Skocz do zawartości
IGNORED

Co na podłoge do pokoju odsłuchowego???

Barthez

Rekomendowane odpowiedzi

Co będzie najlepsze na podłoge w pokoju który służy tylko do słuchania muzyki? Obecnie jest beton a na nim wykładzina i dywan zajmujący 3/4 powierzchni. Myślałem nad panelami, ale gdzieś wyczytałem, że to nie najlepszy pomysł. Parkiet pewnie byłby lepszy tylko że cena też większa.

Pokój ma 18m kw.

>Powiem krotko dlatego ze jest jak "ustruj akustyczny" akurat jest podejmowany temat adaptacji pomieszczen na forum na pierwszej stronie poczytaj sobie !!!!!!! warto

>A dodam jak chcesz sprawdzic jak twoje pomieszczenie reaguje na akustyke to jest latwy sposob -wystarczy klaskac w rece i nasluchiwac odpowiedzi w postaci echa pokaze ci to slabe strony twojego pokoju

>Adaptacja akustyczna pomieszczen odsluchowych jest w takim samym stopniu wazna jak sprzet ktory w nim gra

Jesli masz okazje odwiedzic salon TOP HI-FI i posluchaj sobie dzwieku w takim pomiesczeniu a zrozumiesz jakie to wazne

Pozdrawiam

>>Powiem krotko dlatego ze jest jak "ustruj akustyczny" akurat jest podejmowany temat adaptacji

>pomieszczen na forum na pierwszej stronie poczytaj sobie !!!!!!! warto

Pozwólcie, że podłaczę się do pytania. Wspomniany powyżej temat przejrzałem. Traktuje on jednak głównie o listwach, kablach i kolcach :) Nie znalazłem tam jednak odpowiedzi dlaczego nie parkiet.

Zgodzę się na pewno, że nie powinny być na podłodze panele, chociaż nie wiem dlaczego. Może ktoś w mniej lakoniczny sposób mógłby to wyjaśnić laikowi(om) - myślę, że nie jestem jedyny.

Parkiet, a dokładniej deskę barlinecką, dał do swojego wzorcowego pokoju odsłuchowego sam Elberoth. Chyba wiedział co robi. Obejrzyjcie ponadto zdjęcia z wątku najładniejsze (wiem, najładniejsze niekoniecznie znaczy najlepsze) pokoje odsłuchowe, spora ich część ma podłogi wyłożona parkiete, deskami lub panelami.

Stoję podobnie jak założyciel wątku przed tym dylematem. Mam obecnie panele na warstwie gąbki. Rozważam , za przykładem Elbertoha, przykleić deskę barlinecką. Jednak posiałeś pewne wątpliwości, czy to ma sens.

Załóżmy, że wykładzina dywanowa z pewnych względów odpada, co można zastosować w zamian?

Oczywiście dywan na ładnej podłodze jest dopuszczalny :)

Druga sprawa. Rozwinę wątek o ściany: z czego powinny być zbudowane ściany w pokoju odsłuchowym?

Nie pytam o elementy rozpraszająco-tłumiące, lecz o konstrukcję ściany.

Czy płyta gipsowo-kartonowa, pod którą jest 5 cm styropianu jest dobrą ścianą?

Odnoszę wrażenie, że nie, ale bardzo chętnie przeczytałbym rzeczowe opinie wraz z sugestiami poprawy.

>>Powiem krotko dlatego ze jest jak "ustruj akustyczny" akurat jest podejmowany temat adaptacji

>pomieszczen na forum na pierwszej stronie poczytaj sobie !!!!!!! warto

Pozwólcie, że podłaczę się do pytania. Wspomniany powyżej temat przejrzałem. Traktuje on jednak głównie o listwach, kablach i kolcach :) Nie znalazłem tam jednak odpowiedzi dlaczego nie parkiet.

Zgodzę się na pewno, że nie powinny być na podłodze panele, chociaż nie wiem dlaczego. Może ktoś w mniej lakoniczny sposób mógłby to wyjaśnić laikowi(om) - myślę, że nie jestem jedyny.

Parkiet, a dokładniej deskę barlinecką, dał do swojego wzorcowego pokoju odsłuchowego sam Elberoth. Chyba wiedział co robi. Obejrzyjcie ponadto zdjęcia z wątku najładniejsze (wiem, najładniejsze niekoniecznie znaczy najlepsze) pokoje odsłuchowe, spora ich część ma podłogi wyłożona parkiete, deskami lub panelami.

Stoję podobnie jak założyciel wątku przed tym dylematem. Mam obecnie panele na warstwie gąbki. Rozważam , za przykładem Elbertoha, przykleić deskę barlinecką. Jednak posiałeś pewne wątpliwości, czy to ma sens.

Załóżmy, że wykładzina dywanowa z pewnych względów odpada, co można zastosować w zamian?

Oczywiście dywan na ładnej podłodze jest dopuszczalny :)

Druga sprawa. Rozwinę wątek o ściany: z czego powinny być zbudowane ściany w pokoju odsłuchowym?

Nie pytam o elementy rozpraszająco-tłumiące, lecz o konstrukcję ściany.

Czy płyta gipsowo-kartonowa, pod którą jest 5 cm styropianu jest dobrą ścianą?

Odnoszę wrażenie, że nie, ale bardzo chętnie przeczytałbym rzeczowe opinie wraz z sugestiami poprawy.

>Ok. wiec moim zdaniem najlepszy jest gruby dywan czy wykladzina dlatego ze tlumia odbicia dzwieku mowiac potocznie echo!!!!

>Natomiast kwestia paneli czy parkietu jest wzgledna ja nie jestem znawca czy specjalista w tej dziedzinie ot tak kiedys zainteresowalem sie troche tematem po wizycie w top hi-fi.

>Wydaje mi sie a wlasciwie jestem pewien ze roznicy w brzmieniu nie uslyszysz zadnej!!! Tak samo sprawa tyczy sie tego jakich materialow uzyjesz do zbudowania scian bowiem powinny byc one moim zdaniem jak najgrobsze,solidne nie wrazliwe na drgania ciezkie,masywne, tak zeby dobrze odizolowaly pokoj odsluchowy od srodowiska zawnetrznego!! jesli nie masz zamiaru zastosowac glosnikow o mocy 1000w nie powinno to negatywnego wplywu na brzmienie.

>Dopiero zastosowanie materialow tlumiacych ma kluczowa role na efekt finalny tzw. ustroje akustyczne pochlaniajace badz tez rozpraszajace fale akustyczne jest masa takich gadzetow niektore sa bardzo drogie inne tansze a i samemu mozna cos zrobic.

>W takim pokoju maja tez znaczenie przedmioty codziennego uzytku np. meble polki z ksiazkami przedmioty o nieregularnych ksztaltach itp. natomiast z tego co napisales bedzie to pokoj wylacznie do sluchania muzyki wiec podejzewam ze nie bedzie tam mebli. W takim wypadku zastosowanie ustrojow jest po protu nie zbedne

Jesli nie chcesz wydac fortuny na ustroje dosc ciekawym estetycznym rozwiazaniem moze byc uzycie ciezkich sztor nie tylko na scianie gdzie znajduje sie okno ale na wszystkich!! Jest znakomity o nieregularnych ksztaltach pochlaniacz szkodliwych fal dzwiekowych.

>Dodam jeszcze ze najlepiej jesli punkt odsluchowy znajduje sie nieco odsuniety od tylniej sciany.Ma to kozystny wplyw na efek przestrzenny innaczej mozemy slyszec odbijajace sie dzwieki

>To co dociera do sluchacza to w wiekszej mieze fale odbite!!!

>I pamietaj by kolumny umiescic w wzdluz sciany krotszej!

Elb ma panele (konkretnie deskę Barlinecką), lecz są one przyklejone do podłoża a więc zachowują się jak parkiet. Wieć jak widać parkiet jest stosowany w pomieszczeniach dedykowanych do odsłuchów.

Ktoś inny na forum twierdził, że czym więcej drewna w pomieszczeniu to brzmienie jest bardziej naturalne (kolejne "za" dla parkietu). Swoją drogą ciekawe jak brzmi dobry sprzęt w pomieszczeniu z bali drewnianych. Widziałem w wątku o odsłuchach w Krakowie zdjęcie z takiego pomieszczenia, ale w komentarzu jakiś uwag na ten temat nie było.

Wracając do parkietu to na jego części "pochłaniający" dywan będzie konieczny.

--> brodawid, 22 Sty 2007, 14:01

Dziękuję za odpowiedź. Twoje ogólne rady są genrealnie słuszne. Jednak gdyby mój problem sprowadzał się do takich oczywistości, nie pisałbym na listę.

>>Natomiast kwestia paneli czy parkietu jest wzgledna ja nie jestem znawca czy specjalista w tej

>dziedzinie ot tak kiedys zainteresowalem sie troche tematem po wizycie w top hi-fi.

>>Wydaje mi sie a wlasciwie jestem pewien ze roznicy w brzmieniu nie uslyszysz zadnej!!!

Miejmy nadzieję, że tak jest, nie będę musiał ruszać podłogi :)

>Tak samo

>sprawa tyczy sie tego jakich materialow uzyjesz do zbudowania scian bowiem powinny byc one moim

>zdaniem jak najgrobsze,solidne nie wrazliwe na drgania ciezkie,masywne, tak zeby dobrze odizolowaly

>pokoj odsluchowy od srodowiska zawnetrznego!!

Otoczenie zewnętrzne możemy pominąć z rozważań.

Właśnie podejrzewam, że płyta g-k na styropianie nie jest odpowiednio ciężka, masywna. Mam bowiem bardzo nietypowy problem. Coś, nie wiadomo co "wycina" mi częstotliwość 50Hz. Nie pomaga zmiana ustawienia kolumn, zawsze jest mniejsza lub większa, jednak cześciej wielka dziura w tym zakresie. Dlatego podejrzewam ściany, taką myśl zresztą podsunął mi kol. mkorek.

Zastanawiam się nad naklejeniem drugiej warstwy płyt g-k, aby usztywnić ściany. Nie chciałbym jednak tego robić na daremnie. Eksperymenty mogły by być zbyt koszto- i pracochołonne.

>>Dopiero zastosowanie materialow tlumiacych ma kluczowa role na efekt finalny tzw. ustroje

>akustyczne pochlaniajace badz tez rozpraszajace fale akustyczne jest masa takich gadzetow niektore

>sa bardzo drogie inne tansze a i samemu mozna cos zrobic.

Oczywiście to jest jasne i niepodważalne.

>Jesli nie chcesz wydac fortuny na ustroje dosc ciekawym estetycznym rozwiazaniem moze byc uzycie

>ciezkich sztor nie tylko na scianie gdzie znajduje sie okno ale na wszystkich!! Jest znakomity o

>nieregularnych ksztaltach pochlaniacz szkodliwych fal dzwiekowych.

Z pewnych względów, takie rozwiazanie odpada. Staram sie jedynie wymienić lekkie zasłony w oknach na znacznie cięższe.

>>Dodam jeszcze ze najlepiej jesli punkt odsluchowy znajduje sie nieco odsuniety od tylniej sciany.

Z tym nie ma problemu, są 4 m do tylnej ściany

>>I pamietaj by kolumny umiescic w wzdluz sciany krotszej!

Hmm... zadada rozumiem dotyczy pomieszczenia prostokątnego. W nieregularnym (podobnym do litery L) wybór jest nieco inny.

>Ktoś inny na forum twierdził, że czym więcej drewna w pomieszczeniu to brzmienie jest bardziej naturalnie!!!

>Moim zdaniem wplyw drewna znajdujacego sie w pomieszczeniu na dzwiek jest-ZADEN!!!! To jest kompletna bzdura

>Jest to kolejne audiofilskie voo-doo

>Jesli ktos wysnowa tak debilna teze to na pewno zmiezyl to aparatura zapozyczona z "Star trek" , albo korniki mu o tym powiedzialy , nie wiek jak bardzo trzeba miec wrazliwy sluch zeby uslyszec cos takiego,napewno ten koles potrafi uslyszec tupt stop mrowki albo pajaka!1 :)

>Chcialbym go poznac i dac mu do posluchania "co krzyczy robak nabity na chaczyk"???

>Fale dzwiekowe tak samo odbija sie do plyty wiorowej ,szkla czy innego twozywa sztucznego zakladajac jednakowa grubosc tego elementu nawet jesli wystapily by jakies roznice sa one absolutnie nieslyszalne dla czlowieka czy jakiejkolwiek aparatury na swiecie ( musimy jeszcze poczekac moze po inwazji obcy beda mieli cos takiego)!!!

>Coś, nie wiadomo co "wycina" mi częstotliwość 50Hz.

Czy mogbys dokladniej nieco opisac efekt tego zjawiska jak to sie ma do brzmienia co sie dzieje?

>Ps. kolega ktory ci poradzil podwoic grubosc scian zeby zlikwidowac ten efekt -nie jest twoim kolega chyba ci zazdrosci i chce zebys zbankrutowal albo nie wiem jakie sa jego pobudki ...ale to bzdura!!!!

>Z ta gruboscia scian chodzi o to jak juz napisalem by zupelnie odizolowac poloj odsluchowy od srodowiska zewnetrznego by panowala w nim jak nawieksza cisza ktora niewatpliwie wpisoje sie w tlo dzwieku.

>A masywnosc scian niweluje mozliwosc wchodzenia w rezonans akustyczny szczegolnie popularnych scian gipsowo kartonowych ktore sa budowane w oparciu o metalowe konstrukcje ktore laczone z regipsem sa przez wkrety i w przeciwienstwie do tego drewna jest to slyszalne!!!!!!

--> brodawid, 22 Sty 2007, 16:11

>>Coś, nie wiadomo co "wycina" mi częstotliwość 50Hz.

>Czy mogbys dokladniej nieco opisac efekt tego zjawiska jak to sie ma do brzmienia co sie dzieje?

Zjawisko można usłyszeć na większości płyt. Słychać dobrze wyższy bas i bas bardzo niski. Czyli generalnie bas jest, jednak brzmi nieładnie.

Aby dokładniej zdiagnozować zjawisko użyłem płyty z nagranymi sinusoidalnymi sygnałami o różnych częstotliwościach np. 24 hz, 28 Hz, 34 Hz, 40 Hz, 43 Hz, 47 Hz, 50 Hz, 54 Hz, 58 Hz, itd. aż do 200 Hz.

Odsłuchując tą płytę słyszę w miarę równo dźwięki od 200 do 80 Hz. Są różnice w różnych punktach pokoju, na miejscu odsłuchowym jest generalnie OK. Później natężenie dźwięku mocno opada, osiągając minimum 2 okolicach wspomnianych 50 Hz. Skala zjawiska jest tak duża, że w większości pomieszczenia tego tonu praktycznie nie słychać, lub słychać bardzo słabo. Jedynie słychać go w kątach za kolumnami. Niżej, około 40Hz, dźwięk znowu dobrze słychać, zaskakująco równo w całym pomieszczeniu, bez dudnień itp. aż do "naturalnego końca" w okolicach 34 Hz.

Nie pomaga przestawianie kolumn w inne położenia. W niektórych położeniach, dodam, że nie akceptowalnych z punktu widzenia warunków odsłuchowych i mieszkaniowych, jest nieco lepiej, jednak nigdy nie jest dobrze.

Dodam, że nie mam typowych problemów z basem, nie ma go za dużo po kątach pomieszczenia, nie słychać uwypukleń na konkretych czestotliwościach (dokładniej rzecz biorąc, to coś tam słychać, ale nie jest to na razie problem). Jedyne nieporządane zjawisko to ta opisywana dziura.

>>Ps. kolega ktory ci poradzil podwoic grubosc scian zeby zlikwidowac ten efekt -nie jest twoim

>kolega chyba ci zazdrosci i chce zebys zbankrutowal albo nie wiem jakie sa jego pobudki ...ale to

>bzdura!!!!

To był mój szalony pomysł. Sądziłem, że ściany mogą działac jak pewnego rodzaju membrany tłumiąc dźwięk. Skoro to jest bzdura, to dobrze, zaoszczędzam trochę roboty :)

>Wiec z tym basem jest roznie niby powinien sie rozchodzic tak samo po calym pomieszczeniu ze wzgledu na krotkos fal emitowanych przez ten zakres ale tak w rzeczywistosci nie jest

>Dlaczego nie zadko najlepszy bas mozna uslysze np. w rogu pokoju albo w innym pomieszczeniu w przeroznych miejscach tylko nie na miiejscu odsluchu tam gdzie bysmy sie go spodziewali wiec generalnie to -nie wiem!!!

>Wiem natomiast powiedzmy z punktu audiofilkiego ze sa dwie mozliwosci modyfikacji basu poprzez przysuniecie kolumn do sciany tylniej co powinno zwiekszyc jego ilosc oraz przez zatkanie otworow bas-reflex co powinno go zdysciplinowac.

>co u ciebie powoduje ten efekt nie jestem w stanie ci powiedziec !!

>Masz glosniki DIY wiec napewno ich nie slyszalem pytanie moze banalne ale...czy probowales juz z inna elektronika jak tak to z jakim skutkiem ?

> I czy zjawisko to wystepuje w takim samym natezeniu na roznych poziomach glosnosci bo byc moze to efekt kompresji slabej wydajnosci wzmacniacza?

>Moze kolumny sa malo efektywne?

>W niektórych położeniach, dodam, że nie akceptowalnych z punktu widzenia warunków odsłuchowych i mieszkaniowych, jest nieco lepiej,

>Masz na mysli inne pomieszczenie?

Sądziłem, że ściany mogą działac jak pewnego rodzaju membrany tłumiąc

>dźwięk. Skoro to jest bzdura, to dobrze, zaoszczędzam trochę roboty :)

>Ja nie powiedzialem ze to jest zly pomysl po prostu to nie zalatwilo by twojego problemu bo nie tu lezy przyczyna

>Kurcze szkoda ze nie moge zobaczyc twojego pokoju znacznie by to ulatwilo sprawe bo zaciekawil mnie twoj problem i oddanie sprawie!!!

Barthez, ponizej znajdziesz link do modularnego systemu wykladziny. Jednym z praktycznych aspektow takiego systemu jest mozliwosc np. podniesienia jednego segmentu i jego wymycia, lub wymiany, bez potrzeby czysczenia calosci. Ulozenie kolorystyczne wg wlasnych pomyslow, szybka zmiana kompozycji, etc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-- > brodawid, 22 Sty 2007, 18:34

Skoro mogę porozmawiać z kimś o moim problemie, to korzystam... :)

>>Wiem natomiast powiedzmy z punktu audiofilkiego ze sa dwie mozliwosci modyfikacji basu poprzez

>przysuniecie kolumn do sciany tylniej co powinno zwiekszyc jego ilosc oraz przez zatkanie otworow

>bas-reflex

Obie metody testowałem. Przysunięcie do ścian zwiąksza ilość basu, jednak nie poprawia jego jakości. Zatkanie otworow bas-reflex jeszcze pogarsza sprawę. Wydaje mi się, że te częstotliwości skuteczniej są emitowane właśnie przez otwory bas-reflex

>>co u ciebie powoduje ten efekt nie jestem w stanie ci powiedziec !!

Gdyby to było proste i oczywiste, to pewno już bym się z tym uporał.

>>Masz glosniki DIY wiec napewno ich nie slyszalem pytanie moze banalne ale...czy probowales juz z

>inna elektronika jak tak to z jakim skutkiem ?

Hmm... Elac, wydaje mi się nie jest DIY, przynajmniej sam ich nie budowałem :) Poprzednie Shany też na to cierpiały. W zasadzie ten, wówczas jeszcze nie zidentyfikowany, problem był przyczyną zakupu nowych kolumn. Poprzednie miały po prostu mało basu. Wydawało się, że nie radza sobie z powierzchnią do nagłośnienia.

Z inną elektroniką jeszcze nie próbowałem. Może uda mi sie wypożyczyć ze sklepu adekwatny do Elaców wzmacniacz, wówczas spróbuję.

>> I czy zjawisko to wystepuje w takim samym natezeniu na roznych poziomach glosnosci bo byc moze to

>efekt kompresji slabej wydajnosci wzmacniacza?

Możliwe, jednak ostatnie co bym podejrzewał to to, że Rotel RB 991 ze swoimi 200W ma słabą wydajność. Sprawdzę może z innym wzmacniaczem.

>>Moze kolumny sa malo efektywne?

Chyba 91 db/1m - powinno wystarczyć.

>>W niektórych położeniach, dodam, że nie akceptowalnych z punktu widzenia warunków odsłuchowych i

>mieszkaniowych, jest nieco lepiej,

>

>>Masz na mysli inne pomieszczenie?

Nie, mam na myśli dosyć ekstremalne ustawienie kolumn w tym pomieszczeniu.

>>Kurcze szkoda ze nie moge zobaczyc twojego pokoju znacznie by to ulatwilo sprawe bo zaciekawil mnie

>twoj problem i oddanie sprawie!!!

Nie wiem, czy mój poziom ekshibicjonizmu osiągnął już umieszczanie w internecie zdjęć swojego pokoju :)

Mam takowe, może na priv. Na razie zamieszczam plan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>O cholercia ale sie sprawa skomplikowala!!!!!!!!!!!

>W "o mnie" masz napisane kolumny DIY z tad ten pomysl!!!

>91db to bardzo wysoka efektywnosc!!! wiec napewno to nie tu!!!

>No tak 200w to zeczywiscie nie jest malo!!!!

>ale no wlasnie ten Rotel nieco wyjasnia sprawe otoz marka ta od dawna juz lansuje pewien okreslony sposob prezentacji brzmienia ktory mi osobiscie bardzoo odpowiada bas- na nim sie skupie w wzmacniaczach tego producentach nigdy nie schodzil za nisko!!! raczej szybko wygasa jest dobrze kontrolowany krutki punktualny, oczywiscie w zaleznosci od kolumn efekt ten moze byc potegowany np. B&W badz tez moze nieco zdysciplinowac rozszalaly w Paradigm,czy JBLach .dynamika tego producenta pojmowana w nieco inny sposob i to nie ma nic wspolnego z moca!!!

>Wiec mysle ze poczatek twojego problemu tkwi wlasnie we wzmacniaczu i to na pewno nie przez niedobor mocy!!!

>jesli masz tylko mozliwosc posluchaj koniecznie innych i koniecznie w swoim pokoju moge ci zaproponowac,xindak , denona 1500AE,

>Poza tym pomieszczenie ktorym dysponujesz (Zupelnie inne od ktorego sobie wyobrazalem) jest wgruncie zeczy bardzo duze bowiem ograniczone jedynie z jedner strony dluga sciana.druga jest krotka i otwiera duza przestrzen co do wygluszenia tak zeby bylo estetycznie bedzie naprawde ciezko!!! wiec obliczajac m2 musisz liczyc az do sciany przeciwnej do ktorej sti sprzet to napewno 18m??

>Juz teraz rozumiem dlaczego odpadaja sztory ze wszystkich stron :)

>Napewno zalecil bym kukulcze gniazda w rogach ,wazna jest tez sciana za kolumnami mozna powiesic jakis ozdobny dywan pozwoli to swobodnie odbic sie fala i wykluczyc wplyw tylniej sciany

>Sądziłem, że ściany mogą działac jak pewnego rodzaju membrany tłumiąc

>>dźwięk. Skoro to jest bzdura, to dobrze, zaoszczędzam trochę roboty :)

>

Niestety, nie bzdura.

Spójrzcie na poniższą tabelkę.

Płyta gipsowo kartonowa jest akustycznie strasznie upierdliwa. Nie tylko mocno odbija fale dźwiękowe (tworząc akustyczny bałagan), to jeszcze robi to nierównomiernie w rozkładzie częstotliwości! Odbija wysokie niczym beton, a tłumi niskie, jak panele akustyczne. Powstają wtedy problemy, jakie mam m.in. ja (oraz wielu innych). Basu jest zawsze za mało, a przy głośnym graniu powstaje spory charmider, gubi się scena, lokalizacja źródeł pozornych itp. Żeby osiągnąć przyzwoitą akustykę trzeba się ubiegać do rozmaitych sztuczek - z equalizacją włącznie!

Z własnego doświadczenia proponuję jeszcze wykonać taki eksperyment - walnijcie pięścią w ścianę (mówimy cały czas o "regipsach"), potem w następną, lub inne miejsce tej samej ściany. Słyszycie jak gra? To częstotliwości rezonansowe. Nie mówiąc o tym, że czasem odzywa się metalowy, wewnętrzny stelarz (przy ścianach całkowicie z płyt gips/kart). To jest nie do opanowania! Regipsy to zło!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-- > brodawid, 22 Sty 2007, 19:41

Widzę, że jest małe nieporozumienie. Wątek rozpoczął Barthez i czytasz zapewne jego o mnie. Ja (Wolwi) podpięłem się ze swoim pytaniem o panele i deskę barlinecką do tego wątku. Później temat rozrósł się troche poza wykładziny podłogowe i na razie traktuje głównie o moim pokoju odsłuchowym.

Oczywiście jeżeli założyciel wątku wyrazi sprzeciw, przeniosę dyskusję do nowego wątku.

>.A jakie elaki masz?

ELAC 209.2

>ale no wlasnie ten Rotel nieco wyjasnia sprawe

Spróbuję podłączyć inną elektronikę. Wprawdzie nie wydaje mi sie, aby akurat w ten sposób Rotel modyfikował dźwięk.

Zarzekałem się jakiś czas temu, że zmieniam tylko kolumny, nie ruszam elektroniki, rozważam jednak nowe elementy toru, tyle że z wyższej półki niż denon 1500AE.

>Napewno zalecil bym kukulcze gniazda w rogach,

Kukułcze gniazda? - co to jest - pułapki basowe?

>wazna jest tez sciana za kolumnami mozna powiesic jakis ozdobny dywan

Tak. Tu planuję zamówić odpowiedni sprzęt akustyczny. Tyle, że wpłynie to raczej na średnie i wysokie tony, przestrzeń lokalizację itp. nie sądzę by rozwiązało problem basu.

>A masywnosc scian niweluje mozliwosc wchodzenia w rezonans akustyczny szczegolnie popularnych scian

>gipsowo kartonowych ktore sa budowane w oparciu o metalowe konstrukcje ktore laczone z regipsem sa

>przez wkrety i w przeciwienstwie do tego drewna jest to slyszalne!!!!!!

>Moze to nie to samo (nie ma tabelki info) ale myslalem podobnie!!!

>Jednak nie sadze zeby to byla glowna przyczyna problemu naszego kolegi oraz ja bym nie przecenial tych wlasciwosci tak bardzo!!!!

--> kobayashi, 22 Sty 2007, 20:07

Potwierdzasz to, co ja obserwuję i intuicyjnie próbuję znaleźć przyczynę. Bez podparcia teorią jestem niepewny, czy mam winić ściany, czy podłogę, a może to i to?

Ponieważ tabelka wydaje się wskazywać przyczynę. To co piszesz wpływie na dźwięk, stukaniu w ściany itp. można odnieść wpełni do mojej sutuacji, być moze mam problem uchwycony.

Pozostaje jego rozwiązanie. Jak piszesz będzie trudno. Zasygnalizowałem możliwość naklejenia drugiej płyty g-k, wprawdzie brodawid twierdzi, że to nie pomoże, powinno jednak moim zdaniem wyleliminować pewne rezonanse lub przynajmniej przesunąć je na niższe częstotliwości.

Co można zrobić innego? Ścianę z cegły raczej trudno by było postawić. Może sa inne rozwiązania?

>Soorka .... sie troche pogubilem wlasciwie to zupelnie zdezorietowalem....

>no wiec ...kukulcze gniazda daje sie na rogach sufitu poprawiaja akustyke pomieszczenia

>wiec generalnie tak zbierajac dowody w tej sprawie pomieszczenia zmodernizowac nie mozesz zeby dobudowac sciane ustroje akustyczne moga poprawic bas w nieznacznej mierze bo tobie w dolnym zakresie go po prostu brakuje miales dwa rodzaje kolumn i w obu wystapil ten sam problem no wie ja mysle ze jednak jest to ten Rotel!!!

>pozycz inny i opisz co sie stalo bo az ciekawy jestem

Pozdrawiam

Druga warstwa płyt na pewno po części pomoże. Trzeba tylko pamiętać, aby ją przykleić. Samo "dokręcenie" nie wystarczy.

Kolejna rzecz to ustroje akustyczne - może specjalne panele, może mądrze roamieszczone (zaprojektowane od podstaw?) mebelki. Trochę materiałów tłumiących tu i ówdzie (ciężkie zasłony, kotary, wykładziny, dywany itp.).

Zresztą, co ja tu będę fachowca zgrywał. Sam się z tym borykam. Najlepiej odszukaj wątek Elberoth-a o stworzeniu pokoju odsłuchowego od podstaw - jasne, że nie każdy może zając się sprawą aż tak kompleksowo, ale znajdziesz tam na pewno wiele cennych wskazówek.

A i jeszcze - zanim w cokolwiek zainwestujesz, warto byłoby przedtem wykonać jakieś pomiary akustyki w pomieszczeniu. Nie pytaj... sam jeszcze nie wiem jak ;)

Czy nie lepiej aby ten temat był kontynuowany w "waszych ustrojach" dubel naprawdę jest niepotrzebny a tam jest na ten temat masę wiadomości,wystarczy poczytać

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Aha, w tabelce faktycznie nie ma danych stricte dla płyty gips/kart, ale kiedyś oglądałem adekwatny wykres. Wygląda to właśnie tak, że wysokie odbijane są znakomicie, a im niżej, tym płyty tłumią skuteczniej. Niestety nie mogę coś teraz tego wygooglać.

>Czy nie lepiej aby ten temat był kontynuowany w "waszych ustrojach" dubel naprawdę jest

>niepotrzebny a tam jest na ten temat masę wiadomości,wystarczy poczytać

>pozdrawiam

Wydaje mi się, że tutaj rozpatrujemy konkretny przypadek. No, może dwa ;) A "wasze ustroje" służy głównie do zamieszczania fotek zozświeconych od diodek klocków i doniczek na kolumnach.

--> kobayashi, 22 Sty 2007, 20:44

Dokładnie miałem na myśli klejenie płyt g-k. Elberoth skleił trzy, do tego specjalne płyty. Rozważam zrobienie tego samego, może tylko z dwoma płytami. On jednak musiał się odizolować akustycznie od otoczenia, u mnie nie ma takiej potrzeby. Z tego wątku zaczerpnąłem pomysł na wymianę paneli na klejone deski barlineckie.

W sprawie pomiarów i adaptacji jestem w trakcie rozmów. Wolałbym jednak usunąć ewidentne wady pomieszczenia, nim się zabiorę za jego "dostrajanie" - w obu znaczeniach tego słowa :)

Wątek Elberotha i kilka innych o akustyce pomieszczeń właśnie w ciągu ostatnich kilku dni przeczytałem. Właściwie całą swoją wiedzę czerpię z tych wątków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.