Skocz do zawartości
IGNORED

mieszkanie spółdzielcze

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedno mieszkanie wykupiłem 6 lat temu i mieszkam w nim obecnie(Po Babci).Mam drugie do wykupienia ( Mojej Mamy ) lecz czytając nowe wiadomosci wstrzymuję się z tym oczywiscie na razie.Myslicie że przejdzie ten projekt ? Co z ludzmi którzy wykupili za grube tysiace własnosciowe prawo spódzielcze do swoich norek w blokach wczesniej ?

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

https://www.audiostereo.pl/topic/31138-mieszkanie-sp%C3%B3%C5%82dzielcze/

"Co z ludzmi którzy wykupili za grube tysiace własnosciowe prawo spódzielcze

>do swoich norek w blokach wczesniej ?"

Właśnie! Byłoby to tzw. "cyste k**estwo". Mienia zabużańskiego to mi oddać się nie kwapią, ale wyruchać mnie z mieszkaniem - bardzo chętnie, populiści zasrani. Excusez moi les mots ;-))

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chwila moment Panowie. Nie wiem jak Wy ale ja w swoim mieszkaniu funkcjonuje przez 27 lat. Przez ten czas placilem czynsz i ponosilem wszelkie koszta zwiazane z mieszkaniem w spoldzielni. Dlaczego wiec nie przysluguje mi prawo do wykupu za symboliczna kwote czegos co juz od lat i tak jest MOJE? Dotychczasowy wykup byl sprawa dobrowolna - kogo bylo na to stac inwestowal i mial takze z tego tytulu pewne przywileje. Ale do diabla dlaczego ma to byc zarezerwowane tylko dla tych ktorzy dysponuja duza gotowka? To Waszym zdaniem jest sprawiedliwe? Tak samo inwestowaliscie przez lata w mieszkanie jak ja dlatego nasze prawa powinny byc rowne. Niesprawiedliwe bylo to co bylo dotad. Mam ogromna nadzieje ze ten projekt przejdzie.

A co do mienia zabuzanskiego: sa jeszcze wladze Federacji Rosyjskiej - spadkobiercy ZSRR.

>Ale do diabla dlaczego ma to byc zarezerwowane tylko dla tych ktorzy dysponuja duza gotowka? To Waszym zdaniem jest sprawiedliwe?

Jasne, wypasione Subaru też Ci sie należy.... w końcu jeździsz już wiele lat samochodami...

Komuno wróć !

Ja mieszkanie wykupiłem planujac sprzedaz po 5 latach i przeprowadzkę za miasto.Niestety plany nie wypaliły z róznych wzgledów.Czyli chciałem zyskac na tym wykupie.Mysle wiec ze lokatorom z 30 letnim stazem, bez długów itd. nalezy sie mieszkanko na własnosc za symboliczna kwote.Brak dziedziczenia członkowstwa w spółdzielni to nonsens( dotyczy mieszkania lokatorskiego).

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

lenam a co Ci sie w tym tak podoba? Bo nie rozumiem... Czy nie inwestowalem przez niemal 30lat tak samo jak Ty? Czynsz remonty itp. Uwazam ze wlacznie z jar1 mylicie pojecia. Nie potrzebuje niczego od panstwa ZA DARMO. Dopominam sie tylko o to co mi sie nalezy. Z powrotem komuny nie ma to zupelnie nic wspolnego. No ale przeciez tak Wam jest najlatwiej. Jak widac genertalizacja jest Wasza mocna strona.

mzawek

>"Brak dziedziczenia członkostwa w spółdzielni to nonsens (dotyczy mieszkania lokatorskiego)."

Byłby to rzeczywiście nonsens, tylko że w rzeczywistości wystarczy zameldowanie pod danym adresem i dziedziczenie jest. Jeśli się mylę co do warunków dziedziczenia, to niech mnie ktoś poprawi.

Widzę, że Ciebie akurat takie pomysły nie ruszają. OK. Ja uważam, że byłoby to sprzeczne z poczuciem sprawiedliwości, nielogiczne, bez poszanowania dla własności, demoralizujące i obrzydliwie populistyczne, a przy tym rozregulowałoby rynek mieszkaniowy.

Czy ci, ktorzy mieszkania wykupili wcześniej za ciężkie pieniądze, mieszkali/mieszkają w nich bez opłat?

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wykupili bo mieli na to wystarczajace fundusze. Czy zatem ci co ich nie mieli w odpowiednim czasie a ponosili identyczne koszta przez wiele lat nie maja prawa do SWOICH (mieszkanie zostalo juz wielokrotnie splacone w czynszu) lokali?

Disco, ja rozumiem, że masz inną perspektywę, ale to Cię nie zwalnia z przyzwoitości. W nic nie inwestowałeś, tylko po prostu płaciłeś czynsz, za korzystanie z mieszkania, będącego własnością podmiotu, jakim jest spółdzielnia. Inwestowali właśnie ci, ktorzy wczesniej te mieszkania wykupili albo zakupili na wolnym rynku. Gdziekolwiek byś mieszkał, musiałbyś za to płacić, to chyba jasne, co nie? Nawet w prywatnym domu płacisz podatek od nieruchomości. A gdyby to była stara kamienica czynszowa, to też żadałbyś od jej właściciela, żeby dał Ci mieszkanko za piękne oczy?

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przepraszam o jakiej innej perspektywie mowisz? Bo nie rozumiem... Przyzwoitosc? Teraz dopiero moze zrobic sie przyzwoicie jak wprowadza nowe uregulowania. Uwazam ze lokatorzy ktorzy juz zainwestowali pieniadze w wykup mieszkania powinni sami bronic swoich praw. Od tego sa biura poselskie i wladza samorzadowa. Adam upraszczasz sprawe i to znacznie. Rozumiem jednak ze bronisz swoich interesow.

discomaniac71, 24 Sty 2007, 13:15

>Przepraszam o jakiej innej perspektywie mowisz?

O perspetywie kogoś, kto ma szansę otrzymać prezent, podczas gdy inni musieli sobie zarobić i kupić.

zwolennik łagodności

Oto oblicze takich pomysłów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Teraz prawo społdzielcze jest z roku bodaj 1982 r.Popieram idee uwłaszczenia lokatorów.Wiekszośc wykupujacych myslała o sprzedazy ,przeprowadzce ,zyskaniu mieszkań rodziny i krewnych.Oczywiscie była także grupa ludzi zapewniajacych w ten sposób miejsce do zycia swoim dzieciom i wnukom.Moze w tej nowej ustawie zaproponowaliby np.wyzszy czynsz o powiedzmy 50zł dla nowo uwłaszczonych.Np 10 lat bez prawa sprzedazy, ale z mozliwoscia dziedziczenia,taki kredyt.Dla niektórych te 50 zł to duzo...

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pamietasz uregulowania sprzed 30-tu lat? Pozyczka z zakladu pracy... Wklad wniesiony do spoldzielni... Splacanie owego kredytu przez lata zamieszkiwania... Czym to sie rozni od dzisiejszej sytuacji? NICZYM. Przed zakupem mieszkania bierzesz kredyt w banku i splacasz. No przepraszam - nie ma spoldzielni mieszkaniowych ale sa developerzy ktorzy zarabiaja krocie na posrednictwie. Dlatego uwazam ze nie dostaje zadnego prezentu OD NIKOGO.

Skorzystanie z możliwości która może się niudługo pojawić, jest jak najbardziej przyzwoite.

Mogło by być trochę nie w porządku, gdyby nie to że spółdzielnie, spódzielniami są (i były) tylko z nazwy...

Co do tego że wykup taniej niz kiedyś, to ja się pytam - i co z tego?

Mam mieszkanie spóldzielcze wykupione kilka(naście bodaj) lat wstecz, po "tamtych" cenach, i tylko z tego powodu mam się boczyć na ludzi którzy poczekali i będą mieli okazję zrobić to taniej (zamiast napychać kieszenie prezesów spóldzielni - bo spóldzielcy zazwyczaj na tym nie skorzystają, o tym zapewniam...)?

To tak jakbyś się kogoś czepiał że udało mu się taniej niż mnie np. kolumienki kupić...

Widzę tutaj wyraźną pomyłkę pieczywa z dupczywem, jak to ładnie powiadają.

Jakie spłacanie, jakiego kredytu? Czynsz płaci się za korzystanie z mieszkania. Jeśli mieszkanie jest wynajęte, czy też na prawach lokatorskich, to mieszkańcom nie powinno należeć się nic. To nie jest spłacanie "wartości" mieszkania, to jest opłata za użytkowanie go. Ci, którzy wykupili mieszkania wcześniej, nadal płacą za użytkowanie swoich lokali, a oprócz tego zapłacili za posiadanie mieszkania, więc je teraz mają.

Nie rozumiem takich "prezentów". Jeśli chce się coś mieć, to trzeba sobie za to odpowiednio zapłacić i tyle. Naturalna kolej rzeczy w normalnych krajach.

Mylicie pojęcia. W zapowiadanej ustawie nie chodzi o wykupienie własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu przez spółdzielców mieszkających na mocy prawa lokatorskiego. Chodzi o kupno własności wydzielonego lokalu wraz z ułamkowa częścią gruntu.

Rozdawanie tego za kilkaset złotych to zwykłe złodziejstwo populistów - takie samo jak pomysł Lewandowskiego na ludowy kapitalizm przy pomocy emisji powszechnych świadectw udziałowych (ten sam populizm tylko inna gęba).

Kacze główki wymyśliły jak spełnić obietnice trzech milionów mieszkań.

PS. Nie wiem czy na mocy obecnego prawa spółdzielczego to jest w ogóle możliwe. Wiem ze kiedyś było możliwe (do 95 roku?). Określona liczba lokatorów mogła podziękować spółdzielni i założyć wspólnotę mieszkaniową – nie wiem na jakiej zasadzie to się działo. Ale plusem były niższe koszty utrzymania lokalu dzięki pozbyciu się czapy spółdzielczych pierdzistołków i bezużytecznego majątku. Minusem, osiągnięcie tego przez likwidację funduszy remontowych.

W praktyce zarząd zewnętrzny wspólnoty bierze tyle samo pieniędzy (albo niewiele mniej) co administracja spółdzielcza (ceny zaczynają się od 40gr.od metra kwadratowego za samo zarządzanie, realne z kosztami utrzymania to jednak nie mniej niż 85gr.).

Jest jednak wiele spółdzielni które od 15 lat żadnego mieszkania nie wybudowały. Jaki jest powód ich istnienia? W dodatku spółdzielnie te mają więcej członków niż mieszkań. W przypadku rozwiązania spółdzielni podział masy likwidacyjnej majątku na wszystkich spółdzielców którzy wnieśli wkłady członkowskie nie wystarczą na obdzielenie wszystkich spółdzielców lokalami. Z tego wniosek ze ktoś musi zostać okradziony żeby populistyczne gęby pokazały jak robią dobrze ludziom.

Tych którzy zgromadzili pełne wkłady mieszkaniowe i nie mogli mimo tego dostąpić zaszczytu wstąpienia w szeregi spółdzielców jest równie dużo. Im Kaczorki zaproponują karton pod mostem za kilkaset złotych. A pożyczka z zakładu pracy na wkłady mieszkaniowe była po 1989 roku spłacana z 1/100 średniej pensji dzięki zamrożeniu stóp procentowych. Kutasy partyjne które ją dostały okradały w ten sposób ludzi którzy trzymali oszczędności na lokatach mieszkaniowych.

Tak więc Disco uważaj bo jak cię podliczą to za prawo dalszego zamieszkiwania będziesz jeszcze musiał dopłacić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Icycle przypomnij sobie najpierw zasady obowiazujace w latach 70-tyc i 80-tych a potem sie wypowiadaj. Polecam terminy: "pozyczka mieszkaniowa", "wklad do spoldzielni", "splacanie kredytu mieszkaniowego".

>Disco

Tego nie wiem, zupełnie mi to obojętne. Staram się natomiast poglądy takie, żebym je mógł bez wstydu przekazać dziecku.

Zresztą, PiS to żadna prawica.

>mzawek

No, takie pomysły to już inna rozmowa, przynajmniej byłaby to próba zachowania jakiejś przyzwoitości w życiu publicznym.

Przyszła mi do głowy historia o Jessie Venturze. Ten słynny zawodnik wrestlingu w 1999 roku został gubernatorem Minnesoty. Mądrale pukały się w czoło i ubolewały na upadkiem Ameryki. Okazało się jednak, że osiłek ma sensowne pomysły. Np. zlikwidował wiele funduszy socjalnych. Pamiętam, jak tłumaczył Jayowi Leno w jego programie, że każda dziewczyna, idąc z chłopakiem do łóżka, musi sobie zdawać sprawę, że z tego może być... dziecko. Dziecko, na wychowanie którego nie będą się litościwie składać mieszkańcy stanu, tylko będzie je musiała sama utrzymać, ewentualnie z pomocą chłopaka. Zatem zlikwidowano fundusz pomocy samotnym matkom i temu podobne. Z końcem pierwszego roku urzędowania władze stanowe zwróciły każdemu mieszkańcowi Minnesoty to, co zostało z podatków, a była spora nadwyżka. Nie ma się co dziwić, że Ventura miał jedno z najlepszych notowań poparcia urzędującego gubernatora. Pomocą socjalną powinny się zajmować organizacje społeczne, a nie państwo.

Pudzian na prezydenta!

zwolennik łagodności

Niektore "wielkie glowy" :

Immanuel Kant - 85 % mozgu, 15 % tluszczu !

Michal Kaminski - 15 % mozgu, 85 % tluszczu !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric, 24 Sty 2007, 13:39

>Mylicie pojęcia. W zapowiadanej ustawie nie chodzi o wykupienie własnościowego spółdzielczego prawa

>do lokalu przez spółdzielców mieszkających na mocy prawa lokatorskiego. Chodzi o kupno własności

>wydzielonego lokalu wraz z ułamkowa częścią gruntu.

>Rozdawanie tego za kilkaset złotych to zwykłe złodziejstwo populistów - takie samo jak pomysł

Zgadzam się, zwłaszcza z tym. Mam takie mieszkanie i zapewniam: o ile wykupienie było dość tanie, to grunt, a co za tym idzie wpis do księgi wieczystej już nie. Czynsz płacę nadal - czy w takim razie powinnam dostać drugą chałupę, bo ją sobie "spłacam"? Ja chcę, ja chcę. ja chcę!! I mi się należy! Subaru też mi się należy, bo samochodem jeżdzę:D

A propos "kredytów". Tak samo jest obecnie w TBSach. I co z tego? Ludzie wiedzą na co się decydują. Ja nikomu nie zazdroszczę, że ktoś kupi taniej, a ja kupiłam drożej. Po prostu rozdawnictwo i populizm mało chwyta mnie za serce. Oczywiście, wszystkim po równo, a ten kto lepiej zarabia to pewnie jest kułak albo spekulant. Czemu u nas się tak lubi równać wszystko "w dół"?

discomaniac71, 24 Sty 2007, 13:47

>Adam tylko o jakiej pomocy socjalnej jest mowa w tym temacie?

No jak Tobie czy komukolwiek dadzą mieszkanie za ułamek jego rynkowej własności, to to nie jest przypadkiem pomoc socjalna? Choć może słuszniej byłoby to nazwać rozbojem socjalnym. Mnie nikt dotąd niczego nie dał i jestem z tego bardzo zadowolony, do głowy by mi nie przyszło, żeby tego oczekiwać czy się domagać.

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.