie mam porównania.

Kupilem wkladkę RFT MS 25 SD bo tania i zielonego pojecia nie mam , ale z drugiej strony nie będę inwestował w gramofon , który na Allegro kosztuje ok. 100zł, przecież mógł być zepsuty.

gutekbull=> nie znam tego modelu pioneer'a, który masz więc nie wiem ile jest wart. wiem jednak tyle, że posiadajac RFT 25SD zamontowaną w Danielu a później w Adamie nie bardzo ciagnęło mnie do powrotu w analogowe klimaty. Miałem to do słuchania płyt ze starej kolekcji. jednak od czasu zakupu AT 440ML tak mi sie spodobał dźwięk z analogu, że kupiłem nowy gramofon i ciagle powiększam kolekcje płyt. Od prawie roku CD słucham tylko wtedy jak nie moge zmieniac płyt na gramofonie bo mam zajete ręce czymś innym.

pozdrawiam i życzę miłej przygody z analogiem

ol_pi=> jestem na tym pierwszym etapie ktory opisaleś :-)

Początkowo euforia ,że się kreci i słychać ,a teraz zastrzeżenia , szczuply dźwięk,malo basu słaba góra.

Mam wrazenie ,ze coś moze źle ustawiłem ??

Jeszcze jedno. Nawet jak teraz nie możesz sobie pozwolić /nie chcesz (niepotrzebne skreślić) na inwestowanie w lepszą wkładkę nie zrażaj sie do analogu. potrafi zagrać na prawdę pięknie. Z AT 440Ml nawet w Adamie potrafiły zagrać tak źle nagrane (spieprzone) płyty jak "Dark Side..." PINK FLOYD wydane przez Polskie Nagrania czy Budka Suflera "Ona przyszła...". Obie płyty były nie do słuchania na 25SD ponieważ dynamika i jakość tłoczenia powodowały, że w głośniejszych fragmentach słyszałeś coś jak darcie pilnikiem plastiku zamiast dźwięków kapeli, która gra. Przy AT 440ML płyty ożyły, zagrały może nie rewelacyjnie ale juz nieźle, mozna było z przyjemnościa słuchać. Już przy AT 95E było poprawnie a na pewno o niebo lepiej niż przy 25SD. To takie moje odczucia z testowania tanich wkładek.

posiadam również MF 100 i AT3600L. obie graja podobnie a jak to juz było na forum. Dla mnie chyba troche ładniej niz 25SD, która jest niemieckim Shurem 75.

No troche się rozpisałem. sorry za przynudzanie ;)

>>>Overhang checker.

Czy aby nie jest to ustrojstwo do ustawiania wkładki w headshellu(główce) Dla optymalnego tym samym ustawienia igly. Czy na tym 'kolku " nie ma miejsca zagłębionego lub innego znacznika.Podeślj fotke może cos innego przyjdzie do głowy;-)

>>>gutekbull

Pamiętaj , że często powodem złego brzmienia ,jest po prostu kurz wybierany z rowka i osadzający się na igle.Powoduje że pracuje ona na "poduszce" z brudu a nie w rowku

Bywa ze stare winyle wymagają gruntownego (dogłębnego) mycia , ale o tym to juz w innym wątku,

Nie wiem czy będzie to widoczne ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-870-100009113 1170310759_thumb.JPG

post-870-100009114 1170310757_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.