Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory glosnikowe

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Male, do 4,7uF, to wiadomo jakie ale 100-470uF ?? a moze by tak zastosowac elektrolity z polaryzacja zewnetrzna np. z zasilacza albo z powielacza napiecia sygnaly na glosnik? a moze taki i taki? Czasami kondensatory wiecej kosztuja niz glosniki? a to chyba nie jest zdrowa sytuacja?

https://www.audiostereo.pl/topic/31142-kondensatory-glosnikowe/

senicz " 220uF/400V spolaryzowanych 100V dwa w szereg daje 110uF/800V dobrze mysle?"

dobrze , dobrze tyle tylko że wystarczy złączyć je do siebie plusami i z głównego zasilania klumny (tzn. z plusa) poprzez diodę prostowniczą bardzo szybką spolaryzowaną w kierunku przewodzenia dołączyć do tych plusów.

ogolnie to zastanawiam sie nad stosowaniem elektroniki w kolumnach. Mozna uzyc np. aku z przetwornica a ten aku doladowywany sygnalem ze wzm? jak w sluchawkach elektr. mozna zrobic jeszcze inaczej? np. dac wew. kolumny wzm cyfrowe zasilane sygnalem ze wzm zew. a i te wzm mialy by filtr rozdzielajacy na glosniki i same tez by byly wysokiej klasy.

Tannoy System 800 dokładnie. Z tym że właśnie przeczytałem, że mimo iż są opisane jako active speakers (dam głowe że tak pisało na etykiecie z tyłu), to w opisie pisze 2-way passive (o zwrotnicę chodzi zapewne). No więc jak to jest z tym active?

wszystko pieknie ladnie

tylko gdzie w zwrotnicy uzywa sie 470 uF????

ja jeszce nie widzalem a 100 -150u i owszem

a 100-150 uf MKP da sie kupic ,wielkie jak puszka po piwie ale sa do dostania

jak zwykle senicz brawo za nie uzywanie wyszukiwarki i za piekny nowy watek

nei widzi sie tych duzych kondow bo drogie. A ja planuje zwrotnice na 150hz i 2 om i co? wole dac dwa male kondy z zasilacza impulsowego - dobry bas w impulsie - niz baterie dlawibasow!!!

Przecież do basu wystarczą jakieś zwykłe MKT zbocznikowane MKP i nie będzie tak drogo.

A najprosciej zrobić podział aktywny a nie kombinować z cewami i kondensatorami wielkości słoika.

Myślę, że w końcu dojdziesz do takich wniosków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.