Skocz do zawartości
IGNORED

ScanSpeak- jaki czas dotarcia ?

kijek

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia użytkuje świeżutką aplikacje na 2 X 18w8531 i R2904/7000 ,

Ponieważ w najbliższe dwa dni będę mógł poeksperymentować (piecyk, kabelki ),

pytanie? kieruję do użytkowników SS ile potrzebują one czasu „docierania” ?, czy jest sens przez najbliższe 3-miesiące cokolwiek grzebać w pozostałym torze?.

Pytanie może wydawać się banalne dla większości z was , dla mnie przy zerowy doświadczeniu z SS nie jest to tak proste, teoretycznie leprze komponenty większe zadowolenie ???.

( poprzednio użytkowałem projekt VIFA 2 X M18WH ,DX25TG już dotarty )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/31074-scanspeak-jaki-czas-dotarcia/

Ja mam 8531 w układzie widocznym na zdjęciu . TRo jedne z najlepszych 18 cm głosników jakie mialem okazję słuchac ale maja jeden feler - średnica jest nieco płaska , ,,papierowa ", brakuje mikrodetali , smaczków - szczególnie w tle . No ale cała reszta jest świetna a bas to klasa sama dla siebie ( oczywiście w zakresie głosników 18 cm ). U mnie bas sie ułożył po 3 miesiącach ... a nirwany na średnicy sie nie doczekałem mimo ,że zrobiłem cztery rózne zwrotnice do tych głośników .

Na zdjęciu to drugie od telewizora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Monitorki na scan speak 8545 i Usher T9950 . Dziwnie wyszły na tym zdjęciu , w rzeczywistości były ładniejsze .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

sluchalem 8531 rew

i z ta srednica cos nie byla taka ja trzeba ,trudno wyczuc dllaczego bas owszem wzorowu ,chyba jeden z lepszych jaki daje 18 cm scan

moje scany na poczatku graly szorstko i opryskliwie ale po uplywie jaskiegos misiaca juz sie ustatkowalo

18W8531G00 w obudowie zamkniętej, katowane do bólu po 10 godzin na dobę nabrały ostatecznej barwy dźwięku po ok miesiącu. Potwierdzam co pisał ArturP - średnica nie za ciekawa, baz wyśmienity. Cięte były pierwszym rzędem, może z wyższymi byłoby lepiej ale mi się już nie chciało.

Dzięki za odzew !!!

po 15 godzinach grania :

- poprzednio w tej samej obudowie (VIFA 2 X M18WH ,DX25TG) był to bass-reflex , teraz SS pracują w OZ,

- dźwięk w poszczególnych aspektach niby zdecydowanie lepszy ? tylko jakoś straciłem przyjemność słuchania , liczę iż czas użytkowania zrobi swoje ?.

yolaos, chyba zaden głosnik sam z siebie nie buja duszy, no moze jakieś szerokopasmowki ;)

Gra zestaw, a cały bajer, zeby było slychać jednorodne źródło. No, no, tylko, zeby wszystko nie brzmiało tak samo ;)

Pozdrawiam

kijek, na stronie Akustyka nie ma nawet pomiarów RR2. W ciemno cokolwiek powiedzieć, a co byś chcial zmienić brzmieniowo ?

Mi kiedyś skany (Monitor Duży)Akustyka brzmiały surowo.

Pozdrawiam

najwidoczniej się nie zrozumieliśmy - przyczyną braku czerpania przyjemności ze słuchania ,pomimo poprawy jakościowej dźwięku jest najprawdopodobniej niedostateczne dotarcie-wygrzanie przetworników ( jak w tytule ), i jak pisałem na początku kusiło mnie mieszanie w pozostałym torze , dlatego też zwróciłem się do użytkowników SS o podzielenie się doświadczeniem w tej materii .

kijek, a jak z basem u Ciebie?

Pytam, bo ostatnio słuchałem ESY Credo(na dole też 2x18cm revelator) i w sporo większym na oko pomieszczeniu od Twojego basisko prawie na kazdej plycie zasłaniało reszte. Ta reszta była całkiem OK, barwna i rozdzielcza, ale bas jak z suba. Kolumny staly ok 1,5-2m od scian, a u Ciebie widzę stoją kilkadziesiat cm.

Kopulka w ESA to 9900, a więc niżej od pierścieniowego w katalogu SS.

Pozdrawiam

kijek,

jestem w podobnej, o ile nie gorszej sytacji - docieram Triangle i wcale nie mam zamiaru męczyć się trzy miechy...

zrób tak: skrzynki czółkami do siebie - jak najbliżej, podepnij do jednego kanału jedna w przeciwfazie, możesz jeszcze uszczelnić układ uszczelką do okien, i jedziesz, tylko nie przewal mocowo, bo zjarasz przetworniki.

za dnia zapuszczaj "gęste" łojenie typu Status Quo, w nocy szum z tunera (zbliżony do różowego) - znów uwaga na moc.

pzdr.

Swoją drogą polecam Szanownym Kolegom posłuchać D2904/7100. To doskonały głośnik i w miarę dobrze "zgrywa" się z 18W8531G00, choć mi ciągle brakowało czaru na średnicy. Góra super, bas doskonały ale średnica taka jakaś nie "moja". Mi bardziej podobała się w węglasów SS albo Usherów, ale one znów nie dadzą takiego basu :(

Membrana to papier , nawet nie powlekany tylko lekko impregnowany . Miękki i na dodatek pocięty . To jak to ma grać ? Papierowo :D Tu wygrzewanie nic nie da . Te skany są świetne ale nie barwowo . Gravesen też tak sądzi a trochę głosników już słuchał. Zaph Krutke twierdzi że 8531 jest ,, rewelacyjny " ale tylko na podstawie pomiarów .

Uważam ,że to doskonały głosnik na niższą średnicę i bas ale góra do 1kHz - wyżej trzeba zastosowac cos o bardziej nasyconych barwach , o lepszych mikrodetalach itd.

Obecnie słucham tych scanów z lampą 300B single ended i nawet ta lampka nie nasyca barw . Jest drive , jest dynamika ( z 6W lampy ! ) jest bas obszerny i kontrolowany , jest ciepła naturalna średnica ale jakaś taka ,,bez życia i blasku ".

...there is no spoon...

projekt RR2 włożyłem do obudowy po 2A2 ( starszy projekt Akustyka ), obudowa nie tak ładna jak ładna jak fotka R2 lecz solidniejsza i o bardzo zbliżonym litrażu.

Porządna stolarka ESA , tunel jest pozostałością (atrapa)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.